Απλό news system με το Dreamweaver mx 2004

Σε αυτή την περιοχή μπορείτε να βρείτε ή να αναζητήσετε πληροφορίες σχετικές με την PHP

Συντονιστές: WebDev Moderators, Super-Moderators, PHP Moderators

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
mrpc
WebDev Moderator
Δημοσιεύσεις: 3393
Εγγραφή: 03 Μάιος 2000 03:00
Τοποθεσία: Εξάρχεια
Επικοινωνία:

Απλό news system με το Dreamweaver mx 2004

Δημοσίευση από mrpc » 10 Ιαν 2005 12:54

Αυτό είναι το πρώτο tutorial που γράφω και ελπίζω να βοηθήσει κάποιους.
Με μερικά απλά βήματα θα δούμε πως μπορούμε να φτιάξουμε ένα πολύ βασικό news system βασισμένο σε php-mysql με το Dreamweaver MX 2004.

Κατ' αρχήν χρειάζεται να είναι εγκατεστημένο όλο το πακέτο PHP-MySQL-Apache Web Server (έπρεπε να το πω κι αυτό). Επίσης για τη διαχείριση της βάσης δεδομένων θα χρειαστούμε το phpmyadmin. Για όσους δεν έχουν κάτι από όλα αυτά, συνιστώ το appserv (www.appservnetwork.com).

Το πρώτο που χρειαζόμαστε είναι να φτιάξουμε μια βάση δεδομένων στην οποία θα αποθηκεύουμε όλα μας τα δεδομένα.
Μπαίνουμε λοιπόν στο PhpMyAdmin μέσω του browser μας και στην πρώτη σελίδα θα δούμε ένα textbox: δημιουργία νέας βάσης. Εκεί δίνουμε το όνομα της βάσης μας και κάνουμε κλικ στο κουμπί δημιουργία. Στο παράδειγμά μας η βάση θα λέγεται tutorial.

Eικόνα 1

Αν όλα πάνε καλά, η επόμενη σελίδα θα μας ενημερώσει ότι η βάση tutorial έχει δημιουργηθεί, ενώ θα δούμε και μια φόρμα για τη δημιουργία κάποιου πίνακα μέσα στη βάση μας.
Ο πίνακας που χρειαζόμαστε θα λέγεται news και θα έχει 4 πεδία. Συμπληρώνουμε τη φόρμα και κάνουμε κλικ στο ‘εκτέλεση’

Eικόνα 2

Και έπειτα εισάγουμε τα στοιχεία για το κάθε πεδίο που θέλουμε να έχει ο πίνακάς μας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση χρειαζόμαστε 4.
Το πρώτο λέγεται storyid, είναι τύπου INT και σε αυτό θα είναι το id για κάθε είδηση που θα μπαίνει στο site μας. Κάνουμε επίσης το πεδίο να είναι πρωτεύον κλειδί (το πρώτο εικονιδιο) και auto increment (στα πρόσθετα).
Το δεύτερο πεδίο λέγεται title και είναι (τι άλλο) ο τίτλος του άρθρου μας. Είναι τύπου varchar και μεγέθους 100, δηλαδή ο τίτλος του κάθε άρθρου θα μπορεί να είναι μέχρι 100 χαρακτήρες.
Το τρίτο πεδίο λέγεται text και είναι το κείμενο του άρθρου. Είναι τύπου text.
Το τελευταίο πεδίο είναι η ημερομηνία αποστολής. Λέγεται date και είναι τύπου date.
Φυσικά όλα τα πεδία είναι not null, αλλιώς δεν θα είχε νόημα τίποτα από όλα αυτά.

Eικόνα 3

Αφού κάνουμε κλικ στην αποθήκευση, είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε δουλειά στο dreamweaver. Καλό όμως θα είναι να δημιουργήσουμε και 2-3 άρθρα για τις ανάγκες των δοκιμών μας.
Πηγαίνουμε λοιπόν στην επιλογή "Εισαγωγή" και προσθέτουμε μερικά δεδομένα. (σ.σ. στο storyid που έχουμε βάλει autoincrement, αφήνουμε κενά τα textboxes).
Τελειώνοντας κάνουμε κλικ στην επιλογή εκτέλεση.

Eικόνα 4

Έτσι τελειώνουμε με τη βάση μας και με μερικά ενδεικτικά δεδομένα για να δουλέψουμε. Τώρα θα ασχοληθούμε με την εφαρμογή μας.

Ανοίγουμε το Dreamweaver και φτιάχνουμε ένα νέο site για να δουλεύουμε. Αυτό γίνεται από την επιλογή Site >> Manage Sites

Eικόνα 5

Στο παράθυρο που εμφανίζεται επιλέγουμε new (site) και ακολουθούμε τα βήματα του wizard που θα εμφανιστεί. Δεν έχει σημασία τι όνομα θα δώσουμε, αλλά για το tutorial θα πούμε το site μας ‘tutorial’ (τι άλλο…). Διαλέγουμε server technology PHP MySQL, path για την εφαρμογή μας, ορίζουμε ότι ο υπολογιστής μας είναι και testing server και τέλος ορίζουμε την διεύθυνση του (μάλλον http://localhost/tutorial).

Eικόνα 6

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε τη δουλειά στο νέο μας site. Φροντίζουμε για ευκολία να είναι ανοιχτές οι καρτέλες Application και Files (στο δεξί μέρος της οθόνης).
Δημιουργούμε ένα νέο αρχείο (file >> new) και στο παράθυρο που βγαίνει επιλέγουμε Dynamic Page > PHP.

Eικόνα 7

Στην καρτέλα Application, μέσα από το Database κάνουμε κλικ στο κουμπί που έχει ένα + και επιλέγουμε το MySQL Connection.

Eικόνα 8

Επιλέγουμε για server τον localhost και το όνομα της βάσης δεδομένων, τα στοιχεία του χρήστη της βάσης μας (αυτά έχουν οριστεί στην εγκατάσταση της MySQL) και πατάμε το OK.
Έπειτα, μέσα πάλι από την καρτέλα application, διαλέγουμε τα Bindings και ξανακάνουμε κλικ στο κουμπί +, και από εκεί την επιλογή Recordset (query)

Eικόνα 9

Eικόνα 10

Ορίζουμε ένα όνομα για το recordset μας (δεν έχει σημασία τι είναι), για connection επιλέγουμε την σύνδεση που κάναμε πριν, για table επιλέγουμε τα news και για columns διαλέγουμε τα storyid, title και date (για να διαλέξουμε διαφορετικά πεδία, αφού κάνουμε κλικ στην επιλογή selected, κρατάμε πατημένο το Ctrl και κάνουμε κλικ εκεί που θέλουμε). Στην επιλογή Sort μπορούμε να βάλουμε storyid και Descending για να βλέπουμε πάνω πάνω τα τελευταία άρθρα όταν ολοκληρωθεί η σελίδα. Πατάμε το OK (καλού – κακού πατάμε που και που και το Test).
Στην καρτέλα bindings τώρα βλέπουμε το table και τα πεδία που θέλουμε από τη βάση μας.
Αρχίζουμε τον σχεδιασμό της σελίδας μας (πρέπει να είμαστε στο design mode).

Eικόνα 11

Ξεκινάμε μια ordered list (bullets) και με το ποντίκι σέρνουμε από το recordset μας, το πεδίο title και μετά σε παρένθεση το date.
Τα επιλέγουμε με το ποντίκι μέσα από τη σελίδα μας και στα properties συμπληρώνουμε για link το παρακάτω:

Κώδικας: Επιλογή όλων

article.php?articleid=<?php echo $row_Recordset1&#91;'storyid'&#93;; ?>
έτσι ώστε όταν κάνει κάποιος κλικ στον τίτλο του άρθρου, να ανοίγει το άρθρο σε ένα αρχείο article.php (θα το δημιουργήσουμε σε λίγο).

Eικόνα 12

Τέλος επιλέγουμε πάλι όλο το bullet με το ποντίκι και μέσα από την καρτέλα Application, από το Server Behaviors κάνουμε κλικ στο + και επιλέγουμε το repeat region. (σ.σ.: Φροντίζουμε στα tags να είναι επιλεγμένο και το <li>, βλ. στο κάτω μέρος του παράθυρου με τη σελίδα μας)

Eικόνα 13

Στο παράθυρο που εμφανίζεται επιλέγουμε να φαίνονται 10 records και πατάμε το OK.

Eικόνα 14

Αποθηκεύουμε τη σελίδα μας σαν index.php και μετά πατάμε το F12 για να τη δοκιμάσουμε. Θα πρέπει να δούμε κάτι σαν αυτό:

Eικόνα 15

Ώρα για το αρχείο article.php.
Ξαναδημιουργούμε ένα αρχείο php λοιπόν και στο οποίο με τον ίδιο τρόπο που είδαμε πριν δημιουργούμε ένα recordset. Αυτή τη φορά επιλέγουμε όμως μόνο τα πεδία text και title. Επίσης στο Filter βάζουμε το storyid να είναι ίδιο με την URL parameter articleid.

Eικόνα 16

Σέρνουμε πάλι τα πεδία μέσα στη σελίδα μας και τοποθετούμε κάπου και ένα Link προς το αρχείο index.php. Επίσης στον τίτλο της σελίδας βάζουμε

Κώδικας: Επιλογή όλων

<?php echo $row_Recordset1&#91;'title'&#93;; ?>
.
Αποθηκεύουμε σαν article.php.
Η σελίδα μας (αν φυσικά την φτιάξουμε και λίγο εικαστικά) είναι έτοιμη για να την ανεβάσουμε, αν δεχτούμε ότι η διαχείριση θα γίνεται από το phpmyadmin. Καλό όμως θα είναι να δημιουργήσουμε και ένα εργαλείο διαχείρισης.
Έτσι δημιουργούμε ένα ακόμα αρχείο php που θα το ονομάσουμε admin.php.
Εισάγουμε ένα νέο recordset με όλα τα πεδία επιλεγμένα.
Για τη συνέχεια θα πρέπει η καρτέλα insert (η πάνω toolbar) να βρίσκεται στην επιλογή application.
Δημιουργούμε ένα table με ένα row και 3 columns. Στο πρώτο column σέρνουμε το title από τη βάση μας, ενώ στα άλλα 2 γράφουμε edit και delete.Εισάγουμε όλο το row σε ένα repeat region.
Από κάτω εισάγουμε ένα Recordset Navigation Bar (από το recordset paging στην καρτέλα Insert).

Eικόνα 17

Μετά κάνουμε κλικ στην επιλογή (από την ίδια καρτέλα) insert record (Record Insertion Form Wizard).

Eικόνα 18

Στο πεδίο connection διαλέγουμε τη βάση μας, φυσικά το table news και τέλος στα form fields αφαιρούμε το storyid (το οποίο ορίζεται αυτόματα από την MySQL). Επίσης στο πεδίο text αλλάζουμε το display as σε textarea .
Πιέζουμε το OK και μέσα στη σελίδα μας αυτόματα εισάγεται μια νέα φόρμα που είναι για την εισαγωγή ενός νέου άρθρου. Καλό θα είναι να εισάγουμε και έναν τίτλο πάνω από τη φόρμα μας.

Eικόνα 19

Έπειτα κάνουμε κλικ, πάλι από την καρτέλα insert, στο delete record.

Eικόνα 20

Διαλέγουμε τη σύνδεσή μας και στο primary key value διαλέγουμε URL Parameter και γράφουμε delstory.
Μαρκάρουμε στο πάνω μέρος της σελίδας τη λέξη delete που είχαμε γράψει πριν, και στα properties εισάγουμε το παρακάτω link:

Κώδικας: Επιλογή όλων

Admin.php?delstory=<?php echo $row_Recordset1&#91;'storyid'&#93;; ?>
Αποθηκεύουμε τη σελίδα μας και πατάμε F12 για να δοκιμάσουμε τη σελίδα της διαχείρισης.

Eικόνα 21

Δοκιμάστε να προσθέσετε ένα άρθρο και μετά να το σβήσετε.

Σε επόμενο tutorial θα δούμε πώς να δημιουργήσουμε μια φόρμα για την επεξεργασία ενός άρθρου, καθώς και πως μπορούμε να κλειδώσουμε με password τη σελίδα admin.php


Τέλος, θα μπορούσαμε να φτιάξουμε τις σελίδες μας πιο απλά χρησιμοποιώντας το εργαλείο master &#8211; detail page set.
Για να το κάνουμε αυτό δημιουργούμε ένα νέο php αρχείο, έστω test.php.
Εισάγουμε ένα recordset και μετά κάνουμε κλικ στο κουμπί master-detail page set από την καρτέλα Insert..

Eικόνα 22

Στο Master Page Fields επιλέγουμε να φαίνεται μόνο το title, στο πεδίο Detail page name βάζουμε detail.php και διαλέγουμε στα fields να φαίνονται τα title, text και date.
Όταν πατήσουμε το OK έχουμε έτοιμες 2 σελίδες που είναι αντίστοιχες των index.php και article.php, πολύ πιο γρήγορα όμως. Και φυσικά αυτή τη λύση την άφησα για το τέλος του tutorial για να σας ταλαιπωρήσω :hammer: :hammer: :hammer: :hammer: :hammer: :hammer: .
Αποθηκεύστε όλες τις σελίδες και κάνετε δοκιμή με το F12.
Αυτά για την ώρα.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος mrpc την 30 Ιουν 2005 03:15, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
Basilakis
PHP Moderator
Δημοσιεύσεις: 8574
Εγγραφή: 17 Νοέμ 2003 13:03
Τοποθεσία: Womans' Brain
Επικοινωνία:

Απλό news system με το Dreamweaver mx 2004

Δημοσίευση από Basilakis » 10 Ιαν 2005 17:07

Ναι... Πάρα πολύ καλό και απλό! Η dreamweaver έχει πολά στοιχεία που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει!

Άβαταρ μέλους
Cha0s
SysAdmin
Δημοσιεύσεις: 10242
Εγγραφή: 28 Ιούλ 2001 03:00

Απλό news system με το Dreamweaver mx 2004

Δημοσίευση από Cha0s » 10 Ιαν 2005 18:53

Και Η photoshop έχει κάτι πολύ ωραία απότι θυμάμαι :lol:

Άβαταρ μέλους
greek_manager
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 1243
Εγγραφή: 21 Οκτ 2002 19:01
Τοποθεσία: Back to Greece
Επικοινωνία:

Απλό news system με το Dreamweaver mx 2004

Δημοσίευση από greek_manager » 11 Ιαν 2005 00:27

Και H phpmyadmin που χρησιμοποιούμε μέχρι το βήμα 4 και η οποία προυποθέτει ότι έχουμε εγκαταστήσει php :)
aka thkouk
Football Manager - H ελληνική κοινότητα
παιχνιδια στρατηγικης - Παίξε Δωρεάν

Άβαταρ μέλους
mrpc
WebDev Moderator
Δημοσιεύσεις: 3393
Εγγραφή: 03 Μάιος 2000 03:00
Τοποθεσία: Εξάρχεια
Επικοινωνία:

Απλό news system με το Dreamweaver mx 2004

Δημοσίευση από mrpc » 11 Ιαν 2005 09:14

Ωχ... θέλεις να πεις ότι χωρίς php δεν τρέχει; τώρα τι θα κάνω....

LightForce
WebDev Moderator
Δημοσιεύσεις: 3812
Εγγραφή: 13 Απρ 2003 23:49

Απλό news system με το Dreamweaver mx 2004

Δημοσίευση από LightForce » 11 Ιαν 2005 20:56

Μπήκε στα favorites mrpc, μόλις βρώ χρόνο θα το ακολουθήσω.

:-)

Άβαταρ μέλους
mrpc
WebDev Moderator
Δημοσιεύσεις: 3393
Εγγραφή: 03 Μάιος 2000 03:00
Τοποθεσία: Εξάρχεια
Επικοινωνία:

Απλό news system με το Dreamweaver mx 2004

Δημοσίευση από mrpc » 12 Ιαν 2005 00:41

Και πες μου αν είναι κατανοητό να έχω λίγο feedback ;)

Άβαταρ μέλους
af
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 2928
Εγγραφή: 06 Ιούλ 2003 17:18
Τοποθεσία: Γλυφάδα
Επικοινωνία:

Απλό news system με το Dreamweaver mx 2004

Δημοσίευση από af » 14 Ιαν 2005 22:33

H

Άβαταρ μέλους
bilios
Δημοσιεύσεις: 262
Εγγραφή: 29 Ιουν 2005 11:31
Τοποθεσία: Sahara..

Απλό news system με το Dreamweaver mx 2004

Δημοσίευση από bilios » 29 Ιουν 2005 11:38

re arxonta polu kalo to arthro alla pes mou se parakalo me ton test server ti kano giati ekei mou leei synexeia oti exo provlhma kai den mporo na proxorhso..

thanks kai

Άβαταρ μέλους
mrpc
WebDev Moderator
Δημοσιεύσεις: 3393
Εγγραφή: 03 Μάιος 2000 03:00
Τοποθεσία: Εξάρχεια
Επικοινωνία:

Απλό news system με το Dreamweaver mx 2004

Δημοσίευση από mrpc » 30 Ιουν 2005 03:18

βρήκα ένα λάθος στο tutorial... (μιλάτε βρε παιδιά!)
Το
το παράθυρο που εμφανίζεται επιλέγουμε new (site) και ακολουθούμε τα βήματα του wizard που θα εμφανιστεί. Δεν έχει σημασία τι όνομα θα δώσουμε, αλλά για το tutorial θα πούμε το site μας &#8216;tutorial&#8217; (τι άλλο&#8230;). Διαλέγουμε server technology PHP MySQL, path για την εφαρμογή μας, ορίζουμε ότι ο υπολογιστής μας είναι και testing server και τέλος ορίζουμε την διεύθυνση του (μάλλον http://tutorial).
έγινε
το παράθυρο που εμφανίζεται επιλέγουμε new (site) και ακολουθούμε τα βήματα του wizard που θα εμφανιστεί. Δεν έχει σημασία τι όνομα θα δώσουμε, αλλά για το tutorial θα πούμε το site μας &#8216;tutorial&#8217; (τι άλλο&#8230;). Διαλέγουμε server technology PHP MySQL, path για την εφαρμογή μας, ορίζουμε ότι ο υπολογιστής μας είναι και testing server και τέλος ορίζουμε την διεύθυνση του (μάλλον http://localhost/tutorial).

Τώρα δεν ξέρω τι μπορεί να φταίει bilios... έχεις στήσει σωστά apache/php/mysql?
μπορεί να φταίει και το λαθάκι μου στο tutorial...

Άβαταρ μέλους
bilios
Δημοσιεύσεις: 262
Εγγραφή: 29 Ιουν 2005 11:31
Τοποθεσία: Sahara..

Απλό news system με το Dreamweaver mx 2004

Δημοσίευση από bilios » 30 Ιουν 2005 11:01

Tha to psakso kai tha sou po mrpc!

To thema einai oti ta troo ta matakia mou na to kano kai epishs to thema einai oti kai esy eisai grhgoros kai oraios!

tha to kano olo to toutorial kai tha sou po!!

thanks man

Άβαταρ μέλους
bilios
Δημοσιεύσεις: 262
Εγγραφή: 29 Ιουν 2005 11:31
Τοποθεσία: Sahara..

Απλό news system με το Dreamweaver mx 2004

Δημοσίευση από bilios » 30 Ιουν 2005 11:26

mrpc to ekana kai auto pou eipes kai to eixa kanei kai apo pio prin alla to problem einai otan dialego apo database thn my sql giati vazo kanonika ta stoixeia pou exo perasei sthn egatastash tou apache kai ths sql (kai epishs trexoun auta sta processes..den fainontai sto taskbar...) alla eite select kano gia na valo thn vash mou den vriskei tipota kai leei oti eite den exo testing server eite den vriskei mia sygekrimenh diadromh se ena php file...

sorry file mou alla an mporeis na gineis ligo pio sygekrimenos sto sthshmo giati ta alla mallon mia xara einai...

to topic sou einai teleio gia thn ptyxiakh mou e!!!
dose mastora dose!!!

thanks!

Άβαταρ μέλους
mrpc
WebDev Moderator
Δημοσιεύσεις: 3393
Εγγραφή: 03 Μάιος 2000 03:00
Τοποθεσία: Εξάρχεια
Επικοινωνία:

Απλό news system με το Dreamweaver mx 2004

Δημοσίευση από mrpc » 01 Ιούλ 2005 02:26

thanks man... αν ψάξεις λίγο στο forum σε άλλα σημεία λέει αναλυτικά για στήσιμο testing server.
Ίσως αν μας έλεγες το μήνυμα λάθους να μας βοηθούσες περισσότερο.

Άβαταρ μέλους
spiros81
Δημοσιεύσεις: 138
Εγγραφή: 24 Μάιος 2005 18:30
Τοποθεσία: Utopia

Απλό news system με το Dreamweaver mx 2004

Δημοσίευση από spiros81 » 02 Ιούλ 2005 16:47

Molis diapistosa oti pezei rolo ti onoma dinoume sto recordset.An dosete alo onoma sto recordset kai den alaksete tis epomenes grames kodika tha exete mperdemata:

article.php?articleid=<?php echo $row_Recordset1['storyid']; ?>
<?php echo $row_Recordset1['title']; ?>
Admin.php?delstory=<?php echo $row_Recordset1['storyid']; ?>

aytonoito vevea gia tous empirous.ego ekana to lathos kai evala alo onoma.
ayta.kata ta ala oreo to sistima diaxiriseis arthron.
Εικόνα

Άβαταρ μέλους
spiros81
Δημοσιεύσεις: 138
Εγγραφή: 24 Μάιος 2005 18:30
Τοποθεσία: Utopia

Απλό news system με το Dreamweaver mx 2004

Δημοσίευση από spiros81 » 02 Ιούλ 2005 16:50

A kai kati alo ksexasa na prostheso.
opios thelei na min exei mperdemata me installation mysql php kai apache yparxei mia eykolh lish.
http://www.apachefriends.org/en/xampp.html

bilios an den eugales akri me to stisimo dokimase to.

Fantastiko! :)
Εικόνα

Απάντηση

Επιστροφή στο “PHP Προγραμματισμός”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες