CSS με Tables ή χωρίς Tables... λες με σκέτα tables;

Σχόλια από τον χώρο του Web Design, Web Development.

Συντονιστές: WebDev Moderators, Super-Moderators

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
cdhyper
Literature Moderator
Δημοσιεύσεις: 9707
Εγγραφή: 23 Ιουν 2001 03:00
Τοποθεσία: Φωτονερόπετρα
Επικοινωνία:

CSS με Tables ή χωρίς Tables... λες με σκέτα tables;

Δημοσίευση από cdhyper » 08 Φεβ 2006 11:17

O Cherouvim μου έχει επιτεθεί και εμένα στο παρελθόν με το ανάλογο ύφος ότι εκείνος είναι ουαου pro και trendy και εγώ είμαι ακόμα στο 99 επειδή φτιάχνω tables. Χωρίς φυσικά ίχνος επιχειρηματολογίας γιατί το να φτιάχνεις css layouts με absolute positions είναι καλύτερο από τα tables. Και δεν υπάρχει τέτοια επιχειρηματολογία γιατί απλούστατα δεν προσφέρουν τίποτα καλύτερο τα absolute positions και τα css layouts σε σχέση με τα tables. Το μόνο επιχείρημά τους είναι ότι είναι μια super επανάσταση που όλοι πρέπει να ακολουθήσουμε σαν τα βόδια.

Τα divs, τα css και τα absolute positions υπήρχαν εδώ και πάρα πολλά χρόνια αλλά κανείς δεν τα χρησιμοποιούσε. Γιατί; Μα απλούστατα γιατί το να γεμίζεις ένα αρχείο με εντολές του στυλ: "εκείνο θα πάει 364 pixels από πάνω και το άλλο 529 pixels από αριστερά" είναι γελοίο και εκτός των άλλων δεν μπορείς να το γράψεις χωρίς visual editor, πράγμα που σημαίνει ότι εξαρτάσαι από το dreamweaver για να δεις πού πέφτει ακριβώς το πεντηκοστό εβδομηκοστό ένατο pixel.

Το κύριο επιχείρημα των css layout fans είναι η καθαρότητα της html. Μα αν κάποιος βγάλει σε css όλα τα styles τότε η καθαρότητα έχει ήδη επιτευχθεί. Η html θα έχει μόνο <table><tr><td>. Ποιος ο λόγος να αντικατασταθεί το <td> με το <div>; Υπάρχει κανένας λόγος εκτός από το ότι κατέληξε να είναι μόδα για να πλουτίσουν κάποιοι πουλώντας το best seller τους σε όλο τον κόσμο και τις σχολές web design με τις οποίες έκαναν σύμβαση; Πάνω σε αυτή τη μόδα βέβαια πλουτίζουν και οι visual editors που την υποστηρίζουν. Τα css ανακαλύφθηκαν για τα STYLES και όχι για να στηρίζεται όλη η δομή της σελίδας σε αυτά. Ποιος τρελός θα άνοιγε το notepad για να γράψει "το gif θα μπει 692 pixels από πάνω και 421 pixels από αριστερά;". Αντιθέτως υπάρχουν αρκετοί τρελοί που φτιάνουν sites ακόμα ανοίγοντας μόνο το notepad και τα sites αυτά οπτικά και λειτουργικά είναι από τα καλύτερα. Και αυτοί βέβαια σχεδιάζουν με tables και όχι με abolute 894pixels positions.

Αυτή είναι η γνώμη μου, εσφαλμένη ή μη, τουλάχιστον εγώ επιχειρηματολογώ και δεν υποστηρίζω τυφλά ένα trendy σύστημα χωρίς να ξέρω το τι και το πώς.
Σύγκριση τιμών Supermarket: http://www.shopnsave.gr
Νέα Ιταλικα επιπλα κουζινας
Για φιλοσόφους: http://filosofia.gr και http://liantinis.org

Άβαταρ μέλους
cordis
Administrator, [F|H]ounder, [C|S]EO
Δημοσιεύσεις: 27620
Εγγραφή: 09 Οκτ 1999 03:00
Τοποθεσία: Greece
Επικοινωνία:

CSS με Tables ή χωρίς Tables... λες με σκέτα tables;

Δημοσίευση από cordis » 08 Φεβ 2006 12:48

εγώ το μόνο που θέλω να δω είναι εάν τουλάχιστον κερδίσω κάτι από bandwidth χρησιμοποιώντας τα, αλλιώς για εμένα είναι τσάμπα ταλαιπωρία.. :P
πάντως αυτός ο τρόπος θα αρέσει πολύ στους πρώτους DTPάδες.. κάπως έτσι πρέπει να δούλευαν.. :P

υγ. παρακαλώ να αποφεύγουμε τους χαρακτηρισμούς για να μη κλειδώσει μια ωραία συζήτηση.

Ευχαριστώ.
Δεν απαντάω σε προσωπικά μηνύματα με ερωτήσεις που καλύπτονται από τις ενότητες του forum. Για ο,τι άλλο είμαι εδώ για εσάς.
- follow me @twitter

Άβαταρ μέλους
ThyClub
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 5312
Εγγραφή: 17 Νοέμ 2003 00:21
Τοποθεσία: Hell's Kitchen
Επικοινωνία:

CSS με Tables ή χωρίς Tables... λες με σκέτα tables;

Δημοσίευση από ThyClub » 08 Φεβ 2006 13:27

Τα css ανακαλύφθηκαν για τα STYLES και όχι για να στηρίζεται όλη η δομή της σελίδας σε αυτά.
Ακριβώς. Και όταν αναφέρεται κάποιος στην δομή τί εννοεί.

Αν διαχωρίσουμε μια σελίδα σε :

Περιεχόμενο

&

Εμφάνιση

Ποιά στοιχεία θα έβαζες σε κάθε κατηγορία; Για παράδειγμα το bg.gif θα το έβαζες στο περιεχόμενο ή στην εμφάνιση;

Κανείς δεν είπε οτι πρέπει να εξαφανίσουμε τα tables. Εξάλου είναι επίσημα valid elements όλων των μορφών της HTML. Απο την 4,χχ μέχρι και την XHTML 1.1 και θα συνεχίσουν να είναι. Στην XHTML transitional μας λέει ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ακόμη και table για layout αν δώσουμε ενα caption σε αυτό το table δηλώνοντας ότι υπηρετεί σαν layout table.

Αυτό που τα css κάνουν είναι να βοηθάνε να εξαφανιστούν tags όπως :

Κώδικας: Επιλογή όλων

<font>, <b>, <i>, <center>
τα οποία δηλώνουν μόνο εμφάνιση και κανένα σημασιακό στοιχείο.

Bandwidth:
Φαντάσου μια σελίδα με tables & στοιχεία εμφάνισης στα 42kb και μια σελίδα με φτιαγμένη με css στα 21kb HTML + 25kb css.

Η πρώτη θα έχει συνολικό μέγεθος 42kb και η δεύτερη 21+25=46kb

Την πρώτη φορά που αυτές οι σελίδες θα ανοίξουν η πρώτη θα εμφανιστεί γρηγορότερα. Απο την δεύτερη φορά και μετά η δεύτερη σελίδα θα φορτώνει 2 φορές γρηγορότερα γιατί το css θα έχει ήδη κάνει την δουλειά του. :wink:

Αυτή είναι η δικιά μου γνώμη :)

Άβαταρ μέλους
cdhyper
Literature Moderator
Δημοσιεύσεις: 9707
Εγγραφή: 23 Ιουν 2001 03:00
Τοποθεσία: Φωτονερόπετρα
Επικοινωνία:

CSS με Tables ή χωρίς Tables... λες με σκέτα tables;

Δημοσίευση από cdhyper » 08 Φεβ 2006 13:36

Νομίζω συμφωνούμε. Το bg.gif, τα είδη των fonts κλπ φυσικά ανήκουν στο εικαστικό μέρος και όχι στο περιεχόμενο. Κάλλιστα μπορούν να πάνε στο stylesheet. Δεν είπα κάτι αντίθετο.
Σύγκριση τιμών Supermarket: http://www.shopnsave.gr
Νέα Ιταλικα επιπλα κουζινας
Για φιλοσόφους: http://filosofia.gr και http://liantinis.org

Άβαταρ μέλους
cherouvim
Script Master
Δημοσιεύσεις: 3137
Εγγραφή: 13 Ιούλ 2005 22:56
Τοποθεσία: Athens, Greece
Επικοινωνία:

CSS με Tables ή χωρίς Tables... λες με σκέτα tables;

Δημοσίευση από cherouvim » 08 Φεβ 2006 16:09

@dimsis: To mono pou ksero gia esena einai afta pou vlepo na grafeis edo kai pano se afta leo ti gnomi mou. Mou fanike toso asteio pou epidi den kataferes na kaneis ena tristilo se CSS to evgales skarto pou i apantisi mou itan anapofefkti (an kai telika anousia).
Gia 'magia' kai taseis den nomizo oti tithete thema. Me computer science (ypotithetai) asholoumaste kai ta pragmata einai grammena se papers, books kai specifications.

Oso gia tis epanastaseis pou anafereis ego tha elega oti to elliniko internet exei gemisei apo aftodidaktous "webdesigners" pou to mathane kapos san tehni (nai san tin agioplastiki kati) kai sintiroun sti skoupidopoihsh tou www. Den eho tipota me tous aftodidaktous, alla den ginete horis erevna kai prospatheia na vgazeis porisma oti o tropos sou einai o kalyteros (epidi mono afton ksereis).
cdhyper έγραψε:γιατί απλούστατα δεν προσφέρουν τίποτα καλύτερο τα absolute positions και τα css layouts σε σχέση με τα tables
lathos
cdhyper έγραψε:Τα divs, τα css και τα absolute positions υπήρχαν εδώ και πάρα πολλά χρόνια αλλά κανείς δεν τα χρησιμοποιούσε. Γιατί; Μα απλούστατα γιατί το να γεμίζεις ένα αρχείο με εντολές του στυλ: "εκείνο θα πάει 364 pixels από πάνω και το άλλο 529 pixels από αριστερά" είναι γελοίο και εκτός των άλλων δεν μπορείς να το γράψεις χωρίς visual editor, πράγμα που σημαίνει ότι εξαρτάσαι από το dreamweaver για να δεις πού πέφτει ακριβώς το πεντηκοστό εβδομηκοστό ένατο pixel.
anekdoto einai afto? Pios milise gia dreamweaver, kai pou emathes oti kaneis den epeze me css kai malista gia to logo pou les?
cdhyper έγραψε:Ποιος ο λόγος να αντικατασταθεί το <td> με το <div>;
Sta tabular data kanenas logos. Sto table based layout polloi.
cdhyper έγραψε:Υπάρχει κανένας λόγος εκτός από το ότι κατέληξε να είναι μόδα για να πλουτίσουν κάποιοι πουλώντας το best seller τους σε όλο τον κόσμο και τις σχολές web design με τις οποίες έκαναν σύμβαση; Πάνω σε αυτή τη μόδα βέβαια πλουτίζουν και οι visual editors που την υποστηρίζουν.
Afto exei poly fantasia mesa tou file mou. Ti shesi exoun oi editors kai ta best sellers me ta specifications pou ehoun grapsei oi anthropoi pou ftiaksane to www?
cdhyper έγραψε:Αντιθέτως υπάρχουν αρκετοί τρελοί που φτιάνουν sites ακόμα ανοίγοντας μόνο το notepad και τα sites αυτά οπτικά και λειτουργικά είναι από τα καλύτερα. Και αυτοί βέβαια σχεδιάζουν με tables και όχι με abolute 894pixels positions.
Adynato akoma na katalabo ti shesi exei to dreamweaver kai to notepad me ola afta. Ti simasia exei o editor me ton opoio grafeis to markup sou? Pos evgales to porisma oti aftoi oi treloi pou grafoun me notepad hrisimopoioun tables gia to layout tous? Ti shesi exei to ena me to allo?

an thes na les sto html sou to pou kai pos tha emfanistei to otidipote mporeis na sinehiseis na to kaneis. alla na ksereis oti einai lathos. ta epihirimata mou ta eho pei apeires fores edo mesa kai sinopsizontai stis eksis fraseis tis opoies mporeis na psakseis sthn agapimeni sou mihani anazitisis gia na matheis ti simainoun:

separation of content, presentation & logic
accessibility
html tables for data only
semantic markup

diavase kai gia semantic web gia na deis pou theloume na kataliksoume. an grafoume <BODY BGCOLOR=#FFFFFF.. tote tha argisei poly afti i epohi.

filika

Άβαταρ μέλους
cdhyper
Literature Moderator
Δημοσιεύσεις: 9707
Εγγραφή: 23 Ιουν 2001 03:00
Τοποθεσία: Φωτονερόπετρα
Επικοινωνία:

CSS με Tables ή χωρίς Tables... λες με σκέτα tables;

Δημοσίευση από cdhyper » 08 Φεβ 2006 16:36

separation of content, presentation & logic
accessibility
html tables for data only
semantic markup
Με τη σειρά:

1) Δηλ. αν αντικαταστήσεις το <td> με το <div> επιτυγχάνεις το "separation of content, presentation & logic " ; Πλάκα κάνουμε;
2) Προφανώς δεν γνωρίζεις ότι accessibility σημαίνει προσβασιμότητα και όχι συμβατότητα. Η προσβασιμότητα είναι κάτι το πολύ πιο πολύπλοκο από το δίλημμα css/tables και από πουθενά δεν αποδεικνύεται ότι αν ένα site είναι σε complete css είναι ταυτόχρονα και προσβάσιμο. Προσωπικά αμφιβάλλω και για το συμβατό.
3) Αυτό δεν είναι επιχείρημα, είναι δόγμα.
4) παρόμοιο αντεπιχείρημα με το 1.

Όσο προχωράς τόσο μου δείχνεις ότι δεν υπάρχουν επιχειρήματα. Είναι μια μόδα που μόνο trendy δόγματα έχει παράγει και μερικούς που τα αναπαράγουν άκριτα.
Pos evgales to porisma oti aftoi oi treloi pou grafoun me notepad hrisimopoioun tables gia to layout tous?
Όχι, χρησιμοποιούν τα absolute positions γιατί στο κεφάλι τους έχουν ενσωματωμένο ένα monitor και ξέρουν πού ακριβώς πέφτει το 693ο pixel.

Τα css είναι για να περιλαμβάνουν τα styles, το εικαστικό της υπόθεσης. Το λέει και η ετυμολογία τους. Η δομή μιας ιστοσελίδας δεν είναι δουλειά css, ούτε των absolute positions.
Σύγκριση τιμών Supermarket: http://www.shopnsave.gr
Νέα Ιταλικα επιπλα κουζινας
Για φιλοσόφους: http://filosofia.gr και http://liantinis.org

Άβαταρ μέλους
dimsis
Reporter
Δημοσιεύσεις: 7994
Εγγραφή: 25 Ιούλ 2001 03:00

CSS με Tables ή χωρίς Tables... λες με σκέτα tables;

Δημοσίευση από dimsis » 08 Φεβ 2006 17:15

@@cherouvim Μάθε πρώτα να διαβάζεις όσα γράφουν οι άλλοι και να μην παραφράζεις.
Που είδες να βγάζω σκάρτα τα CSS;
CSS χρησιμοποιώ πολύ περισσότερα χρόνια από τον έναν χρόνο που έγιναν της μόδας τα tabless layouts. Χρησιμοποιώ όποτε χρειάζεται σε συνδυασμό και με tables.
Αφού είσαι και θιασώτης του W3C όπως διαφημίζεις και στην υπογραφή σου, κάτσε διάβασε λίγο να ενημερωθείς:
http://www.w3.org/TR/REC-CSS2/tables.html
Άλλο να μην χρησιμοποιούνται tables για layout και άλλο να καταργήσουμε κάποια tags για να ακολουθήσουμε τη μόδα.

Όσο για τα σχόλια σου περί αυτοδίδακτων web designers και σκουπιδοποίηση του web, φαντάζομαι πως περιγράφεις από προσωπική σου πείρα.

Άβαταρ μέλους
cherouvim
Script Master
Δημοσιεύσεις: 3137
Εγγραφή: 13 Ιούλ 2005 22:56
Τοποθεσία: Athens, Greece
Επικοινωνία:

CSS με Tables ή χωρίς Tables... λες με σκέτα tables;

Δημοσίευση από cherouvim » 08 Φεβ 2006 18:43

cdhyper έγραψε:1) Δηλ. αν αντικαταστήσεις το <td> με το <div> επιτυγχάνεις το "separation of content, presentation & logic " ; Πλάκα κάνουμε;
2) Προφανώς δεν γνωρίζεις ότι accessibility σημαίνει προσβασιμότητα και όχι συμβατότητα. Η προσβασιμότητα είναι κάτι το πολύ πιο πολύπλοκο από το δίλημμα css/tables και από πουθενά δεν αποδεικνύεται ότι αν ένα site είναι σε complete css είναι ταυτόχρονα και προσβάσιμο. Προσωπικά αμφιβάλλω και για το συμβατό.
3) Αυτό δεν είναι επιχείρημα, είναι δόγμα.
4) παρόμοιο αντεπιχείρημα με το 1.
1. Oxi einai ena terastio thema. Alla an hrisimopoihseis table gia layout to periplekeis.
2. Einai ena terastio thema episis. Alla an valeis oli sou ti selida mesa se ena table me width 800 sto html, to kinito aftomatos to ehases apo pelati.
3. Den einai dogma. Einai odigia aftonon pou ftiahnane to www otan ego kai esy paizame pacman. An thes na piaseis accessibility Conformance Level "Double-A" opos afti orizetai sto http://www.w3.org/TR/WAI-WEBCONTENT/ prepei
na akolouthiseis ta eksis:
* 3.3 Use style sheets to control layout and presentation. [Priority 2]
* 5.3 Do not use tables for layout unless the table makes sense when linearized. Otherwise, if the table does not make sense, provide an alternative equivalent (which may be a linearized version). [Priority 2] .
apo: http://www.w3.org/TR/WCAG10-CSS-TECHS/#style-alignment
4. Den einai panomiotipo epihirima. To <BODY COLOR= einai presentational markup kai oxi semantic markup. Diavase kai katalabe tin diafora tous.
cdhyper έγραψε:Η δομή μιας ιστοσελίδας δεν είναι δουλειά css, ούτε των absolute positions.
Min epimeneis me tetia margaritaria file mou. Tha me valeis se pirasmo na sta kano paste se 6 mines pou tha allakseis gnomi opos eiha kanei se afti ti periptosi.


@@dimsis:
dimsis έγραψε:Που είδες να βγάζω σκάρτα τα CSS;
To eida edo:
dimsis έγραψε:Οπότε πάμε για tables πάλι έτσι;...
με την πρώτη προσπάθεια παρατάω το css layout ... βρήκα σε ένα site κάτι τέτοιο που ψάχνω, αλλά θέλει 50 γραμμές στο css για να κάνει κάτι που γίνετε με 5 γραμμές και table
edo:
dimsis έγραψε:Αν είναι να κάνω 100 πατέντες για να γεμίσω μια στήλη ενός τρίστηλου (π.χ.) layout με επαναλαμβανόμενη εικόνα στο background, προτιμώ να το κάνω με ένα td background="image" ή td class="tade" (όπου tade css με bg για το td)...
kai edo:
dimsis έγραψε:Προτιμώ liquid design... (για αυτό και ακόμα χρησιμοποιώ tables)
An kai opos proanefera to mono pou kataferes na mas dikseis einai oti ligo to pasalipses kai meta gyrises piso.

Episis einai poly asteio pou mou paratheteis to CSS2 Specification gia to element Table. Milame gia markup kai mou stelneis CSS specifications? H mipos eipa oti katargithike afto to element? Des ti leei gia tin html hrisi aftou tou element sto link pou parethesa prin ston cdhyper.

Skoupidopoihsh tou www einai kirios to tagsoup kai einai kati poy yfistatai sthn selida sou. I dikies mou sinithos einai WAI-AA. To ti simainei tagsoup mporeis na to matheis stin agapimeni sou egyklopedia.

Oso gia to signature mou, den einai diafimisi. Einai kati pou stin ypostasi mou mesa sto kosmo freestuff me antiprosopevei.

Synehiste ti kali doulia kai oi dyo sas,
tha ta poume se kapio allo thread argotera.

filika

Άβαταρ μέλους
cordis
Administrator, [F|H]ounder, [C|S]EO
Δημοσιεύσεις: 27620
Εγγραφή: 09 Οκτ 1999 03:00
Τοποθεσία: Greece
Επικοινωνία:

CSS με Tables ή χωρίς Tables... λες με σκέτα tables;

Δημοσίευση από cordis » 08 Φεβ 2006 19:42

εγώ θέλω να το δω τελείως πρακτικά το πράγμα γιατί δεν είμαι designer. Το freestuff είναι μεν με tables, αλλά είναι full CSS. Αν πω ότι κάθομαι 3-4 μήνες και σκοτώνομαι να το κάνω tabless χωρίς να αλλάξω κάτι στο layout, έτσι όπως είναι τώρα. Εκτός από το "τρέντι", όπως λέει ο cdhyper, του πράγματος θα κερδίσω σε bandwidth τίποτα;
Δεν απαντάω σε προσωπικά μηνύματα με ερωτήσεις που καλύπτονται από τις ενότητες του forum. Για ο,τι άλλο είμαι εδώ για εσάς.
- follow me @twitter

Άβαταρ μέλους
manolism
Super Moderator
Δημοσιεύσεις: 6652
Εγγραφή: 25 Ιαν 2004 16:01
Τοποθεσία: Wild West
Επικοινωνία:

CSS με Tables ή χωρίς Tables... λες με σκέτα tables;

Δημοσίευση από manolism » 08 Φεβ 2006 20:57

Πάντως με τα css υπάρχει τρομερή ασυμβατότητα με τους browsers και θέλει πάρα πολύ δουλειά στο να πετύχεις το τέλειο (σχεδόν ποτέ).\

Έχω αρχίσει και ασχολούμε λίγο σιγά σιγά αλλά έχει ήδη αρχίσει να με εκνευρίζει αφάνταστα. Άλλα δείχνει ο IE άλλα ο Mozilla άλλα ο Opera.
Για netscape δεν ξέρω

Τι κάνουμε γι' αυτό;

Άβαταρ μέλους
Figaro
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 2706
Εγγραφή: 08 Φεβ 2004 19:48

CSS με Tables ή χωρίς Tables... λες με σκέτα tables;

Δημοσίευση από Figaro » 08 Φεβ 2006 21:13

Εκτός από το "τρέντι", όπως λέει ο cdhyper, του πράγματος θα κερδίσω σε bandwidth τίποτα;
Kapou eixe ipwthei (nomizw kai edw sto FS) pws to slashdot alakse to megalitero meros tou site tou apo tables se CSS mono kai mono gia afto to logo ... na eksikonomisei traffic.
O thyclub eixe pei pio panw to logo.

Ektos apo to bandwidth kerdizeis kai apo plevras SEO kai oi selides tha kerdisoun kaliteres theseis sti Google.
Oso mikroteros (analogika) einai o kwdikas se sxesi me to text toso kalitera gia to site sou .

Άβαταρ μέλους
dimsis
Reporter
Δημοσιεύσεις: 7994
Εγγραφή: 25 Ιούλ 2001 03:00

CSS με Tables ή χωρίς Tables... λες με σκέτα tables;

Δημοσίευση από dimsis » 08 Φεβ 2006 22:59

@@cherouvim συνεχίζεις να προκαλείς και να λες αρλούμπες.
Αν έχεις πρόβλημα να καταλάβεις αυτά που διαβάζεις να πας να στο κοιτάξουνε.
Έγραψα για ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ πράγματα που από τις απαντήσεις που πήρα φάνηκε πως με CSS απαιτείται πολύ περισσότερος κώδικας από ότι με τη χρήση tables.
Συγκεκριμένα με ενδιαφέρει:
- να γεμίσω το φόντο μιας στήλης με επαναλαμβανόμενη εικόνα στο background όπως κάνεις απλά με ένα td background="image"
- Να φτιάξω με CSS έναν πίνακα με γραμμές και στήλες (π.χ. 7 στήλες και 10 σειρές) με λιγότερο "κώδικα" από ότι με table.
Αν έχεις αντίθετη άποψη δείξτην στην πράξη και όχι με συνεχόμενες αερολογίες και επιδείξεις των υποτιθέμενων γνώσεων σου.

Επίσης προτού κρίνεις την δουλειά άλλων 1) μάθε να ξεχωρίζεις το site από την σελίδα. Φαίνεται στις σπουδές που έκανες ξεχάσανε να σου το διδάξουν και 2) φρόντισε να έχεις κάτι σοβαρό να δείξεις και όχι 3 σελίδες (μη σου τα πω sites και δεν το καταλάβεις) της πλάκας ... γιατί WAI-AA δεν ξέρω αν είναι αλλά GTP είναι σίγουρα 3) Φαίνεται το 2002 ακόμα δεν είχες ακούσει για την μόδα των tabless layouts, φαντάζομαι τότε θα ήσουν υπέρμαχος των tables... ( http://www.ch3.gr/ view source...)
4) Μάθε τρόπους και μη προκαλείς. Να απαντάς ευγενικά και σε ότι σε αφορά ή όταν σε ρωτάνε. Το θέμα ήταν:
Pure CSS με χρήση DIV;
Σκέτα Tables με το formatting επάνω τους;
Tables με το formatting τους σε CSS;
όχι να σχολιάζεις αγενέστατα τις απόψεις των άλλων επειδή δεν ταιριάζουν με τις δικές σου, γιατί διαφορετικά οι απαντήσεις που θα παίρνεις θα είναι στο ίδιο ύφος και στο επίπεδο που σου αρμόζει όπως αυτή.
Αν δεν νοιώθεις πως να κάνεις σωστή e-συζήτηση, δες ΟΛΑ τα υπόλοιπα παιδιά που απαντούν επί του θέματος για τα υπέρ της χρήσης των CSS.

Cordis συμμάζεψε το λίγο το παλικάρι σε παρακαλώ γιατί τα θέλει η γούνα του... έτσι κάνει πάντα και χώνετε εκεί που δεν τον σπέρνουν, μετατρέποντας τα threads σε flames; Αν δεν κάνω λάθος ζήτησες να συζητήσουμε τα υπέρ και τα κατά των CSS, DIVs και TABLES... αλλά και πάλι έχουμε παρεκτροπές από trolls.

Επί του θέματος cordis, μόνο η πράξη μπορεί να δείξει αν θα κερδίσει σε χρόνο φόρτωσης και θα έχεις το ίδιο ή έστω παραπλήσιο αποτέλεσμα στον σχεδιασμό του site. Από το post του RADICAL φάνηκε πως κάτι μπορεί να γίνει πάντως. Αν το πιάσουν μαζί με τον Basilakisweb μια και έχουν και την καλή διάθεση και τον χρόνο, θα το δούμε και εμείς στην πράξη το αποτέλεσμα.

Άβαταρ μέλους
cherouvim
Script Master
Δημοσιεύσεις: 3137
Εγγραφή: 13 Ιούλ 2005 22:56
Τοποθεσία: Athens, Greece
Επικοινωνία:

CSS με Tables ή χωρίς Tables... λες με σκέτα tables;

Δημοσίευση από cherouvim » 08 Φεβ 2006 23:18

To thema CSS browser support einai zoriko. Kai afto giati otan eihame ta browser wars to 99, oi managareoi, tilefonades kai consultants tis MS kai tis Netscape anti na diavasoun ta specs tis w3c kathontousan kai dimiourgousane tehnasmata gia na piasoun perisoterous hristes. Diasima tehnasmata-ektromata perilamvanoun to <margue>, <blink>, polihroma scrollbars kai alla pragmata prosopikis tous empnefsis kai idioktisias.

Genika o IE einai o heiroteros css renderer (kata geniki omologia alla kai epalithevmena me to acid2 test) me polla lathi, paralipseis kai me apokoryfoma to frikaleo box model bug pou panta pedevei tous neous designers stin arhi.

I anagi gia omiomorfi emfanisi se olous tous browsers othise tous designers na piesoun poly tous css parsers ton browsers etsi oste na vroune hacks ta opoia epitrepoun rendering kapiou kanona se ena sigekrimeno browser alla oxi se allon. Etsi ehoume ta legomena css hacks ta opoia gia kapious einai i lysi kai gia allous i katara.

An ftaseis sto simeio na exeis to site sou na fenete diaforetika ston IE, firefox kai opera tin idia stigmi einai pou mporei na thes na ta paratiseis. Alla telika aksizei to kopo... mehri to simeio pou anakalypteis oti sto kosmo yparxoun kai oi KHTML based browsers (safari, konqueror etc) opote ekei einai pou arhizeis kai trexeis kai de ftaneis.

H prosvasimotita kai prositotita mias istoselidas/diktyakis efarmogis omos thelei thisies. Kai an to kaneis epagelma den ginete na min asholeisai me afta.. (ooops stin Ellada ginete).

Eftyhos teleftaia ehoun arhisei arketoi Ellines na asholountai me to thema.
Akolouthoune Ellinika arthra kai selides aksia prosohis.
http://www.zefxis.gr/el/article-web-standards
http://petrangr.blogspot.com/2005/06/gr ... eview.html http://www.websteps.gr/index.php/archiv ... history-x/
http://3dots.gr
http://showcase.gr

Άβαταρ μέλους
ThyClub
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 5312
Εγγραφή: 17 Νοέμ 2003 00:21
Τοποθεσία: Hell's Kitchen
Επικοινωνία:

CSS με Tables ή χωρίς Tables... λες με σκέτα tables;

Δημοσίευση από ThyClub » 08 Φεβ 2006 23:53

- Να φτιάξω με CSS έναν πίνακα με γραμμές και στήλες (π.χ. 7 στήλες και 10 σειρές) με λιγότερο "κώδικα" από ότι με table.

Μα εδώ νομίζω οτι πρέπει να χρησιμοποιήσεις table. Με το που ακούω σειρές και στήλες το μυαλό μου πάει αμέσως σε :

excel -> CSV -> tabular data -> table

Άρα απλά έπεσες σε λάθος χρήση του CSS και γι αυτό φυσιολογικά γύρισες σε tables :wink:
- να γεμίσω το φόντο μιας στήλης με επαναλαμβανόμενη εικόνα στο background όπως κάνεις απλά με ένα td background="image"
Table:

Κώδικας: Επιλογή όλων

<table>
<tr>
<td background="image"></td>
</tr>
</table>
CSS:

Κώδικας: Επιλογή όλων

HTML
<div class="stili"></div>

CSS
.stili&#123;
background-image&#58; url&#40;image&#41;;
&#125;

Μόνο που το CSS θα φορτώσει μια και μόνο φορά σε κάθε browser και όχι συνέχεια :wink:

Άβαταρ μέλους
fafos
Script Master
Δημοσιεύσεις: 6231
Εγγραφή: 30 Νοέμ 2004 03:09

CSS με Tables ή χωρίς Tables... λες με σκέτα tables;

Δημοσίευση από fafos » 09 Φεβ 2006 01:15

Po po fanatismos!! siga re seis! tha maliotraviosaste se ligo..
Ola xreiazontai.. mhn skotonosaste gia pragmata pou den tha isxyoun se liga xronia!!

Asxolhtheite me to mellon: AJAX (shmainei dynamh :D )

Na kai ena kalo paradeigma apo to opoio allaksa ton tropo pou skeftomai to web:
http://www.linkedfeed.com/

eirhnh tekna mou :lol:

Απάντηση

Επιστροφή στο “Web Usability & Accessibility”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες