freestuff.gr αρχική σελίδα
 FAQFAQ    ΑναζήτησηΑναζήτηση   Λίστα ΜελώνΛίστα Μελών   Ομάδες ΜελώνΟμάδες Μελών   <b>Εγγραφή Μέλους</b>Εγγραφή Μέλους 
 ΠροφίλΠροφίλ   Επιλογές μέλους Επιλογές   Τα bookmarks μου Τα bookmarks μου   Προσωπικά μηνύματαΠροσωπικά μηνύματα 
  διαφήμιση  

Καλώς ήρθατε στο forum μας! Για να συμμετάσχετε στις συζητήσεις θα πρέπει να είσαστε μέλος. Γίνετε μέλος τώρα!.

Blue Ray vs HD-DVD - Τα νέα φορμά υπερ-υψηλής χωρητικότητας!


 Forum index » Τεχνολογικά Θέματα, Νέα και Ειδήσεις » Τεχνολογικά Θέματα, Νέα και Ειδήσεις
Moderators:  Reporters, Super-Moderators
Εισαγωγή νέου Θέματος   Απάντηση στο Θέμα Σελίδα 1 από 1 [1 Μήνυμα]      Bookmarks Tags: φόρμα Mark the topic unread :: Προηγούμενο θέμα :: Επόμενο θέμα
ΑποστολέαςΜήνυμα
Enigma
Honorary Member

Μέλος από: 06 Δεκ 2002
Βοηθήματα: 7
Νέα: 19
Μηνύματα: 256+

Περιοχή: Athens
View users profile
ΜήνυμαΣτις: 21 Ιαν 2004 10:59    Θέμα: Blue Ray vs HD-DVD - Τα νέα φορμά υπερ-υψηλής χωρητικότητας! Απάντηση με παράθεση  Mark this post and the followings unread

Ο πόλεμος για την παρουσίαση και καθιέρωση του επόμενου φορμά των μέσων αποθήκευσης υπερ-υψηλής χωρητικότητας έχει ξεκινήσει !
Εάν τα 9 GB σας φαίνονταν πολλά, ετοιμαστείτε για τα 50 GB!

Στην αρχή ήταν το γνωστό μας CD το οποίο βασίζεται σε μία δέσμη υπέρυθρου λέιζερ με μήκος κύματος 780 nanometer και πάχος υποστρώματος στο δίσκο 1.2 mm.
Όταν λέμε υπόστρωμα ενοούμε πόσο "παχιά" είναι η επιφάνεια που προστατεύει τα δεδομένα του δίσκου.
Η μέγιστη επίσημη χωρητικότητα των CD είναι 700 MB, η οποία με κάποιες τεχνικές μπορούσε να φτάσει τα 800 ΜΒ.
To DVD βασίζεται στο λεγόμενο κόκκινο λέιζερ με μήκος κύματος 650 nanometer και πάχος υποστρώματος 0.6 mm. Στα DVD μονής στρώσης η χωρητικότητα είναι 4,7 GB ενώ στα DVD διπλής στρώσης (dual layer) φτάνει τα 9 GB.[Μέρος 1ο : Blue Ray]

Το Blu-Ray, γνωστό επίσης και σαν Blu-Ray Disc (BD) είναι το όνομα της επόμενης γενιάς οπτικών δίσκων εγγραφής video, που αναπτύσσεται από κοινού από δέκα
κορυφαίες επιχειρήσεις ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης.
Αυτές είναι οι:

Hitachi, Ltd.
LG Electronics Inc.
Matsushita Electric Industrial Co., Ltd.
Mitsubishi Electric Corporation
Pioneer Corporation
Royal Philips Electronics
Samsung Electronics Co., Ltd.
Sharp Corporation
Sony Corporation
Thomson Multimedia

Οι εταιρίες αυτές έχουν παρουσιάσει τις πρώτες συσκευές Blue-Ray
Blu-ray Recorders:
http://www.blu-ray.com/recorders/

Η τεχνολογία αυτή αναπτύχθηκε για να επιτρέψει την εγγραφή, την επανεγγραφή και το playback, του υψηλής ευκρίνειας βίντεο - high-definition video (HDTV).
Το Blue-Ray έχει την δυνατότητα να καταγράψει πάνω από 2 ώρες ψηφιακού βίντεο υψηλής ευκρίνειας (HDTV) ή περισσότερο από 13 ώρες του standard βίντεο - standard-definition video (SDTV/VHS picture quality), σε έναν δίσκο χωρητικότητας 27GB. Υπάρχουν επίσης σχέδια για δίσκους υψηλότερης χωρητικότητας που αναμένονται να χωρούν 50GB data, οι οποίοι έχουν ήδη παρουσιαστεί!Blu-ray Media:
http://www.blu-ray.com/media/

Ενώ οι παρούσες τεχνολογίες οπτικών δίσκων όπως τα CD, DVD, DVD-R, DVD+R, DVD-RW and DVD+RW χρησιμοποιούν ένα κόκκινο λέιζερ για να διαβάσει και να γράψει τα δεδομένα, η νέα αυτή μορφή χρησιμοποιεί ένα μπλε λέιζερ αντ' αυτού, και ως εκ τούτου και η ονομασία Blue-Ray.
Το όφελος εδώ είναι ότι ένα μπλε λέιζερ, έχει ένα πιό μικρό μήκος κύματος (wavelength) της τάξης των 405 nanometer από ένα κόκκινο λέιζερ (650 nanometer) των DVD, το οποίο σημαίνει ότι είναι δυνατό η ακτίνα λέιζερ να εστιάσει με ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια πάνω στον δίσκο. Αυτό επιτρέπει τα στοιχεία που θα γραφτούν πάνω στον δίσκο να είναι μικρότερα και να βρίσκονται σε μικρότερες αποστάσεις, με αποτέλεσμα να μπορούμε έτσι να γράφουμε περισσότερα στοιχεία, όσον αφορά το δίσκο ίδιου μεγέθους.

Παρά το διαφορετικό τύπο λέιζερ που χρησιμοποιούν οι συσκευές Blue-Ray, αυτές θα είναι συμβατές με τις παρούσες τεχνολογίες κόκκινου λέιζερ και θα επιτρέπουν την ακρόαση CDs και DVDs.
Με την εμφάνιση της ψηφιακής τηλεόρασης (DTV) και της τηλεόρασης υφηλής ευκρίνειας (HDTV) όλο και περισσότερος κόσμος θα έχει την ανάγκη την ανάγκη για εγγραφή υλικού υψηλής ευκρίνειας. Το Blue-Ray σχεδιάστηκε έχοντας αυτό υπόψη και χρησιμοποιεί τα ίδια πρότυπα συμπίεσης, MPEG-2 όπως και η DTV, και έτσι είναι ιδιαίτερα συμβατό με τα πρότυπα για την ψηφιακή αναμετάδοση.

Για να χειριστεί το αυξανόμενο ποσό στοιχείων που απαιτείται για το υψηλής ευκρίνειας βίντεο, το Blue-Ray υιοθετεί ένα ποσοστό μεταφοράς στοιχείων 36Mbps, το όποιο είναι αρκετά περισσότερο από το απαιτούμενο για εγγραφή και playback, των ψηφιακών υψηλής ευκρίνειας μεταδώσεων, διατηρώντας έτσι την αρχική ποιότητα εικόνων.
Επιπλέον, έχοντας την δυνατότητα της τυχαίας προσπέλασης του οπτικού δίσκου, είναι δυνατό το playback εκ των προτέρων εγγραμένου βίντεο στον δίσκο, ταυτόχρονα με την εγγραφή άλλου υψηλής ευκρίνειας βίντεου.

Σύμφωνα με τις εταιρίες υποστήριξης του το Blue-Ray αναμένεται για να αντικαταστήσει τα VCRs και την παρούσα DVD τεχνολογία κατά τη διάρκεια των επόμενων μερικών ετών. Η μορφή του είναι επίσης πιθανό να γίνει ένα πρότυπο για την αποθήκευση data για PC, και για τις υψηλής ευκρίνειας κινηματογραφικές ταινίες στο μέλλον.

Αυτά υποστηρίζουν οι εταιρίες που το προωθούν, αλλά πρέπει να αναφέρουμε και ορισμένα άλλα πράγματα γι'αυτό.

- Το Blue-Ray δεν έχει λάβει ακόμη την έγκριση του DVD-Forum, και δεν ξέρουμε πότε θα ζητηθεί κάτι τέτοιο αφού οι εταιρίες που το υποστηρίζουν προχώρισαν μόνες τους στην ανάπτυξη της σχετικής τεχνολογίας.
- Δεν είναι συμβατό με τα σημερινά DVD Players.
- Δεν αξιοποιεί την υπάρχουσα υποδομή κατασκευής DVD, μιας και η κατασκευαστική του δομή είναι διαφορετική, και δεν έχει καθοριστεί ακόμα το κόστος της νέας υποδομής που θα απαιτηθεί.
- Οι δίσκοι Blue-Ray είναι τοποθετημένοι μέσα σε ειδική προστατευτική θήκη, δημιουργώντας έτσι περισσότερα προβλήματα σε σχέση με τις δυνατότητες τοποθέτησης σε φορητούς υπολογιστές.
- Το υπόστρωμα του έχει πάχος μόλις 0,1 mm και η χωρητικότητα τους είναι όπως είπαμε 25-27 GB για τους δίσκους μιάς στρώσης, και 50 GB για τους δίσκους διπλής στρώσης.

Site:
http://www.blu-ray.com/

Δείτε το 2ο Μέρος: HD-DVD.
http://www.freestuff.gr/forums/viewtopic.php?t=8156


_________________
Εμφάνιση Μηνυμάτων:   
Εισαγωγή νέου Θέματος   Απάντηση στο Θέμα Σελίδα 1 από 1 [1 Μήνυμα] Mark the topic unread :: Προηγούμενο θέμα :: Επόμενο θέμα
 Forum index » Τεχνολογικά Θέματα, Νέα και Ειδήσεις » Τεχνολογικά Θέματα, Νέα και Ειδήσεις
Τώρα είναι 27 Οκτ 2016 01:07 | All times are UTC + 2


Email This Page to Someone! add to Favorites

     Powered by p h p B B © 2001,2005 p h p B B Group
Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του freestuff.gr στο email: freestuff.gr(παπάκι)gmail.com


Copyright © 1999-2013 Freestuff.gr All Rights Reserved  
Version Aegean, designed by N. Tsaganos