Δημιουργία δυναμικού μενού πλοήγησης με php

Σε αυτή την περιοχή μπορείτε να βρείτε ή να αναζητήσετε πληροφορίες σχετικές με την PHP

Συντονιστές: WebDev Moderators, Super-Moderators, PHP Moderators

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
grjava
Δημοσιεύσεις: 387
Εγγραφή: 13 Μαρ 2002 01:00
Τοποθεσία: athens
Επικοινωνία:

Δημιουργία δυναμικού μενού πλοήγησης με php

Δημοσίευση από grjava » 30 Ιουν 2004 03:16

Παρακάτω αναλύω πως θα δημιουργήσουμε ένα δυναμικό μενού για τις σελίδες μας χρησιμοποιώντας PHP.

Χαρακτηριστικά script:

-Εισαγωγή links και τίτλων διαμορφώνοντας ένα αρχείο .txt
-Εύκολη αλλαγή χρωμάτων, γραμματοσειρών κλπ χρησιμοποιώντας style ή css
-Όταν είμαστε στην σελίδα που μας οδήγησε το menu το link της σελίδας είναι ανενεργό ενώ μπορεί να δείχνει εντελώς διαφορετικά από τα ενεργά links
-Εισαγωγή του μενού στις σελίδες μας με μία γραμμή κώδικα

Δείτε ΕΔΩ ένα παράδειγμα του μενού


Για να κατεβάσετε τα απαραίτητα αρχεία και το παράδειγμα κάντε "κλικ" ΕΔΩ

Ας το αναλύσουμε:

Τα αρχεία του sript είναι τα menu.inc και το content.txt

Στο αρχείο menu.inc διαμορφώνουμε μόνο τον εξής κώδικα:

Κώδικας: Επιλογή όλων

// Διαμόρφωση Αρχικής
$Rubrique="<tr><td width=\"170\" style=\"font-size &#58; 11px;font-family &#58; Verdana;color &#58; navy;background-color &#58; white;border-width &#58; 1px 1px 1px 1px;border-top-style &#58; inset;border-right-style &#58; inset;border-bottom-style &#58; inset;border-left-style &#58; inset;border-top-color &#58; black;border-right-color &#58; black;border-bottom-color &#58; black;border-left-color &#58; black;font-weight &#58; bold;\"><IMG src=\"http&#58;//www.istopoli.com/test/button_ok.gif\" width=\"11\" height=\"11\" border=\"0\"alt=\"Είστε εδώ\">&nbsp;".$affiche."</i><b></td></tr>";

$RubriqueLien="<tr><td width=\"170\" style=\"font-size &#58; 11px;font-family &#58; Verdana;color &#58; navy;background-color &#58; #e6e6e6;border-width &#58; 1px 1px 1px 1px;border-top-style &#58; inset;border-right-style &#58; inset;border-bottom-style &#58; inset;border-left-style &#58; inset;border-top-color &#58; black;border-right-color &#58; black;border-bottom-color &#58; black;border-left-color &#58; black;font-weight &#58; bold;\"><a href=\"".$report.$lien."\"><IMG src=\"http&#58;//www.istopoli.com/test/gohome.gif\" width=\"11\" height=\"11\" border=\"0\"alt=\"Αρχική Σελίδα\">&nbsp;".$affiche."</a></td></tr>    ";

// Διαμόρφωση Κατηγορίας
$Section=" <tr>
                <td width=\"170\" style=\"font-size &#58; 11px;font-family &#58; Verdana;color &#58; navy;background-color &#58; white;border-width &#58; 1px 1px 1px 1px;border-top-style &#58; inset;border-right-style &#58; inset;border-bottom-style &#58; inset;border-left-style &#58; inset;border-top-color &#58; black;border-right-color &#58; black;border-bottom-color &#58; black;border-left-color &#58; black;font-weight &#58; bold;\">
               <IMG src=\"http&#58;//www.istopoli.com/test/button_ok.gif\" width=\"11\" height=\"11\" border=\"0\" alt=\"Είστε εδώ\">&nbsp;".$affiche."</td>
              </tr>  ";
      $SectionLien=" <tr>
                <td width=\"170\" style=\"font-size &#58; 11px;font-family &#58; Verdana;color &#58; navy;background-color &#58; #e6e6e6;border-width &#58; 1px 1px 1px 1px;border-top-style &#58; inset;border-right-style &#58; inset;border-bottom-style &#58; inset;border-left-style &#58; inset;border-top-color &#58; black;border-right-color &#58; black;border-bottom-color &#58; black;border-left-color &#58; black;font-weight &#58; bold;\">
                <a href=\"".$report.$lien."\"><IMG src=\"http&#58;//www.istopoli.com/test/folder.gif\" width=\"11\" height=\"11\" border=\"0\" alt=\"Φάκκελος - Ενότητα\">&nbsp;".$affiche."</a></td>
              </tr>  ";


// Διαμόρφωση Υποκατηγορίας
$SousSection =" <tr>

                <td width=\"170\" style=\"font-size &#58; 11px;font-family &#58; Verdana;color &#58; navy;background-color &#58; white;border-width &#58; 1px 1px 1px 1px;border-top-style &#58; inset;border-right-style &#58; inset;border-bottom-style &#58; inset;border-left-style &#58; inset;border-top-color &#58; black;border-right-color &#58; black;border-bottom-color &#58; black;border-left-color &#58; black;font-weight &#58; normal;\">
                <IMG src=\"http&#58;//www.istopoli.com/test/button_ok.gif\" width=\"11\" height=\"11\" border=\"0\" alt=\"Είστε εδώ\">&nbsp;".$affiche."</td>
              </tr>   ";

            $SousSectionLien =" <tr>

                <td width=\"170\" style=\"font-size &#58; 11px;font-family &#58; Verdana;color &#58; navy;background-color &#58; #e8e8e8;border-width &#58; 1px 1px 1px 1px;border-style &#58; outset outset outset outset;border-color &#58; gray gray gray gray;\">
                <a href=\"".$lien."?valid=".$valid."\"><IMG src=\"http&#58;//www.istopoli.com/test/arxeio.gif\" width=\"11\" height=\"11\" border=\"0\" alt=\"Αρχείο\">&nbsp;".$affiche."</a> </td>
              </tr>   ";

Στο παραπάνω κομμάτι αλάζουμε τα χρώματα τις γραμματοσειρές τις εικόνες μας κλπ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και CSS για να αλλάξετε τις παραμέτρους.
Ανεβάστε το αρχείο στον κύριο φάκελλο του site σας (π.χ. http://www.site.gr/menu.inc)

Στο αρχείο content.txt τοποθετούμε τα links μας όπως παρακάτω (διαμορφώστε το ανοιγοντάς το με έναν απλό κειμενογράφο π.χ. Notepad):



[r]Αρχική#index.php! (εδώ δηλώνουμε την αρχική μας σελίδα)


[s]Κατηγορία 1#/cat1/cat1.php! (εδώ δηλώνουμε την αρχική σελίδα σε έναν νέο φάκκελο-ενότητα, για την δημιουργία νέου φακκέλου - ενότητας απλώς αλλάζουμε τον τίτλο και το link)

[ss1]Υποκατηγορία 1#/menu/cat1/cat1-1.php! (εδώ δηλώνουμε ένα αρχείο μέσα στον φάκκελο-ενότητα νο1, για να δηλώσουμε κάποιο άλλο αρχείο σε άλλον φάκκελο-ενότητα απλώς αλλάζουμε το [ss1] με [ss2], [ss3] κλπ. Αλλάζουμε βέβαια τους τίτλους και τα links)

Το αρχείο το ανεβάζουμε στον ίδιο φάκκελο με το menu.inc.


Τοποθέτηση του μενού στις σελίδες μας:

Για να τοποθετήσουμε το μενού στις σελίδες μας αντιγράφουμε τον παρακάτω κώδικα εκεί που θέλουμε να εμφανίζετε:

Κώδικας: Επιλογή όλων

<? require&#40;"menu.inc"&#41; ;?> 
Ο παραπάνω κώδικας θα τοποθετηθεί μόνο σε σελίδες που είναι στον ίδιο φάκκελο με το menu.inc

O παρακάτω κώδικας θα τοποθετηθεί σε σελίδες που είναι σε διαφορετικούς φακκέλους από αυτόν που έχουμε βάλει το menu.inc:

Κώδικας: Επιλογή όλων

<? $sousrep="../"; require&#40;"../menu.inc"&#41;;?>
Όπου "../menu.inc" το path προς το αρχείο menu.inc.

Σημ.: Το μενού δουλεύει μόνο σε αρχεία με κατάληξη .php

Επιτέλους τα έγραψα!! :lol:

Άβαταρ μέλους
Rapid-eraser
WebDev Moderator
Δημοσιεύσεις: 6851
Εγγραφή: 05 Απρ 2003 17:50
Τοποθεσία: Πειραιάς
Επικοινωνία:

Δημιουργία δυναμικού μενού πλοήγησης με php

Δημοσίευση από Rapid-eraser » 30 Ιουν 2004 21:26

gia va eimai ilikrivis simfova me tous orous tis divamikotitas afto to menu dev eivai poli divamiko :P
kali prospa8ia omos keepup
Cu, Rapid-eraser, Tα αγαθά copies κτώνται.
Love is like oxygen, You get too much you get too high
Not enough and you're gonna die, Love gets you high

Άβαταρ μέλους
grjava
Δημοσιεύσεις: 387
Εγγραφή: 13 Μαρ 2002 01:00
Τοποθεσία: athens
Επικοινωνία:

Δημιουργία δυναμικού μενού πλοήγησης με php

Δημοσίευση από grjava » 01 Ιούλ 2004 00:24

Rapid-eraser έγραψε:gia va eimai ilikrivis simfova me tous orous tis divamikotitas afto to menu dev eivai poli divamiko :P
kali prospa8ia omos keepup
Για εξηγησέ μου τι εστί δυναμικότητα στο web.. :lol:

Άβαταρ μέλους
skull
Δημοσιεύσεις: 140
Εγγραφή: 02 Μαρ 2005 17:56
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Επικοινωνία:

Δημιουργία δυναμικού μενού πλοήγησης με php

Δημοσίευση από skull » 18 Μάιος 2005 17:17

Θα μπορούσε να γίνει πολυ πιο καλό το μενού αν χρησιμοποιούσες και DHTML. :wink:

liberostelios
Δημοσιεύσεις: 68
Εγγραφή: 14 Ιουν 2005 20:57
Τοποθεσία: Π. Φάληρο
Επικοινωνία:

Δημιουργία δυναμικού μενού πλοήγησης με php

Δημοσίευση από liberostelios » 15 Ιουν 2005 19:59

Εγώ θα πρότεινα να είχε και κανένα στοιχείο αλλαγής χρωμάτων όταν πηγαίνεις πάνω στις επιλογές με το ποντίκι. Αλλά, φαντάζομαι, αυτό μπορεί να γίνει εύκολα με css.

Απάντηση

Επιστροφή στο “PHP Προγραμματισμός”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες