Ξεκινώντας με την Java

Συζητήσεις για την Java

Συντονιστές: WebDev Moderators, Super-Moderators

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Dr_Java
Δημοσιεύσεις: 218
Εγγραφή: 15 Αύγ 2003 16:42
Τοποθεσία: πειραιας
Επικοινωνία:

Ξεκινώντας με την Java

Δημοσίευση από Dr_Java » 04 Ιουν 2005 17:22

Λόγο του ότι έγινε ένα post για το πως ξεκινάει κάποιος με java είπα να κάνω αυτο το post με μερικές χρήσιμες οδηγίες για αυτό το λόγο.

Τι χρειαζόματσε???
Κατ'αρνήν θα πρέπει να πω εδώ οτι θα πρέπει να έχουμε κατεβάσει στον υπολογιστή μας το μια από τις εσδόσεις των JDKs που κυκλοφορούν ( Το jdk είναι στην ουσία η γλώσσα με κάποια πράγματα extra πχ παραδειγματα κτλ... ). Την κατεβάζουμε λοιπόν από το site www.java.sun.com. Οπως επίσης χρειαζόμαστε ενα πρόγραμα Editor για να κάνουμε την δουλειά μας. Ενα προτεινόμενω είναι το JCreator το οποιό βρίσκετε στο www.jcreator.com. Αφού λοιπόν έχουμε κάνει install το JDK πάμε να δούμε παρακάτω τι γίνετε.

Notepad & Dos
Ενα καλό (σχετικό είναι αυτό) είναι οτι η java μπορεί να τρέξει ακόμα και με το Notepad των windows. Αυτό όμως έχει ως συνέπεια να πρέπει να γίνουν οι κατάλληλές ρυθμήσεις για να μπορέσει ο compiler (o compiler είναι το πρόγραμα που μεταφράζει τον κώδικα μας σε γλώσσα μηχανης περιλαμβάνοντας και κάποια αλλα βοηθητικά προγραματα πχ τον intrerpreter) να κάνει τη δουλειά του.

- Πρώτα πρώτα θα πρέπει να ορίσουμε στα windows to path που βρίσκετε ο compiler, αυτό γίνετε ανοίγοντας ένα dos box και πληκτρολογόντας την εντολή:

Κώδικας: Επιλογή όλων

path= c:\jdk1.4\bin
και παρακάτω ένα output από Dos
Εικόνα

- Μετά ανοιγουμε το Notepad και γράφουμε τον κώδικά μας. Όταν τελειώσουμε αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να σώσουμε το αρχείο μας σε format .java ουτος ώστε να μπορέσει μετά ο compiler να το αναγνωρίσει και να κάνει την μετάφραση.

- Σαν τρίτο βήμα έχουμε την μετάφραση και την εκτέλεση. Εδω τι γίνετε, πάμε στο dos πληκρολογούμε δυο εντολές που θα να μας κάνουν αυτές τις διεργασίες. Για την μετάφραση πληκτρολογούμε

Κώδικας: Επιλογή όλων

 javac OmonaArxeioy.java
και για την εκτέλεση

Κώδικας: Επιλογή όλων

 java OnomaArxeioy
Παρακάτω το ανάλογο output από Dos
Εικόνα

Βλέπουμε λοιπόν οτι όλο αυτό είναι μια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία.

JCreator
Εδώ τα πάντα αυτοματοποιούντε. Δεν χρειάζετε να τρέχουμε καθε λίγο και λιγάκι στο Dos για να κάνουμε compile το κώδικά μας. Το πρόγραμμα όταν το κάνουμε εγκατάσταση μας ζητάει από μόνο του να του ορίσουμε την διαδρομή που βρίσκετε ο compiler και την διαδρομή του java documentation (Το java documentation είναι η βοήθεια της java. Εκει περιλαμβάνοντε όλες οι classes που χρησιμοποιεί ο χρήστης, επεξήγηση, μερικά παραδείγματα κτλ... Το documentation θα πρέπει να πω εδω ότι δεν περιλαμβάνεται στο JDK και εαν το θέλει κάποιος το κατεβάζει extra). Φυσικά εαν δεν το έχουμε κατεβάσει δεν δίνουμε διαδρομή, το αφήνουμε κενό.
-Τα πάντα όμως μπορούν να ρυθμιστούν και μέσα απο το πρόγραμα. Πάμε να δούμε τι γίνετε. Πηγαίνοντας στο μενού "Configure-->Options-->JDK Profiles" εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο.
Εικόνα
Εδώ γίνοντε όλες οι αλλαγές εαν δεν έχουμε ορίσει διαδρομές κατα την εγκατάσταση του JCreator. Πχ εαν έχουμε κατεβάσει μια νέα εκδοση του JDK πατάμε το κουμπάκι "NEW... " και ορίζουμε την διαδρομή του.
Τώρα για να κάνουμε compile & execute τον κώδικά μας δεν έχουμε να κάνουμε τίποτα παραραπάνω από το να πατήσουμε τα δυο κουμπιά που βλέπετε στην εικόνα παρακάτω
Εικόνα

Και αυτό είναι όλο "Process completed" !!!
Βλέπετε πιστέυω οτι το να δουλεύει κάοιος με ένα πρόγραμα που είναι φτιαγμένω μόνο και μόνο για αυτή τη δουλειά είναι πολύ ποιο βολικό από το να κάθεται να κάνει συνέχεια alt tab. Φυσικά υπάρχουν και καλύτερα προγράματα από το JCreator που πχ την σχεδίαση ενώς application την κάνετε πάνω σε ένα GUI (Graphical User Interface) και σας ετοιμάζουν μόνα τους τον κώδικα από πίσω. Πιστεψτε με εαν κάποιος είναι αρχάριος και ξεκινήσει και δουλεύει με τέτοια προγραματα δεν πρόκειται να μάθει ποτέ να σχεδιάζει με κώδικα.

Αυτά είχα να πω...!!! :D :D :D
Have fun :wink:
Εικόνα

Άβαταρ μέλους
skeftomilos
Script Master
Δημοσιεύσεις: 2888
Εγγραφή: 07 Ιαν 2005 07:22
Τοποθεσία: Αθήνα

Ξεκινώντας με την Java

Δημοσίευση από skeftomilos » 04 Ιουν 2005 19:44

Κάτι μου λέει ότι θα γίνει βοήθημα! :kaloe: :D

Πολύ χρήσιμες οι οδηγίες, αλλά δεν πρέπει να δώσεις και τον κώδικα για το Anti-Hello World?
Αν κατάλαβα καλά ο JEditor δεν είναι visual designer φορμών, μόνο οργανώνει τα αρχεία java σε projects και απλοποιεί τη διαδικασία του compilation.

Επίσης θεωρείς σωστό να συσχετίσουμε τα αρχεία *.class με το πρόγραμμα java.exe ώστε να τρέχουν με διπλό-κλικ; Τελικά το τελικό προϊόν, το πρόγραμμα, είναι το αρχείο *.class; Δεν γίνεται *.exe; Με ποιο τρόπο μπορώ να φτιάξω ένα Shortcut στο desktop των windows για να τρέχω εύκολα ένα πρόγραμμα Java;
The pure and simple truth is rarely pure and never simple. Ο μη νους δε σκέπτεται μη σκέψεις για το τίποτα.

Άβαταρ μέλους
Dr_Java
Δημοσιεύσεις: 218
Εγγραφή: 15 Αύγ 2003 16:42
Τοποθεσία: πειραιας
Επικοινωνία:

Ξεκινώντας με την Java

Δημοσίευση από Dr_Java » 05 Ιουν 2005 00:01

Χεχεχεχε καλό δεν είναι για βοήθημα?!??!?!?! :wink:

Ο κώδικας για το Anti-Hello world!!!

Κώδικας: Επιλογή όλων

public class New 
 {
 	public static void main (String [] args)
 	{
      System.out.println("Anti-Hello World!!! ;-p"); 	
  	}
 }
     
Χμμμ να σου πω την αλήθεια με ψιλομπέρδεψες με την ερώτηση!!! :o Εάν κατάλαβα καλά θες να τα .class files του application να γίνοντε πακέτο για να μπορείς να τα τρέξεις από ένα αρχείο .exe , αυτό μπορεί να γίνει αλλα όχι από το JCreator. Αυτό που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να κατεβάσει έναν setup maker και να κάνει ένα installation file και ταυτόχρονα φτιάχνεται και το .exe! Ενας αλλος τρόπος είναι τα class files να μπορούν σε ενα JAR το οποιο είναι σαν εκτελέσιμο.
:kaloe:
Εικόνα

Cmg__
Δημοσιεύσεις: 1710
Εγγραφή: 29 Μαρ 2005 22:40

Ξεκινώντας με την Java

Δημοσίευση από Cmg__ » 05 Ιουν 2005 02:11

tut-tut
to treno pairnaei!

Cmg__
Δημοσιεύσεις: 1710
Εγγραφή: 29 Μαρ 2005 22:40

Ξεκινώντας με την Java

Δημοσίευση από Cmg__ » 05 Ιουν 2005 02:36

kati asxeto
sto site sthn sig soy grafei kapoy
Το site είναι υπο συνεχής συνεχής ανανέωση, αυτό σημαίνει οτι κάθε λάθος link θα επιδιορθωθεί. Σε περίπτωση που χρειαστείτε κάποια βοήθεια
επικοινωνήστε μαζί μας στο support@htmlportal.gr

Άβαταρ μέλους
Dr_Java
Δημοσιεύσεις: 218
Εγγραφή: 15 Αύγ 2003 16:42
Τοποθεσία: πειραιας
Επικοινωνία:

Ξεκινώντας με την Java

Δημοσίευση από Dr_Java » 05 Ιουν 2005 02:55

Cmg που ακριβώς είναι το λάθος στο site??? :o
tut-tut
to treno pairnaei!
χαχαχαχχα lol κάλό!!! :D :D :D :kaloe:
Εικόνα

Cmg__
Δημοσιεύσεις: 1710
Εγγραφή: 29 Μαρ 2005 22:40

Ξεκινώντας με την Java

Δημοσίευση από Cmg__ » 05 Ιουν 2005 14:40

ypo synexh
tha eprepe na leei :wink:

Άβαταρ μέλους
Serpatinas
Δημοσιεύσεις: 605
Εγγραφή: 18 Ιούλ 2002 10:53
Τοποθεσία: ΘΓΚΑ
Επικοινωνία:

Ξεκινώντας με την Java

Δημοσίευση από Serpatinas » 05 Ιουν 2005 15:40

Dr_Java σωστός :)

Ας δούμε τους απλούς Ενσωματωμένους Τύπους δεδομένων της Java
  • Byte - Ακέραιος 8-bit
    Short - Μικρός ακέραιος
    Int - Ακέραιος
    Long - Μεγάλος ακέραιος
    Float - Αριθμός κινητής υποδιαστολής μονής ακρίβειας
    Double - Αριθμός κινητής υποδιαστολής διπλής ακρίβειας
    Char - Χαρακτήρας
    Boolean - Αληθείς/ψευδείς
Η απόδοση του σωστού τύπου και ειδικά στους αριθμούς είναι σημαντικό στοιχείο. Για να πάρουμε τα ελάχιστα και μέγιστα μπορούμε με την χρήση των .MIN_VALUE και .MAX_VALUE

Κώδικας: Επιλογή όλων

class min_max	{
	public static void main(String args[])	{

		byte minbyte=Byte.MIN_VALUE;
		byte maxbyte=Byte.MAX_VALUE;

		short minshort=Short.MIN_VALUE;
		short maxshort=Short.MAX_VALUE;

		int minint=Integer.MIN_VALUE;
		int maxint=Integer.MAX_VALUE;

		long minlong=Long.MIN_VALUE;
		long maxlong=Long.MAX_VALUE;

		float minfloat=Float.MIN_VALUE;
		float maxfloat=Float.MAX_VALUE;

		double mindouble=Double.MIN_VALUE;
		double maxdouble=Double.MAX_VALUE;


		System.out.println("H elaxisti timi pou pernei o typos byte einai:   " + '\t' + minbyte);
		System.out.println("H megisti timi pou pernei o typos byte einai:   " + '\t' + maxbyte + '\n');


		System.out.println("H elaxisti timi pou pernei o typos short einai:   " + '\t' + minshort);
		System.out.println("H megisti timi pou pernei o typos short einai:   " + '\t' + maxshort +'\n');

		System.out.println("H elaxisti timi pou pernei o typos int einai:   " + '\t' + minint);
		System.out.println("H megisti timi pou pernei o typos int einai:    " + '\t' + maxint + '\n');

		System.out.println("H elaxisti timi pou pernei o typos long einai:   " + '\t' + minlong);
		System.out.println("H megisti timi pou pernei o typos long einai:   " + '\t' + maxlong + '\n');

		System.out.println("H elaxisti timi pou pernei o typos float einai:   " + '\t' + minfloat);
		System.out.println("H megisti timi pou pernei o typos float einai:   " + '\t' + maxfloat + '\n');

		System.out.println("H elaxisti timi pou pernei o typos double einai:   " + '\t' + mindouble);
		System.out.println("H megisti timi pou pernei o typos double einai:   " + '\t' + maxdouble + '\n');		
	}
}

Και οι τελεστές:

Αριθμητικοί τελεστές
+ πρόσθεση
- αφαίρεση
* πολλαπλασιασμός
/ διαίρεση
% υπόλοιπο
++ προσαύξηση
-- μείωση



Σχεσιακοί και Λογικοί τελεστές
== ίσο με
!= άνισο
> μεγαλύτερο
< μικρότερο
>= μεγαλύτερο από ή ίσο
<= μικρότερο από ή ίσο
& AND
| OR
^ XOR
&& Βραχυκυκλωμένο AND
|| Βραχυκυκλωμένο OR
! ΝΟΤ
Αγ
Ρούχα στο DRESS

Cmg__
Δημοσιεύσεις: 1710
Εγγραφή: 29 Μαρ 2005 22:40

Ξεκινώντας με την Java

Δημοσίευση από Cmg__ » 05 Ιουν 2005 15:51

tuuuuuuuuuuuuuuuut!

Άβαταρ μέλους
Serpatinas
Δημοσιεύσεις: 605
Εγγραφή: 18 Ιούλ 2002 10:53
Τοποθεσία: ΘΓΚΑ
Επικοινωνία:

Ξεκινώντας με την Java

Δημοσίευση από Serpatinas » 05 Ιουν 2005 17:39

Μία κλασική άσκηση για το πρώτο μάθημα είναι:
Ασκηση 1 έγραψε:1. Γράψτε ένα πρόγραμμα που θα υπολογίζει και θα εμφανίζει με κατάλληλη επεξήγηση την τελική τιμή ενός προϊόντος όταν γνωρίζουμε:

a) Την αρχική του τιμή arxiki_timi (δεδομένο ακέραιου τύπου)

b) Τον συντελεστή ΦΠΑ s_fpa (δεδομένο τύπου κινητής υποδιαστολής)

c) Τον τύπο υπολογισμού του ποσού ΦΠΑ του προϊόντος, poso_fpa (arxiki_timi * s_fpa)

d) Τον τύπο υπολογισμού της τελικής τιμής, teliki_timi (arxiki_timi + poso_fpa).

Κώδικας: Επιλογή όλων

class proion	&#123;
	public static void main &#40;String Args&#91;&#93;&#41;	&#123;
		int arxiki_timi=50;
		double s_fpa=0.19;
		double poso_fpa = &#40;arxiki_timi * s_fpa&#41;;
		double teliki_timi = &#40;arxiki_timi +  poso_fpa&#41;;
		
		System.out.println&#40;"H Arxiki timi einai&#58; " + arxiki_timi + " O sintelestis FPA einai&#58; " + s_fpa + "To poso FPA einai&#58; " + poso_fpa + " H teliki timi&#58; " + teliki_timi&#41;;
	&#125;
&#125;

Επεξήγηση προγράμματος
- Ορισμός κλάσης με την λέξη κλειδί (keyword) class ακολουθούμενη από το όνομα της κλάσης και τον χαρακτήρα {. Περισσότερα για κλάσεις θα δούμε σε άλλα posts

- Ορισμός μεθόδου. Κάθε java πρόγραμμα πρέπει να έχει μια μέθοδο με το όνομα main. Η μέθοδος main είναι το σημείο από το οποίο ξεκινάει η εκτέλεση του προγράμματος. Η κλάση στην οποία βρίσκεται η μέθοδος main δίνει το όνομα της στο αρχείο που γράψατε τον κώδικα σας.

- Εντολή εκτύπωσης. Κάθε εντολή ενός προγράμματος java πρέπει να τελειώνει με τον χαρακτήρα &#8216;;&#8217;. Κατά την εκτέλεση του προγράμματος η εντολή αυτή θα εκτυπώσει το μήνυμα που βρίσκεται μέσα στα εισαγωγικά. Ότι δεν υπάρχει μέσα στα εισαγωγικά προϋποθέτει ότι είναι μια μεταβλητή που έχουμε ορίσει νωρίτερα, και εκτυπώνεται το αποτέλεσμα της.

Στην αρχή όλοι αναρωτιούνται καλά τι είναι αυτά που μας λέτε? Τι μεταβλητές αφού την ορίζουμε την τιμή την μεταβλητής μέσα στον κώδικα??
Όλα θα γίνουν σιγά σιγά, με την εισαγωγή από το πληκτρολόγιο...
Αγ
Ρούχα στο DRESS

Άβαταρ μέλους
skeftomilos
Script Master
Δημοσιεύσεις: 2888
Εγγραφή: 07 Ιαν 2005 07:22
Τοποθεσία: Αθήνα

Ξεκινώντας με την Java

Δημοσίευση από skeftomilos » 06 Ιουν 2005 00:15

Doctor μη μου μπερδεύεσαι! :-) Οι απορίες μου είναι εντελώς στοιχειώδεις, πόσο κάνει 2 + 2, καμία σχέση με installation, jar και άλλα προχωρημένα. Θέλω το εξής απλό: να ξεκινώ το πρόγραμμα κάνοντας διπλό κλικ σε ένα αρχείο ή ένα shortcut. Γίνεται; Ή πρέπει να ανοίγω κάθε φορά την κονσόλα και να πληκτρολογώ εντολές DOS; Αυτό δεν είναι καθόλου πρακτικό, έτσι δεν είναι;

<off-topic>
Τα screenshots έχουν υπερβολικά μεγάλο μέγεθος και αργούν πολύ να κατέβουν. Αν αντί για JPEG τα είχες σώσεις σε PNG format 8bit palleted θα είχαν το ένα πέμπτο του μεγέθους, και επιπλέον τέλεια ποιότητα. Το PNG (και το GIF) είναι εξαιρετικό για images με μεγάλες μονόχρωμες περιοχές όπως είναι συνήθως τα screenshots. Προσοχή, τα συγκεκριμένα images τώρα έχουν καταστραφεί λόγω των artifacts που προσθέτει το JPEG format. Οι μονόχρωμες περιοχές έχουν πάψει να είναι απόλυτα μονόχρωμες (φαίνεται μόνο στο μικροσκόπιο), με αποτέλεσμα ο αλγόριθμος συμπίεσης του PNG να μη μπορεί να αποδώσει.
</off-topic>
The pure and simple truth is rarely pure and never simple. Ο μη νους δε σκέπτεται μη σκέψεις για το τίποτα.

Άβαταρ μέλους
Dr_Java
Δημοσιεύσεις: 218
Εγγραφή: 15 Αύγ 2003 16:42
Τοποθεσία: πειραιας
Επικοινωνία:

Ξεκινώντας με την Java

Δημοσίευση από Dr_Java » 06 Ιουν 2005 01:04

Δυστηχός θα σε δυσαρεστήσω γιατί ο μόνος τρόπος και ο ποιο απλός είναι να τρέχεις το πρόγραμά σου μέσα πό το JCreator!!! Και ακόμα χειρότερα τα πράγρατα εαν δεν το έχεις κατεβάσει και κάθε λίγο και λιγάκι να τρέχεις στο Dos και javac ononaArxeioy.java και ξανά και ξανά...

Υπόψην φτιάχνω ενα .doc με τα βασικά της java...
Ερωτηση: που θέλετε να το ανεβάσω εδώ ή νέo topic???
Εικόνα

Cmg__
Δημοσιεύσεις: 1710
Εγγραφή: 29 Μαρ 2005 22:40

Ξεκινώντας με την Java

Δημοσίευση από Cmg__ » 06 Ιουν 2005 01:16

new topic kai vale edw to linkaki!

Άβαταρ μέλους
Dr_Java
Δημοσιεύσεις: 218
Εγγραφή: 15 Αύγ 2003 16:42
Τοποθεσία: πειραιας
Επικοινωνία:

Ξεκινώντας με την Java

Δημοσίευση από Dr_Java » 06 Ιουν 2005 01:25

ok egine.... :)
Εικόνα

Άβαταρ μέλους
Dr_Java
Δημοσιεύσεις: 218
Εγγραφή: 15 Αύγ 2003 16:42
Τοποθεσία: πειραιας
Επικοινωνία:

Ξεκινώντας με την Java

Δημοσίευση από Dr_Java » 06 Ιουν 2005 03:28

Η συνέχεια αυτου του topic είναι εδώ
--->>> http://www.freestuff.gr/forums/viewtopic.php?t=16063

:)
Εικόνα

Απάντηση

Επιστροφή στο “Java”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες