Πως γίνεται να βάλω κωδικό στο site μου?

Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικές με την HTML, XHTML και την κατασκευή σελίδων για το Web.

Συντονιστές: WebDev Moderators, Super-Moderators

Απάντηση
kostadown
Δημοσιεύσεις: 13
Εγγραφή: 08 Μαρ 2004 19:28
Τοποθεσία: Λούτσα
Επικοινωνία:

Πως γίνεται να βάλω κωδικό στο site μου?

Δημοσίευση από kostadown » 10 Απρ 2006 02:51

Υπάρχει τρόπος να βάλω κωδικό σε μια ιστοσελίδα και όταν την ανοίγει κάποιος να του ζητάει κωδικό σε παραθυράκι του internet explorer ή των windows? πχ έχω κάποια αρχεία σε μια ιστοσελίδα html και θέλω να την ανοίγω μόνο εγώ τη σελίδα, υπάρχει λύση :question:

liberostelios
Δημοσιεύσεις: 68
Εγγραφή: 14 Ιουν 2005 20:57
Τοποθεσία: Π. Φάληρο
Επικοινωνία:

Πως γίνεται να βάλω κωδικό στο site μου?

Δημοσίευση από liberostelios » 10 Απρ 2006 03:19

Δεν ξέρω αν μπορείς να το κάνεις σε HTML. Ο μόνος τρόπος που θα μπορούσες να το κάνεις σε HTML είναι με javascript αλλά δεν είμαι γνώστης για να σε διαφωτίσω.

Νομίζω ότι μπορεί να γίνει και από το server αλλά υποθέτω ότι έχεις κάποιο free hosting που δε σου δίνει πολλές δυνατότητας για να το κάνεις.

Άβαταρ μέλους
milianos
Δημοσιεύσεις: 269
Εγγραφή: 11 Νοέμ 2004 01:39
Τοποθεσία: schwabenland
Επικοινωνία:

Πως γίνεται να βάλω κωδικό στο site μου?

Δημοσίευση από milianos » 10 Απρ 2006 09:04

Μπορείς με ένα [google].htaccess [/google]αρχείο να προστατεύσεις επαρκώς μια ιστοσελίδα η έναν web φάκελο και το περιεχόμενό του φυσικά, ορίζοντας ανάλογα την περίπτωση κάποιον κωδικό πρόσβασης(password).
H .htaccess μέθοδος ενδείκνυται για web φακέλους και υποφακέλους η συγκεκριμένα [google]html[/google] αρχεία και διάφορους άλλους τύπους αρχείων η συνδυασμό όλων των παραπάνω.
Μπορείς επίσης να ορίσεις password για έναν η και περισσότερους χρήστες η usergroup.

Βέβαια απο μόνο του ενα .htaccess αρχείο δεν μπορεί να λειτουργήσει. Χρειάζεται ακόμα ενα [google].htpasswd [/google]αρχείο όπου θα φαίνονται οι users και τα passwords τα οποία passwords θα πρέπει να είναι και αυτά σε κρυπτογραφημένη μορφή(crypt(πάντα 13ψηφία) η [wiki]MD5[/wiki](128bit hashwert) για UNIX πλατφόρμες).

Για να δημιουργήσεις ενα .htaccess αρχείο είναι απαραίτητα τα στοιχεία AuthType, AuthName, AuthUserFile και εαν υπάρχει γκρούπ χρηστών το AuthGroupFile.
Επίσης θα πρέπει να δώσεις ένα η περισσότερα Require (αίτηση,ερώτηση?)πχ require valid-user όπου σημαίνει οτι όλοι οι χρήστες που είναι γραμμένοι στο .htpasswd έχουν δικαίωμα εισόδου στον φάκελο, αφού προηγηθεί η εξακρίβωση ονόματος και κωδικού ειδάλλως μπορείς να δώσεις μόνον ένα όνομα πχ require makis

Με το AuthType προσδιορίζεις τον τύπο εξακρίβωσης που τις περισσότερες φορές είναι Basic([google]HTTP Basic Authentication[/google]), όπου ο Browser ζητά σε ενα αρχείο username και password χωρίς κρυπτογράφηση.
Η εναλλακτική είναι Digest(πάρα πολύ ασφαλής μέθοδος) αλλά ο browser απαιτεί κλειδωμένο password πχ σε MD5(Message Digest Algorithm 5) κρυπτογράφηση το password 12ka67 είναι 507671f20e4ed80d1b61dc0197d21a92 και σε crypt είναι Yn1x.9mScegsU

Ως AuthName δίνεις μια περιγραφή πχ "Προστατευμένη περιοχή"

Δίπλα στο AuthUserFile θα συμπληρώσεις την ακριβή θέση του φακέλου([google]absolute path[/google] πχ/www/htdocs/z898070/) που θέλεις να προστατεύσης. Εαν δεν γνωρίζεις ακριβώς αυτή την θέση στον server σώσε αυτή την σειρά κώδικα

Κώδικας: Επιλογή όλων

<?php echo $_SERVER&#91;'DOCUMENT_ROOT'&#93;; ?>
ως pfand.php και αφού το ανεβάσεις και το καλέσεις απο τον server σου, θα δείς την ακριβή θέση του φακέλου(absolute path) που πρόκειται να κλειδώσεις απο ανεπιθύμητα βλέμματα και περίεργους επισκέπτες.

Ετσι λοιπόν ενα .htaccess αρχείο μπορεί να είναι κάπως έτσι:

Κώδικας: Επιλογή όλων

AuthName "Προστατευμένη περιοχή"
AuthType Basic
AuthUserFile /www/htdocs/z898070/web/.htpasswd
require valid-user

και ενα .htpasswd αρχείο περίπου έτσι:

Κώδικας: Επιλογή όλων

AuthName "Προστατευμένη περιοχή"
user&#58;A3zUjhvkSd0qw
Σώζεις τα δυο παραπάνω αρχεία ως .htaccess και .htpasswd αντίστοιχα με μια τελεία μπροστά απο το όνομα(αυτά τα αρχεία δεν έχουν κατάληξη πχ .txt .pl .cgi κλπ) και τα ανεβάζεις στον server σου με ένα FTP Client με την μέθοδο ASCII-Modus και απο αυτή την στιγμή η πρόσβαση στον συγκεκριμένο φάκελο και κατ'επέκταση στα html και διάφορα άλλα αρχεία, γίνεται μόνο με αναγνώριση ονόματος και κωδικού.


Εδω ενα πρακτικό και απλό παράδειγμα.

Επιθυμείς να κλειδώσεις τον φάκελο web για όλους τους επισκέπτες εκτός απο τους χρήστες makis, takis, lakis.
Για τον χρήστη makis ορίζουμε password=gavros και σε crypt wBMoCwQS3pU.E
Για τον χρήστη takis ορίζουμε password=vazelas και σε crypt qassScDo3SjkA
Για τον χρήστη lakis ορίζουμε password=xanoumaki και σε crypt WfsLTpUio35x.

Τα αρχεία .htaccess και .htpasswd που θα σώσεις και θα ανεβάσεις μέσα στον υπο προστασία φάκελο θα φαίνονται έτσι:

.htaccess

Κώδικας: Επιλογή όλων

AuthName "Προστατευμένη περιοχή"
AuthType Basic
AuthUserFile /www/htdocs/z898070/web/.htpasswd
require valid-user
.htpasswd

Κώδικας: Επιλογή όλων

AuthName "Προστατευμένη περιοχή"
makis&#58;wBMoCwQS3pU.E
takis&#58;qassScDo3SjkA
lakis&#58;WfsLTpUio35x.
Εδω μια online δοκιμή όπου ο χρήστης είναι user και ο κωδικός επίσης user: http://www.interema.de/praxis/olympic2004/


Αναζητώντας στο διαδίκτυο μπορείς να βρείς δωρεάν προγράμματα η υπηρεσίες όπου μπορείς να κρυπτογραφήσεις μια λέξη με την μέθοδο crypt η MD5.
Εδω σ'αυτή την σελίδα http://www.klasse-web.de/plus/crypt.php3 υπάρχει μια crypt password γεννήτρια.

Τελευταία επεξεργασία από το μέλος milianos την 10 Απρ 2006 13:01, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.

Άβαταρ μέλους
fiskilis
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 14093
Εγγραφή: 16 Νοέμ 2003 22:44
Τοποθεσία: Athens
Επικοινωνία:

Πως γίνεται να βάλω κωδικό στο site μου?

Δημοσίευση από fiskilis » 10 Απρ 2006 11:20

για γρηγορα και αξιοπιστα αποτελεσματα αν ξερεις αγγλικα μπορεις να χρησιμοποιησεις αυτην εδω την ιστοσελιδα που θα σου λυσει καθε σχετικο προβλημα http://www.authpro.com

επισεις εδω http://www.bravenet.com στο section http://www.bravenet.com/webtools/passwd/index.php

Άβαταρ μέλους
JimKarvo
Δημοσιεύσεις: 497
Εγγραφή: 23 Ιούλ 2005 17:10
Τοποθεσία: Εξάρχεια!
Επικοινωνία:

Πως γίνεται να βάλω κωδικό στο site μου?

Δημοσίευση από JimKarvo » 10 Απρ 2006 11:37

milianos έγραψε: Επιθυμείς να κλειδώσεις τον φάκελο web για όλους τους επισκέπτες εκτός απο τους χρήστες makis, takis, lakis.
Για τον χρήστη makis ορίζουμε password=gavros και σε crypt wBMoCwQS3pU.E
Για τον χρήστη takis ορίζουμε password=vazelas και σε crypt qassScDo3SjkA
Για τον χρήστη lakis ορίζουμε password=xanoumaki και σε crypt WfsLTpUio35x.
Και πως βρίσκουμε του κώδικες που γράφεις?

Άβαταρ μέλους
milianos
Δημοσιεύσεις: 269
Εγγραφή: 11 Νοέμ 2004 01:39
Τοποθεσία: schwabenland
Επικοινωνία:

Πως γίνεται να βάλω κωδικό στο site μου?

Δημοσίευση από milianos » 10 Απρ 2006 12:42

dimkar έγραψε:
Και πως βρίσκουμε του κώδικες που γράφεις?
Εδω σ'αυτή την σελίδα για παράδειγμα http://www.klasse-web.de/plus/crypt.php3 υπάρχει μια γεννήτρια για crypt(13ψηφία) passwords.

Υπόψιν οτι για ενα password δεν ξαναβγαίνει ποτέ η ίδια κρυπτογράφηση.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος milianos την 10 Απρ 2006 16:01, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
JimKarvo
Δημοσιεύσεις: 497
Εγγραφή: 23 Ιούλ 2005 17:10
Τοποθεσία: Εξάρχεια!
Επικοινωνία:

Πως γίνεται να βάλω κωδικό στο site μου?

Δημοσίευση από JimKarvo » 10 Απρ 2006 13:56

Χμ..

Για να πιάσω και το νόημα [εκεί είναι το ζουμί]

Αφου δεν ξαναβγαίνει η ίδια λέξη, πως την αλαγνωρίζει το αρχείο?

Άβαταρ μέλους
milianos
Δημοσιεύσεις: 269
Εγγραφή: 11 Νοέμ 2004 01:39
Τοποθεσία: schwabenland
Επικοινωνία:

Πως γίνεται να βάλω κωδικό στο site μου?

Δημοσίευση από milianos » 10 Απρ 2006 16:00

dimkar έγραψε:Χμ..

Για να πιάσω και το νόημα [εκεί είναι το ζουμί
Ζουμί και πολύ μάλιστα. Ορεξη νάχεις :lol: :lol:
dimkar έγραψε:Αφου δεν ξαναβγαίνει η ίδια λέξη...
Δεν είπαμε λέξη αλλά κρυπτογράφηση.

Η συνάρτηση crypt() είναι υπηρεσία encryption και η τυχαία κρυπτογράφηση που παράγεται μιας κατεύθυνσης και μη αναστρέψιμη, δεν υπάρχει decrypt Funktion.
Ο server δεν έχει αποθηκευμένο το password αλλά μόνο το μη αναστρέψιμο κρυπτοπρόγραμμα και όταν χρειάζεται να γίνη πιστοποίηση κάποιου χρήστη τότε του ζητείται το συνθηματικό,
το οποίο στη συνέχεια κρυπτογραφείται και το αποτέλεσμα συγκρίνεται με την βάση κρυπτογραμμάτων του server.

Με αυτή την έννοια είναι δυνατόν δύο διαφορετικοί χρήστες να έχουν ακόμα και το ίδιο password αλλά αυτό φυσικά να έχει διαφορετική κρυπτογράφηση.

Τώρα μεγαλύτερη εμβάθυνση στην διαχείριση κωδικών και στην λειτουργία των αλγορίθμων κρυπτογράφησης την θεωρώ περιττή και άσκοπη.


http://www.php.net/manual/el/
http://www.freestuff.gr/forums/viewtopic.php?t=9833

kostadown
Δημοσιεύσεις: 13
Εγγραφή: 08 Μαρ 2004 19:28
Τοποθεσία: Λούτσα
Επικοινωνία:

Πως γίνεται να βάλω κωδικό στο site μου?

Δημοσίευση από kostadown » 10 Απρ 2006 18:26

Ευχαριστώ πολύ παιδιά αν και δεν έχω καταλάβει τίποτα!, θα προσπαθήσω να κάνω αυτά που λέτε και αν δεν τα καταφέρω θα σας ρωτάω διάφορα! :o :o

Άβαταρ μέλους
skeftomilos
Script Master
Δημοσιεύσεις: 2888
Εγγραφή: 07 Ιαν 2005 07:22
Τοποθεσία: Αθήνα

Πως γίνεται να βάλω κωδικό στο site μου?

Δημοσίευση από skeftomilos » 10 Απρ 2006 23:37

Όλα αυτά αφορούν ασφαλώς τον Apache web server. Ο IIS έχει άλλα κόλπα. :P
The pure and simple truth is rarely pure and never simple. Ο μη νους δε σκέπτεται μη σκέψεις για το τίποτα.

ethnikos
Δημοσιεύσεις: 39
Εγγραφή: 03 Μαρ 2006 15:13

Πως γίνεται να βάλω κωδικό στο site μου?

Δημοσίευση από ethnikos » 11 Απρ 2006 17:58

kai ego tin selida www.bravenet.com tha sou proteino...einai poli aksiopisti...exei telio password gate

Απάντηση

Επιστροφή στο “HTML και XHTML”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες