freestuff.gr αρχική σελίδα
 FAQFAQ    ΑναζήτησηΑναζήτηση   Λίστα ΜελώνΛίστα Μελών   Ομάδες ΜελώνΟμάδες Μελών   <b>Εγγραφή Μέλους</b>Εγγραφή Μέλους 
 ΠροφίλΠροφίλ   Επιλογές μέλους Επιλογές   Τα bookmarks μου Τα bookmarks μου   Προσωπικά μηνύματαΠροσωπικά μηνύματα 
  διαφήμιση  

Καλώς ήρθατε στο forum μας! Για να συμμετάσχετε στις συζητήσεις θα πρέπει να είσαστε μέλος. Γίνετε μέλος τώρα!.

Απειλές Συστημάτων Πληροφορικής: Προβλέψεις για το 2004


 Forum index » Τεχνολογικά Θέματα, Νέα και Ειδήσεις » Τεχνολογικά Θέματα, Νέα και Ειδήσεις
Moderators:  Reporters, Super-Moderators
Εισαγωγή νέου Θέματος   Απάντηση στο Θέμα Σελίδα 1 από 1 [1 Μήνυμα]       Mark the topic unread :: Προηγούμενο θέμα :: Επόμενο θέμα
ΑποστολέαςΜήνυμα
cordis
Administrator, [F|H]ounder, [C|S]EO

Μέλος από: 09 Οκτ 1999
Βοηθήματα: 95
Νέα: 460
Templates: 1
Scripts: 2
Μηνύματα: 256+

Περιοχή: Greece
View users profile Visit posters website
blog cv flickr picasa facebook linkedin 
twitter friendfeed deviantART del.icio.us 
ΜήνυμαΣτις: 09 Ιαν 2004 12:28    Θέμα: Απειλές Συστημάτων Πληροφορικής: Προβλέψεις για το 2004 Απάντηση με παράθεση  Mark this post and the followings unread

Νέα χρονιά, νέες αποφάσεις, και - δυστυχώς - νέες προερχόμενες από το Internet απειλές. Αν και το να προβλέπει κανείς το μέλλον είναι μάλλον ριψοκίνδυνη υπόθεση, αναλύοντας τα συμβάντα των δώδεκα προηγούμενων μηνών θα επιχειρήσουμε θα σκιαγραφήσουμε τα είδη των απειλών που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τη νέα χρονιά.

Η πιο λογική πρόβλεψη είναι ότι το 2004 θα είναι η χρονιά του "εναλλακτικού" εχθρικού λογισμικού (malware) - δηλαδή, λογισμικού το οποίο δεν είναι απλώς ιοί και worms. Μ αυτό δεν υπονοούμε ότι από εδώ κι εμπρός θα υπάρχουν λιγότεροι ιοί, ή ότι δεν θα υπάρχουν πλέον επιδημίες· πιστεύουμε απλώς ότι οι "παραδοσιακοί" ιοί θα χάσουν έδαφος λόγω του διαρκώς αυξανόμενου αριθμού άλλων απειλών όπως τα προγράμματα dialer, το λογισμικό spyware ή το spam.

Οι λόγοι στους οποίους οφείλεται αυτή η αύξηση είναι πιθανότατα οικονομικοί, καθώς πολλοί ασυνείδητοι χρήστες έχουν αντιληφθεί τα πλεονεκτήματα που μπορεί να τους παρέχει η εγκατάσταση προγραμμάτων dialer - για την σύνδεση υπολογιστών σε τηλεφωνικές υπηρεσίες υψηλής χρέωσης εν αγνοία των χρηστών τους - καθώς και άλλες παράνομες δραστηριότητες όπως η υποκλοπή πληροφοριών για τραπεζικούς λογαριασμούς ή πιστωτικές κάρτες, ή η πώληση βάσεων δεδομένων με τέτοια στοιχεία σε "ύποπτες" εταιρείες marketing.

Το spam είναι πολύ πιθανό να παίξει επίσης σημαντικό ρόλο, και αποτελεί μάλιστα διπλή απειλή: αφενός επειδή απαιτεί τεράστια σπατάλη χρόνου για την ανάγνωση και διαγραφή των άχρηστων μηνυμάτων και αφετέρου επειδή μπορεί να χρησιμοποιηθεί απ ορισμένους σαν μέσο διάδοσης ιών και άλλων μορφών εχθρικού κώδικα. Κατά πάσα πιθανότητα θα αυξηθούν επίσης οι επιθέσεις των χάκερ σε συστήματα υπολογιστών, οι οποίες διευκολύνονται σημαντικά από την αύξηση του αριθμού των Δούρειων Ίππων που λειτουργούν σαν "πίσω πόρτες" για την διείσδυση σε συστήματα (backdoor Trojans) και των ειδικών εργαλείων για χάκερ. Όσον αφορά στους νέους ιούς που αναμένεται να εμφανιστούν μέσα στο 2004, κατά πάσα πιθανότητα οι δημιουργοί ιών θα συνεχίσουν να αναζητούν προβλήματα ασφάλειας σε ευρέως χρησιμοποιούμενες εφαρμογές λογισμικού, έτσι ώστε τα δημιουργήματά τους να μπορούν να εξαπλώνονται σε όσο το δυνατόν περισσότερα συστήματα. Η στρατηγική αυτή γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής, συχνά με καταστροφικά αποτελέσματα. Το πιθανότερο είναι ότι θα βλέπουμε περισσότερα worms και Δούρειους Ίππους απ οποιονδήποτε άλλο τύπο ιού - τα πρώτα λόγω της ικανότητάς τους να εξαπλώνονται ταχύτατα, και οι δεύτεροι λόγω της ικανότητάς τους να εγκαθιστούν άλλες μορφές εχθρικού λογισμικού στους υπολογιστές που επηρεάζουν.

Ο Luis Corrons, επικεφαλής των Εργαστηρίων Καταπολέμησης Ιών της Panda σχολιάζει: "Το 2004 δεν θα κυριαρχήσουν αποκλειστικά και μόνο οι ιοί. Άλλες μορφές εχθρικού λογισμικού, όπως τα προγράμματα dialer, το λογισμικό spyware, τα εργαλεία για χάκερ και το spam, πρέπει επίσης να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη κατά τον σχεδιασμό πολιτικών ασφάλειας. Αναμφίβολα θα συνεχίσουν να εμφανίζονται νέοι ιοί - πιθανώς περισσότεροι απ΄ ότι στο παρελθόν - αλλά η αυξημένη παρουσία άλλων απειλών σημαίνει ότι η ύπαρξη ενός καλού συστήματος προστασίας έναντι των ιών δεν επαρκεί πλέον· οι χρήστες θα πρέπει επίσης να εφοδιαστούν με νέα εργαλεία για την αντιμετώπιση του νέου κύματος απειλών από το Internet."

Το Εργαστήριο Αντιμετώπισης Ιών της Panda Software Μόλις λάβουν ένα πιθανώς μολυσμένο αρχείο, οι τεχνικοί της Panda Software ξεκινούν αμέσως την εξέτασή του. Το αρχείο αναλύεται και, ανάλογα με τον τύπο του, εκτελούνται οι κατάλληλες ενέργειες, όπως disassembly, έλεγχος μακροεντολών, ανάλυση κώδικα, κ.λ.π. Εάν το αρχείο περιέχει πραγματικά ένα νέο ιό, δημιουργούνται ρουτίνες ανίχνευσης και εξάλειψής του, οι οποίες διανέμονται άμεσα στους χρήστες.

_________________
Δεν απαντάω σε προσωπικά μηνύματα με ερωτήσεις που καλύπτονται από τις ενότητες του forum. Για ο,τι άλλο είμαι εδώ για εσάς.
- follow me @twitter

Εμφάνιση Μηνυμάτων:   
Εισαγωγή νέου Θέματος   Απάντηση στο Θέμα Σελίδα 1 από 1 [1 Μήνυμα] Mark the topic unread :: Προηγούμενο θέμα :: Επόμενο θέμα
 Forum index » Τεχνολογικά Θέματα, Νέα και Ειδήσεις » Τεχνολογικά Θέματα, Νέα και Ειδήσεις
Τώρα είναι 20 Οκτ 2016 21:37 | All times are UTC + 2


Email This Page to Someone! add to Favorites

     Powered by p h p B B © 2001,2005 p h p B B Group
Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του freestuff.gr στο email: freestuff.gr(παπάκι)gmail.com


Copyright © 1999-2013 Freestuff.gr All Rights Reserved  
Version Aegean, designed by N. Tsaganos