Ρύθμιση frames

Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικές με την HTML, XHTML και την κατασκευή σελίδων για το Web.

Συντονιστές: WebDev Moderators, Super-Moderators

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Sfinaki
Δημοσιεύσεις: 541
Εγγραφή: 08 Ιουν 2003 22:41
Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρήτη
Επικοινωνία:

Ρύθμιση frames

Δημοσίευση από Sfinaki » 09 Νοέμ 2006 18:17

Για σας.
Θέλως να ρωτήσω αν γίνεται να ρυθμίσουμε μια σελίδα με frames έτσι ώστε οι διαστάσεις των frames να είναι έτσι που να μη χρειάζεται μπαρα.
Δείτε αυτή τη σελίδα να καταλάβετε τι ενοώ.
http://www.sfinaki.gr/frames/
Το πάνω και το κάτω frame, μπορώ να το ρυθμίσω έτσι ώστε να φαίνονται οι εικόνες που έχω βάλει και γίνεται χωρίς δυσκολία.
Αυτό που θέλω είναι να ρυθμίσω το αριστερό frame έτσι ώστε να φαίνεται όλο το κείμενο και η εικόνα που έχω στο κάτω μέρος, χωρίς τη χρήση μπάρας.
Ανοίγοντας λοιπόν η σελίδα στον browser να φαίνεται αμέσως χωρίς περικοπές.
Είναι αυτό εφηκτό;

Άβαταρ μέλους
cherouvim
Script Master
Δημοσιεύσεις: 3137
Εγγραφή: 13 Ιούλ 2005 22:56
Τοποθεσία: Athens, Greece
Επικοινωνία:

Ρύθμιση frames

Δημοσίευση από cherouvim » 09 Νοέμ 2006 19:42

Γιατί παίζεις με frames;

Άβαταρ μέλους
alkisg
Δημοσιεύσεις: 265
Εγγραφή: 03 Ιουν 2005 11:53
Τοποθεσία: Ιωάννινα
Επικοινωνία:

Ρύθμιση frames

Δημοσίευση από alkisg » 09 Νοέμ 2006 19:47

Γίνεται, αρκεί να ορίσεις πλήρως το style του font (charset, size κτλ). Αν βέβαια βάλεις π.χ. Tahoma και ο χρήστης το δει με Linux και δεν έχει Tahoma, πιθανώς η αντακαταστάτρια γραμματοσειρά να έχει λίγο διαφορετικό πλάτος και να μη χωρέσει.

So, άκου το cherouvim και μην παίζεις με frames, σπάνια χρησιμοποιούνται πια...

Άβαταρ μέλους
Sfinaki
Δημοσιεύσεις: 541
Εγγραφή: 08 Ιουν 2003 22:41
Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρήτη
Επικοινωνία:

Ρύθμιση frames

Δημοσίευση από Sfinaki » 09 Νοέμ 2006 20:09

Εγώ το ξέρω και δεν τα χρησιμοποιώ!
Ένας φίλος με ρώτησε που φτιάχνει δική του προσωπική ιστοσελίδα και θέλει να βάλει frames.
Το ξέρω ότι είναι ξεπερασμένα τα frames, αλλά υπάρχει τέτοια ρύθμιση;

Άβαταρ μέλους
alkisg
Δημοσιεύσεις: 265
Εγγραφή: 03 Ιουν 2005 11:53
Τοποθεσία: Ιωάννινα
Επικοινωνία:

Ρύθμιση frames

Δημοσίευση από alkisg » 09 Νοέμ 2006 21:17

Αυτό που εννοούσα είναι ότι πρέπει να βάλεις συγκεκριμένο font ώστε να εκφράσεις τελικά το πλάτος σαν συγκεκριμένο αριθμό pixel.

Δηλαδή όπως το έκανες,
<frameset cols="150,*">
απλά να σιγουρευτείς ότι το πλάτος του κειμένου είναι όντως το πολύ 150 pixel.

Άβαταρ μέλους
Sfinaki
Δημοσιεύσεις: 541
Εγγραφή: 08 Ιουν 2003 22:41
Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρήτη
Επικοινωνία:

Ρύθμιση frames

Δημοσίευση από Sfinaki » 09 Νοέμ 2006 21:28

Μα δεν είναι μόνο το κείμενο, αν θέλουμε να βάλουμε images?
Εγώ ήδη έχω βάλει μία εικόνα στο αριστερό frame που δε φαίνεται.

Άβαταρ μέλους
ArchangelX
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 2430
Εγγραφή: 24 Μαρ 2004 13:33
Τοποθεσία: 7ος Ουρανός
Επικοινωνία:

Ρύθμιση frames

Δημοσίευση από ArchangelX » 10 Νοέμ 2006 02:19

Αυτο που θές γίνεται με την ίδια λογική των frames αλλα χωρίς frames. Γίνεται με την εντολή include. Για παράδειγμα έχουμε ένα site σαν αυτο που μας έδειξες με τα frames.

Χωρίζεις πρώτα απ όλα τα μέρη του site όπως για παράδειγμα το top και το bottom.

Εικόνα

Οταν λέω χωρίζεις, εννοώ χωρίζεις σε κώδικα. Εστω οτι ο κώδικας σου ειναι ο παρακάτω...
<html>

<head>
<meta http-equiv="Content-Language" content="en-us">
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1252">
<title>New Page 1</title>
</head>

<body>

<table border="1" width="100%">
<tr>
<td colspan="2" bgcolor="#FF0000" align="center" height="100">header</td>
</tr>
<tr>
<td width="20%" bgcolor="#FF0000" align="center">header menu n stuff</td>
<td height="300" align="center" width="80%">
main</td>
</tr>
<tr>
<td bgcolor="#0000FF" colspan="2" align="center" height="100">footer</td>
</tr>
</table>

</body>

</html>
Πιάνεις οτιδήποτε υπάρχει πριν απο τα περιεχόμενα (τα οποία είναι τα κόκκινα) και τα βάζεις σε ένα αρχείο με την ονομασία πχ top.htm. Το ίδιο ακριβώς κάνεις και με τον μπλέ κώδικα τα οποία τα βάζεις σε ένα αρχείο με την ονομασία πχ bottom.htm.

Η λέξη main ειναι εκεί που πηγαίνει το περιεχόμενο του site. Οποτε το περιεχόμενο το παίρνεις και το βάζεις σε ανάλογο αρχείο πχ index.shtml. Το αρχείο με το περιεχόμενο, για να μπορεί να καλεί τα top και bottom, θα πρεπει να έχει τα include tags στην αρχή και στο τέλος του. Δηλαδή:
<!--#include virtual="top.htm" -->


main


<!--#include virtual="bottom.htm" -->
Οποτε εφόσον η σελίδα ειναι σε ποσοστιαίες διαστάσεις (20% για την αριστερή στήλη, 80% για την στήλη των περιεχομένων) Οτι και να βάλεις στην αριστερά στηλη, αυτη θα αυξάνετε ανάλογα.

Το catch στην υπόθεση ειναι το εξής. Ολα τα αρχεία περιεχομένου (index, about, contact κλπ) δεν θα πρεπει να έχουν tags κλεισίματος του html κώδικα ( </body>, </html>) αλλιώς ο html κώδικας θα σταματήσει σε εκείνο το σημείο και η σελίδα δεν θα φανεί σωστά. Ακόμα σημαντικότερο ειναι οτι όλα τα αρχεία περιεχομένου, θα πρεπει να έχουν την κατάληξη shtml αντί για htm/html. Αν αποθηκευτούν διαφορετικά, η include δεν θα λειτουργήσει.

Σου κάνω τα 3 αρχεία ένα zipάκι για να τα ανεβάσεις στον server σου και να δείς το αποτέλεσμα. Καλή επιτυχία.
Συνημμένα
include.zip
(707 Ψηφιολέξεις) Μεταφορτώθηκε 308 φορές
Εικόνα

Άβαταρ μέλους
Sfinaki
Δημοσιεύσεις: 541
Εγγραφή: 08 Ιουν 2003 22:41
Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρήτη
Επικοινωνία:

Ρύθμιση frames

Δημοσίευση από Sfinaki » 10 Νοέμ 2006 03:42

Πολύ καλό και κατανοητό φίλε Archangel!
Σε ευχαριστώ πολύ!
Αν θέλουμε να προσθέσουμε και δεξιά πίνακα γίνεται;

Άβαταρ μέλους
alkisg
Δημοσιεύσεις: 265
Εγγραφή: 03 Ιουν 2005 11:53
Τοποθεσία: Ιωάννινα
Επικοινωνία:

Ρύθμιση frames

Δημοσίευση από alkisg » 10 Νοέμ 2006 09:06

Sfinaki έγραψε:Μα δεν είναι μόνο το κείμενο, αν θέλουμε να βάλουμε images?
Εγώ ήδη έχω βάλει μία εικόνα στο αριστερό frame που δε φαίνεται.
Η εικόνα http://www.sfinaki.gr/frames/new_pa1.jpg είναι 300 pixels. Το frame σου είναι 150 pixels. Λογικό είναι να μη φαίνεται, θα πρέπει να πλατύνεις το frame και να το κάνεις 300 pixel.

Άβαταρ μέλους
ArchangelX
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 2430
Εγγραφή: 24 Μαρ 2004 13:33
Τοποθεσία: 7ος Ουρανός
Επικοινωνία:

Ρύθμιση frames

Δημοσίευση από ArchangelX » 10 Νοέμ 2006 15:09

Sfinaki έγραψε:Πολύ καλό και κατανοητό φίλε Archangel!
Σε ευχαριστώ πολύ!
Αν θέλουμε να προσθέσουμε και δεξιά πίνακα γίνεται;
Φυσικά και γίνεται. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο κιολας. Υπόψιν οτι αυτο που σου έφτιαξα ήταν πρόχειρο. Θα σου πρότεινα να δουλέψεις με divs και με css. Θα σου ευκολύνουν αρκετά την ζωή... :lol:
Εικόνα

Απάντηση

Επιστροφή στο “HTML και XHTML”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης