Δυνατή η εγκατάσταση κρυφού λογισμικού στα κινητά τηλέφωνα

Απόψεις, σχόλια και συζητήσεις για τις προσφερόμενες υπηρεσίες και τις συσκευές.

Συντονιστής: Super-Moderators

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
fiskilis
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 14093
Εγγραφή: 16 Νοέμ 2003 22:44
Τοποθεσία: Athens
Επικοινωνία:

Δυνατή η εγκατάσταση κρυφού λογισμικού στα κινητά τηλέφωνα

Δημοσίευση από fiskilis » 26 Οκτ 2006 01:33

Δυνατή η εγκατάσταση κρυφού λογισμικού στα κινητά τηλέφωνα
Σημαντικές αποκαλύψεις από τον προϊστάμενο ασφαλείας του ΟΤΕ
Ως εφιαλτική φήμη υποψίας κυκλοφορούσε μέχρι χθες. Σήμερα όμως αποτελεί γεγονός που κάνει κυβερνήσεις, πολυεθνικές εταιρίες και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς να λαμβάνουν πιο επισταμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της ηλεκτρονικής κατασκοπίας. Και ο λόγος;

Όπως αποκάλύψε ο προϊστάμενος ασφαλείας του ΟΤΕ, Μιχάλης Μαβής, στο 4ο Πανελλαδικό Συνέδριο για το Ηλεκτρονικό έγκλημα, εδώ και λίγες ημέρες, η ασφάλεια του ΟΤΕ ενημερώθηκε από το εξωτερικό ότι από άγνωστο χρονικό διάστημα, κάθε Εταιρία Κινητής Τηλεφωνίας έχει τη δυνατότητα να εγκαθιστά κατασκοπικό λογισμικό απευθείας σε συσκευές κινητής τηλεφωνίας. Και μάλιστα με την ενέργεια αυτή, δεν υπάρχει μόνο η δυνατότητα παρακολούθησης των συνομιλιών του παρακολουθούμενου, αλλά και η αποτύπωση της ταυτότητας των ατόμων με τα οποία έρχεται σε επαφή και ακόμα και η καταγραφή των όσων συμβαίνουν στον ευρύτερο χώρο που κινείται ο κάτοχος του τηλεφώνου έστω κι αν αυτός βρίσκεται σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων. «Δεν είναι στις προθέσεις μου να κάνω μομφή ή να ενοχοποιήσω τις ελληνικές εταιρίες κινητής τηλεφωνίας. Αυτό όμως συμβαίνει», δήλωσε ο κ. Μαβής ενώ μιλώντας στο ΣΚΑΙ δήλωσε άγνοια για τον χρόνο όπου άρχισε η εφαρμογή της νέας κατασκοπευτικής δυνατότητας.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Μαβής αφυπηρέτησε από την Υπηρεσία Ελέγχου και Ασφάλειας Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων του ΟΤΕ μόλις πριν 15 ημέρες.

Ο Γιώργος Ρωμανός, Διευθύνον Σύμβουλος της MD5, της εταιρίας που διοργανώνει το Συνέδριο για την Ηλεκτρονική Απάτη, πρότεινε τη δημιουργία Γενικής Γραμματείας Ασφάλειας Πληροφοριακών και Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων προκειμένου:

·Να αναπτυχθεί Πολιτική Ασφάλειας στον Τομέα, σε Εθνικό Επίπεδο

·Να καταστεί εφικτός ο συντονισμός όλων των φορέων σε περίπτωση σοβαρής ηλεκτρονικής επίθεσης.

·Να πιστοποιεί και να εγκρίνει όλα τα μέσα που θα χρησιμοποιούνται για την ασφάλεια των Υποδομών

·Να αναπτύσσει προγράμματα για τη συνέχεια της λειτουργίας των κρίσιμων Υποδομών

·Να εκπονεί προγράμματα εκπαίδευσης για τους χρήστες Η/Υ των Υποδομών και ενημέρωση των πολιτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση του κ. Ρωμανού έφθασε ήδη στο Πρωθυπουργικό Γραφείο.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Μαβής, τόνισε οτι υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης, ακόμη και στην περίπτωση που τα κινητά είναι κλειστά. ''Πρέπει να βγάζουμε και την μπαταρία'' είπε χαρακτηριστικά, γιατί - όπως εξήγησε - όταν τα κινητά τηλέφωνα είναι μόνο κλειστά παύουν να είναι δέκτες, αλλά συνεχίζουν να είναι πομποί.

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο κ. Ρωμανός εξέφρασε το φόβο ότι έξι μήνες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου των Υποκλοπών, υπάρχει ακόμα στασιμότητα στις ενέργειες και στις αποφάσεις για πραγματική θωράκιση ώστε όλοι να αισθανόμαστε ασφαλείς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως και πέρυσι, ο αντιεισαγγελέας Εφετών Ιωάννης Αγγελής, ανέφερε ότι μέχρι σήμερα η Ελλάδα δεν ενσωμάτωσε στο εθνικό Δίκιο την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για το ηλεκτρονικό έγκλημα ενώ επεσήμανε και την αδυναμία της Ελληνικής Δικαιοσύνης να παρακολουθεί και να ενημερώνεται για την ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη του ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Θεοδοσία Κοντζόγλου

πηγη
http://www.skairadio.gr/4dcgi/_w_articl ... 006_169353

Απάντηση

Επιστροφή στο “Κινητή & Σταθερή Τηλεφωνία”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες