freestuff.gr αρχική σελίδα
 FAQFAQ    ΑναζήτησηΑναζήτηση   Λίστα ΜελώνΛίστα Μελών   Ομάδες ΜελώνΟμάδες Μελών   <b>Εγγραφή Μέλους</b>Εγγραφή Μέλους 
 ΠροφίλΠροφίλ   Επιλογές μέλους Επιλογές   Τα bookmarks μου Τα bookmarks μου   Προσωπικά μηνύματαΠροσωπικά μηνύματα 
  διαφήμιση  

Καλώς ήρθατε στο forum μας! Για να συμμετάσχετε στις συζητήσεις θα πρέπει να είσαστε μέλος. Γίνετε μέλος τώρα!.

i-PRETI: Ελληνική πρόταση για ταχύτερη σύνταξη SMS


 Forum index » Τεχνολογικά Θέματα, Νέα και Ειδήσεις » Τεχνολογικά Θέματα, Νέα και Ειδήσεις
Moderators:  Reporters, Super-Moderators
Εισαγωγή νέου Θέματος   Απάντηση στο Θέμα Σελίδα 1 από 1 [10 Μηνύματα]      Bookmarks Tags: smsΕλληνικήπρόταση Mark the topic unread :: Προηγούμενο θέμα :: Επόμενο θέμα
ΑποστολέαςΜήνυμα
megamak


Μέλος από: 13 Ιαν 2005
Νέα: 1
Μηνύματα: 256+

Περιοχή: Πάτρα, Μέγαρα
View users profile
ΜήνυμαΣτις: 03 Φεβ 2005 15:50    Θέμα: i-PRETI: Ελληνική πρόταση για ταχύτερη σύνταξη SMS Απάντηση με παράθεση  Mark this post and the followings unread

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αποκτήσει έστω και μικρή εμπειρία πάνω στη συγγραφή μηνυμάτων SMS. Έχουμε παρατηρήσει ότι όση εξάσκηση και να κάνουμε, πάντα απαιτείται αρκετός χρόνος για τη συγγραφή ενός μηνύματος κοντά στους 160 χαρακτήρες, που είναι το όριο ενός μηνύματος SMS, πόσο μάλλον για Concatenated SMS που έχουν όριο χαρακτήρων περίπου τριπλάσιο (ή περισσότερο), από αυτό ενός SMS. Εδώ και χρόνια οι μόνες λύσεις που είναι ενσωματωμένες σε όλα σχεδόν τα κινητά είναι η τεχνολογία Τ9 της εταιρείας Tegic και το παρεμφερές iTAP. Με τη χρήση τους είναι δυνατόν, υπό συνθήκες, να καταφέρουμε να γράψουμε ένα μήνυμα σε μικρότερο χρόνο, αφού κατά την συγγραφή του μηνύματος εμφανίζονται κάποιες λέξεις από ένα αποθηκευμένο λεξικό, επιτρέποντάς μας να επιλέξουμε τη λέξη χωρίς απαραίτητα να πληκτρολογήσουμε όλα τα γράμματα ένα-ένα. Ωστόσο οι απόψεις διίστανται γύρω από τη τελική χρησιμότητα της τεχνολογίας αυτής, αφού είναι πολλοί οι χρήστες που έχουν προβλήματα προσαρμογής στον τρόπο που ακολουθεί.

Εδώ λοιπόν έρχεται να σας παρουσιάσει κατ' αποκλειστικότητα το Myphone μια νέα τεχνολογία από 'Eλληνες ερευνητές που προσφέρει μια εξ' ολοκλήρου καινούρια μέθοδο συγγραφής μηνυμάτων που βασίζεται στη πρόβλεψη χαρακτήρων! Έτσι λοιπόν δύο νέοι ερευνητές, οι Δρ. Νικόλαος Τσέλιος και Δρ. Μανώλης Μαραγκουδάκης του Πανεπιστημίου Πατρών κατοχύρωσαν πρόσφατα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μέθοδο «ευφυούς» συγγραφής κειμένου σε κινητά τηλέφωνα ευθέως ανταγωνιστική της γνωστής μεθόδου Τ9 της εταιρίας Tegic. Η ευρεσιτεχνία έχει τον τίτλο «Συσκευή και μέθοδος αυτόματης συγγραφής κειμένου σε ψηφιακές συσκευές περιορισμένου αριθμού πλήκτρων» (Αρ. ΔΕ 20030100441/ΟΒΙ), ενώ υπάρχει αίτηση και για ευρωπαικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

H κατοχυρωμένη μέθοδος i-PRETI (intelligent PREdictive Text Input) βασίζεται σε μια προηγμένη τεχνική γραμματικής μοντελοποίησης με χρήση αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης. Η μέθοδος εκτιμά αυτόματα το επιθυμητό γράμμα δοθείσης της προηγηθείσας ακολουθίας χαρακτήρων κατά τη διάρκεια σύνταξης ενός μηνύματος. Σε σχέση με την παραδοσιακή μέθοδο εισόδου χαρακτήρων, η προτεινόμενη μέθοδος διαφέρει στο ότι απαιτεί μία και μοναδική πληκτρολόγηση για κάθε επιθυμητό χαρακτήρα, καθιστώντας την πληκτρολόγηση ενός μηνύματος ταχύτερη και πιο ξεκούραστη. Το μοντέλο που έχει προκύψει, μετά από δοκιμές, προσεγγίζει το 95% στην ακρίβεια πρόβλεψης. Κατά συνέπεια ο χρόνος συγγραφής ενός μηνύματος μειώνεται κατά 35% περίπου, ενώ οι απαιτούμενες πληκτρολογήσεις κατά 47%, όπως προέκυψε από σχετικές μετρήσεις και σύγκριση με τα θεωρητικά μοντέλα αλληλεπίδρασης GOMS και KLM, ευρέως χρησιμοποιούμενα σε πειράματα ευχρηστίας λογισμικού.

H προτεινόμενη μέθοδος παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα, τόσο σε σχέση με τη συμβατική μέθοδο πληκτρολόγησης, όσο και με τη μοναδική πραγματικά ανταγωνιστική πρόταση της εταιρείας Tegic (T9). Τα χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα της προτεινόμενης καινοτομικής τεχνολογίας όσον αφορά την τεχνολογία υλοποίησης, συγκεντρώνονται στο ότι η προσαρμογή της για οποιαδήποτε γλώσσα απαιτεί ελάχιστο χρόνο, ενώ το υπολογιστικό κόστος και οι απαιτήσεις σε μνήμη της τελικής μεθόδου, είναι πολύ μικρές (περίπου 5kb για κάθε γλώσσα). Αντίστοιχα τα πλεονεκτήματα όσον αφορά την ευχρηστία της μεθόδου για τον τελικό χρήστη, συγκεντρώνονται στο ότι η βελτίωση στην ταχύτητα συγγραφής είναι μεγάλη ακόμα και σε χρήση ανεπίσημου λόγου, αφού βασίζεται σε πρόβλεψη ανά γράμμα και όχι με βάση λεξικό συχνά χρησιμοποιούμενων λέξεων, όπως η μέθοδος T9. Επιπλέον η εκμάθησή της από τον τελικό χρήστη είναι ιδιαίτερα απλή, αφού ισχύουν δύο κανόνες. Ο πρώτος είναι ότι ο χρήστης επιλέγει το επιθυμητό γράμμα πιέζοντας το πλήκτρο στο οποίο περιέχεται. Ο δεύτερος είναι ότι στη περίπτωση που το γράμμα δεν είναι το επιθυμητό, πιέζει το πλήκτρο της δίεσης (#), που προκρίνει ως δεύτερη λύση το επόμενο πιο πιθανό γράμμα του πλήκτρου που πιέστηκε! Άρα απαιτείται η διόρθωση μόνο του τελευταίου γράμματος και όχι όλης της λέξης.

Γενικότερα, η συμβατική μέθοδος πληκτρολόγησης είναι σημαντικά πιο αργή και δύσχρηστη για τον τελικό χρήστη. Αντίστοιχα η Τ9 πέρα από την σημαντική επιβράδυνση που παρουσιάζει σε περίπτωση συγγραφής λέξης που δεν περιέχεται στο λεξικό, παρουσιάζει προβλήματα ανάδρασης κατά τη διάρκεια συγγραφής της πρότασης, αφού προκρίνει και εμφανίζει συνεχώς λέξεις μη επιθυμητές, προκαλώντας σύγχυση για το αν τελικώς υφίσταται πρόοδος στη διαδικασία συγγραφής της λέξης.

Όσον αφορά μερικά βιογραφικά στοιχεία των δύο ελλήνων ερευνητών, ο Δρ. Νικόλαος Τσέλιος γεννήθηκε το 1973 στην Αθήνα. Είναι διδάκτωρ (2002) και διπλωματούχος (1997) του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών. Ο τίτλος της διδακτορικής του διατριβής ήταν «Προηγμένες τεχνικές αξιολόγησης ευχρηστίας εκπαιδευτικού λογισμικού». Είναι μέλος της ΕΤΠΕ, της ΕΕΤΝ και του ΤΕΕ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται κύρια στα εξής: Αλληλεπίδραση Ανθρώπου Υπολογιστή (ΑΑΥ), αξιολόγηση ευχρηστίας εκπαιδευτικού λογισμικού, εκπαίδευση από απόσταση, τεχνολογία λογισμικού, με έμφαση στην Επικοινωνία Ανθρώπου-Υπολογιστή, μεθοδολογίες σχεδιασμού διεπιφανειών ανθρώπου-υπολογιστή, μεθοδολογίες αξιολόγησης συστημάτων, ανάλυση διεργασιών, ευφυείς διεπιφάνειες χρήσης, τεχνητή νοημοσύνη και εφαρμογές στο πεδίο ΑΑΥ. Είναι Εντεταλμένος Επίκουρος Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών (διδάσκοντας μαθήματα συναφή με Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών) και επιστημονικός συνεργάτης της ερευνητικής ομάδας Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-Υπολογιστή του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών. Γνωρίζει Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά. Έχει πάνω από 20 δημοσιεύσεις σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια και περιοδικά, ένα δίπλωμα και μία αίτηση ευρεσιτεχνίας.

Ο Δρ. Μανώλης Μαραγκουδάκης γεννήθηκε το 1977 στην Αθήνα. Είναι διδάκτωρ (2005) του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών και διπλωματούχος επιστήμων υπολογιστών (2000) του τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας Τεχνολογίας Ευφυών Συστημάτων του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών. Ο τίτλος της διδακτορικής του διατριβής ήταν «Μοντελοποίηση και συμπερασμός υπό συνθήκες αβεβαιότητας σε διαλογικά και άλλα συστήματα φυσικής γλώσσας με τεχνικές δικτύων Bayes». Είναι μέλος της ΕΕΤΝ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται κύρια στα εξής: μηχανική μάθηση, τεχνητή νοημοσύνη, έξυπνα διαλογικά συστήματα, δίκτυα πεποίθησης Bayes, μοντελοποίηση χρήστη, αναγνώριση προτύπων, επεξεργασία φυσικής γλώσσας και υπολογιστική γλωσσολογία. Έχει σημαντική εκπαιδευτική πείρα σε πλήθος εκπαιδευτικών φορέων (Πανεπιστήμιο και ΑΤΕΙ Πατρών, ΙΕΚ Δυτικής Ελλάδας) και επαγγελματικό έργο σε αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων και στην Ericsson Telecom AB, στη Σουηδία. Γνωρίζει Αγγλικά, και Γερμανικά. Έχει πάνω από 30 δημοσιεύσεις σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια και περιοδικά, ένα δίπλωμα και μία αίτηση ευρεσιτεχνίας.

Τελειώνοντας να τονίσουμε ότι οι συνεφευρέτες έχουν λάβει επιχορήγηση από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, μέσω του προγράμματος ΠΡΑΞΕ για εμπορική εκμετάλλευση της ευρεσιτεχνίας. Η εταιρεία βρίσκεται υπό ίδρυση ( www.amedeo.gr ) και θα δραστηριοποιείται στο χώρο των υπηρεσιών σχεδιασμού και αξιολόγησης διαδραστικών συστημάτων,μοντελοποίησης διαλόγων και ευφυών διεπιφανειών χρήσης με την αξιοποίηση τεχνικών μηχανικής εκμάθησης από δεδομένα. Ήδη διεξάγονται συζητήσεις για εμπορικές συνέργειες στην εκμετάλλευση της τεχνολογίας i-PRETI.
EneMe
Super Moderator

Μέλος από: 09 Ιουλ 2002
Βοηθήματα: 10
Νέα: 11
Μηνύματα: 256+

Περιοχή: Στα όρη, στα άγρια βουνά, μέσα στα κοσμικά χιόνια!
View users profile Visit posters website
blog deviantART twitter deviantART 
ΜήνυμαΣτις: 03 Φεβ 2005 22:03    Θέμα: Απάντηση με παράθεση  Mark this post and the followings unread

Mεταφέρθηκε!

----------------

Εγώ πάντως συνδέω το κινητό στο laptop και γράφω τα sms με το πληκτρολόγιο!

_________________
AmfissaPress.gr - Ειδήσεις από Φωκίδα - Δήμο Δελφών - Δήμο Δωρίδας
Εκτιμήσεις ακινήτων - Ενεργειακές επιθεωρήσεις - Τοπογραφικά - Οικοδομικές άδειες - Άδειες καταστημάτων
DNET


Μέλος από: 01 Απρ 2004
Μηνύματα: 256+
Περιοχή: Athens
View users profile Send email to user Visit posters website
ΜήνυμαΣτις: 03 Φεβ 2005 22:43    Θέμα: Απάντηση με παράθεση  Mark this post and the followings unread

εγώ δεν γράφω πλέον SMS...
τηλεφωνάκι και έχει ο θεός....
RADICAL


Μέλος από: 14 Ιουλ 2004
Νέα: 2
Μηνύματα: 256+

Περιοχή: Athens
View users profile Visit posters website
ΜήνυμαΣτις: 04 Φεβ 2005 01:33    Θέμα: Απάντηση με παράθεση  Mark this post and the followings unread

ePatents ? Όχι ευχαριστώ

http://epatents.hellug.gr/pages/intro/
http://epatents.hellug.gr/webshop/

Μιάς και το θυμηθήκαμε. ToolTimes at work
Cha0s
SysAdmin

Μέλος από: 28 Ιουλ 2001
Βοηθήματα: 2
Νέα: 1
Μηνύματα: 256+


View users profile
ΜήνυμαΣτις: 04 Φεβ 2005 07:37    Θέμα: Απάντηση με παράθεση  Mark this post and the followings unread

DNET ανέφερε:
εγώ δεν γράφω πλέον SMS...
τηλεφωνάκι και έχει ο θεός....


Σωστός!

Βαρέθηκα και εγώ τα SMS.

Προτιμώ να πάρω τηλ παρά να απαντήσω με SMS

_________________
During times of universal deceit, telling the truth becomes a revolutionary act.
versus-7


Μέλος από: 01 Μαρ 2004
Μηνύματα: 228
Περιοχή: Bremen
View users profile Visit posters website
ΜήνυμαΣτις: 04 Φεβ 2005 07:44    Θέμα: Απάντηση με παράθεση  Mark this post and the followings unread

ego tous grafo olous kanonika φιου φιου...
janas


Μέλος από: 19 Οκτ 2004
Μηνύματα: 256+
Περιοχή: ΑΘΗΝΑ
View users profile Send email to user Visit posters website
ΜήνυμαΣτις: 04 Φεβ 2005 10:39    Θέμα: Απάντηση με παράθεση  Mark this post and the followings unread

Έξυπνη εφεύρεση ελπίζω να βρει και εμπορική εκμετάλευση.
mechpanos
Honorary Member

Μέλος από: 20 Μαρ 2003
Νέα: 1
Μηνύματα: 256+

Περιοχή: Athens - Pyrgos
View users profile Send email to user Visit posters website
blog 
ΜήνυμαΣτις: 04 Φεβ 2005 11:46    Θέμα: Απάντηση με παράθεση  Mark this post and the followings unread

Καλή ιδέα, μένει να δούμε την εφαρμογή της. Γενικώς υπάρχουν πολλές μέθοδοι που δεν πιάνουν πάντα (πχ, πόσες προσπάθειες έχουν γίνει για πιο εργονομική διάταξη του πληκτρολογίου!).

Το SMS πάντως, είναι κλεψιά άγρια...Δεν καταναλώνει ούτε το 1% του bandwidth από 1 σύντομο τηλεφώνημα, και χρεώνεται εντελώς δυσανάλογα. Τι να πω!

_________________
Πύργος θεός Πανηλειακός!!
megamak


Μέλος από: 13 Ιαν 2005
Νέα: 1
Μηνύματα: 256+

Περιοχή: Πάτρα, Μέγαρα
View users profile
ΜήνυμαΣτις: 07 Μαρ 2005 16:29    Θέμα: Απάντηση με παράθεση  Mark this post and the followings unread

mechpanos ανέφερε:
Το SMS πάντως, είναι κλεψιά άγρια...Δεν καταναλώνει ούτε το 1% του bandwidth από 1 σύντομο τηλεφώνημα, και χρεώνεται εντελώς δυσανάλογα. Τι να πω!

Πολύ σωστό και αυτό... Άντε να μας ακούσουν και οι εταιρίες κινητής, και να χαμηλώσουν κι άλλο τις χρεώσεις τους!! Another pint of beer Another pint of beer
ArchangelX
Honorary Member

Μέλος από: 24 Μαρ 2004
Βοηθήματα: 6
Νέα: 5
Templates: 5
Μηνύματα: 256+

Περιοχή: 7ος Ουρανός
View users profile Visit posters website
blog deviantART flickr facebook twitter deviantART 
skype 
ΜήνυμαΣτις: 07 Μαρ 2005 16:36    Θέμα: Απάντηση με παράθεση  Mark this post and the followings unread

Εγω και να ήθελα, δέν μπορώ. Σπάζομαι. Το SX1 μου είναι κορυφή αλλα έχει @#$%@$#πληκτρολόγιο ρε γμτ...

_________________
Εμφάνιση Μηνυμάτων:   
Εισαγωγή νέου Θέματος   Απάντηση στο Θέμα Σελίδα 1 από 1 [10 Μηνύματα] Mark the topic unread :: Προηγούμενο θέμα :: Επόμενο θέμα
 Forum index » Τεχνολογικά Θέματα, Νέα και Ειδήσεις » Τεχνολογικά Θέματα, Νέα και Ειδήσεις
Τώρα είναι 23 Μαρ 2017 22:12 | All times are UTC + 2


Email This Page to Someone! add to Favorites

     Powered by p h p B B © 2001,2005 p h p B B Group
Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του freestuff.gr στο email: freestuff.gr(παπάκι)gmail.com


Copyright © 1999-2013 Freestuff.gr All Rights Reserved  
Version Aegean, designed by N. Tsaganos