PHP Basics 03: Το πρώτο μας PHP script

Σε αυτή την περιοχή μπορείτε να βρείτε ή να αναζητήσετε πληροφορίες σχετικές με την PHP

Συντονιστές: WebDev Moderators, Super-Moderators, PHP Moderators

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
cordis
Administrator, [F|H]ounder, [C|S]EO
Δημοσιεύσεις: 27616
Εγγραφή: 09 Οκτ 1999 03:00
Τοποθεσία: Greece
Επικοινωνία:

PHP Basics 03: Το πρώτο μας PHP script

Δημοσίευση από cordis » 03 Νοέμ 2005 19:09

Μιας και αυτό θα είναι το πρώτο PHP script που θα γράψουμε το πιο φρόνιμο θα είναι να πούμε ένα "Γεια" σε όλο τον κόσμο.

Δημιουργούμε ένα νέο text αρχείο με το notepad και το ονομάζουμε first.php

Μέσα σε αυτό το αρχείο γράφουμε:

Κώδικας: Επιλογή όλων

<?PHP
	echo "Hello World!";
?>
Το σώζουμε και το τοποθετούμε με FTP στον web server μας.
Το συγκεκριμένο script θα πρέπει να μας εμφανίσει στον browser μας την φράση Hello World!.

Με το ετικέτα <?PHP λέμε στον διακομιστή μας ότι από εκεί αρχίζει το PHP script μας και ότι υπάρχει μετά από αυτό θα πρέπει να περάσει από τον μεταφραστή της PHP πριν στείλει κάτι στον browser του πελάτη. Η μετάφραση σταματάει έως να βρει την ετικέτα τέλους κώδικα η οποία είναι η ?>

Ανάμεσα τοποθετήσαμε την εντολή echo "Hello World!"; όπου το μόνο που λέει στον μεταφραστή είναι να εμφανίσει στην έξοδο την φράση Hello World!

Οι κλασικές ετικέτες αρχής και τέλους ενός PHP κώδικα είναι, όπως είπαμε, η <?PHP και η ?>. Υπάρχει όμως και η σύντμηση αυτών η οποία συντάσσετε ως <? Για την αρχής, ενώ η ετικέτα τέλους μένει ως έχει ?> . Σε αυτήν την περίπτωση δηλαδή το script μας θα ήταν ως εξής.

Κώδικας: Επιλογή όλων

<?
	echo "Hello World!";
?> 
Για το αν θα γίνονται δεκτές οι συντμήσεις των ετικετών ευθύνεται μια παράμετρος στο php.ini αρχείο μας:

short_open_tag = On;

Αν είναι στο On τότε έχουμε ενεργοποιημένες τις συντμήσεις.

Μια άλλη παράμετρος που έχουμε στο php.ini μας για τις ετικέτες αρχής και τέλους του PHP κώδικα είναι και η

asp_tags = On;

Όπου εάν την έχουμε στο On η PHP καταλαβαίνει και τις ετικέτες τύπου ASP. Δηλαδή στην περίπτωσή μας θα έχουμε:

Κώδικας: Επιλογή όλων

<%
	echo "Hello World!";
%> 
Ένας ακόμα τρόπος για να πούμε ότι ο κώδικας που ακολουθεί είναι PHP είναι η χρησιμοποίηση της ετικέτας SCRIPT ως εξής:

Κώδικας: Επιλογή όλων

<SCRIPT LANGUAGE="php">
echo "Hello World!";
</SCRIPT>
Απ' ότι βλέπετε έχουμε πολλούς τρόπους για να περιγράψουμε στον διακομιστή μας ότι ο κώδικας που ακολουθεί θα πρέπει να επεξεργαστεί από τον μεταφραστή της PHP.

Εμείς θα χρησιμοποιούμε το κλασικό <?PHP και ?>

Για να βάλουμε σχόλια στον κώδικά μας μπορούμε να βάλουμε // ή # ή /* και */ για πολλές γραμμές σχολίων.

Πχ.
// αυτό είναι ένα σχόλιο
# αυτό είναι άλλο ένα σχόλιο
/*
εδώ θα
βάλουμε
πάνω από μια γραμμή
με σχόλια
*/

Στο πρώτο βοήθημα της σειράς είχαμε πει ότι ο PHP κώδικας περικλείετε από HTML. Ας δούμε πως μπορεί να γίνει το first.php εμπλουτισμένο με HTML.

Κώδικας: Επιλογή όλων

<html>
<head>
<title>My First PHP script</title>
</head>
<body>
<i>
<?PHP
	echo "Hello World!";
?> 
</i>
</body>
</html>
Έτσι θα έχουμε ένα σωστά δομημένο HTML και η φράση Hello World! θα εμφανίζετε με πλαγιαστή γραφή.

το τελικό παραγόμενο HTML αρχείο θα είναι ως εξής:

Κώδικας: Επιλογή όλων

<html>
<head>
<title>My First PHP script</title>
</head>
<body>
<i>
Hello World!
</i>
</body>
</html>
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος cordis την 12 Νοέμ 2005 13:19, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Δεν απαντάω σε προσωπικά μηνύματα με ερωτήσεις που καλύπτονται από τις ενότητες του forum. Για ο,τι άλλο είμαι εδώ για εσάς.
- follow me @twitter

Άβαταρ μέλους
af
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 2928
Εγγραφή: 06 Ιούλ 2003 17:18
Τοποθεσία: Γλυφάδα
Επικοινωνία:

PHP Basics 03: Το πρώτο μας PHP script

Δημοσίευση από af » 11 Νοέμ 2005 06:48

Πολύ χαίρομαι που το κατάλαβα....υπόψιν δεν έχω ιδέα απο PHP :yea:

Άβαταρ μέλους
cordis
Administrator, [F|H]ounder, [C|S]EO
Δημοσιεύσεις: 27616
Εγγραφή: 09 Οκτ 1999 03:00
Τοποθεσία: Greece
Επικοινωνία:

PHP Basics 03: Το πρώτο μας PHP script

Δημοσίευση από cordis » 11 Νοέμ 2005 19:34

μαζί θα μάθουμε.. ;)
έχεις βάλει PHP στον υπολογιστή σου;
Δεν απαντάω σε προσωπικά μηνύματα με ερωτήσεις που καλύπτονται από τις ενότητες του forum. Για ο,τι άλλο είμαι εδώ για εσάς.
- follow me @twitter

Άβαταρ μέλους
manolism
Super Moderator
Δημοσιεύσεις: 6652
Εγγραφή: 25 Ιαν 2004 16:01
Τοποθεσία: Wild West
Επικοινωνία:

PHP Basics 03: Το πρώτο μας PHP script

Δημοσίευση από manolism » 11 Νοέμ 2005 20:00

Χρειάζεται να βάλουμε στο pc PHP; :roll: :roll: :roll: :roll:

Βάλτε με και μένα στο φροντιστήριο. :P

Άβαταρ μέλους
af
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 2928
Εγγραφή: 06 Ιούλ 2003 17:18
Τοποθεσία: Γλυφάδα
Επικοινωνία:

PHP Basics 03: Το πρώτο μας PHP script

Δημοσίευση από af » 12 Νοέμ 2005 10:04

Όχι...πως γινεται αυτό; :D

Άβαταρ μέλους
cordis
Administrator, [F|H]ounder, [C|S]EO
Δημοσιεύσεις: 27616
Εγγραφή: 09 Οκτ 1999 03:00
Τοποθεσία: Greece
Επικοινωνία:

PHP Basics 03: Το πρώτο μας PHP script

Δημοσίευση από cordis » 12 Νοέμ 2005 12:28

ok. θα φτιάξω ένα εμβόλιμο μάθημα για το πως κάνουμε εύκολα εγκατάσταση την PHP σε ένα windows μηχάνημα. ;)
Δεν απαντάω σε προσωπικά μηνύματα με ερωτήσεις που καλύπτονται από τις ενότητες του forum. Για ο,τι άλλο είμαι εδώ για εσάς.
- follow me @twitter

Άβαταρ μέλους
cdhyper
Literature Moderator
Δημοσιεύσεις: 9707
Εγγραφή: 23 Ιουν 2001 03:00
Τοποθεσία: Φωτονερόπετρα
Επικοινωνία:

PHP Basics 03: Το πρώτο μας PHP script

Δημοσίευση από cdhyper » 12 Νοέμ 2005 19:51

http://www.appservnetwork.com/

Το ξεπερνάμε αυτό το βήμα. Παρακάτω :kaloe: Έχουμε άλλα 4.523 μαθήματα μπροστά μας αλλά δεν απογοητεύομαι :o :lol: :lol:
Σύγκριση τιμών Supermarket: http://www.shopnsave.gr
Νέα Ιταλικα επιπλα κουζινας
Για φιλοσόφους: http://filosofia.gr και http://liantinis.org

spookyb52
Δημοσιεύσεις: 1891
Εγγραφή: 23 Ιαν 2002 01:00
Τοποθεσία: Lost in the mansion
Επικοινωνία:

PHP Basics 03: Το πρώτο μας PHP script

Δημοσίευση από spookyb52 » 12 Νοέμ 2005 20:39

cordis έγραψε:μαζί θα μάθουμε.. ;)
έχεις βάλει PHP στον υπολογιστή σου;
Ναι και είχα γράψει και 20? γραμμές κώδικα. Αλλά μετά από την πρώτη ημέρα βαρέθηκα. :o

κανένα tutorial για το πώς θα μου επανέλθει το ενδιαφέρον για αυτή... ? :cry: ε?? :D

// Αύτο το hello world με κυνηγάει πάντού :lol: Από την dark/visual basic την c++ μέχρι ότι μπορώ να σκεφτώ...

Μόνο στην actionscript δέν πέτυxα βιβλίο που να ξεκινάει με τέτοιο παράδειγμα :ppp
Life is like a fast car on an icy road. Brakes don't work, yes I know it, but I step on the gas
Garage punk | Rockabilly | Rock 'n' Roll | Stoner

miichalo
Δημοσιεύσεις: 26
Εγγραφή: 17 Μάιος 2005 12:23
Τοποθεσία: ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
Επικοινωνία:

PHP Basics 03: Το πρώτο μας PHP script

Δημοσίευση από miichalo » 18 Νοέμ 2005 13:18

Το σώζουμε και το τοποθετούμε με FTP στον web server μας.


Δηλαδή στο http://localhost ;

Όταν μπαίνω στο ftp://localhost ζητάει όνομα και κωδικό.

Άβαταρ μέλους
cordis
Administrator, [F|H]ounder, [C|S]EO
Δημοσιεύσεις: 27616
Εγγραφή: 09 Οκτ 1999 03:00
Τοποθεσία: Greece
Επικοινωνία:

PHP Basics 03: Το πρώτο μας PHP script

Δημοσίευση από cordis » 18 Νοέμ 2005 14:32

αν έχεις βάλει AppServ θα το βάλεις με copy στο C:\AppServ\www και θα το δεις στο http://localhost/first.php
Δεν απαντάω σε προσωπικά μηνύματα με ερωτήσεις που καλύπτονται από τις ενότητες του forum. Για ο,τι άλλο είμαι εδώ για εσάς.
- follow me @twitter

miichalo
Δημοσιεύσεις: 26
Εγγραφή: 17 Μάιος 2005 12:23
Τοποθεσία: ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
Επικοινωνία:

PHP Basics 03: Το πρώτο μας PHP script

Δημοσίευση από miichalo » 21 Νοέμ 2005 11:46

ok λειτούργησε. Ευχαριστώ :)

miichalo
Δημοσιεύσεις: 26
Εγγραφή: 17 Μάιος 2005 12:23
Τοποθεσία: ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
Επικοινωνία:

PHP Basics 03: Το πρώτο μας PHP script

Δημοσίευση από miichalo » 21 Νοέμ 2005 14:09

Ψέμματα, δεν λειτούργησε σώστά. Εμφανίστηκε στην οθόνη ο κώδικας σαν κείμενο
<?PHP
echo "Hello World!";
?>

Άβαταρ μέλους
cordis
Administrator, [F|H]ounder, [C|S]EO
Δημοσιεύσεις: 27616
Εγγραφή: 09 Οκτ 1999 03:00
Τοποθεσία: Greece
Επικοινωνία:

PHP Basics 03: Το πρώτο μας PHP script

Δημοσίευση από cordis » 21 Νοέμ 2005 14:27

έχεις βάλει το AppServ; http://www.appservnetwork.com/
προσπάθησε να κάνεις uninstall και μετά ένα full install, γιατί έτσι όπως το λες δεν έχει μπει σωστά η PHP...
Δεν απαντάω σε προσωπικά μηνύματα με ερωτήσεις που καλύπτονται από τις ενότητες του forum. Για ο,τι άλλο είμαι εδώ για εσάς.
- follow me @twitter

miichalo
Δημοσιεύσεις: 26
Εγγραφή: 17 Μάιος 2005 12:23
Τοποθεσία: ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
Επικοινωνία:

PHP Basics 03: Το πρώτο μας PHP script

Δημοσίευση από miichalo » 21 Νοέμ 2005 15:26

Kατέβασα την έκδοση
AppServ 2.4.4a Packages
Apache 1.3.33
PHP 4.3.11
MySQL 4.0.24
phpMyAdmin-2.5.7-pl1
MyODBC-3.51.11-2
Δηλαδή

Ζητά κάποιους κωδικούς ή ονόματα . Άφησα τα προεπιλεγμένα, πατώντας συνεχώς next.

Θα δοκιμάσω να το επανεγκαταστήσω και βλέπουμε. :-?

Άβαταρ μέλους
cordis
Administrator, [F|H]ounder, [C|S]EO
Δημοσιεύσεις: 27616
Εγγραφή: 09 Οκτ 1999 03:00
Τοποθεσία: Greece
Επικοινωνία:

PHP Basics 03: Το πρώτο μας PHP script

Δημοσίευση από cordis » 21 Νοέμ 2005 15:32

το αρχείο το έχεις με .php εε;
Δεν απαντάω σε προσωπικά μηνύματα με ερωτήσεις που καλύπτονται από τις ενότητες του forum. Για ο,τι άλλο είμαι εδώ για εσάς.
- follow me @twitter

Απάντηση

Επιστροφή στο “PHP Προγραμματισμός”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης