Pia glosa programatismou protimate???

Γενικά θέματα για τις γλώσσες προγραμματισμού που δεν καλύπτονται από τις άλλες περιοχές της κατηγορίας.

Συντονιστές: WebDev Moderators, Super-Moderators

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
skeftomilos
Script Master
Δημοσιεύσεις: 2888
Εγγραφή: 07 Ιαν 2005 07:22
Τοποθεσία: Αθήνα

Pia glosa programatismou protimate???

Δημοσίευση από skeftomilos » 08 Οκτ 2005 07:49

Το Shape control της VB6 δεν είναι κανονικό control αλλά ψευδο-control. Δηλαδή δε δημιουργεί νέο window αλλά απλά σχεδιάζει τον εαυτό του πάνω στο window της φόρμας. Αυτό θα μπορούσες να το πετύχεις και χωρίς το Shape, χρησιμοποιώντας τις ενσωματωμένες ρουτίνες της VB (Circle, Line, PSet, PaintPicture), ή αν αυτές δεν αρκούν να αρχίσεις να παίζεις με τα DC, Pens, Brushes, Regions, SelectObject και τις λοιπές πίκρες του Win32 API. Αν τώρα αρχίζεις να βάζεις πολλά Shapes και Labels (άλλο ψευδο-control) στη φόρμα, θα αρχίσουν αργά ή γρήγορα να εμφανίζονται φαινόμενα flickering και non-responsiveness, καθώς κάθε φορά που θα αλλάζεις την τιμή μιας ιδιότητας ενός Shape η VB θα δίνει εντολή στο λειτουργικό να ξανασχεδιάσει από την αρχή ολόκληρη τη φόρμα.

Η VB.NET δε διαθέτει ψευδο-controls και αυτό είναι σίγουρα ένα πρόβλημα αν έχεις επενδύσει ιδιαίτερα επάνω τους, αλλά μπορείς να σχεδιάσεις ό,τι μπορείς να φανταστείς στις Windows Forms χρησιμοποιώντας τις μεθόδους του System.Drawing.Graphics. Είναι ένας πλήρης wrapper των γραφικών μεθόδων του Win32 API, αλλά είναι πολύ πιο φιλικό, δεν προκαλεί memory leaks και crashes, έχει πλήρες και αναλυτικό documentation και υποστήριξη με tools όπως Object Browser και intellisense. Πάντως δε σου συνιστώ να επενδύσεις πάρα πολύ στις Windows Forms γιατί ο αντικαταστάτης της τεχνολογίας αυτής υπάρχει ήδη από καιρό και λέγεται XAML...
The pure and simple truth is rarely pure and never simple. Ο μη νους δε σκέπτεται μη σκέψεις για το τίποτα.

Άβαταρ μέλους
Bugman
Δημοσιεύσεις: 362
Εγγραφή: 01 Ιούλ 2003 20:39
Τοποθεσία: Πρέβεζα
Επικοινωνία:

Pia glosa programatismou protimate???

Δημοσίευση από Bugman » 08 Οκτ 2005 10:36

Εντάξει! Απλά είνα θέμα χρόνου, όταν έχεις ρουτίνα που δουλεύει, είναι κόπος να το ξαναφτιάξεις σε άλλη γλώσσα.
Λοιπόν ενδιαφέρομαι να δώσω την γλώσσα Μ2000 σε κάποια ομάδα του freestuff να την βελτιώσει! Είναι γραμμένη σε VB 5.
Υπάρχει ενδιοαφέρον;
www.m2000.tk

Ο μεταφραστής (interpreter) της γλώσσας είναι γραμμένος όσο πιο απλά γίνεται. Η γλώσσα Μ2000 έχει ελληνικές και αγγλικές εντολές.

Εγώ δεν θα μπορέσω να συνεχίσω την ανάπτυξή της, λόγω ηλικίας....(πατάω σε λίγες μέρες... τα σαράντα)
Από την άλλη πλευρά τόσα χρόνια μια γλώσσα προγραμματισμού με ελληνικές εντολές δεν είχε βγει, ούτε πριν ούτε μετά την Μ2000.

Η Μ2000 δεν στοχεύει να αντικαταστήσει άλλες γλώσσες για μεγάλες εφαρμογές, αλλά για γρήγορες και απλές εφαρμογές είναι πολύ καλή.

δείτε παραδείγματα εδώ: http://users.forthnet.gr/pre/georgekarr ... Index.html

LightForce
WebDev Moderator
Δημοσιεύσεις: 3812
Εγγραφή: 13 Απρ 2003 23:49

Pia glosa programatismou protimate???

Δημοσίευση από LightForce » 08 Οκτ 2005 16:18

Γιώργο είναι πού ενδιαφέρων η Γλώσσα, δυστυχώς δεν ασχολούμαι πια με την Vb.

Στο παρελθόν πάντως την έιχα κατεβάσει και είχα ασχοληθεί λιγάκι μαζί της.
Είναι πολύ ωραίο project.

:-)

Άβαταρ μέλους
skeftomilos
Script Master
Δημοσιεύσεις: 2888
Εγγραφή: 07 Ιαν 2005 07:22
Τοποθεσία: Αθήνα

Pia glosa programatismou protimate???

Δημοσίευση από skeftomilos » 08 Οκτ 2005 23:01

Όμορφη η προσπάθεια με τη γλώσσα M2000. Νομίζω ότι ο AlkisG από τα Ιωάννινα έχει φτιάξει κάτι ανάλογο, αλλά μάλλον για εκπαιδευτική παρά για πρακτική χρήση: Ο διερμηνευτής της Γλώσσας.

Σε αυτό το topic έγινε πρόσφατα συζήτηση αν αξίζουν οι γλώσσες με ελληνικούς identifiers.
Αυτό που εμφανίζει την γλώσσα ξεχωριστή είναι η χρήση του Σωρού Τιμών. ... Προς το παρον δεν υπάρχει παγκοσμίως καμιά άλλη γλώσσα προγραμματισμού με αυτό το χαρακτηριστικό.
Έχεις κοιτάξει την Euphoria? Είναι μια εξίσου απλή γλώσσα που κάνει χρήση sequences. Δεν κοίταξα πολύ καλά τη M2000 για να δω αν υπάρχουν ομοιότητες ή όχι.

Επίσης μου κάνει εντύπωση η επιλογή της VB ως γλώσσας για parsing του κώδικα της M2000. Θα προτιμούσα μία γλώσσα με πλούσιες δυνατότητες διαχείρισης κειμένου, όπως η Perl ή η JScript.NET.
The pure and simple truth is rarely pure and never simple. Ο μη νους δε σκέπτεται μη σκέψεις για το τίποτα.

Άβαταρ μέλους
Bugman
Δημοσιεύσεις: 362
Εγγραφή: 01 Ιούλ 2003 20:39
Τοποθεσία: Πρέβεζα
Επικοινωνία:

Pia glosa programatismou protimate???

Δημοσίευση από Bugman » 09 Οκτ 2005 02:14

O AlkisG έχει κάνει καλή προσπάθεια, αλλά για το σύνολο εντολών της ΓΛΩΣΣΑΣ δηλαδή της σχολικής έκδοσης, ό,τι πιο φτωχό υπάρχει σε γλώσσα (την γλιτώνει λίγο η ύπαρξη διαδικασιών), αλλά εκεί που χάνει είναι στα Ι/Ο.
H Μ2000, έχει 2D γραφικά με καρτεσιανές και πολικές συντεταγμένες.
Επειδή έχω χρησιμοποιήσει ELECTRON, BBC, SPECTRUM, AMSTRAD, COMMODORE, AMIGA, ARCHIMEDES, ATARI STE, έφτιαξα μια γλώσσα να θυμίζει αυτούς τους υπολογιστές. Δεν έβαλα κινούμενα sprites (αν και μπορεί να βάλει κανείς bitmap με διαφάνεια και μάσκα) και εντολή SOUND που να παίζει νότες (έχει κανείς καμιά ιδέα πως γίνεται;)

skeftomile κάτι έγτραψες για την replace που επιτέλους την έβαλε η Microsoft στην VB6........δες την στην Μ2000
ΤΥΠΩΣΕ ΑΛΛΑΓΗ$("Α","Β","ΑΑΒΑΑΑΒΒΒΒΑΑΑ")
BBBBBBBBBBBBB

Δες τις αλφαριθητικές συναρτήσεις...μέχρι και κρυπτογράφηση κάνουν.
Αλλαγη$(, Replace$(, Αποκ$(, Trim$(, Αρισ$(, Left$(, Γραφη$(, Str$(, Δεξι$(, Right$(, Εικ$(, Bmp$(, Επαν$(, String$(, Επιλογη$(, Menu$(, Ημερα$(, Date$(, Ηχο$(, Snd$(, Κεφ$(, Ucase$(, Κρυφο$(, Hide$(, Μεσ(, Mid$(, Οδηγος$(, Drive$(, Πεδιο$(, Field$(, Πεζ$(, Lcase$(, Σχδ$(, Drw$(, Φανερο$(, Show$(, Φωτο$(, Jpg$(, Χαρ$(, Chr$(, Χρονος$(, Time$(

Ουδέποτε στα παλιά μηχανάκια είχαμε εντολές του τύπου: Οδηγος$()
Η οδηγος$("D:") γυρνάει τον τύπο του D:΄
Είναι χρήσιμο να βρίσκεις ποιο είναι CD! Όλα αυτά τα βρίσκεις μόνο μέσο λειτουργικού.

Άβαταρ μέλους
Bugman
Δημοσιεύσεις: 362
Εγγραφή: 01 Ιούλ 2003 20:39
Τοποθεσία: Πρέβεζα
Επικοινωνία:

Pia glosa programatismou protimate???

Δημοσίευση από Bugman » 09 Οκτ 2005 02:32

LightForce, που να δεις και το FotoDigitalLab...εκεί βελτιώθηκα πολύ στα bmp.
Χρησιμοποιώ dll για να ανοίγω jpg και άλλα φορμά αρχεία.........όλα τα άλλα όμως τα κάνει η Vb.
Πειράζεις το vscroll της φωτεινότητας και αλλάζει σε real time η προεπισκόπιση και το ιστόγραμμα!
Στη σύνθεση βάζω τρια bmp, σε τρία επίπεδα με το μεσαίο μάσκα, και από πάνω δυο τρια κείμενα με διαφορετικές γραμματοσειρές και γωνίες και σε real time κανεις ζουμ η μετακινείς όποιο επίπεδο θέλεις!
Οι κλάσεις και τα modules της VB τρέχουν πολύ γρήγορα, σε PIII και P4

Αυτό που χρειάζομαι είναι να δούμε αν μπορεί μια ομάδα να επικεντρωθεί στη σύνταξη της Μ2000 και να την αναπαράγει σε άλλη γλώσσα, παρέχοντας τις τρεις δυνατότητες: Γραφικά, Βάσεις Δεδομένων. Πολυμέσα.

Πιστεύω ότι αυτά είναι τα πλέον χρήσιμα για να φτιάξει κανείς προγράμματα.

Άβαταρ μέλους
Bugman
Δημοσιεύσεις: 362
Εγγραφή: 01 Ιούλ 2003 20:39
Τοποθεσία: Πρέβεζα
Επικοινωνία:

Pia glosa programatismou protimate???

Δημοσίευση από Bugman » 09 Οκτ 2005 02:48

Να πόσο απλό είναι το replace, skeftomilos (το γράφω γιατί μου το έθεσες ως προτέρημα μιας γλώσσας)


Function ReplaceStr(sStr As String, dStr As String, ByVal fromStr As String) As String
Dim a$, i As Long
Do
i = InStr(fromStr, sStr)
If i = 0 Then Exit Do
If i = 1 Then
a$ = a$ + dStr
Else
a$ = a$ + Left$(fromStr, i - 1) + dStr
End If
fromStr = Mid$(fromStr, i + Len(sStr))
Loop
ReplaceStr = a$ + fromStr
End Function

Απάντηση

Επιστροφή στο “γλώσσες προγραμματισμού - γενικά”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες