freestuff.gr αρχική σελίδα
 FAQFAQ    ΑναζήτησηΑναζήτηση   Λίστα ΜελώνΛίστα Μελών   Ομάδες ΜελώνΟμάδες Μελών   <b>Εγγραφή Μέλους</b>Εγγραφή Μέλους 
 ΠροφίλΠροφίλ   Επιλογές μέλους Επιλογές   Τα bookmarks μου Τα bookmarks μου   Προσωπικά μηνύματαΠροσωπικά μηνύματα 
  διαφήμιση  

Καλώς ήρθατε στο forum μας! Για να συμμετάσχετε στις συζητήσεις θα πρέπει να είσαστε μέλος. Γίνετε μέλος τώρα!.

H INTEL δημιουργεί την ταχύτερη συσκευή πυριτίου με φωτόνια


 Forum index » Τεχνολογικά Θέματα, Νέα και Ειδήσεις » Τεχνολογικά Θέματα, Νέα και Ειδήσεις
Moderators:  Reporters, Super-Moderators
Εισαγωγή νέου Θέματος   Απάντηση στο Θέμα Σελίδα 1 από 1 [2 Μηνύματα]      Bookmarks Tags: intel Mark the topic unread :: Προηγούμενο θέμα :: Επόμενο θέμα
ΑποστολέαςΜήνυμα
cordis
Administrator, [F|H]ounder, [C|S]EO

Μέλος από: 09 Οκτ 1999
Βοηθήματα: 95
Νέα: 486
Templates: 1
Scripts: 2
Μηνύματα: 256+

Περιοχή: Greece
View users profile Visit posters website
blog cv flickr picasa facebook linkedin 
twitter friendfeed deviantART del.icio.us 
ΜήνυμαΣτις: 18 Φεβ 2004 09:53    Θέμα: H INTEL δημιουργεί την ταχύτερη συσκευή πυριτίου με φωτόνια Απάντηση με παράθεση  Mark this post and the followings unread

Το πυρίτιο θα μπορούσε να φέρει υψηλής χωρητικότητας συνδέσεις οπτικών ινών στους υπολογιστές

Οι επιστήμονες της Intel πραγματοποίησαν ένα σημαντικό επιστημονικό βήμα, χρησιμοποιώντας τις κατασκευαστικές διαδικασίες του πυριτίου για να δημιουργήσουν μία πρωτοποριακή συσκευή που μοιάζει με τρανζίστορ για την κωδικοποίηση δεδομένων σε μία δέσμη φωτός. Η ικανότητα να δημιουργεί έναν ταχύ τροποποιητή φωτονίων (οπτικών ινών) από συνηθισμένο πυρίτιο μπορεί να οδηγήσει σε πολύ χαμηλού κόστους, υψηλής χωρητικότητας συνδέσεις οπτικών ινών ανάμεσα σε προσωπικούς υπολογιστές, servers και σε άλλες ηλεκτρονικές συσκευές και τελικά μέσα σε υπολογιστές.

Όπως αναφέρεται σε σχετική έκδοση του περιοδικού Nature, οι ερευνητές της Intel χώρισαν μία δέσμη φωτός σε δύο ξεχωριστές δέσμες φωτός, καθώς περνούσε μέσα από το πυρίτιο και ύστερα χρησιμοποίησαν μία πρωτοποριακή συσκευή που μοιάζει με τρανζίστορ για να χτυπήσουν μία δεύτερη δέσμη με ένα ηλεκτρικό φορτίο, προκαλώντας “αλλαγή φάσης”. Όταν οι δύο δέσμες φωτός επανενωθούν, η αλλαγή φάσης που προκλήθηκε στη μία δέσμη φωτός, κάνει το φως να φαίνεται ότι ανάβει και σβήνει σε πάνω από 1 GHz (ένα δισεκατομμύριο στοιχεία δεδομένων ανά δευτερόλεπτο), 50 φορές ταχύτερα από ότι προηγουμένως με το πυρίτιο. Αυτή η διαδικασία του ‘ανάβω και σβήνω’ του φωτός μεταφράζεται στα 1 και 0 που χρειάζονται για να μεταδοθούν τα δεδομένα.

“Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία οπτικών συσκευών που μεταφέρουν δεδομένα μέσα σε έναν υπολογιστή με την ταχύτητα φωτός”, δήλωσε ο κ. Patrick Gelsinger, Senior Vice president και Chief Technology Officer της Intel. “Αυτό είναι το είδος της καινοτομίας που διαδίδεται σε όλο τον κλάδο κατά την πάροδο του χρόνου, κάνοντας δυνατά νέα είδη συσκευών και εφαρμογών. Θα μπορούσε να βοηθήσει το Internet να γίνει ταχύτερο, να κατασκευαστούν πολύ πιο ταχείς και υψηλής απόδοσης υπολογιστές και να διευκολύνει τις εφαρμογές υψηλής χωρητικότητας συνδέσεων, όπως εξαιρετικά υψηλής ευκρίνειας οθόνες και συστήματα οπτικής αναγνώρισης”.

Μέχρι σήμερα στην παραγωγή εμπορικών οπτικών συσκευών, χρησιμοποιούνται ακριβά και εξωτικά υλικά που απαιτούν πολύπλοκη διαδικασία κατασκευής, περιορίζοντας έτσι τη χρήση σε ειδικές αγορές όπως είναι τα Δίκτυα Ευρείας Περιοχής (WAN) και οι Τηλεπικοινωνίες. Η παραγωγή από την Intel ενός γρήγορου, βασισμένου σε πυρίτιο, οπτικού τροποποιητή με απόδοση που υπερβαίνει το 1 GHz, αποδεικνύει τη βιωσιμότητα του πρότυπου πυριτίου ως του υλικού που θα προσκομίσει τα οφέλη των υψηλής χωρητικότητας οπτικών ινών σε ένα ευρύτερο φάσμα εφαρμογών πληροφορικής και επικοινωνιών.

Εντός του πυριτίου, το Φως και τα Ηλεκτρονικά είναι δυνατό να συνεργαστούν

Η έρευνα για τα φωτόνια πυριτίου (silicon photonics) άρχισε στην Ιntel στα μέσα της δεκαετίας του ’90, με την προσπάθεια να δοκιμαστούν τα τρανζίστορ μέσα στους μικροεπεξεργαστές με οπτική διερεύνηση. Παρόλο που η σιλικόνη φαίνεται αδιαφανής με γυμνό μάτι, είναι διαφανής στο υπέρυθρο φως.

“Όπως η όραση του Superman που διαθέτει ακτίνες Χ του επιτρέπει να βλέπει μέσα από τοίχους, εάν κανείς διέθετε υπέρυθρη όραση θα μπορούσε να δει μέσα από το πυρίτιο, δήλωσε ο κ. Mario Paniccia, Διευθυντής του τμήματος έρευνας για τα φωτόνια πυριτίου στην Intel. “Αυτό καθιστά δυνατή την καθοδήγηση του υπέρυθρου φωτός μέσα στο πυρίτιο, που ουσιαστικά αποτελεί το ίδιο μήκος κύματος που τυπικά χρησιμοποιείται για οπτική επικοινωνία. Ο τρόπος που τα ηλεκτρικά φορτία κινούνται μέσα σε ένα τρανζίστορ όταν υπάρχει παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αλλάξει τη συμπεριφορά του φωτός, καθώς διαχέεται μέσα από αυτές τις φάσεις. Αυτό μας οδήγησε στην εξερεύνηση του χειρισμού των δομικών στοιχείων του φωτός, όπως η φάση και το πλάτος, προκειμένου να παραχθούν οπτικές συσκευές που βασίζονται στο πυρίτιο”.

Γιατί να εισάγουμε τις οπτικές ίνες στον επεξεργαστή;

Εύρος ζώνης. Το 1 GHz των σημερινών πειραματικών συσκευών ισούται με ένα δισεκατομμύριο τμήματα πληροφοριών που κινούνται σε μία μόνο ίνα. Οι ερευνητές της Intel πιστεύουν ότι μπορούν να αναβαθμίσουν την τεχνολογία πάνω από 10 GHz ή και με μεγαλύτερη ταχύτητα. Ένας μόνο σύνδεσμος φωτονίων είναι σε θέση να μεταφέρει ταυτόχρονα πολλαπλά κανάλια δεδομένων με την ίδια ταχύτητα, χρησιμοποιώντας διαφορετικά χρώματα φωτός, όπως ακριβώς οι πολλαπλοί ραδιοφωνικοί σταθμοί μεταφέρονται σε ένα ραδιόφωνο αυτοκινήτου ή εκατοντάδες κανάλια σε μία καλωδιακή τηλεόραση.

Επιπρόσθετα, τα καλώδια οπτικών ινών είναι απρόσβλητα σε ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές και ανεπιθύμητες παρεμβολές, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη δημιουργία παραδοσιακών διασυνδέσεων χαλκού υψηλής ταχύτητας.

“Έχουμε ένα μακροπρόθεσμο ερευνητικό πρόγραμμα έτοιμο να ερευνήσει το πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε τις ειδικές μας γνώσεις σχετικά με το πυρίτιο σε άλλους τομείς με μελλοντικό στόχο την ανάπτυξη ολοκληρωμένων οπτικών συσκευών”, πρόσθεσε ο κ. Paniccia.

Η αναφορά σ’ αυτή την έρευνα εκδόθηκε στο περιοδικό Nature, Τεύχος 428, 12 Φεβρουαρίου 2004 και οι συντάκτες του Nature έδωσαν τον τίτλο “Ένας υψηλής ταχύτητας οπτικός τροποποιητής πυριτίου που βασίζεται σε έναν πυκνωτή ημιαγωγού οξειδίου του μετάλλου”, των Ansheng Liu, Richard Jones, Ling Liao, Dean Samara-Rubio, Doron Rubin, Oded Cohen, Remus Nicolaescu και Mario Paniccia της Intel Corporate Technology Group. Αντίγραφο του περιοδικού και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έρευνα φωτονίων πυριτίου της Intel είναι διαθέσιμα στη διεύθυνση www.intel.com/technology/sp

_________________
Δεν απαντάω σε προσωπικά μηνύματα με ερωτήσεις που καλύπτονται από τις ενότητες του forum. Για ο,τι άλλο είμαι εδώ για εσάς.
- follow me @twitter

greek_manager
Honorary Member

Μέλος από: 21 Οκτ 2002
Νέα: 1
Μηνύματα: 256+

Περιοχή: Back to Greece
View users profile Send email to user Visit posters website
blog flickr picasa facebook linkedin twitter 
friendfeed deviantART del.icio.us 
ΜήνυμαΣτις: 18 Φεβ 2004 15:39    Θέμα: Re: H INTEL δημιουργεί την ταχύτερη συσκευή πυριτίου με φωτό Απάντηση με παράθεση  Mark this post and the followings unread

John Sclavos ανέφερε:

Γιατί να εισάγουμε τις οπτικές ίνες στον επεξεργαστη;


Kαι γιατί η υπάρχουσα τεχνολογία στα τρανζίστορς "σύντομα" φτάνει στα όριά της

_________________
aka thkouk
Football Manager - H ελληνική κοινότητα
παιχνιδια στρατηγικης - Παίξε Δωρεάν
Εμφάνιση Μηνυμάτων:   
Εισαγωγή νέου Θέματος   Απάντηση στο Θέμα Σελίδα 1 από 1 [2 Μηνύματα] Mark the topic unread :: Προηγούμενο θέμα :: Επόμενο θέμα
 Forum index » Τεχνολογικά Θέματα, Νέα και Ειδήσεις » Τεχνολογικά Θέματα, Νέα και Ειδήσεις


Σχετικά θέματα
 Θέματα   Απ/σεις   Αποστολέας   Τελευταίο μήνυμα 
Η SAP δημιουργεί το πρώτο Data Science Delivery Hub στην Ελλάδα 0 cordis 07 Ιουλ 2016 13:08
cordis Εμφάνιση τελευταίου μηνύματος
 
Τώρα είναι 24 Μαρ 2017 17:53 | All times are UTC + 2


Email This Page to Someone! add to Favorites

     Powered by p h p B B © 2001,2005 p h p B B Group
Για άμεση επικοινωνία με τον διαχειριστή του freestuff.gr στο email: freestuff.gr(παπάκι)gmail.com


Copyright © 1999-2013 Freestuff.gr All Rights Reserved  
Version Aegean, designed by N. Tsaganos