ASP guru

Πληροφορίες σχετικές με την ASP, ASP.NET και με τις εφαρμογές που είναι γραμμένες με αυτήν.

Συντονιστές: WebDev Moderators, Super-Moderators

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
cherouvim
Script Master
Δημοσιεύσεις: 3137
Εγγραφή: 13 Ιούλ 2005 22:56
Τοποθεσία: Athens, Greece
Επικοινωνία:

ASP guru

Δημοσίευση από cherouvim » 22 Οκτ 2005 10:53

Mporei na fanei parakseno, alla tha ithela enan experienced ASP coder na mas dosei tous top5 logous gia tous opoious grafei ASP.

Άβαταρ μέλους
Rapid-eraser
WebDev Moderator
Δημοσιεύσεις: 6851
Εγγραφή: 05 Απρ 2003 17:50
Τοποθεσία: Πειραιάς
Επικοινωνία:

ASP guru

Δημοσίευση από Rapid-eraser » 22 Οκτ 2005 13:17

(kai oloi va avaferovte stnv asp kai oxi stnv asp se sxesi me mia alli texvologia :P)
Cu, Rapid-eraser, Tα αγαθά copies κτώνται.
Love is like oxygen, You get too much you get too high
Not enough and you're gonna die, Love gets you high

Άβαταρ μέλους
gcapnias
Δημοσιεύσεις: 14
Εγγραφή: 22 Οκτ 2005 13:53
Τοποθεσία: Σεπόλια, Αθήνα
Επικοινωνία:

ASP guru

Δημοσίευση από gcapnias » 22 Οκτ 2005 14:26

cherouvim έγραψε:Mporei na fanei parakseno, alla tha ithela enan experienced ASP coder na mas dosei tous top5 logous gia tous opoious grafei ASP.
Πέντε λόγοι που μου αρέσει δημιουργώ σελίδες με .asp:
  • Μεταφορά της τεχνογνωσίας από VB6 στην VBScript, για την δημιουργία Web σελίδων, αν και εξίσου μπορεί να γίνει μεταφορά τεχνογνωσίας από την C/C++, Java σε JavaScript.
  • Δυνατότητα debugging και stepping line by line κατά την εκτέλεση του κώδικα της .asp
  • Δυνατότητα κατασκευής δυναμικών sites που έχουν εύκολο deployment με την χρήση copy
  • Υποστήριξη από τα MS Windows χωρίς την ανάγκη της προθήκης software τρίτου κατασκευαστή, πλήρη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων και χαρακτηριστικών του λειτουργικού συστήματος και του Internet Information Server (IIS)
  • Δυνατότητα χρήσης τεχνολογιών Transaction Management μέσα από την .asp χωρίς την χρήση άλλης τεχνολογίας

George J.

Άβαταρ μέλους
skeftomilos
Script Master
Δημοσιεύσεις: 2888
Εγγραφή: 07 Ιαν 2005 07:22
Τοποθεσία: Αθήνα

ASP guru

Δημοσίευση από skeftomilos » 24 Οκτ 2005 01:42

Χμ, να πω πέντε λόγους που ένας semi-expirienced ASP coder σκέφτεται να παρατήσει οσονούπω την ASP και να μετακομίσει στη ζεστή αγκαλιά της PHP? :P Btw πoιος ο σκοπός του quiz αν επιτρέπεται? :question:
The pure and simple truth is rarely pure and never simple. Ο μη νους δε σκέπτεται μη σκέψεις για το τίποτα.

Άβαταρ μέλους
shadow
Script Master
Δημοσιεύσεις: 606
Εγγραφή: 14 Απρ 2005 18:30

ASP guru

Δημοσίευση από shadow » 24 Οκτ 2005 02:07

Το βλέπω το flame να αρχίζει...:):)
Close your eyes
For your eyes will only tell the truth and the truth isnt what you want to see
In the dark, is it easy to pretend that the truth is it ought to be.
Programmers are programmers because they like to code

Άβαταρ μέλους
cherouvim
Script Master
Δημοσιεύσεις: 3137
Εγγραφή: 13 Ιούλ 2005 22:56
Τοποθεσία: Athens, Greece
Επικοινωνία:

ASP guru

Δημοσίευση από cherouvim » 24 Οκτ 2005 08:56

@gcapnias: Thanks for the info.

@skeftomilos: Den einai quiz, apla rotisa giati eimai telios amorfotos apo MS technologies kai thelo na do ti paizei. (sto panepistimio pou spoudasa alla kai sti doulia mou i leksi MS einai apagorevmeni).

Άβαταρ μέλους
skeftomilos
Script Master
Δημοσιεύσεις: 2888
Εγγραφή: 07 Ιαν 2005 07:22
Τοποθεσία: Αθήνα

ASP guru

Δημοσίευση από skeftomilos » 24 Οκτ 2005 10:30

Τότε θα έλεγα ότι μάλλον η όποια σύγκριση θα πρέπει να γίνει με την ASP.NET. Η ταλαίπωρη η ASP είναι πια αρκετά γηρασμένη, αν και παραμένει υπερεπαρκής για απλές περιπτώσεις. Αντίθετα η ASP.NET είναι σύγχρονη, multi-language, object-oriented και compiled, και επιπλέον διαθέτει ένα εντυπωσιακό σετ από server-controls που δεν έχουν αντίστοιχο στην PHP. Α, παραλίγο να το ξεχάσω, και διαχωρισμό κώδικα/presentation! Αξίζει να δωθεί ένα παράδειγμα:

Κώδικας: Επιλογή όλων

<span id="span1" runat="server">Hello</span>
Αυτό το μυστηριώδες extra attribute runat="server" θα αφαιρεθεί και δε θα φτάσει στον browser. Όμως η ASP.NET δημιουργεί αυτόματα για κάθε τέτοιο tag ένα αντικείμενο τύπου HtmlControl και το προσθέτει στη συλλογή Controls της σελίδας. Ο προγραμματιστής μπορεί να χειριστεί το control στο αρχείο κώδικα (code-behind) που συνοδεύει την aspx σελίδα:

Κώδικας: Επιλογή όλων

function page_load&#40;&#41; &#123;
  span1.InnerHtml = Request.Form.Item&#40;'id'&#41;
&#125;
Διαχωρισμός! Στην κλασική ASP θα έπρεπε να γίνει κάπως έτσι:

Κώδικας: Επιλογή όλων

<span id="span1"><%=Request.Form.Item&#40;'id'&#41;.Item&#40;&#41;%></span>
...δηλαδή το πασίγνωστο μπέρδεμα κώδικα/HTML που υπάρχει και στην PHP:

Κώδικας: Επιλογή όλων

<span id="span1"><?php echo $_FORM&#91;'id'&#93;?></span>
Για να μιλήσω επί προσωπικού αυτό που με έλκει περισσότερο στην ASP(.NET) είναι η δυνατότητα χρήσης JScript server-side. Για παράδειγμα μπορώ να κάνω validation μιας φόρμας στον browser και τον server χωρίς να πρέπει να συντηρώ την ίδια ουσιαστικά business logic σε δύο διαφορετικές γλώσσες. Copy-paste και τέλος. Αν είναι επιθυμητό μπορεί να μη χρειαστεί καν copy-paste, το ίδιο αρχείο κώδικα θα τρέξει εναλλάξ σε browser και server. Αυτό όμως μπορεί να οδηγήσει σε πολλαπλά, client-side includes με <script src=... που λογικά θα πρέπει να αποφεύγονται, εκτός αν υλοποιηθεί κάποιος αυτόματος τρόπος για το merging των σκόρπιων js αρχείων.

Η υποστήριξη JScript συνεχίζεται και στην ASP.NET, και μάλιστα με την full backward-compatible έκδοση JScript.NET. Πρόκειται ουσιαστικά για την MS υλοποίηση της JavaScript 2.0, για την οποία θα περιμένουμε ακόμα πολύ καιρό μέχρι να φτάσει και στους browsers. Είναι τέλεια OOP γλώσσα σε βαθμό που δύσκολα ξεχωρίζει από τη Java, διατηρώντας ωστόσο το δυναμισμό και την ευελιξία που την κάνει τόσο αξιαγάπητη. :)
The pure and simple truth is rarely pure and never simple. Ο μη νους δε σκέπτεται μη σκέψεις για το τίποτα.

Άβαταρ μέλους
cherouvim
Script Master
Δημοσιεύσεις: 3137
Εγγραφή: 13 Ιούλ 2005 22:56
Τοποθεσία: Athens, Greece
Επικοινωνία:

ASP guru

Δημοσίευση από cherouvim » 24 Οκτ 2005 12:18

Nice stuff. Pantos pragmata tou styl <span id="span1"><?php echo $_FORM['id']?></span> ta vlepeis mono apo begginers, kai aneksartitou tehnologias. Opote den tithete thema PHP, alla tou programatisti.

Tora to oti i PHP proothei mpakalokodika einai alitheia (giafto aloste aneferes kai to parapano) alla afto einai mia alli poly megali syzitisi.

Άβαταρ μέλους
Rapid-eraser
WebDev Moderator
Δημοσιεύσεις: 6851
Εγγραφή: 05 Απρ 2003 17:50
Τοποθεσία: Πειραιάς
Επικοινωνία:

ASP guru

Δημοσίευση από Rapid-eraser » 24 Οκτ 2005 12:42

Kai egw pistebw oti dev eivai zitima glossas alla programatisti. Eivai sto xeri tou va kavei ta diskola efkola kai toumpaliv. H glossa 8a parexei kapies efkolies alla eivai sto xeri tou programatisti va eksikio8ei me aftes
kai va tis ekmetaleftei.

Afto pou blepei kapoios sav mpakalokodika egw to blepw sav atou afou mporw va to ekmetalefto sto epakro.

twra to paradigma me to span dev mou leei kati giati dev exei va apodiksei kati sigkekrimevo.
Pios o logos va kavo output eva span kai meta mesa stov kodika va zitiso to periexomevo tou ??? dev eivai xazomara afto ???

Av 8es va kaveis parsing apo tnv alli meria evos html kodika se serverside epipedo iparxouv poloi me8odoi pou mporeis va ftaseis se afto to avtikimevo ... alla ekei krivete to poso kali eivai mia glossa ???
Cu, Rapid-eraser, Tα αγαθά copies κτώνται.
Love is like oxygen, You get too much you get too high
Not enough and you're gonna die, Love gets you high

Άβαταρ μέλους
cherouvim
Script Master
Δημοσιεύσεις: 3137
Εγγραφή: 13 Ιούλ 2005 22:56
Τοποθεσία: Athens, Greece
Επικοινωνία:

ASP guru

Δημοσίευση από cherouvim » 24 Οκτ 2005 12:56

Den kanei parsing tis timis alla thetei nea timi mesa sto span. Klasiko provlima templating kai MVC separation.

Άβαταρ μέλους
Rapid-eraser
WebDev Moderator
Δημοσιεύσεις: 6851
Εγγραφή: 05 Απρ 2003 17:50
Τοποθεσία: Πειραιάς
Επικοινωνία:

ASP guru

Δημοσίευση από Rapid-eraser » 24 Οκτ 2005 13:02

Ok pao paso :)

Yparxei pavtos kai to Smarty gia tetiou idous tarzavies.
Ektos aftou iparxouv toses polles eksidikebmeves libs kai modules gia
templating stnv php pou mou fevete astio afto to pragma tnv dedomevi stigmi.
Cu, Rapid-eraser, Tα αγαθά copies κτώνται.
Love is like oxygen, You get too much you get too high
Not enough and you're gonna die, Love gets you high

Άβαταρ μέλους
skeftomilos
Script Master
Δημοσιεύσεις: 2888
Εγγραφή: 07 Ιαν 2005 07:22
Τοποθεσία: Αθήνα

ASP guru

Δημοσίευση από skeftomilos » 25 Οκτ 2005 06:42

Το Smarty τυχαίνει να είναι η αφετηρία, η πηγή έμπνευσης και το πρότυπο για τις JavaScript Templates! Αλλά μια και είμαι αρχάριος στην PHP για πέστε μου συγκεκριμένα, πώς μπορεί να γραφεί ο κώδικας <span id="span1"><?php echo $_FORM['id']?></span> με ποιο σωστό και επαγγελματικό τρόπο;
The pure and simple truth is rarely pure and never simple. Ο μη νους δε σκέπτεται μη σκέψεις για το τίποτα.

Άβαταρ μέλους
cherouvim
Script Master
Δημοσιεύσεις: 3137
Εγγραφή: 13 Ιούλ 2005 22:56
Τοποθεσία: Athens, Greece
Επικοινωνία:

ASP guru

Δημοσίευση από cherouvim » 25 Οκτ 2005 08:55

Katarhas den yparxei superglobal $_FORM. Mallon milas gia tin $_POST apo tin opia erhontai ola ta variables tou POST method (apo formes kirios).

Etsi ehoume
$id = isset($_POST['id'])?$_POST['id']:"unspecified";
sto php pou heirizete to logic tis efarmogis sou. Kai argotera otan tha ginei include to php gia tin parousiasi tha exeis <span id="span1"><?=$id?></span>

Enoeitai an stiseis diko sou templating systima mporeis na exeis kati san afto:
<span id="span1">#$id#</span>
sto template sou kai argotera mporeis me str_replace i me kati pio advanced (regular expressions) na anikatastiseis afta ta self-defined tags me tis times tous. To #xxx# itane paradigma, tha mporouses na exeis <mytag:id/> i otidipote. An to pas makria to templating engine sou tha mporei na ektelesei if statemenes kai for/while loops.

Fysika den prepei na ksana-anakalyptoume to troho, giafto o kosmos paizei me smarty, ruby on rails, velocity, struts ktl

Άβαταρ μέλους
skeftomilos
Script Master
Δημοσιεύσεις: 2888
Εγγραφή: 07 Ιαν 2005 07:22
Τοποθεσία: Αθήνα

ASP guru

Δημοσίευση από skeftomilos » 25 Οκτ 2005 11:24

Ουπς! Δίκιο έχεις, μπερδεύτηκα με την Request.Form της ASP. Ναι, ο κώδικας που δίνεις είναι λιγάκι πιο ταχτοποιημένος, αλλά το μπέρδεμα κώδικα/HTML ζει και βασιλεύει.

Από την άλλη όμως και τα templates τύπου Smarty δεν εγγυώνται τον απόλυτο διαχωρισμό. Π.χ.:

Κώδικας: Επιλογή όλων

&#123;for product in products&#125;
  &#123;if product.stock > 0&#125;
    <li><a href="product.asp?id=$&#123;product.id&#125;">$&#123;product.name&#125;</a></li>
  &#123;else&#125;
    <li>$&#123;product.name&#125;</li>
  &#123;/if&#125;
&#123;/for&#125;
Δε νομίζω να μπορεί να ονομαστεί αυτό διαχωρισμός, αν και προσωπικά το προτιμώ από καθαρόαιμο κώδικα. Άραγε είναι διαδεδομένος αυτός ο τρόπος στησίματος ή μήπως ο περισσότερος κόσμος ακολουθεί την πεπατημένη;
The pure and simple truth is rarely pure and never simple. Ο μη νους δε σκέπτεται μη σκέψεις για το τίποτα.

Άβαταρ μέλους
Rapid-eraser
WebDev Moderator
Δημοσιεύσεις: 6851
Εγγραφή: 05 Απρ 2003 17:50
Τοποθεσία: Πειραιάς
Επικοινωνία:

ASP guru

Δημοσίευση από Rapid-eraser » 25 Οκτ 2005 11:51

Prosopika epidi dev ftiaxvo efarmoges pou va tis divo gia va tis epeksergastei kapoios allos
dev akolou8w kaveva templating sistima kai o kodikas mou eivai sxedov pavta embeded mesa stnv html ...

opote I'll stick stnv pepatimevn odo :)
Cu, Rapid-eraser, Tα αγαθά copies κτώνται.
Love is like oxygen, You get too much you get too high
Not enough and you're gonna die, Love gets you high

Απάντηση

Επιστροφή στο “ASP, ASP.NET”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες