Βασικες αποριες

Γενικά θέματα για τις γλώσσες προγραμματισμού που δεν καλύπτονται από τις άλλες περιοχές της κατηγορίας.

Συντονιστές: WebDev Moderators, Super-Moderators

Απάντηση
Montifas
Δημοσιεύσεις: 29
Εγγραφή: 01 Ιουν 2006 16:42
Τοποθεσία: Bolos
Επικοινωνία:

Βασικες αποριες

Δημοσίευση από Montifas » 06 Ιουν 2006 16:32

Καλησπερα σε ολους.Ειμαι καινουριος στο φορουμ και οι εντυπωσεις μου μπορω να πω πως ειναι οι καλυτερες.(κανετε εξαιρετικη δουλεια)

Στο θεμα μας ομως....Ειμαι 15 χρονων και το καλοκαιρι θα ηθελα να ασχοληθω με την εκμαθηση μιας γλωσσας προγραμματισμου με σκοπο την δημιουργια εφαρμογων για κινητα τηλεφωνα.

1)Ποια γλωσσα θα χρειαστω?(πρωτη φορα ασχολουμαι με κατι παρομοιο)
2)υπαρχουν περιορισμοι στον προγραμματισμο?
3)Ποσο καιρο θα μου παρει να μαθω αυτη την γλωσσα?
4)Αν μπορεσω και μαθω τελικα την γλωσσα, που θα πληκτρολογησω τις εντολες για να αρχισω να κατασκευαζω το νεο προγραμμα?

Άβαταρ μέλους
milianos
Δημοσιεύσεις: 269
Εγγραφή: 11 Νοέμ 2004 01:39
Τοποθεσία: schwabenland
Επικοινωνία:

Βασικες αποριες

Δημοσίευση από milianos » 06 Ιουν 2006 23:51

Εφόσον θέλεις να ασχοληθείς με εφαρμογές για κινητά, πχ Handy-Games, μια καλή ιδέα είναι να ξεκινήσεις με [google]Java[/google].
Θα αγοράσεις ενα - δυό καλά βιβλία θα κατεβάσεις όλα τα απαιτούμενα βοηθητικά εργαλεία, περιβάλλον ανάπτυξης SDK, "Software Development Kit", απο εδώ http://java.sun.com/ και τις διάφορες Java-Klassenbibliothek απο δω http://java.sun.com/j2se/1.4.2/docs/index.html.

Επίσης ενα καλό και διδακτικό περιβάλλον ανάπτυξης, ειδικά για αρχάριους, θα βρής εδώ http://www.bluej.org/.

Java κώδικα μπορείς να γράψεις ακόμα με οποιονδήποτε Texteditor. Υποθέτω στα βιβλία που θα αγοράσεις θα υπάρχουν και οι ανάλογες οδηγίες και προγράμματα.

Είναι μια σχετικά εύκολη γλώσσα προγραμματισμού αν και στην αρχή θα σου φανεί κάπως δύσκολα. http://el.wikipedia.org/wiki/Java

Εν πάσει περιπτώσει αν ξεκινήσεις τώρα να μαθαίνεις Java, του χρόνου τέτοιον καιρό θα είσαι σε θέση να μας παρουσιάσεις με υπερηφάνεια το πρώτο σου Handy-game γραμμένο απο εσένα σε γλώσσα προγραμματισμού Java.

ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΜ' ΕΡΓΟΝ

LightForce
WebDev Moderator
Δημοσιεύσεις: 3812
Εγγραφή: 13 Απρ 2003 23:49

Βασικες αποριες

Δημοσίευση από LightForce » 07 Ιουν 2006 00:05

Montifa γειά χαρα.

Αν δεν έχεις ασχοληθεί ξανά με προγραμματισμό να ξέρεις ότι θα χρειαστεί δουλειά απο μέρους σου.
Διάβασμα και κώδικας. Αλλά αυτό να μην σε τρομάζει.

Η Mobile Basic είναι μια πολύ καλή επιλογή για να ξεκινήσεις. Ιδανική για παιχνιδια αλλά και εφαρμογές.
Χρησιμοποιεί την γλώσσα Basic, ιδανική για να ξεκινήσεις και να μάθεις πολλά πράγματα.
Εχει δικό της περιβάλλον, εκεί μέσα φτιάχνεις τα παιχνίδια, το τελικό αρχείο είναι Java και τρέχει σε όλα τα κινητα.

http://www.mobilebasic.com/



Μια άλλα περίπτωση είναι η Java (J2ME). θα χρειαστεί όμως, προτού ξεκινήσεις να προγραμματίζεις κινητά, να διδάξεις πρώτα τον εαυτό σου Java, μια δυνατή, σύγχρονη γλώσσα προγραμματισμού, μιά γλώσσα που όχι μόνο κινητά αλλά μέχρι ... φρουτιέρες προγραμματίζεις. Αξίζει τον κόπο, αλλά μην περιμένεις άμεσα αποτελέσματα.

Εγώ θα σου πρότεινα (η γνώμη μου είναι αυτή, ότι σου αρέσει κάνεις) εφόσον τώρα ξεκινάς προγραμματισμό να ξεκινήσεις με μια γλώσσα όπως η ΒASIC, C, η PASCAL να διαβάσεις βιβλία, να γράψεις κώδικα και να αφήσεις για λίγο τα κινητά στην μπάντα..

Montifas
Δημοσιεύσεις: 29
Εγγραφή: 01 Ιουν 2006 16:42
Τοποθεσία: Bolos
Επικοινωνία:

Βασικες αποριες

Δημοσίευση από Montifas » 07 Ιουν 2006 18:09

Σας ευχαριστω παιδια για τις απαντησεις σας...Η βοηθεια ανθρωπων που ξερουν ειναι σημαντικη στα πρωτα βηματα οτι κι αν θελει να κανει καποιος.

Αν ξεκινησω με Basic Π.Χ. , αρχοτερα θα μου φανει πιο ευκολο να ασχοληθω με java?

Ποια απο ολες τις γλωσσες ειναι η ευκολοτερη?Με ποια θα μπορεσω να θεσω γρηγοροτερα σε λειτουργεια τις εφαρμογες μου?

Υπαρχουν περιορισμοι στον προγραμματισμο?

LightForce
WebDev Moderator
Δημοσιεύσεις: 3812
Εγγραφή: 13 Απρ 2003 23:49

Βασικες αποριες

Δημοσίευση από LightForce » 08 Ιουν 2006 18:09

Κανένας περιορισμός δεν υπάρχει, φυσικά και θα είναι πιο εύκολο.
Ελπίζω να μην εννοείς ότι ντέ και καλά μέσα στο καλοκαίρι θα μάθεις προγραμματισμό.
Εχε υπόψην, ότι αυτό είναι χόμπυ ζωής, και αν το πάρεις σοβαρά, μια που είσαι και μικρός σε λίγα χρόνια θα είσαι αστέρι.
Δεν ξέρω βέβαια αν σκοπεύεις να κάνεις ανάλογες σπουδές.

Eγώ σου προτείνω, προτού ξεκινήσεις Java η οτιδήποτε:
Ξεκίνα με μια μικρή και εύκολη γλώσσα όπως η Small Basic.
Eνα παραθυράκι είναι γράφεις κωδικα και πατάς run. Θα βρείς βοηθήματα και tutorials στο site.
Μην την υποτιμήσεις, προσπάθησε να την μάθεις καλά.
Είσαι νέο παιδί, ξόδεψε 3 - 4 - 5 μήνες, αφιερώσου, γράψε πολύ κώδικα. Επίσης αν μπορείς διάβασε θεωρία, πληροφορίες και στοιχεία που αφορούν γενικά τον προγραμματισμό.
Απέκτησε background.
Να ξέρεις ότι η Basic είναι μια γλώσσα που ακόμα και ένας μέτριος προγραμματιστής μπορεί να κάνει ένα παιχνίδι κρεμάλας για παράδειγμα, μέσα σε 20 λεπτά !
Mην φύγεις απο την Βasic αν δεν παίζεις στα δάχτυλα τέτοια παιχνίδάκια, δεν έχει νόημα.

http://smallbasic.sourceforge.net/

Η έκδοση που θα κατεβάσεις αν έχεις τα Windows xp είναι η (κάτω χαμηλά) :
WinXP/2K GUI binary - FLTK 0.9.7: sbasic_fltk_0_9_7.exe --- 400kB

Montifas
Δημοσιεύσεις: 29
Εγγραφή: 01 Ιουν 2006 16:42
Τοποθεσία: Bolos
Επικοινωνία:

Βασικες αποριες

Δημοσίευση από Montifas » 09 Ιουν 2006 16:18

Ρωτησα και τον καθηγητη πληροφορικης στο σχολειο μου και μου ειπε πως καλο θα ηταν να ξεκινησω με την ''ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑ'' (εξελληνισμενη pascal)με ελληνικες εντολες και μετα να συνεχισω με pascal

Άβαταρ μέλους
alkisg
Δημοσιεύσεις: 265
Εγγραφή: 03 Ιουν 2005 11:53
Τοποθεσία: Ιωάννινα
Επικοινωνία:

Βασικες αποριες

Δημοσίευση από alkisg » 10 Ιουν 2006 10:50

Για ελληνικές εντολές μπορείς να δεις και το Διερμηνευτή της ΓΛΩΣΣΑΣ που έχω φτιάξει, υποστηρίζει και βήμα-προς-βήμα εκτέλεση, παρακολούθηση μεταβλητών κτλ.

http://www.alkisg.com

Megistos
Δημοσιεύσεις: 149
Εγγραφή: 14 Ιουν 2005 15:38

Βασικες αποριες

Δημοσίευση από Megistos » 10 Ιουν 2006 13:36

Montifas έγραψε:Ρωτησα και τον καθηγητη πληροφορικης στο σχολειο μου και μου ειπε πως καλο θα ηταν να ξεκινησω με την ''ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑ'' (εξελληνισμενη pascal)με ελληνικες εντολες και μετα να συνεχισω με pascal
Κάτι παραπάνω θα ξέρει. Όσον αφορά την pascal και εγώ αυτήν θα σου συνιστούσα. H Basic δεν θα σε βοηθήσει πολύ γιατί είναι πολύ απλοϊκή σε περιβάλλον dos, ενώ σε περιβάλλον Windows η VB είναι πάρα πολύ δυνατή αλλά στην ουσία δεν έχει και καμία επαφή με την απλή! H pascal από την άλλη μπορεί να μην έχει συνέχεια στα windows (η delphi έχει περιθωριοποιηθεί λίγο) αλλά είναι μια σχετικά εύκολη γλώσσα και ταυτόχρονα εκπληκτικά δυνατή και γρήγορη και κατ'ουσίαν απεριόριστη. Σε dos όταν έγραφα την προτιμούσα από C++ για να καταλάβεις.
The Flame Still Burns

Άβαταρ μέλους
ThyClub
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 5312
Εγγραφή: 17 Νοέμ 2003 00:21
Τοποθεσία: Hell's Kitchen
Επικοινωνία:

Βασικες αποριες

Δημοσίευση από ThyClub » 10 Ιουν 2006 15:31

Java + XML (και ας μην είναι γλώσσα προγραμματισμού).

LightForce
WebDev Moderator
Δημοσιεύσεις: 3812
Εγγραφή: 13 Απρ 2003 23:49

Βασικες αποριες

Δημοσίευση από LightForce » 10 Ιουν 2006 16:23

Θα ξεφύγω λιγάκι απο το θέμα για να πώ 2 πράγματα για την γλώσσα Basic.
Μία απο τις γλώσσες που ασχολούμαι, σίγουρα αυτή με τα περισσότερα χρόνια στην πλάτη αφού ξεκίνησα παιδάκι στα 80's.

Η Basic δεν είναι απλοική. Είναι σίγουρα πολύ ευκολότερη απο άλλες γλώσσες. Σήμερα βρίσκεται, μετά απο τόσα χρόνια, στην καλύτερη φόρμα της.
Υπάρχουν πάρα πολλοί compilers για τα Windows εκτός την Visual Basic. Aναμεσά τους πανίσχυρα εργαλεία προγραμματισμού, που φθάνουν, και κατα την γνώμη μου,ξεπερνάνε την Visual Basic σε πολλούς τομείς. Για παράδειγμα η Pure Basic που χρησιμοποιώ μπορεί και κάνει exe για τα Windows απο 10 kb. Μόνο C compilers μπορούν να το επιτύχουν αυτό.
Eπίσης ο κώδικας της PB είναι portable και γίνεται απευθείας compile σε Linux η Μacintosh.
Eίναι πολύ γρήγορος, απο τα γρηγορότερα exe της αγοράς.
Και πλέον οι Basic compilers υποστηρίζουν ότι βιβλιοθήκη μπορείς να φανταστείς.
Από DirectX, OpenGL, SDL, SQL database, inline ASM, ΟΟP programming, API, GDI, ActiveX, κ.π.α

Όσο για την γλώσσα όσοι αχολούνται μαζί της γνωρίζουνε το σημείο που έχει φτάσει.
Θα δώσω ένα μικρό παράδειγμα, αυτός είναι κώδικας Basic:

Κώδικας: Επιλογή όλων

DIM S(36),R(36),N(36) 
DIM KEYWORD(36),WORDIN(7) 
DIM WORDOUT(7),REPLIES(112) 
N1=36:N2=14:N3=112 
FOR X = 1 TO N1 
READ KEYWORD(X) 
NEXT X
και αύτός είναι κώδικας Basic:

Κώδικας: Επιλογή όλων

If OpenWindow(0, 100, 100, 195, 260, "PureBasic Window")

  Repeat
    EventID = WaitWindowEvent()
  
    *DC = GetDC_(WindowID(0))          ; Get the output pointer
    Ellipse_(*DC, 10, 10, 100, 100)   ; Draw a filled ellipse
    ReleaseDC_(WindowID(0), *DC)       ; Release the drawing output

    If EventID = #PB_Event_CloseWindow  ; If the user has pressed on the close button
      Quit = 1
    EndIf

  Until Quit = 1
  
EndIf
End
αλλά και αυτός είναι κώδικας Basic:

Κώδικας: Επιλογή όλων

frame DialogProc(dword hwnd,dword wmsg,dword wparam,dword lparam);
	if (wmsg = WM_CLOSE) {
		PostQuitMessage(0);
	}
	if(wmsg=WM_CREATE){
		hdc = GetDC(hwnd);
		with pfd {
			.nVersion = 1;
			.dwFlags = PFD_SUPPORT_OPENGL or _
					  PFD_DOUBLEBUFFER or _
					  PFD_DRAW_TO_WINDOW;
			.dwLayerMask = PFD_MAIN_PLANE;
			.iPixelType = PFD_TYPE_RGBA;
			.cColorBits = 16;
			.cDepthBits = 16;
			.cAccumBits = 0;
			.cStencilBits = 0;
		}
		SetPixelFormat(hdc,ChoosePixelFormat(hdc,pfd),pfd);
		hrc = wglCreateContext(hdc);
		wglMakeCurrent(hdc,hrc);
		GetClientRect(hwnd,rc);
		glViewport(0,0,rc.right,rc.bottom);
	}
	if(wmsg=WM_SIZE) {
		GetClientRect(hwnd,rc);
		glViewport(0,0,rc.right,rc.bottom);
		InvalidateRect(hwnd,NULL,FALSE);
	}
	if(wmsg=WM_PAINT) {
		glClear(GL_COLOR_BUFFER_BIT);
		glRotatef(rotate,0.1,0.1,0.1);

		if (accel=TRUE) {
			if &#40;rotate<=20.0&#41; &#123;
				rotate = rotate + &#40;0.009 * rotate&#41;;
			&#125; else &#123; accel = FALSE;&#125;
		&#125; else &#123;
			if &#40;rotate=>0.1&#41; &#123;
				rotate = rotate - &#40;0.009 * rotate&#41;;
			&#125; else &#123; accel = TRUE; &#125;
		&#125;
	
		glBegin&#40;GL_QUADS&#41;;
		glColor3f&#40;40.0,0.0,0.0&#41;;  glVertex3f&#40;-0.6,-0.6,0.0&#41;;
		glColor3f&#40;0.0,40.0,0.0&#41;;  glVertex3f&#40;0.6,-0.6,0.0&#41;;
		glColor3f&#40;0.0,0.0,40.0&#41;;  glVertex3f&#40;0.6,0.6,0.0&#41;;
		glColor3f&#40;40.0,40.0,0.0&#41;; glVertex3f&#40;-0.6,0.6,0.0&#41;; 
		glEnd&#40;&#41;;
		SwapBuffers&#40;hdc&#41;;
	&#125;
	return&#40;DefWindowProc&#40;hwnd,wmsg,wparam,lparam&#41;&#41;;
end;
Αυτά τα (πολύ λίγα) για την Βasic.

Δεν γνωρίζω τι είναι η ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑ, αλλά αφού το είπε ο καθηγητής οκ. Επίσης η Pascal είναι μια πάρα πολύ ωραία γλώσσα, ισχύουν τα ίδια, υπάρχουν φοβεροί Pascal compilers, μαθαίνοντας την θα μάθεις προγραμματισμό, γνώσεις για όλη σου την πορεία..

Ξεφύγαμε λίγο, ήτανε τα κινητά το αρχικό θέμα, αλλά νομίζω δεν πειράζει.

Megistos
Δημοσιεύσεις: 149
Εγγραφή: 14 Ιουν 2005 15:38

Βασικες αποριες

Δημοσίευση από Megistos » 10 Ιουν 2006 16:47

LightForce έγραψε:Η Basic δεν είναι απλοική.
Megistos έγραψε:H Basic δεν θα σε βοηθήσει πολύ γιατί είναι πολύ απλοϊκή σε περιβάλλον dos
Σε περιβάλλον dos ξαναλέω για να μην παρεξηγηθώ. Ούτως ή άλλως κι εγώ basic γράφω (συγκεκριμένα VisualBasic.NET) και είναι όντως πάρα πολύ δυνατή γλώσσα αφού δεν υπάρχει κάτι που δεν μπορείς να κάνεις. Κι έχω δοκιμάσει και πολλούς άλλους compilers αλλά με το .NET καταστάλαξα...
The Flame Still Burns

Άβαταρ μέλους
cherouvim
Script Master
Δημοσιεύσεις: 3137
Εγγραφή: 13 Ιούλ 2005 22:56
Τοποθεσία: Athens, Greece
Επικοινωνία:

Βασικες αποριες

Δημοσίευση από cherouvim » 10 Ιουν 2006 17:32

Katefthian sta vathia. Mathe java kai eksasfalise to melon sou mathainontas ti logiki se ena syghrono programatistiko perivalon. Oi scripting kai procedural glosses mono hrono tha sou fane kai otan tha megaloseis den tha ehoun kapia hrisi.

Montifas
Δημοσιεύσεις: 29
Εγγραφή: 01 Ιουν 2006 16:42
Τοποθεσία: Bolos
Επικοινωνία:

Βασικες αποριες

Δημοσίευση από Montifas » 12 Ιουν 2006 12:22

Παιδια ευχαριστω για ολλες τις απαντησεις σας.

Για να πω την αληθεια μεσα μου θελω να μαθω τζαβα.....αλλα φοβαμαι πως δεν θα τα καταφερω γιατι οπως εχω ακουσει ειναι αρκετα δυσκολη γλωσσα.Γι' αυτο τον λογο λοιπον θα αρχιζα με καποια αλλη γλωσσα μικροτερης δυσκολιας.

Απο τις απαντησεις σας ειδα ομως 5-6 γλωσσες.Θα μπορουσε καποιος να μου δωσει τα χαρακτηριστικα τους για να αποφασισω?

Τελικος σκοπος μου ειναι να δημιουργησω εφαρμογες για κινητα τηλεφωνα...(το τονιζω)

LightForce
WebDev Moderator
Δημοσιεύσεις: 3812
Εγγραφή: 13 Απρ 2003 23:49

Βασικες αποριες

Δημοσίευση από LightForce » 13 Ιουν 2006 15:41

cherouvim έγραψε:...mono hrono tha sou fane kai otan tha megaloseis den tha ehoun kapia hrisi.
Δηλαδή cherouvim, η γλώσσα προγραμματισμού "Pascal" είναι άχρηστη γνώση;
Μια γλώσσα που διδάσκεται σε σχολεία, πανεπιστήμια, ιδρύματα εδώ και 30 χρόνια;
Αυτό λες ή κατάλαβα λάθος;

Άβαταρ μέλους
Hermeia
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 987
Εγγραφή: 02 Αύγ 2004 00:14
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Βασικες αποριες

Δημοσίευση από Hermeia » 13 Ιουν 2006 17:13

Η pascal ειναι μια ωραια γλώσσα για αρχαριους, αλλα δεν εχει μελλον.(ουτε κανα παρον ..)

πλέον διδάσκεται για ιστορικους λόγους, ενα πραγμα σαν θεωρητική εισαγωγή στον προγραμματισμό, στην οργάνωση της σκέψης και την ανάλυση του αλγόριθμου

αν την βλέπεις σαν μια εισαγωγή, φυσικά δεν βλάπτει καθολου να την κανεις το πρώτο σου παράδειγμα, αλλα αποκλείεται να μεινεις εκει και να σε καλυψει απο Δευτέρα.

- και επειδη οι καθηγητες βεβαια δεν γουσταρουν καθολου να ενημερώνονται με ταχύτητες 3.5G προς το μελλον..
(αυτο ξερουν, αυτό θα σου μαθουν.. ενα πράγμα)

προσωπικα θεωρώ την εαυτή μου τελείως αδιάβαστη στον προγραμματισμο γιατί ξερω μόνο Pascal (& απλη basic.. αλλα αυτη κι αν ειναι παρελθον..)


για σοβαρες σημερινες γλώσσες, πιασε C και Perl κι απάνω..


η αποψή μου
Hermeia the InfoSharer
Η Γνώση είναι Δύναμη
Εικόνα

Απάντηση

Επιστροφή στο “γλώσσες προγραμματισμού - γενικά”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης