Κανονικοποίηση t-shirt database

Συζητήσεις για την βάση δεδομένων MySQL και το phpMyAdmin

Συντονιστές: WebDev Moderators, Super-Moderators

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
chchrist
Δημοσιεύσεις: 924
Εγγραφή: 28 Ιουν 2003 20:25
Επικοινωνία:

Κανονικοποίηση t-shirt database

Δημοσίευση από chchrist » 08 Ιουν 2006 17:33

Γειά σας,

Προσπαθώ να φτιάξω μια βάση για tshirts με το καλύτερο δυνατό τρόπο.

Πρέπει να αποθηκεύω στην βάση t-shirts. Το θέμα είναι πως θα το σχεδιάσω αυτό.

Σκέφτομαι λοιπόν να κάνω ένα τραπέζι shirts με πεδία:

shirt_id(auto_increment,primary κτλ κτλ)
shirt_name
shirt_price
shirt_color
shirt_size
shirt_image

Με τα 3 πρώτα πεδία δεν υπάρχει πρόβλημα. Το πρόβλημα βρίσκεται στα άλλα 3 shirt_color,shirt_size και shirt_image.
Κάθε t-shirt βγαίνει σε διάφορα χρώματα, μεγέθη. Επίσης έχω images που αναπαραστούν αυτές τις διαφοροποιήσεις. Σκέφτομαι λοιπόν να φτιάξω 3 διαφορετικά tables shirt_colors, shirt_sizes, shirt_images και όλα να έχουν σαν κοινό πεδίο το shirt-id. το θέμα είναι πως να τα σχεδιάσω. Τι πεδία να περιέχουν δηλαδή.

Αν έχετε καμιά πρόταση είμαι όλος μάτια :P γιατί έχω θολώσει τώρα...ίσως μου έρθει αργότερα καμιά ιδέα. :wink:

Άβαταρ μέλους
billt
Δημοσιεύσεις: 1175
Εγγραφή: 20 Φεβ 2004 16:17
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Κανονικοποίηση t-shirt database

Δημοσίευση από billt » 08 Ιουν 2006 17:39

Auta an exoun idia timi. An diaferoun se timi analoga me chroma kai megethos pame se alla :)

Pinakas t-shirts
shirt_id(auto_increment,primary κτλ κτλ)
shirt_name
shirt_price
shirt_color_id
shirt_size_id

pinakas colors
shirt_color_id
color_name
color_image

pinakas sizes
shirt_size_id
size_name

Άβαταρ μέλους
chchrist
Δημοσιεύσεις: 924
Εγγραφή: 28 Ιουν 2003 20:25
Επικοινωνία:

Κανονικοποίηση t-shirt database

Δημοσίευση από chchrist » 08 Ιουν 2006 17:43

Το πρόβλημα είναι πως όπως το έστησες εγώ πρέπει να επαναλάβω 8 φορές ας πούμε την ίδια εγγραφή t-shirt για να πω οτι έχει 8 διαφορετικά χρώματα. Και ναι η τιμή αλλάζει ανάλογα το χρώμα και μέγεθος αλλά δεν θα είναι εξαρτημένο απο την βάση αυτό οπότε δεν μας απασχολεί.

Άβαταρ μέλους
billt
Δημοσιεύσεις: 1175
Εγγραφή: 20 Φεβ 2004 16:17
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Κανονικοποίηση t-shirt database

Δημοσίευση από billt » 08 Ιουν 2006 18:19

Pinakas t-shirts
shirt_id(auto_increment,primary κτλ κτλ)
shirt_name
shirt_price

pinakas colors
shirt_color_id
color_name
color_image

pinakas sizes
shirt_size_id
size_name

pinakas color_to_tshirts
cts_id
shirt_id
shirt_color_id

pinakas size_to_tshirts
sts_id
shirt_id
shirt_size_id

Ftiaxe ena insert/update form pou tha exei textareas gia

shirt_name
shirt_price

kai checkboxes gia kathe ena color kai size pou tha ta prenei apo tous antistoixous pinakes.

Sti selida pou tha kaneis post tha exeis insert :
- name kai price gia kathe eggrafi pou einai checked
- tha pernei to tshirt id tis eggrafis pou ekane kai tha kanei eggrafes sta color_to_tshirts kai sizes_to_tshirts osa itan checked sti forma

take5
Δημοσιεύσεις: 22
Εγγραφή: 16 Ιουν 2005 14:16

Κανονικοποίηση t-shirt database

Δημοσίευση από take5 » 08 Ιουν 2006 18:23

Shirts
id
name
....

Colours
id
name
...

Sizes
id
name
....

Shirt_chars
Shirt_Id
Colour_Id
Size_Id

Η τιμή μπαίνει είτε στον Shirts είτε στον Shirts_Chars είτε και στους 2. Λάβε υπόψην σου ότι στα ρούχα δεν υπάρχουν μόνο τα μεγέθη και τα χρώματα. Υπάρχουν μεγεθολόγια και χρωματολόγια. Δηλαδή αν ένα ρούχο είναι στο μεγεθολόγιο Α θα έχει S, M, L, XL, XXL και όχι 36 38 40.... Ειδικά για τα μεγέθη αυτό είναι απόλυτος κανόνα σε όλες της χώρες του κόσμου. Επίσης λάβε υπόψην σου ότι αν ο προμηθευτής είναι από το εξωτερικό παίζουν ακυρώσεις ολοκληρων κωδικών, ή χρωμάτων ή ακόμα και αντικατάσταση από παρόμοια.

Άβαταρ μέλους
fafos
Script Master
Δημοσιεύσεις: 6231
Εγγραφή: 30 Νοέμ 2004 03:09

Κανονικοποίηση t-shirt database

Δημοσίευση από fafos » 08 Ιουν 2006 18:43

Loipon.. gia na se mperdepso akoma perisotero tha sou elega na kaneis ta parakato..
Pisteuo oti to provlhma pou tha synanthseis tha einai sta images perissotero... den tha xreiasteis thumbnails? an emfanizeis ta thumbnails me aplo resize ton skotoses ton server.. prepei na vreis ena scriptaki pou na dhmiourgei thumbnails na afhseis ola ta pedia opos einai se ena table ektos ton images to opoio tha ginei ksexoristo table:

shirts_imagelist

id
shirtcode
thumb
image

Opos vlepeis exo valei kai ena pedio shirtcode to opoio mporei na paragete apo to timestamp
(p.x. $shirtcode = substr(time().rand(10000,99999),-15); )
To idio pedio prepei na mpei kai ston megalo pinaka gia na ginete antistoixish kata to kalesma ths vashs h ths ananeoshs..
An prokeite na dhmiourghseis ksexoristous pinakes gia size kai color vale kai ekei to shirtcode.. mhn kaneis sysxetish me ta id.. den tha doulepsei...

Elpizo na se mperdepsa
:D

Άβαταρ μέλους
billt
Δημοσιεύσεις: 1175
Εγγραφή: 20 Φεβ 2004 16:17
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Κανονικοποίηση t-shirt database

Δημοσίευση από billt » 08 Ιουν 2006 18:44

:D :D :D

Άβαταρ μέλους
chchrist
Δημοσιεύσεις: 924
Εγγραφή: 28 Ιουν 2003 20:25
Επικοινωνία:

Κανονικοποίηση t-shirt database

Δημοσίευση από chchrist » 08 Ιουν 2006 19:15

Ευχαριστώ πολύ παιδιά. Συνδιάζω αυτά που μου είπατε και
σχεδιάζω την βάση. Θα σας την δείξω όταν την τελειώσω.

take5 τα sizes είναι της μορφής S=50x62cm οπότε δεν νομίζω κάποιος να τα μπερδέψει.

fafos δεν με μπέρδεψες. Τα thumbs τα κάνω με gd library on the fly. Δεν τα αποθηκεύω πουθενά.

take5
Δημοσιεύσεις: 22
Εγγραφή: 16 Ιουν 2005 14:16

Κανονικοποίηση t-shirt database

Δημοσίευση από take5 » 08 Ιουν 2006 19:37

Περίεργο μου φαίνεται. Δεν έχουν μεγέθη Small, Medium , Large, XLarge...;
Αν έχουν λάβε υπόψη ότι θα χρειαστείς και πεδίο για την ταξινόμηση( Δεν νοείται να εμφανίζεις πρώτα το medium και μετά το small). Κατι αντίστοιχο ισχχύει και στα χρώματα για αυτό μίλησα για χρωματολόγια και μεγεθολόγια

Άβαταρ μέλους
chchrist
Δημοσιεύσεις: 924
Εγγραφή: 28 Ιουν 2003 20:25
Επικοινωνία:

Κανονικοποίηση t-shirt database

Δημοσίευση από chchrist » 09 Ιουν 2006 17:41

Λοιπόν την τελειώσα την βάση αλλά έκανα μαϊμουδιά.

Έβαλα απλά 3 πεδία shirt_colors,shirt_sizes και shirt_images και μεσα αποθηκεύω τις τιμές πχ για τα colors #ff0000,#000000,#ff0066 κτλ κτλ και μετά τα παίρνω σαν array και χτίζω τον πινακά μου.

Άβαταρ μέλους
fafos
Script Master
Δημοσιεύσεις: 6231
Εγγραφή: 30 Νοέμ 2004 03:09

Κανονικοποίηση t-shirt database

Δημοσίευση από fafos » 09 Ιουν 2006 21:52

chchrist έγραψε:Λοιπόν την τελειώσα την βάση αλλά έκανα μαϊμουδιά.

Έβαλα απλά 3 πεδία shirt_colors,shirt_sizes και shirt_images και μεσα αποθηκεύω τις τιμές πχ για τα colors #ff0000,#000000,#ff0066 κτλ κτλ και μετά τα παίρνω σαν array και χτίζω τον πινακά μου.
Ep!! na mhn alazoume onomasies kai mperdeoume to koino!! legete greek patent auto :D

Άβαταρ μέλους
chchrist
Δημοσιεύσεις: 924
Εγγραφή: 28 Ιουν 2003 20:25
Επικοινωνία:

Κανονικοποίηση t-shirt database

Δημοσίευση από chchrist » 09 Ιουν 2006 22:04

Ναι είναι η patent Νο 273682 με codename: "Το καλό το παλικάρι ξέρει και άλλο μονοπάτι". :P

Απλά κάνω ένα explode

πχ. $color = explode(",",$row[shirt_colors]);

Άβαταρ μέλους
fafos
Script Master
Δημοσιεύσεις: 6231
Εγγραφή: 30 Νοέμ 2004 03:09

Κανονικοποίηση t-shirt database

Δημοσίευση από fafos » 09 Ιουν 2006 22:54

Sygnomh, auto giati to kaneis? poios o logos?
Οι πάνες και οι πολιτικοί πρέπει να αλλάζονται συχνά για τον ίδιο λόγο...

Απάντηση

Επιστροφή στο “MySQL”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες