XHTML strict & transitional

Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικές με την HTML, XHTML και την κατασκευή σελίδων για το Web.

Συντονιστές: WebDev Moderators, Super-Moderators

Άβαταρ μέλους
patriot
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 1590
Εγγραφή: 20 Αύγ 2002 19:21
Τοποθεσία: Σπίτι μου!

XHTML strict & transitional

Δημοσίευση από patriot » 17 Μαρ 2006 07:14

Δεν ξέρω αν είμαι η μοναδική περίπτωση που με ενοχλεί να ανοίγει ενα link στο ιδιο παράθυρο όταν είναι εξωτερικό link.
Δεν είσαι!!
An thes na anigei se allo tab pata to mesaio koumpi tou mouse (i ctrl+click). An thes na aniksei se kainourgio parathyro pata shift+click.
Άμα είναι να πατάω 50 κουμπιά αντί για ένα click να μου λείπει!!
Υπάρχει όμως και άλλη λύση. Γράφεις κανονικά το href/link και δίπλα το ξαναγράφεις ως target="_blank" με την ένδειξη "Νπ" (νέο παράθυρο)... ή με κάποιο image-ακι τέσπα... Έτσι κάνω εγώ τουλάχιστον.
skeftomilos έγραψε:
ThyClub έγραψε:Δεν ξέρω αν είμαι η μοναδική περίπτωση που με ενοχλεί να ανοίγει ενα link στο ιδιο παράθυρο όταν είναι εξωτερικό link.
Να έγραφες άραγε ένα greasemonkey script για να μπαίνει αυτόματα target="_blank" στα εξωτερικά links; ;)
Αυτό είναι πολύ καλή ιδέα!!
Έχω απορία όμως: Τι γίνεται με τους χρήστες που έχουν την javascript off?

ΥΓ: Τι είναι το greasemonkey?
1) Για όποιον γράφει με πολυτονικά....
2) Καλά ακόμα να συνηθίσετε την ιδέα ότι δεν γράφουμε ούτε με greeklish ούτε με κεφαλαία;

Άβαταρ μέλους
cherouvim
Script Master
Δημοσιεύσεις: 3137
Εγγραφή: 13 Ιούλ 2005 22:56
Τοποθεσία: Athens, Greece
Επικοινωνία:

XHTML strict & transitional

Δημοσίευση από cherouvim » 17 Μαρ 2006 07:43

patriot έγραψε:Άμα είναι να πατάω 50 κουμπιά αντί για ένα click να μου λείπει!!
An se fovizei to keyboard pata to mesaio koumpi tou mouse to opoio einai 1 kai oxi 50.

Diavase ta links pou parethesa pio pano.

Άβαταρ μέλους
patriot
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 1590
Εγγραφή: 20 Αύγ 2002 19:21
Τοποθεσία: Σπίτι μου!

XHTML strict & transitional

Δημοσίευση από patriot » 17 Μαρ 2006 07:49

cherouvim έγραψε:An se fovizei to keyboard pata to mesaio koumpi tou mouse to opoio einai 1 kai oxi 50.
Το mouse μου ΕΧΕΙ ΔΥΟ ΚΟΥΜΠΙΑ!!! (Όπως και μερικά άλλα χιλιάδες mouse υποθέτω!!)
Diavase ta links pou parethesa pio pano.
Ατύχησες γιατί μου είναι ήδη γνωστά. :P Και εξακολουθώ να έχω την ίδια γνώμη.
1) Για όποιον γράφει με πολυτονικά....
2) Καλά ακόμα να συνηθίσετε την ιδέα ότι δεν γράφουμε ούτε με greeklish ούτε με κεφαλαία;

Άβαταρ μέλους
cherouvim
Script Master
Δημοσιεύσεις: 3137
Εγγραφή: 13 Ιούλ 2005 22:56
Τοποθεσία: Athens, Greece
Επικοινωνία:

XHTML strict & transitional

Δημοσίευση από cherouvim » 17 Μαρ 2006 08:26

patriot έγραψε:Το mouse μου ΕΧΕΙ ΔΥΟ ΚΟΥΜΠΙΑ!!!
Ha! Boy prepei na eisai poly perifanos gia afto e?
patriot έγραψε:Ατύχησες γιατί μου είναι ήδη γνωστά. :P
Ores ores eimai atyhos.
patriot έγραψε:Και εξακολουθώ να έχω την ίδια γνώμη.
Hairomai. Kai ego eimai apolytos k kathetos stis apopseis mou sinithos.

Keep it up!

panosru
WebDev Moderator
Δημοσιεύσεις: 1885
Εγγραφή: 13 Σεπ 2005 16:13
Τοποθεσία: Camp

XHTML strict & transitional

Δημοσίευση από panosru » 17 Μαρ 2006 09:36

in the blue corner we have cherouvim with 260 fights! in the red corner we have patriot with 334 fights! Joking! :D

pantos cherouvim kai go eimai ths apopsis pos ena eksoteriko link tha prepei n' anoigei se neo window.. otan leo eksoteriko link enoo px kapoio diafimistiko gia allo site h px sto site mou exo mia forma me thn opoia syndeontai oi pelates sto control panel tous kai ayth thn exo na anoigei se neo window :/ genikotera ayta ta 2 exo se eksoterika links...

Άβαταρ μέλους
patriot
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 1590
Εγγραφή: 20 Αύγ 2002 19:21
Τοποθεσία: Σπίτι μου!

XHTML strict & transitional

Δημοσίευση από patriot » 17 Μαρ 2006 11:20

cherouvim έγραψε:
patriot έγραψε:Το mouse μου ΕΧΕΙ ΔΥΟ ΚΟΥΜΠΙΑ!!!
Ha! Boy prepei na eisai poly perifanos gia afto e?
Προς τι η ειρωνία όταν έχει πράγματι δύο κουμπιά; :o
patriot έγραψε:Ατύχησες γιατί μου είναι ήδη γνωστά. :P
Ores ores eimai atyhos.
Ε, τι να κάνουμε. :P
patriot έγραψε:Και εξακολουθώ να έχω την ίδια γνώμη.
Hairomai. Kai ego eimai apolytos k kathetos stis apopseis mou sinithos.
Keep it up!
Είδες που συμφωνούμε; :lol:
1) Για όποιον γράφει με πολυτονικά....
2) Καλά ακόμα να συνηθίσετε την ιδέα ότι δεν γράφουμε ούτε με greeklish ούτε με κεφαλαία;

Άβαταρ μέλους
skeftomilos
Script Master
Δημοσιεύσεις: 2888
Εγγραφή: 07 Ιαν 2005 07:22
Τοποθεσία: Αθήνα

XHTML strict & transitional

Δημοσίευση από skeftomilos » 17 Μαρ 2006 14:32

Να το script. Προσθέτει κι ένα μικρό κόκκινο «ext» δίπλα σε κάθε external link, αν δε σας αρέσει βγάλτε το.

Κώδικας: Επιλογή όλων

/*
  External-Links-In-New-Window
  Copyright © 2006 by Skeftomilos
  This piece of code is free for any kind of use.

  Greasemonkey installation: http://greasemonkey.mozdev.org/
  Scripts: http://dunck.us/collab/GreaseMonkeyUserScripts
*/

// ==UserScript==
// @name            External-Links-In-New-Window
// @namespace       http://www.freestuff.gr/
// @description     Inserts target="_blank" in external links.
// ==/UserScript==

var currentDomain = getDomain(window.location.href)

for (var i = 0, link; link = document.links[i]; i++) {
  if (getDomain(link.href) != currentDomain && !link.target) {
    link.target = '_blank'
    var span = document.createElement('span')
    span.innerHTML = ' ext'
    span.style.color = 'red'
    span.style.fontSize = '10px'
    span.style.fontFamily = 'Arial'
    link.parentNode.appendChild(span)
  }
}

function getDomain(url) {
  return String(url).match(/https?:\/\/([^\/]+)/i) ? RegExp.$1.toLowerCase() : ''
}
The pure and simple truth is rarely pure and never simple. Ο μη νους δε σκέπτεται μη σκέψεις για το τίποτα.

panosru
WebDev Moderator
Δημοσιεύσεις: 1885
Εγγραφή: 13 Σεπ 2005 16:13
Τοποθεσία: Camp

XHTML strict & transitional

Δημοσίευση από panosru » 17 Μαρ 2006 15:14

@patriot : emena exei 4 kai mia rodela! :lol: :P :kaloe:

@skeftomilos : sou paizei? :/ den mou paizei emena mhpos kano kati lathos? :oops:

Άβαταρ μέλους
alkisg
Δημοσιεύσεις: 265
Εγγραφή: 03 Ιουν 2005 11:53
Τοποθεσία: Ιωάννινα
Επικοινωνία:

XHTML strict & transitional

Δημοσίευση από alkisg » 17 Μαρ 2006 15:46

Πολλές φορές περιηγούμαστε σε ένα site και βαράμε κλικ όπου βρούμε, κάνοντας "overview"... Αν είναι εξωτερικό link μου αρέσει να ανοίγει σε ξεχωριστό παράθυρο, για να το κλείνω με Alt+F4 και να συνεχίζω την πλοήγηση χωρίς να κόβομαι από εκεί που είμαι... Το back των browsers πολλές φορές στέλνει hits στον server, οπότε αργεί.

Ίσως να είμαι παλιομοδίτης, αλλά κι εγώ προτιμώ το target="_blank" στα εξωτερικά links!

Εξάλλου όποιος δεν του αρέσει μπορεί να ρυθμίσει τον browser του να μην ανοίγει νέα παράθυρα και να είναι ήσυχος!

Άβαταρ μέλους
skeftomilos
Script Master
Δημοσιεύσεις: 2888
Εγγραφή: 07 Ιαν 2005 07:22
Τοποθεσία: Αθήνα

XHTML strict & transitional

Δημοσίευση από skeftomilos » 17 Μαρ 2006 22:21

panosru έγραψε:@skeftomilos : sou paizei? :/ den mou paizei emena mhpos kano kati lathos?
Ναι, μια χαρά. Πήγα στο delicious που έχει πολλά εξωτερικά links και τράβηξα ένα screenshot:

Εικόνα

Πιθανές αιτίες αν δεν παίζει είναι κατά σειρά: α) μη ενεργή JavaScript, β) μη ενεργό Greasemonkey (γκρίζα η πιθηκόφατσα κάτω δεξιά), γ) disabled extensions λόγω αναβάθμισης στον Firefox 1.5, δ) η σελίδα δεν έχει εξωτερικά links, ε) είναι Τρίτη και δεκατρείς.

Επειδή το συγκεκριμένο script είναι global για όλο το web και κυκλοφορούν ήδη μερικές σελίδες σερβιρισμένες ως application/xhtml+xml, καλό είναι να αντικατασταθεί αυτή η γραμμή:

Κώδικας: Επιλογή όλων

span.innerHTML = ' ext'
...με αυτή:

Κώδικας: Επιλογή όλων

span.appendChild(document.createTextNode(' ext'))
Μια πιθανή αλλαγή του script θα ήταν να λειτουργεί όπως περιγράφει ο patriot, με προσθήκη νέου link δεξιότερα αντί για μεταβολή του υπάρχοντος. Btw το script μπορεί πολύ εύκολα να μεταφερθεί σε οποιαδήποτε web σελίδα.
alkisg έγραψε:Εξάλλου όποιος δεν του αρέσει μπορεί να ρυθμίσει τον browser του να μην ανοίγει νέα παράθυρα και να είναι ήσυχος!
I'm one of them. Popups must die!

Σχετικά με το debate που προέκυψε σήμερα για τα ποντίκια, ψηφίζω ποντίκι με δύο κουμπιά και ροδάκι. Α, και με καλώδιο, ποντίκι wireless είναι ποντίκι κολοβό.
The pure and simple truth is rarely pure and never simple. Ο μη νους δε σκέπτεται μη σκέψεις για το τίποτα.

Άβαταρ μέλους
skeftomilos
Script Master
Δημοσιεύσεις: 2888
Εγγραφή: 07 Ιαν 2005 07:22
Τοποθεσία: Αθήνα

XHTML strict & transitional

Δημοσίευση από skeftomilos » 18 Μαρ 2006 00:34

Τώρα που ζεστάθηκα, να κι ένα script που κρύβει και εμφανίζει images με διπλό κλικ. :)

Κώδικας: Επιλογή όλων

/*
  Toggle-Images-With-DoubleClick
  Copyright © 2006 by Skeftomilos
  This piece of code is free for any kind of use.

  Greasemonkey installation: http://greasemonkey.mozdev.org/
  Scripts: http://dunck.us/collab/GreaseMonkeyUserScripts
*/

// ==UserScript==
// @name            Toggle-Images-With-DoubleClick
// @namespace       http://www.freestuff.gr/
// @description     Toggles images visibility when double-clicking on them.
// ==/UserScript==

document.addEventListener('dblclick', function(e) {
  var target = e.target
  if (target instanceof HTMLImageElement) {
    if (target.style.opacity === '' || parseFloat(target.style.opacity) > 0.9) {
      fadeImage(target, 1, 0)
    &#125; else if &#40;parseFloat&#40;target.style.opacity&#41; < 0.1&#41; &#123;
      fadeImage&#40;target, 0, 1&#41;
    &#125;
  &#125;
&#125;, false&#41;

function fadeImage&#40;img, first, last&#41; &#123;
  var direction = &#40;first < last&#41; ? 1 &#58; -1
  var step = direction * 0.15
  var opacity = first
  changeOpacity&#40;&#41;
  function changeOpacity&#40;&#41; &#123;
    opacity += step
    if &#40;opacity * direction > last * direction&#41; opacity = last
    img.style.opacity = String&#40;opacity&#41;
    if &#40;opacity != last&#41; setTimeout&#40;arguments.callee, 30&#41;
  &#125;
&#125;
The pure and simple truth is rarely pure and never simple. Ο μη νους δε σκέπτεται μη σκέψεις για το τίποτα.

panosru
WebDev Moderator
Δημοσιεύσεις: 1885
Εγγραφή: 13 Σεπ 2005 16:13
Τοποθεσία: Camp

XHTML strict & transitional

Δημοσίευση από panosru » 18 Μαρ 2006 02:24

@skeftomilos : to b einai :D pou tha bro ayth th maimou? xD

Άβαταρ μέλους
skeftomilos
Script Master
Δημοσιεύσεις: 2888
Εγγραφή: 07 Ιαν 2005 07:22
Τοποθεσία: Αθήνα

XHTML strict & transitional

Δημοσίευση από skeftomilos » 18 Μαρ 2006 11:47

http://greasemonkey.mozdev.org/

Βλέπω ότι είναι διαθέσιμη η version του Greasemonkey για Firefox 1.5. Ήρθε η ώρα να αναβαθμίσω μου φαίνεται. :)
The pure and simple truth is rarely pure and never simple. Ο μη νους δε σκέπτεται μη σκέψεις για το τίποτα.

panosru
WebDev Moderator
Δημοσιεύσεις: 1885
Εγγραφή: 13 Σεπ 2005 16:13
Τοποθεσία: Camp

XHTML strict & transitional

Δημοσίευση από panosru » 18 Μαρ 2006 12:06

na sou po me ie den paizei to script? :/

panosru
WebDev Moderator
Δημοσιεύσεις: 1885
Εγγραφή: 13 Σεπ 2005 16:13
Τοποθεσία: Camp

XHTML strict & transitional

Δημοσίευση από panosru » 18 Μαρ 2006 12:17

:/ oute tora paizei.. exo thn entyposh pos kano ego lathos...

aytos einai o kodikas mou..

Κώδικας: Επιλογή όλων

<html>
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-7" />
<title>External-Links-In-New-Window</title>
<script language="javascript" type="text/javascript">
/*
  External-Links-In-New-Window
  Copyright © 2006 by Skeftomilos
  This piece of code is free for any kind of use.

  Greasemonkey installation&#58; http&#58;//greasemonkey.mozdev.org/
  Scripts&#58; http&#58;//dunck.us/collab/GreaseMonkeyUserScripts
*/

// ==UserScript==
// @name            External-Links-In-New-Window
// @namespace       http&#58;//www.freestuff.gr/
// @description     Inserts target="_blank" in external links.
// ==/UserScript==

var currentDomain = getDomain&#40;window.location.href&#41;;

for &#40;var i = 0, link; link = document.links&#91;i&#93;; i++&#41; 
&#123;
	if &#40;getDomain&#40;link.href&#41; != currentDomain && !link.target&#41;
	&#123;
		link.target = '_blank';
		var span = document.createElement&#40;'span'&#41;;
		span.innerHTML = ' ext';
		span.style.color = 'red';
		span.style.fontSize = '10px';
		span.style.fontFamily = 'Arial';
		link.parentNode.appendChild&#40;span&#41;;
	&#125;
&#125;

function getDomain&#40;url&#41; 
&#123;
	return String&#40;url&#41;.match&#40;/https?&#58;\/\/&#40;&#91;^\/&#93;+&#41;/i&#41; ? RegExp.$1.toLowerCase&#40;&#41; &#58; '';
&#125;
</script>
</head>

<body>
<a href="http&#58;//www.foobar.ext">extername</a><br />
<a href="?foobar">internal</a>
</body>
</html>

Απάντηση

Επιστροφή στο “HTML και XHTML”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες