Το Flash πάει σχολείο...

Λύσεις προβλημάτων για το δημοφιλές πρόγραμμα κατασκευής παρουσιάσεων στο διαδίκτυο.

Συντονιστές: WebDev Moderators, Super-Moderators

Απάντηση
dimigo
Δημοσιεύσεις: 44
Εγγραφή: 19 Μαρ 2004 17:08

Το Flash πάει σχολείο...

Δημοσίευση από dimigo » 13 Νοέμ 2006 09:59

Κάνω τα πρώτα μου βήματα στο flash, κυρίως στην actionscript. Είμαι δάσκαλος σε ολιγοθέσιο σχολείο της επαρχίας και θέλω να κάνω ένα quiz για τα παιδιά της μιας τάξης, όταν κάνω μάθημα με την άλλη. Όλα τα quiz που βρήκα στο διαδίκτυο πηγαίνουν αυτόματα στην επόμενη ερώτηση, με αποτέλεσμα ο μαθητής να μην ενημερώνεται για το λάθος που έκανε. Μπαίνω στο θέμα:
Πάνω στην οθόνη θα υπάρχει ένας χώρος που θα εμφανίζονται οι ερωτήσεις και από κάτω πέντε γραφικά. Ο μαθητής καλείται να πατήσει στο γραφικό που του λέει η ερώτηση. Αν πατήσει στο σωστό γραφικό εμφανίζεται μήνυμα ανατροφοδότησης (σωστό, μπράβο δυο ή κάτι τέτοιο) , το γραφικό εξαφανίζεται κι εμφανίζεται η επόμενη ερώτηση (δεν με ενδιαφέρει η σειρά των ερωτήσεων), στην οποία καλείται να επιλέξει ένα από τα υπόλοιπα γραφικά. Αν πατήσει στο λάθος βγαίνει μήνυμα που τον ενημερώνει για το λάθος του κι εμφανίζεται η επόμενη ερώτηση.
Υπάρχει καμιά ιδέα για την actionscript που πρέπει να χρησιμοποιήσω ???

Άβαταρ μέλους
EneMe
Super Moderator
Δημοσιεύσεις: 13307
Εγγραφή: 09 Ιούλ 2002 13:29
Τοποθεσία: Στο κέντρο της Ελλάδας!
Επικοινωνία:

Το Flash πάει σχολείο...

Δημοσίευση από EneMe » 13 Νοέμ 2006 15:47

Δεν μπορώ να βοηθήσω, αλλά σου αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για την σκέψη και μόνο! :respect:

Άβαταρ μέλους
cdhyper
Literature Moderator
Δημοσιεύσεις: 9707
Εγγραφή: 23 Ιουν 2001 03:00
Τοποθεσία: Φωτονερόπετρα
Επικοινωνία:

Το Flash πάει σχολείο...

Δημοσίευση από cdhyper » 13 Νοέμ 2006 16:41

Ούτε εγώ γνωρίζω από actionscript αλλά και από μένα συγχαρητήρια. Είσαι η φωτεινή εξαίρεση του κανόνα. Μακάρι να είχαν όλα τα παιδιά δασκάλους που ενδιαφέρονται ανιδιοτελώς για αυτό που κάνουν.
Σύγκριση τιμών Supermarket: http://www.shopnsave.gr
Νέα Ιταλικα επιπλα κουζινας
Για φιλοσόφους: http://filosofia.gr και http://liantinis.org

Άβαταρ μέλους
chchrist
Δημοσιεύσεις: 924
Εγγραφή: 28 Ιουν 2003 20:25
Επικοινωνία:

Το Flash πάει σχολείο...

Δημοσίευση από chchrist » 13 Νοέμ 2006 18:56

Συγχαρητήρια και από μένα. Θα χαρώ πού να σε βοηθήσω και αν θες μπορώ στο φτιάξω εξολοκλήρου εγώ αφιλοκερδώς. Στείλε μου pm αν ενδιαφέρεσε αλλιώς θα σε βοηθήσω από εδώ.

spookyb52
Δημοσιεύσεις: 1891
Εγγραφή: 23 Ιαν 2002 01:00
Τοποθεσία: Lost in the mansion
Επικοινωνία:

Το Flash πάει σχολείο...

Δημοσίευση από spookyb52 » 14 Νοέμ 2006 00:06

Στο έφτιαξα το quiz. θα το τεστάρω άυριο για κανένα bug και θα το ανεβάσω :wink:
Life is like a fast car on an icy road. Brakes don't work, yes I know it, but I step on the gas
Garage punk | Rockabilly | Rock 'n' Roll | Stoner

spookyb52
Δημοσιεύσεις: 1891
Εγγραφή: 23 Ιαν 2002 01:00
Τοποθεσία: Lost in the mansion
Επικοινωνία:

Το Flash πάει σχολείο...

Δημοσίευση από spookyb52 » 14 Νοέμ 2006 12:10

Στο αρχείο q.as θα τοποθετείς τις ερωτήσεις σου

θέτουμε αρχικά ένα πίνακα q (αυτό δέν το πειράζεις)

Κώδικας: Επιλογή όλων

q = [];
και στην συνέχεια εισάγουμε στον πίνακα, στην πρώτη θέση, 2 στοιχεία (nested array)

Κώδικας: Επιλογή όλων

q[0] = ["Ποιό από τα παρακάτω albums ανήκει σε Stoner Rock συγκρότημα;", 2];
το πρώτο στοιχείο αντιστοιχεί στην ερώτηση : "Ποιό από τα παρακάτω albums ανήκει σε Stoner Rock συγκρότημα;"

Το δεύτερο περιέχει ένα αριθμό, εδώ το 2. Ο αριθμός αντιστοιχεί στην σωστή απάντηση

-----

Ανάλογα συνεχίζεις να εισάγεις ερωτήσεις στον κώδικα. Πχ η επόμενη ερώτηση :arrow:

q[1] = ["Ποιό από τα παρακάτω γλυπτά αναπαριστά την μορφή του Αριστοτέλη;", 1];



στο φακελο images θα τοποθετείς τις εικόνες που θές. Η ονομασία που θα τους δίνεις θα είναι αντίστοιχη της ερώτησης και της μορφής

qαριθμηση ερώτησης στον πίνακα q στο αρχείο q.asαριθμός εικόνας


πχ για την πρώτη ερώτηση και δεύτερη εικόνα: q02

για την τέταρτη ερώτηση και πέμπτη εικόνα: q35

Σημείωση: Η αρίθμηση των πινάκων αρχίζει από το 0 και όχι από το 1

Οι εικόνες φορτώνουν μέσα σε 5 movie symbols στο quiz.fla
Μπορείς να αλλάξεις τις διαστάσεις ανάλογα με τις ανάγκες σου αλλά θα πρέπει οι εικόνες που θα γίνονται load να έχουν τις ίδιες διαστάσεις για να εμφανίζονται σωστά και ομοιόμορφα.

Επίσης παρόλο που το quiz.fla δέν χρειάζεται να το πειράξεις για να δουλέψει το flashακι κάθε φορά που θα κάνεις αλλαγές στο αρχείο qa.as θα πρέπει να κάνεις export και το quiz.fla για να εμφανίζονται αυτές. (μετά το export του quiz.fla ο κώδικας που περιέχει το qa.as εισάγετε στο αρχείο quiz.swf)

Το εικαστικό τμήμα της δημιουργίας το αφήνω σε εσένα :pint:
Συνημμένα
quiz.rar
(139.31 KiB) Μεταφορτώθηκε 311 φορές
Life is like a fast car on an icy road. Brakes don't work, yes I know it, but I step on the gas
Garage punk | Rockabilly | Rock 'n' Roll | Stoner

Άβαταρ μέλους
stonekito
Δημοσιεύσεις: 599
Εγγραφή: 20 Φεβ 2004 18:07
Τοποθεσία: Greece-kavala
Επικοινωνία:

Το Flash πάει σχολείο...

Δημοσίευση από stonekito » 14 Νοέμ 2006 12:38

παρα πολυ καλο..

dimigo
Δημοσιεύσεις: 44
Εγγραφή: 19 Μαρ 2004 17:08

Το Flash πάει σχολείο...

Δημοσίευση από dimigo » 14 Νοέμ 2006 13:45

Φίλε Spooky μπράβο σου. Πολύ αξιόλογη δουλειά που έκανες και πολύ γρήγορη η ανταπόκρισή σου. Σ’ ευχαριστώ θερμά.
Από μια βιαστική ματιά που έριξα στο quiz που έκανες, νομίζω ότι είναι πολύ κοντά σ’ αυτό που είχα στο μυαλό μου. Και το βασικότερο είναι ότι παραμετροποιείται εύκολα (Αν και θα με βόλευε ο κώδικας να είναι μέσα στο εκτελέσιμο αρχείο, γιατί τα μικρά παιδιά σκαλίζουν σε μέρη που δεν πρέπει!!!).
Σ’ ευχαριστώ για τον κόπο που έκανες και τον χρόνο που αφιέρωσες.


Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα παιδιά του Forum για τα καλά τους λόγια. Θυμίζω ότι η αρχή για το flash στο σχολείο έγινε με τα ramakia. Στην συνέχεια πολλοί εκπαιδευτικοί ζήλεψαν και άρχισαν να ασχολούνται με παρόμοια προγράμματα (Multimedia Builder, Mediator, Hyperstudio). Το δύσκολο κομμάτι σε όλα αυτά είναι ο προγραμματισμός και στα 40 σου είναι δύσκολο να ξεκινήσεις από το μηδέν.
Προσπαθούμε όμως ….. αρκεί να έχουμε βοήθεια από παιδιά σαν τον Spooky!

Άβαταρ μέλους
manolism
Super Moderator
Δημοσιεύσεις: 6652
Εγγραφή: 25 Ιαν 2004 16:01
Τοποθεσία: Wild West
Επικοινωνία:

Το Flash πάει σχολείο...

Δημοσίευση από manolism » 14 Νοέμ 2006 15:21

Πάρα πολύ ωραίο! :wink:

Να ρωτήσω και εγώ κάτι.

Αν θέλουμε στο τελικό αποτέλεσμα να μας βγάζει και ποσοστό επιτυχίας τι κάνουμε;

spookyb52
Δημοσιεύσεις: 1891
Εγγραφή: 23 Ιαν 2002 01:00
Τοποθεσία: Lost in the mansion
Επικοινωνία:

Το Flash πάει σχολείο...

Δημοσίευση από spookyb52 » 14 Νοέμ 2006 20:12

Σας ευχαριστώ όλους για τα καλά λόγια :)

@dimigo

Ο κώδικας δέν είναι φανερός. Ο κώδικας στο αρχείο qa.as γίνεται Include στο quiz flash μόλις αυτό γίνει export. Δέν το χρειάζεσαι μετά το αρχείο qa.as.

Ουσιαστικά το qa.as είναι μια βιβλιοθήκη κώδικα που εισάγεις στο quiz.fla με την εντολή #include "qa.as"

μπορείς άν θές να διαγράψεις την γραμμή αυτή στο quiz.fla και να κάνεις Paste τον κώδικα από το qa.as εκεί

@lunarmedia

Ο υπολογισμός του ποσοστού (με στρογγυλοποίηση) γίνεται με τον ακόλουθο τρόπο :arrow:

Κώδικας: Επιλογή όλων

Math.round((100*c)/q.length)
Πχ στο quiz.fla στο δεύτερο Keyframe θα μπορούσες εκεί που γράφω
question.text = "Απάντησες σωστά σε "+c+" από τις συνολικά "+q.length+" ερωτήσεις"
να προσθέσεις το :
+", "+Math.round((100*c)/q.length)+"% επιτυχία";
και να γίνει

Κώδικας: Επιλογή όλων

question.text = "Απάντησες σωστά σε "+c+" από τις συνολικά "+q.length+" ερωτήσεις"+", "+Math.round((100*c)/q.length)+"% επιτυχία";
Life is like a fast car on an icy road. Brakes don't work, yes I know it, but I step on the gas
Garage punk | Rockabilly | Rock 'n' Roll | Stoner

neni_eleni
Δημοσιεύσεις: 30
Εγγραφή: 15 Νοέμ 2006 12:14
Τοποθεσία: Mosxato

Το Flash πάει σχολείο...

Δημοσίευση από neni_eleni » 15 Νοέμ 2006 12:26

Γεια σας παιδιά κι από μένα! :D

Θα ήθελα τη βοήθεια σας....
Είμαι φοιτήτρια και αποφάσισα να κάνω πτυχιακή βασισμένη σε Flash... Συγκεκριμένα θα είναι μια εφαρμογή εκπαιδευτικών παιχνιδιών φτιαγμένη σε Flash.

Δεν έχω ξανα ασχοληθεί όμως με Flash τουλάχιστον όσων αφορά το προγραμματιστικό κομμάτι...

Σας παρακαλώ πείτε μου κανένα καλό βιβλίο για να ξεκινήσω...


Thanks!!!!! :D

spookyb52
Δημοσιεύσεις: 1891
Εγγραφή: 23 Ιαν 2002 01:00
Τοποθεσία: Lost in the mansion
Επικοινωνία:

Το Flash πάει σχολείο...

Δημοσίευση από spookyb52 » 15 Νοέμ 2006 13:21

Καλώς ήρθες στο forum

Δέν έχω υπόψην μου κάποιο βιβλίο που θα σε βοηθήσει σίγουρα αλλά τα βιβλία των εκδόσεων O'Reilly ίσως σε ικανοποιήσουν.

Άν έχεις την δυνατότητα πήγαινε σε κάποιο κεντρικό βιβλιοπωλείο όπως ο Παπασωτηρίου και ξεφύλλισε μερικά βιβλία μέχρι να βρείς αυτό που νομίζεις ότι σε καλύπτει. Εγώ τουλάχιστον αυτό κάνω όταν θέλω να αγοράσω κάποιο βιβλίο προγραμματισμού. (και όχι μόνο :kaloe: )

Απο εκεί και πέρα μπορείς να ρίξεις και μια ματιά στο.. κόιταξε καλύτερα στα μηνύματα σου το Link που σου στέλνω :wink:
Life is like a fast car on an icy road. Brakes don't work, yes I know it, but I step on the gas
Garage punk | Rockabilly | Rock 'n' Roll | Stoner

dimigo
Δημοσιεύσεις: 44
Εγγραφή: 19 Μαρ 2004 17:08

Το Flash πάει σχολείο...

Δημοσίευση από dimigo » 15 Νοέμ 2006 15:41

Για κάτι απλό "Το εγχειρίδιο του Macromedia Flash __" (ανάλογα με την έκδοση από ΜΧ έως και 8 ), του Kerman P., Εκδόσεις Γκιούρδας. Πιο σύνθετο το "Πλήρες Εγχειρίδιο του Flash MX 2004", ομάδας συγγραφέων, εκδόσεις Γκιούρδας. Αν πάλι γνωρίζεις καλά Αγγλικά, μπορείς να κατεβάσεις e-books από διάφορα σχετικά sites.

dimigo
Δημοσιεύσεις: 44
Εγγραφή: 19 Μαρ 2004 17:08

Το Flash πάει σχολείο...

Δημοσίευση από dimigo » 28 Νοέμ 2006 20:19

Τελικά το flash πάει σχολείο για τα καλά!!! Αν ρίξετε μια ματιά στο υποστηρικτικό υλικό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου θα δείτε ότι το μεγαλύτερο μέρος του είναι κατασκευασμένο σε flash.
Τι κρίμα να μην δίνεται η δυνατότητα download. Ελπίζω κάτοια στιγμή να μας τα στείλουν σε CD, γιατί είναι αρκετά βαριά!!
:P

Απάντηση

Επιστροφή στο “Flash γενικά”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες