mia lysh me ta divs gia edo...

Ας μάθουμε πως να κάνουμε τις σελίδες μας με στιλ. Τα Cascading Style Sheets είναι ο τρόπος για να το επιτύχουμε.

Συντονιστές: WebDev Moderators, Super-Moderators

Απάντηση
panosru
WebDev Moderator
Δημοσιεύσεις: 1885
Εγγραφή: 13 Σεπ 2005 16:13
Τοποθεσία: Camp

mia lysh me ta divs gia edo...

Δημοσίευση από panosru » 11 Μάιος 2006 09:57

ok, to katalabaino ayto..
alla esto pos ego gia kapoio logo se periptosh pou to keimeno se ypsos einai mikrotero apo 396px kai ego den thelo na mikrenei to koutaki ayto me to keimeno.. ti prepei na kano?

EDIT:
PS: den eipa pos eiparxei problhma me ton browser :P ego leo pos exo problhma :P

Άβαταρ μέλους
cherouvim
Script Master
Δημοσιεύσεις: 3137
Εγγραφή: 13 Ιούλ 2005 22:56
Τοποθεσία: Athens, Greece
Επικοινωνία:

mia lysh me ta divs gia edo...

Δημοσίευση από cherouvim » 11 Μάιος 2006 10:02

Esy thes to min-height property to opoio omos den doulevei se olous tous browsers sosta. Tha eksomioseis afti ti symperifora vazontas ena height sto #menu sou to opoio tha einai floated aristera. To #content tha einai deksia kai kato apo afta ta dyo tha exeis to #footer to opoio tha kanei clear:both.

google: floatutorial

panosru
WebDev Moderator
Δημοσιεύσεις: 1885
Εγγραφή: 13 Σεπ 2005 16:13
Τοποθεσία: Camp

mia lysh me ta divs gia edo...

Δημοσίευση από panosru » 11 Μάιος 2006 10:07

tha dokimaso kati antistoixo giati sthn periptosh mou einai kapos diaforetika... an einai molis pao spiti tha bgalo screenshot olo to template na deis ti enoo.. :D

EDIT:
koita blaipo pos me to min-height mou douleyei poly kala se firefox, ie 6 (molis pao spiti tha do pos paizei kai sto ie7) kai paizei kai se opera...

ntaksi.. tora an den paizei allou den me noiazei kai poly.. thelo na to dokimaso kai se ie apo mac alla den ksero kanenan pou na exei mac.. opote as to dokimasei kapoios pou to exei kai na mou pei :D

Άβαταρ μέλους
fotisevangelou
Δημοσιεύσεις: 125
Εγγραφή: 24 Οκτ 2005 10:49
Επικοινωνία:

mia lysh me ta divs gia edo...

Δημοσίευση από fotisevangelou » 11 Μάιος 2006 12:29

Για να λυθεί το πρόβλημά σου βάλε ένα κενό div κάτω από το p, δηλαδή γράψε

Κώδικας: Επιλογή όλων

<div class="Content">
  <p>periexomeno edo</p>
  <div style="clear&#58;both;"></div>
</div>
Το κενό div σπρώχνει το div με class="Content" κάτω από το p.

Είναι rendering bug και επίσης φταίει και το Strict doctype, παίζε γενικότερα με transitional. Θα δεις μεγάλες διαφορές. Το strict δεν είναι ακόμη για την πιάτσα όταν το 80% του πλανήτη χρησιμοποιεί IE.

Άβαταρ μέλους
cherouvim
Script Master
Δημοσιεύσεις: 3137
Εγγραφή: 13 Ιούλ 2005 22:56
Τοποθεσία: Athens, Greece
Επικοινωνία:

mia lysh me ta divs gia edo...

Δημοσίευση από cherouvim » 11 Μάιος 2006 13:03

Den hriazetai na valei keno div, ena div#footer pou kanei clear einai pio kathari lysi.

Ti akrivos theleis na peis me ton IE kai to XHTML strict? Ego den eiha pote provlima. Den pistevo na vazeis ton IE sou se quirks mode, etsi?

Άβαταρ μέλους
fotisevangelou
Δημοσιεύσεις: 125
Εγγραφή: 24 Οκτ 2005 10:49
Επικοινωνία:

mia lysh me ta divs gia edo...

Δημοσίευση από fotisevangelou » 11 Μάιος 2006 14:31

Όχι καμμία σχέση, κανένα quirks mode.

Το να βάλει ένα footer-άκι (προφανώς εννοείς εκτός του div.Content) δεν θα λύσει το θέμα. Είναι rendering bug και παρατηρείται πιο έντονα όταν έχουμε ένα div να εσωκλείει δύο άλλα floating divs. Και μόνο σε gecko browsers.

Επιπλέον σκέφτηκα ότι ίσως φταίει το strict doctype, γιατί όπως προανέφερα, το παραπάνω ζήτημα το έχω παρατηρήσει σε floating divs και όχι απλά σε εσωκλειώμενο block element από άλλο block element σε transitional doctype. Κανονικά θα έπρεπε να τρετσάρει το div σε transitional. Αλλά έχει strict. Οπότε μάλλον είναι το strict. Επειδή όμως ο άνθρωπος δεν θα θέλει να αλλάξει το doctype, ας δοκιμάσει την λύση που προτείνω.

Γενικότερα η συμπεριφορά σε strict από transitional διαφέρει (κυρίως σε navigation menus κλπ.). Θέλει προσοχή.

panosru
WebDev Moderator
Δημοσιεύσεις: 1885
Εγγραφή: 13 Σεπ 2005 16:13
Τοποθεσία: Camp

mia lysh me ta divs gia edo...

Δημοσίευση από panosru » 11 Μάιος 2006 14:48

nai exeis dikio ayto anafero kai poio pano, oti einai logo tou doctype. Koita tora eimai ok (sas eyxaristo kai tous dyo) opote den exo allo parapono! :D

Oson afora to strict, pisteyo pos einai kalytero.. giati den ksero epidi oson afora valid html & css den exo kairo (cherouvim, paei enas mhnas pou sou eixa sthlei ekeino to pm.. ?) anyway mporei oute ena mhna.. den ksero alla phra kati biblia (sitepoint css filters and hacks, k.a.) kai pleon ta pao mia xara me ta divs kai genikotera me to tabless design kai ematha kai oraia kolpakia me css prama poly xrhshmo... ap' ola ayta pou diabasa omos.. kai apo forums, apo ayta pou lene.. mou fanhke pos oi perisoteroi xrhshmopoioun xhtml srtict (protimo na paizo me to css) opote kai mias h pliopsifia htan me to strict phga kai go ekei.. (ase pou m' aresei kai to onoma! :O Strict :P :lol:) Genikotera den exo problhmata to mono problhma mou htan ayto pou to theoro liksan tora.. Oson afora ta menu, otan les thelei prosoxh ti enoeis? den exo synanthsei kapoio problhma eos tora.. Shm: ta menu mou ta ftiaxno me <div>,<ul>,<li>,<a>

Άβαταρ μέλους
fotisevangelou
Δημοσιεύσεις: 125
Εγγραφή: 24 Οκτ 2005 10:49
Επικοινωνία:

mia lysh me ta divs gia edo...

Δημοσίευση από fotisevangelou » 11 Μάιος 2006 14:59

Ανάμεσα στα διάφορα "ultimate drop down/pop out menus" που έχω δει κατά καιρούς, θυμάμαι ορισμένα που είχα δοκιμάσει και ήταν γραμμένα σε strict, σε transitional απλά δεν είχαν την ίδια συμπεριφορά.

Το validation είναι καλό να ξέρεις αλλά δεν είναι και ο κανόνας. Ιδίως όταν έχεις να κάνεις με συστήματα διαχείρισης περιεχομένου και όχι απλά sites. Βάλε ένα cms να περάσει validation και τα ξαναλέμε! Οι validators κολλάνε στα links της php!

Το να γράφεις σωστό markup δεν είναι εύκολο, αλλά όταν μάθεις, δεν θα χρειάζεσαι τους validators.

Σχετικά με τα doctypes, ναι στην elite κοινότητα των συγγραφέων που πειραματίζονται με css παίζει αρκετά το strict αλλά στην πράξη είναι προβληματικό. Π.χ. σε απλά πράγματα, το target δεν υποστηρίζεται στα links αν θυμάμαι καλά.

Το alistapart.com είναι transitional. Αυτό νομίζω τα λέει όλα.

Άβαταρ μέλους
cherouvim
Script Master
Δημοσιεύσεις: 3137
Εγγραφή: 13 Ιούλ 2005 22:56
Τοποθεσία: Athens, Greece
Επικοινωνία:

mia lysh me ta divs gia edo...

Δημοσίευση από cherouvim » 11 Μάιος 2006 15:10

fotisevangelou έγραψε:...(προφανώς εννοείς εκτός του div.Content)
Oxi den enoousa afto.
fotisevangelou έγραψε:Οι validators κολλάνε στα links της php!
Ti shesi exei i PHP me to HTML? Pia links kolane sto validation?
fotisevangelou έγραψε:Το alistapart.com είναι transitional. Αυτό νομίζω τα λέει όλα.
Den leei tipota.

Άβαταρ μέλους
fotisevangelou
Δημοσιεύσεις: 125
Εγγραφή: 24 Οκτ 2005 10:49
Επικοινωνία:

mia lysh me ta divs gia edo...

Δημοσίευση από fotisevangelou » 11 Μάιος 2006 15:35

1. OK. Άρα το ίδιο λέμε, τι αν γράψει inline τον κώδικα, τι αν βάλει class και τον συμπεριλάβει στο css.

2. Σε cms's με php, τα links μπορεί να έχουν διάφορα σύμβολα (καθότι δυναμικά) και οι validators τρώνε κόλλημα. Προφανώς μιλάω για html validation και πάνω στο τελικό site, όχι σε template.

3. Το alistapart.com το έφερα σαν παράδειγμα. Το transitional είναι πιο ασφαλές σε σύγκριση με το strict. End of story.

Άβαταρ μέλους
cherouvim
Script Master
Δημοσιεύσεις: 3137
Εγγραφή: 13 Ιούλ 2005 22:56
Τοποθεσία: Athens, Greece
Επικοινωνία:

mia lysh me ta divs gia edo...

Δημοσίευση από cherouvim » 11 Μάιος 2006 15:46

Ti symvola? Den kanei URLencode to linktext? Den antikathista kapious haraktires me ta html entities tous? (px to & se &amp;)

To transitional einai pio halaro. Den yparxei enoia asfaleias sta DTDs. An kapios den kserei na grapsei kai sto Strict tou vgazei 10 errors kai sto transitional kanena den paei na pei oti to transitional einai kalytero, alla oti aftos pou grafei den kserei (i pithanos oti thelei na kanei kati pou den ginete sto strict - pou kakos kai thelei na to kanei outosiallos).

Άβαταρ μέλους
fotisevangelou
Δημοσιεύσεις: 125
Εγγραφή: 24 Οκτ 2005 10:49
Επικοινωνία:

mia lysh me ta divs gia edo...

Δημοσίευση από fotisevangelou » 11 Μάιος 2006 16:06

Από validation σε site που χρησιμοποιεί γνωστό cms και κάνει σωστότατο output σε html markup...
Line 43 column 79: cannot generate system identifier for general entity "task"
index.php?option=content&task=view&id=287"
Άρα κάτι δεν μας λες καλά, ή τα μάτια μου δεν βλέπουν καλά...

Άβαταρ μέλους
cherouvim
Script Master
Δημοσιεύσεις: 3137
Εγγραφή: 13 Ιούλ 2005 22:56
Τοποθεσία: Athens, Greece
Επικοινωνία:

mia lysh me ta divs gia edo...

Δημοσίευση από cherouvim » 11 Μάιος 2006 16:56

To parakato komati html kodika einai valid kai etsi tha eprepe na to rendarei to "gnosto cms"

Κώδικας: Επιλογή όλων

<a href="index.php?option=content&amp;task=view&amp;id=287" title="foo">bar</a>

panosru
WebDev Moderator
Δημοσιεύσεις: 1885
Εγγραφή: 13 Σεπ 2005 16:13
Τοποθεσία: Camp

mia lysh me ta divs gia edo...

Δημοσίευση από panosru » 11 Μάιος 2006 19:25

Prosopika den exo kanena problhma me ta Strict se syndiasmo PHP - AJAX - JavaScript genikotera.

Pote den bazo PHP script mesa se HTML. Exo ftiaksei tempate system kai otidhpote thelo to pernao apo ekei me to style {FOO} opou to foo mporei na einai hte keimeno hte eksoteriko arxeio analoga to ti tou exo orisei.

Απάντηση

Επιστροφή στο “CSS - Cascading Style Sheets”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες