freestuff.gr αρχική σελίδα
 FAQFAQ    ΑναζήτησηΑναζήτηση   Λίστα ΜελώνΛίστα Μελών   Ομάδες ΜελώνΟμάδες Μελών   <b>Εγγραφή Μέλους</b>Εγγραφή Μέλους 
 ΠροφίλΠροφίλ   Επιλογές μέλους Επιλογές   Τα bookmarks μου Τα bookmarks μου   Προσωπικά μηνύματαΠροσωπικά μηνύματα 
  διαφήμιση  

Καλώς ήρθατε στο forum μας! Για να συμμετάσχετε στις συζητήσεις θα πρέπει να είσαστε μέλος. Γίνετε μέλος τώρα!.

εισαγωγή ωραρίου στην βάση


 Forum index » Δημιουργία Web Sites, Γραφικών & Προγραμματισμός » SQL και SQL Servers (RDBMS) » Βάσεις Δεδομένων και SQL - γενικά
Moderators:  Super-Moderators, WebDev Moderators
Εισαγωγή νέου Θέματος   Απάντηση στο Θέμα Σελίδα 1 από 2 [18 Μηνύματα]      Bookmarks Tags: βάση Mark the topic unread :: Προηγούμενο θέμα :: Επόμενο θέμα
Σελίδα:  1, 2 Επόμενο
ΑποστολέαςΜήνυμα
Serghio


Μέλος από: 08 Φεβ 2011
Μηνύματα: 256+
Περιοχή: Περιστέρι
View users profile
ΜήνυμαΣτις: 14 Απρ 2015 07:45    Θέμα: εισαγωγή ωραρίου στην βάση Απάντηση με παράθεση  Mark this post and the followings unread

φτιαχνω μια εφαρμογή όπου ένα εμπορικό κατάστημα θα πρέπει να εισάγει στην βάση το ωράριο λειτουργίας του....απο ένα ψάξιμο που έκανα μια λύση είναι η δημιουργία 2 πινάκων,ένας θα κρατά το ωράριο και ένα δευτερος θα ειναι αυτο που ειναι γνωστό και ως calendar table οπου κάθε row θα αντιστοιχεί και σε μια μέρα του χρονου.


O πίνακας του ωραρίου λοιπόν θα κάνει reference το calendar table...ενα επιχείρημα για την δημιουργία ενός calendar table είναι και οτι θα ενσωματώνει και τις αργίες...και έτσι ο χρήστης(το κατάστημα) δεν θα χρειάζεται να δηλώνει την συγκεκριμένα ότι το κατάστημα ειναι κλειστό...

Ερωτηση...πως σας ακούγονται όλα αυτά;
Έχετε να προτείνετε κάτι άλλο;
giannis17
Honorary Member

Μέλος από: 06 Ιαν 2005
Βοηθήματα: 1
Μηνύματα: 256+

Περιοχή: Παγκράτι - Αθήνα
View users profile Visit posters website
facebook skype 
ΜήνυμαΣτις: 17 Απρ 2015 22:30    Θέμα: Απάντηση με παράθεση  Mark this post and the followings unread

αντί για ωράριο και ημερολόγιο εγώ θα κράταγα ωράριο και αργίες οπότε οι εργάσιμες να βγαίνουν αλγοριθμικά και όχι με ερώτημα στην βάση.

Επίσης στο ωράριο καλό είναι να έχεις extra πεδία του στυλ eortastiko, imiargia και στις αργίες να υπάρχει και type (enum?) με επιλογές kleista, eortastiko, imiargia

οπότε θα έχεις ένα πίνακα με 7 εγγραφές για το ωράριο (7 μέρες) και άλλον έναν με καμιά 50αριά εγγραφές για τις αργίες και τα συνεχόμενα-εορταστικά, όλα τα ενδιάμεσα θα βγαίνουν προγραμματιστικά με την βοήθεια της date() της γλώσσας που χρησιμοποιείς.

_________________
“There is only one problem with common sense; it’s not very common.”
– Milt Bryce
Serghio


Μέλος από: 08 Φεβ 2011
Μηνύματα: 256+
Περιοχή: Περιστέρι
View users profile
ΜήνυμαΣτις: 20 Απρ 2015 16:04    Θέμα: Απάντηση με παράθεση  Mark this post and the followings unread

...λες οτι θα έχω πίνακα με 7 εγγραφές για το ωράριο...εδώ μπερδεύτηκα...7 στήλες εννοείς δηλαδη που κάθε μια θα φέρει το όνομα της ημέρας;

Aν αυτό εννοείς τότε που ακριβώς θα αποθηκευονται οι ώρες ανοίγματος κ' κλεισίματος του μαγαζιού...η δομή του πίνακα που προτέινεις δεν φαίνεται να το περιλαμβάνει αυτο.
giannis17
Honorary Member

Μέλος από: 06 Ιαν 2005
Βοηθήματα: 1
Μηνύματα: 256+

Περιοχή: Παγκράτι - Αθήνα
View users profile Visit posters website
facebook skype 
ΜήνυμαΣτις: 20 Απρ 2015 19:51    Θέμα: Απάντηση με παράθεση  Mark this post and the followings unread

Πίνακας imeres

id | name | normal_open | normal close | normal_break_start | normal break_end | imiargia_open | imiargia_close | imiargia_break_start | imiargia_break_end | eortastiko_open | eortastiko_close | eortastiko_break_start | eortastiko_break_end

Εγγραφές: 7 (δευτέρα-κυριακή)

Τώρα αν θα έχεις 7 εγγραφές με πολλά πεδία ή 8 πεδία (βάζουμε και id) με πολλές εγγραφές δεν κάνει διαφορά απλά θα γίνουν πιο πολύπλοκα τα ερωτήματα αν βάλεις τις μέρες σαν πεδία.

Πίνακας argies

id | name | date | static(tinyint 0/1) | type(enum "argia","imiargia","eortastiko")

Εγγραφές όσες οι μέρες που δεν θα δουλεύει καθόλου η επιχείρηση ή θα δουλεύει λιγότερο/περισσότερο από το normal (χριστούγεννα/πάσχα/15αύγουστος/25η/28η κλπ)

Προγραμματιστικά μετά φτιάχνεις ένα date array ή object με όλες τις μέρες του χρόνου από όπου αφαιρείς ότι υπάρχει στο argies συν τις κυριακές (αν βρεις την πρώτη κυριακή του χρόνου μετά βγάζεις όλα τα πολλαπλάσια του 7 μέχρι το 365), προσθέτεις ότι είναι στο argies με type "eeortastiko" και έχεις πια όλες τις εργάσιμες. Τώρα αν αλλάζει καλοκαιρινό με θερινό ωράριο ή αν δεν κλείνει για μεσημέρι (break_start/break_end) κάνεις τις ανάλογες αλλαγές στην βάση.

_________________
“There is only one problem with common sense; it’s not very common.”
– Milt Bryce
Serghio


Μέλος από: 08 Φεβ 2011
Μηνύματα: 256+
Περιοχή: Περιστέρι
View users profile
ΜήνυμαΣτις: 22 Απρ 2015 20:21    Θέμα: Απάντηση με παράθεση  Mark this post and the followings unread

τωρα καταλαβαίνω καλύτερα...το μόνο που θα ήθελα να προσθέσω είναι ότι οι break στήλες είναι περιττές αν το ωράριο είναι συνεχές.
Serghio


Μέλος από: 08 Φεβ 2011
Μηνύματα: 256+
Περιοχή: Περιστέρι
View users profile
ΜήνυμαΣτις: 05 Μαη 2015 20:35    Θέμα: Απάντηση με παράθεση  Mark this post and the followings unread

giannis17 ανέφερε:


Προγραμματιστικά μετά φτιάχνεις ένα date array ή object με όλες τις μέρες του χρόνου από όπου αφαιρείς ότι υπάρχει στο argies συν τις κυριακές (αν βρεις την πρώτη κυριακή του χρόνου μετά βγάζεις όλα τα πολλαπλάσια του 7 μέχρι το 365), προσθέτεις ότι είναι στο argies με type "eeortastiko" και έχεις πια όλες τις εργάσιμες. Τώρα αν αλλάζει καλοκαιρινό με θερινό ωράριο ή αν δεν κλείνει για μεσημέρι (break_start/break_end) κάνεις τις ανάλογες αλλαγές στην βάση.


Το παραπάνω που ακριβώς θα βοηθήσει...μπερδεύτηκα.
giannis17
Honorary Member

Μέλος από: 06 Ιαν 2005
Βοηθήματα: 1
Μηνύματα: 256+

Περιοχή: Παγκράτι - Αθήνα
View users profile Visit posters website
facebook skype 
ΜήνυμαΣτις: 05 Μαη 2015 20:46    Θέμα: Απάντηση με παράθεση  Mark this post and the followings unread

η αρχική σου ερώτηση ξεκινάει ως εξής
παράθεση:
φτιαχνω μια εφαρμογή...

άρα πέρα από την βάση θα γράψεις και κώδικα, απλά σου έδωσα ένα hint πως να βάλεις όλες τις εργάσιμες σε ένα array/object

_________________
“There is only one problem with common sense; it’s not very common.”
– Milt Bryce
Serghio


Μέλος από: 08 Φεβ 2011
Μηνύματα: 256+
Περιοχή: Περιστέρι
View users profile
ΜήνυμαΣτις: 05 Μαη 2015 20:53    Θέμα: Απάντηση με παράθεση  Mark this post and the followings unread

giannis17 ανέφερε:
η αρχική σου ερώτηση ξεκινάει ως εξής
παράθεση:
φτιαχνω μια εφαρμογή...

άρα πέρα από την βάση θα γράψεις και κώδικα, απλά σου έδωσα ένα hint πως να βάλεις όλες τις εργάσιμες σε ένα array/object


Ποιος ο λόγος να βάλω όλες τις εργάσιμες σε ένα array...πως αυτο εξασφαλίζει οτι αυτοματα οταν έρχεται αργία το κατάστημα θα δηλώνεται ως κλειστό...απο το business logic.

Διότι αυτός είναι ο σκοπός εν τέλει.
giannis17
Honorary Member

Μέλος από: 06 Ιαν 2005
Βοηθήματα: 1
Μηνύματα: 256+

Περιοχή: Παγκράτι - Αθήνα
View users profile Visit posters website
facebook skype 
ΜήνυμαΣτις: 05 Μαη 2015 21:11    Θέμα: Απάντηση με παράθεση  Mark this post and the followings unread

Δεν έχει τόσο σημασία, είναι μικρός ο όγκος δεδομένων οπότε είτε αρνητική είτε θετική σύγκριση κάνεις το ίδιο πράγμα είναι.

Είναι καθαρά εγκεφαλικό το ζήτημα. Αν είσαι αριστερόχειρας φτιάχνεις array με τις αργίες, αν είσαι δεξιόχειρας φτιάχνεις array με τις εργάσιμες.

Αν το δουλεύεις και με τα 2 χέρια ξαναρώτα κάτι θα κάνουμε...

_________________
“There is only one problem with common sense; it’s not very common.”
– Milt Bryce
Serghio


Μέλος από: 08 Φεβ 2011
Μηνύματα: 256+
Περιοχή: Περιστέρι
View users profile
ΜήνυμαΣτις: 13 Ιουν 2015 11:24    Θέμα: Απάντηση με παράθεση  Mark this post and the followings unread

κάνοντας ένα ψάξιμο ,"'επεσα" επάνω σε ένα εναλλακτικό μοντέλο...φτιάχνω ένα πινακα που κρατάει ολες τις η/νιες του 2015...φτιάχνω έναν άλλο πίνακα που κρατάει τις αργίες...κάνω cross-join τους δύο....

και μετά με ένα select βρίσκω αν η εβδομάδα που "τρέχει" τώρα εμπεριέχει κάποια αργία...

Τι λες;
giannis17
Honorary Member

Μέλος από: 06 Ιαν 2005
Βοηθήματα: 1
Μηνύματα: 256+

Περιοχή: Παγκράτι - Αθήνα
View users profile Visit posters website
facebook skype 
ΜήνυμαΣτις: 14 Ιουν 2015 01:12    Θέμα: Απάντηση με παράθεση  Mark this post and the followings unread

λέω πως αν συνεχίσεις να σκέφτεσαι το πως να το κάνεις δεν θα σου είναι χρήσιμες οι ημερομηνίες του 2015 πια...

αν θες να φτιαχτεί δυναμικά, το ημερολόγιο πρέπει να διαβάζεται από το σύστημα μέσω της γλώσσας προγραμματισμού και όχι από εγγραφές στην βάση (τι λογική είναι αυτή; κάθε χρόνο θα περνάς 365 εγγραφές στην βάση;)

Στην τελική πάντως εμένα λόγος δεν μου πέφτει και χωρίς καν βάση δεδομένων (με εγγραφές σε αρχείο txt) και κώδικα σε pascal ή basic να το γράψεις θα παίξει κανονικά απλά έτσι προγραμμάτιζαν πριν 50 χρόνια.

_________________
“There is only one problem with common sense; it’s not very common.”
– Milt Bryce
Serghio


Μέλος από: 08 Φεβ 2011
Μηνύματα: 256+
Περιοχή: Περιστέρι
View users profile
ΜήνυμαΣτις: 14 Ιουν 2015 11:52    Θέμα: Απάντηση με παράθεση  Mark this post and the followings unread

λοιπον...θα ξεκινήσω να φτιάξω τον πίνακα με τις αργίες....

ας ξεκινήσουμε με αυτό πρώτα
Serghio


Μέλος από: 08 Φεβ 2011
Μηνύματα: 256+
Περιοχή: Περιστέρι
View users profile
ΜήνυμαΣτις: 14 Ιουν 2015 14:49    Θέμα: Απάντηση με παράθεση  Mark this post and the followings unread

δημουργησα τελικά ένα πίνακα με τις αργίες....πως θα δημιουργήσω τώρα το date array/object με όλες τις εργάσιμες πλυν τις αργίες?
giannis17
Honorary Member

Μέλος από: 06 Ιαν 2005
Βοηθήματα: 1
Μηνύματα: 256+

Περιοχή: Παγκράτι - Αθήνα
View users profile Visit posters website
facebook skype 
ΜήνυμαΣτις: 14 Ιουν 2015 16:49    Θέμα: Απάντηση με παράθεση  Mark this post and the followings unread

σε τι γλώσσα προγραμματισμου; χρησιμοποιείς κάποιο framework;

_________________
“There is only one problem with common sense; it’s not very common.”
– Milt Bryce
Serghio


Μέλος από: 08 Φεβ 2011
Μηνύματα: 256+
Περιοχή: Περιστέρι
View users profile
ΜήνυμαΣτις: 14 Ιουν 2015 18:16    Θέμα: Απάντηση με παράθεση  Mark this post and the followings unread

giannis17 ανέφερε:
σε τι γλώσσα προγραμματισμου; χρησιμοποιείς κάποιο framework;


PHP και οχι δεν χρησιμοποιω framework...
Εμφάνιση Μηνυμάτων:   
Εισαγωγή νέου Θέματος   Απάντηση στο Θέμα Σελίδα 1 από 2 [18 Μηνύματα] Σελίδα:  1, 2 Επόμενο
Mark the topic unread :: Προηγούμενο θέμα :: Επόμενο θέμα
 Forum index » Δημιουργία Web Sites, Γραφικών & Προγραμματισμός » SQL και SQL Servers (RDBMS) » Βάσεις Δεδομένων και SQL - γενικά


Σχετικά θέματα
 Θέματα   Απ/σεις   Αποστολέας   Τελευταίο μήνυμα 
Βοήθημα: DocumentDB μια NoSQL βάση με native υποστήρηξη JSON και JavaScript. 0 cordis 27 Μαη 2016 14:20
cordis Εμφάνιση τελευταίου μηνύματος
ανάγνωση απο βάση - εξαγωγή αποτελεσμάτων και διαγραμμάτων 1 tempo 24 Ιουν 2015 15:51
fafos Εμφάνιση τελευταίου μηνύματος
 
Τώρα είναι 20 Ιαν 2017 03:38 | All times are UTC + 2


Email This Page to Someone! add to Favorites

     Powered by p h p B B © 2001,2005 p h p B B Group
Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του freestuff.gr στο email: freestuff.gr(παπάκι)gmail.com


Copyright © 1999-2013 Freestuff.gr All Rights Reserved  
Version Aegean, designed by N. Tsaganos