ASP.NET Tutorial #01

Πληροφορίες σχετικές με την ASP, ASP.NET και με τις εφαρμογές που είναι γραμμένες με αυτήν.

Συντονιστές: WebDev Moderators, Super-Moderators

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
tsiger
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 1431
Εγγραφή: 11 Νοέμ 2002 13:40
Τοποθεσία: Thessaloniki Observation Center
Επικοινωνία:

ASP.NET Tutorial #01

Δημοσίευση από tsiger » 06 Φεβ 2005 15:04

ASP.NET #Tutorial 1

Προσβαση σε πηγη δεδομενων.

Οπως σε ολες τις server side γλωσσες ετσι και στην ASP.NET μπορουμε
να ανακτησουμε δεδομενα απο διαφορες πηγες δεδομενων.
Η λογική ειναι η εξης:

1. Συνδεση με την πηγη δεδομενων
2. Ερωτημα για την ανακτηση δεδομενων
3. Επεξεργασια και εμφανιση αυτων των δεδομενων κατοπιν αιτησης.(On demand client data retrival)

Στην ASP.NET θα δουμε οτι υπαρχουν ομοιοτητες με την Java σχετικα με την αναφορα σε
βιβλιοθήκες οι οποιες περιλαμβανουν την λογικη συνδεσης, ανακτησης και επεργασιας των
δεδομενων απο εξωτερικη πηγη.

Αυτες οι βιβλιοθηκες αναφέρονται στo κοσμο της ASP.NET ως namespaces.

Για παραδειγμα αν θελουμε να συνδεθουμε σε καποια πηγη δεδομενων θα πρεπει να χρησιμοποιησουμε
τα παρακατω namespaces:

1.System.Data
2.System.Data.SqlClient

Συγκεκριμενα θα πρεπει να εισαγουμε αυτα τα namespaces στη σελίδα μας ως εξης:

Κώδικας: Επιλογή όλων

<%@ Import Namespace="System.Data" %>
<%@ Import Namespace="System.Data.SqlClient" %>
Τι σημαινει αυτο: Οτι πλεον εχουμε διαθέσιμη όλη την λειτουργικότητα της βιβλιοθηκης Data kai Data.SqlClient οι οποιες υπαγονται
σε μια γενικοτερη βιβλιοθηκη με το ονομα System. Κυκλοφορουν σε διαφορα sites πληρεις οδηγοι αναφορων αυτων των βιβλιοθηκων
και των λειτουργιων που προσφερουν.Και ειναι ΠΑΡΑ πολλές.

Οπως ειπαμε το πρωτο βημα για να εισαγουμε δεδομενα απο εξωτερικη πηγη ειναι η συνδεση στη βαση.Εδω θα χρησιμοποιησουμε 2 αντικειμενα
της βιβλιοθηκης sqlclient. Το SqlConnection για την συνδεση μας στη βαση και το SqlAdapter το οποιο θα περιεχει το SQL ερωτημα μας.

Κώδικας: Επιλογή όλων

1. Dim i_sindesi_mou As New SqlConnection&#40;"server=&#40;server_ip&#41;;database=my_db;user="username";pass="password"&#41;

Εδω ορισαμε μια μεταβλητη με το ονομα i_sindesi_mou η οποια κραταει "φυσικες" πληροφοριες για την πηγη δεδομενων οπως
το ονομα του server που περιεχει την πηγη δεδομενων, το ονομα της βασης και φυσικα τα στοιχεια προσβασης.

Κώδικας: Επιλογή όλων

2.Dim i_sql_erwtisi_mou As New SqlDataAdapter&#40;"select * from tbl_news", i_sindesi_mou&#41;
Να συμπληρωσω πως στο συγκεκριμενο παραδειγμα υποθετω πως εχω μια βαση με το ονομα my_db και εναν πινακα δεδομενων με το ονομα tbl_news
και στον οποιο εχω τα παρακατω πεδια:

1. news_id
2. news_title
3. news_date
4. news_article
5. news_postedby

Αυτο που καναμε με την δευτερη γραμμη κωδικα ειναι να δημιουργησουμε μια νεα μεταβλητη με το ονομa i_sql_erwtisi_mou η οποια μεσω της
βιβλιοθηκης SQLDataAdapter "ζηταει" απο την μεταβλητη i_sindesi_mou, η οποια περιεχει ολες τις πληροφοριες για την βαση μας, μεσω της ερώτησης
(query) "select * from tbl_news" να μας δωσεις ολα τα στοιχεια (*) απο ολα τα πεδια του πινακα tbl_news.

Τωρα με καποιο τροπο θα πρεπει να αποθηκευσουμε τα δεδομενα αυτης της ερωτησης σε ενα "σετ" δεδομενων. Αυτο μπορει να γινει
με το αντικειμενο Dataset:

Κώδικας: Επιλογή όλων

set_dedomenwn = new DataSet&#40;&#41;
και τωρα μπορουμε να "γεμισουμε" το set που φτιαξαμε με δεδομενα ως εξης:

Κώδικας: Επιλογή όλων

i_erwtisi_mou.Fill&#40;set_dedomenwn, "tbl_news"&#41;
Χρησιμοποιησηαμε την μεθοδο fill του αντικειμενου SqlDataAdapter για να αποδωσουμε δεδομενα απο το ερωτημα i_erwtisi_mou στο
νεο μας set (set_dedomenwn).


Αυτος ειναι ενας απο τους πολλους τροπους για συνδεση και ανακτηση δεδομενων με την ASP.NET. Στο επομενο tutorial θα δουμε πως μπρουμε να
παρουσιασουμε αυτα τα δεδομενα στη σελιδα μας με καποια απο τα καταπλητικα controls Που προσφερει η ASP.NET.

LightForce
WebDev Moderator
Δημοσιεύσεις: 3812
Εγγραφή: 13 Απρ 2003 23:49

ASP.NET Tutorial #01

Δημοσίευση από LightForce » 08 Φεβ 2005 19:19

tsiger δεν έχω ασχοληθεί με asp.net το διάβασα όμως το tut με προσοχή
πετάχτηκα και μία βόλτα στο http://asp.net/ για πληροφορίες γενικά (και κόλλησα ώρα)

:victory:

Άβαταρ μέλους
tsiger
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 1431
Εγγραφή: 11 Νοέμ 2002 13:40
Τοποθεσία: Thessaloniki Observation Center
Επικοινωνία:

ASP.NET Tutorial #01

Δημοσίευση από tsiger » 09 Φεβ 2005 09:59

stin ousia metafora kapoiwn kommatiwn apo ta tutorials tou asp.net einai auta pou parapempw edw. otan eixa 3ekinisei me tin asp.net auto to site to eixa kai to exw san odigo anaforas kai mou exoun meinei arketes sinitheies apo tis praktikes pou parousiazoun..

Me background san to diko sou Lightforce (VB) de nomizw na antimetwpiseis kapoio idiaitero provlima me tin asp.net :D

billiaswhs
Δημοσιεύσεις: 346
Εγγραφή: 11 Νοέμ 2004 00:29
Επικοινωνία:

ASP.NET Tutorial #01

Δημοσίευση από billiaswhs » 08 Απρ 2005 01:34

Γεια σας θα ήθελα να ρωτήσω πως μπορώ να εγκαταστήσω την asp στον υπολογιστή μου? Είμαι γνώστης apache,php,mysql, μπορεί να λειτουργίσει με τον apache?Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με την mysql?

txc
Δημοσιεύσεις: 626
Εγγραφή: 02 Δεκ 2003 23:08

ASP.NET Tutorial #01

Δημοσίευση από txc » 17 Απρ 2007 10:41

billiaswhs έγραψε:Γεια σας θα ήθελα να ρωτήσω πως μπορώ να εγκαταστήσω την asp στον υπολογιστή μου? Είμαι γνώστης apache,php,mysql, μπορεί να λειτουργίσει με τον apache?Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με την mysql?
για να δουλέψεις asp.net μπορείς να δουλέψεις με το visual studio 2005 το οποίο έχει πολλές δυνατότητες και αρκετά καλό γραφικό περιβάλλον...
τώρα για service πρέπει να έχεις εγκατεστημένο τον iis στον υπολογιστή σου, νομίζω όμως με το visual studio 2005 ότι σου έχει κάποιο έτοιμο service για να δουλέψεις...δεν το έχω δουλέψει πολύ για να σου πώ ακριβώς...

και όσον αφορά τη βάση , μπορείς να δουλέψεις με την sql που συνεργάζεται με την asp.net
ουσιαστικά για να μην μπερδεύεσαι , mysql είναι "παιδί" της sql

αυτά

pbarbalias
Δημοσιεύσεις: 75
Εγγραφή: 02 Νοέμ 2005 18:20
Επικοινωνία:

ASP.NET Tutorial #01

Δημοσίευση από pbarbalias » 17 Απρ 2007 14:12

To Visual Studio 2005 trexei apo mono tou tis aspx selides. (echei ensomatomeno virtual IIS nomizo) Tora den xero an prepei na einai egkatistemenos san service o IIS gia na leitourgisei to service auto, alla logika oxi!

Boreis na xrisimopoiiseis Mysql alla boreis kai tin free nea ekdosi tou Sql Server.

txc
Δημοσιεύσεις: 626
Εγγραφή: 02 Δεκ 2003 23:08

ASP.NET Tutorial #01

Δημοσίευση από txc » 21 Μάιος 2007 00:23

δουλεύοντας αρκετά το visual studio 2005 express edition διαπίστωσα ότι μπορείς να τρέξεις τις σελίδες απευθείας από το εργαλείο, πατώντας το αντίστοιχο πράσινο κουμπί από την μπάρα εργασίας...
αυτός είναι ο λεγόμενος cassini web server ο οποίος όμως έχει ένα σοβαρό μειονέκτημα, όταν τρέχεις μια ιστοσελίδα ουσιαστικά την κλειδώνει και δεν μπορείς να κάνεις κάποια αλλαγή εκείνη τη στιγμή στην ιστοσελίδα,οπότε σταματάς να τρέχεις τη σελίδα και κάνεις την αλλαγή και την ξανατρέχεις από την αρχή...

ο cassini εγκαθίσταται αυτόματα με το visual studio και δεν χρειάζεται κάποια ειδική ρύθμιση, αν θες να δουλέψεις με iis μπορείς αλλά πρέπει πρώτα να τον εγκαταστήσεις και να κάνεις τις απαραίτητες ρυθμίσεις

αυτά

pbarbalias
Δημοσιεύσεις: 75
Εγγραφή: 02 Νοέμ 2005 18:20
Επικοινωνία:

ASP.NET Tutorial #01

Δημοσίευση από pbarbalias » 21 Μάιος 2007 17:25

Το θέμα όμως είναι αν μπορείς να κάνεις Debug χωρίς να έχεις καν εγκατεστημένο τον IIS.
Πιθανόν το Visual Studio να είναι τελείως αυτόνομο, απ την άλλη ισως χρησιμοποιεί κάποια libraries..

Όσον αφορά το debug, εννοείται ότι αλλαγές δεν γίνονται on the fly όσο τρέχει ένα πρόγραμμα. Μην τα θέλουμε όλα δικά μας!!

txc
Δημοσιεύσεις: 626
Εγγραφή: 02 Δεκ 2003 23:08

ASP.NET Tutorial #01

Δημοσίευση από txc » 23 Μάιος 2007 10:46

βασικά εγώ δεν έχω εγκατεστημένο τον iis και δουλεύω debug χωρίς κανένα πρόβλημα, τώρα τον εγκατέστησα για να τρέχω παράλληλα και τους 2 web server

pbarbalias
Δημοσιεύσεις: 75
Εγγραφή: 02 Νοέμ 2005 18:20
Επικοινωνία:

ASP.NET Tutorial #01

Δημοσίευση από pbarbalias » 24 Μάιος 2007 01:47

Ωραία!
Οπότε το ξέρουμε κι αυτό τώρα..

Μάλλον το Visual Studio έχει κατευθείαν debugger μέσα από τα dll του .net.

Γιατί και σε άλλο web server να το βάλεις να συνδεθεί, το κάνει με την μία..

Ενω παλιά έκανες την προσευχή σου να δουλέψουν τα frontpage extensions..

!!!!

soc
Δημοσιεύσεις: 45
Εγγραφή: 30 Μάιος 2007 02:27

ASP.NET Tutorial #01

Δημοσίευση από soc » 06 Απρ 2008 16:19

paidia einai epigon sas parakalo thelo ligi voithia. :-?
eimai entelos neos se asp.net kai thelo na dimiourgiso ena web service.
egkatestisa to IIS alla den ksero ti rithmiseis prepei na kano gia na doulepsei.anoigo to localhost kai den douleyei.menei poli ora sto loading.
to allo to debugging pou legatai pio pano xoris IIS pos ginetai.gia eksigiste ligo.
:roll:

Απάντηση

Επιστροφή στο “ASP, ASP.NET”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες