Η σελίδα μας αναβαθμίστηκε, γι' αυτό τον λόγο τα μέλη μας θα πρέπει να ζητήσουν νέο κωδικό πρόσβασης από την υπηρεσία "Αποστολή κωδικού πρόσβασης".
Εάν το email με τον νέο κωδικό δεν έρθει στο inbox κοιτάξτε και στο spam folder. Ο server είναι φρέσκος και δεν έχει το reputation που του αξίζει.

Η κυριαρχία των online social networks και τα επερχόμενα 3D

Τεχνολογικά Θέματα, Νέα και Ειδήσεις. Θέματα προς συζήτηση.

Συντονιστές: Super-Moderators, Reporters

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
dimsis
Reporter
Δημοσιεύσεις: 7994
Εγγραφή: 25 Ιούλ 2001 03:00

Η κυριαρχία των online social networks και τα επερχόμενα 3D

Δημοσίευση από dimsis » 12 Μαρ 2007 15:45

Η ανάγκη των ανθρώπων για επικοινωνία αλλά και για συμμετοχή σε ομάδες και ανεύρεση άλλων ατόμων με παρόμοια ενδιαφέροντα σε συνδυασμό με την τεχνολογία και το trend του web 2.0, έχει δημιουργήσει μια νέα μόδα στο διαδίκτυο, αυτή των λεγόμενων online social networks (online κοινωνικά δίκτυα) που αυξάνονται ραγδαία.
Αυτού του είδους τα sites «χτίζονται» προσφέροντας υπηρεσίες στα εγγεγραμμένα μέλη τους στα οποία προσφέρουν αρκετές υπηρεσίες που συνήθως περιλαμβάνουν online συζητήσεις (chat, IM), υπηρεσίες γνωριμιών (dating), δυνατότητα δημοσιεύσεων (blogs, posts, forum) όχι με σκέτα κείμενα και εικόνες, αλλά και με videos ή αρχεία ήχου, σχολιασμό άλλων καταχωρήσεων αλλά και πολλές φορές υπηρεσίες αγγελιών και συναλλαγών μεταξύ των χρηστών, εύρεση – προσφοράς εργασίας κ.α.

Θα μπορούσε να τα χαρακτηρίσει κανείς σαν μια εξέλιξη των συστημάτων διαχείρισης περιεχομένου, με δυνατότητα διαχείρισης μελών και υποστήριξη όλων των μέσων εικόνας και ήχου. Μάλιστα αν όχι όλα, τα περισσότερα από αυτού του είδους τα sites, επιτρέπουν αλλαγή στην εμφάνιση των προσωπικών σελίδων των μελών, ώστε να νοιώθουν τα μέλη πιο «οικεία» με την homepage τους και ταυτόχρονα να ξεχωρίζουν ή και να έχουν μοναδικές σελίδες σε σχέση με τα υπόλοιπα μέλη.

ΕικόναΗ άνθηση των online social network sites είναι τέτοια ώστε να δώσει το κίνητρο σε εταιρείες ανάπτυξης εφαρμογών και συγγραφείς λογισμικού όπως την Ning, να αναπτύξουν ολοκληρωμένα συστήματα λογισμικού (πλατφόρμα) που δίνουν την δυνατότητα σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο να φτιάξει το δικό του online social network και μάλιστα δωρεάν. Αυτή η κίνηση που σίγουρα θα βρει και ακόλουθους, δίνει την δυνατότητα σε οποιονδήποτε να δημιουργήσει ένα δικό του χώρο όπου θα μπορεί αν το επιθυμεί να προβάλει την δουλειά του ή την προσωπικότητα του, να μοιραστεί τις δημιουργίες του, να κάνει τις γνωριμίες του, να «ακούσει» τις απόψεις άλλων ανθρώπων για όσα γράφει ή παρουσιάζει και γενικότερα να αποκτήσει μια νέου είδους κοινωνική ζωή με ανθρώπους από όλο τον κόσμο, που σε διαφορετική περίπτωση πάρα πολύ δύσκολα έως απίθανο να συναντούσε ποτέ.

ΕικόναΈτσι λοιπόν εκτός από τους προφανείς κοινωνικούς λόγους (γνωριμίες, φιλίες, κοινωνικότητα) που μπορεί να έχει κανείς για να δημιουργήσει το δικό του χώρο σε ένα online social network site ή να φτιάξει το δικό του, προσφέρετε και η δυνατότητα προβολής ταλέντων, δυνατοτήτων ή ακόμα και προσωπικών έργων που μπορούν να προσελκύσουν αγοραστές ή κόσμο που να μπορεί να προωθήσει σε σωστούς κύκλους κάποια ταλέντα. Για παράδειγμα κάποιος άσημος τραγουδιστής ή τραγουδίστρια, από τη μια μέρα στην άλλη μπορεί να γίνει διάσημος ανεβάζοντας ένα βίντεο και επιδεικνύοντας την φωνή του, προσελκύοντας έτσι managers και κόσμο που θα βάλουν το άτομο αυτό στους σωστούς κύκλους, έχοντας τις σωστές γνωριμίες και θα μπορέσουν να το προωθήσουν. Ας δούμε ως παράδειγμα τον κιθαρίστα Jerry Chang , με ψευδώνυμο funtwo, ενός ταλαντούχου κιθαρίστα που συνέθεσε και παρουσίασε στο youtube.com παίζοντας κιθάρα και φορώντας ένα καπέλο που έκρυβε το πρόσωπο του, το Canon Rock ένα πολύ δύσκολο τραγούδι εποχής μπαρόκ του JOHANN PACHELBEL, προκαλώντας πολύ θετικά σχόλια από όσους έβλεπαν το video και προσελκύοντας talent managers και ΜΜΕ που έψαχναν να βρουν ποιος είναι. Μάλιστα το γνωστό περιοδικό Forbes αναφέρει πως υπάρχει μεγάλη άνοδος του αριθμού των λεγόμενων web celebrities, δηλαδή διασημοτήτων που έγιναν γνωστοί μέσω του διαδικτύου, και έχει φτιάξει ειδικές σελίδες για το top 25 αυτών. Πολλοί από αυτούς έγιναν γνωστοί μέσω τέτοιων Online Social Networks.

ΑΕικόναλλά ισχύει και το ανάποδο, δηλαδή φτασμένοι καλλιτέχνες ή διάσημα πρόσωπα, να φτιάχνουν είτε τα δικά τους social networks, είτε σελίδες μελών σε γνωστά social network sites. Για παράδειγμα ο πασίγνωστος Bono των U2, είναι ο υπεύθυνος της δημιουργίας του one.org, ενός online social network που βοηθάει στην καταπολέμηση της φτώχειας στις τριτοκοσμικές όπως αποκαλούμε χώρες. Άλλα παραδείγματα γνωστών καλλιτεχνών που έχουν φτιάξει accounts σε social network sites είναι οι P.Diddy και Dave Navaro και πολλοί άλλοι.

Έως και πολιτικοί ακολουθούν την μόδα των social networks, όπως ο γερουσιαστής του Illinois των ΗΠΑ Barack Hussein Obama Jr. που έφτιαξε το My.BarackObama.com ένα social network site προώθησης της προεδρικής του καμπάνιας. Και εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως το South Carolina College, έχουν τα δικά τους social network sites για τους φοιτητές τους.

Δεν έμειναν έξω από τον χορό και κάποιες «ψαγμένες» εταιρείες όπως η Nike, παρακολουθώντας τα τεκταινόμενα στο διαδίκτυο και την τεράστια προσέλκυση κοινού – άρα και πιθανών πελατών – σε τέτοιου είδους community sites, με την βοήθεια και της google έφτιαξε το δικό της soccer social network που δεν κατάφερε ακόμα να μαζέψει αρκετά μέλη, αλλά παραμένει άξιο αναφοράς και παράδειγμα υλοποίησης.

Ένα βήμα πιο πέρα και προτάσεις που πραγματικά δείχνουν τι να περιμένουμε από την ηλεκτρονική παιχνιδοβιομηχανία στο μέλλον, είναι τα 3D community network applications, όπως το Second Life, το Kaneva και το Home της Sony.

Δείτε μερικά video από την παρουσίαση του Home για το PS3, στην έκθεση Game Developers Conference
• Official Sony PS3 Home Video Trailer
• Πρώτο μέρος παρουσίασης στην GDC
• Δεύτερο μέρος παρουσίασης στην GDC
• Home Hall of fame
• Ακόμα περισσότερα video σχετικά με το PS3

Εικόνα Το Home για το PS3, δίνει την δυνατότητα σε οποιονδήποτε κάτοχο του Playstation 3 με σύνδεση στο διαδίκτυο, να συνδεθεί δωρεάν με τον εικονικό χώρο του Home, να φτιάξει το δικό του avatar, δηλαδή τον εικονικό του ευατό σε ψηφιακή μορφή, να τον μορφοποιήσει όπως θέλει μέσα από πάρα πολλές επιλογές χαρακτηριστικών, να τον ντύνει όπως θέλει, να ανταλλάσει περιεχόμενο, να έχει το δικό του σπίτι δωρεάν που να μπορεί να το διαρρυθμίσει με έπιπλα όπως αυτός επιθυμεί, να επικοινωνεί, να «συναναστρέφεται», να κινείται, να κάνει διάφορες ενέργειες με κίνηση, όπως χορό, χαιρετισμούς με τα χέρια κ.α. και να βλέπει τους άλλους εικονικούς χαρακτήρες που επίσης είναι online μέλη και χρήστες του Home.
Μάλιστα η συνομιλία (chat) μπορεί να γίνει είτε με ανταλλαγές γραπτών μηνυμάτων, είτε με voice chat, δηλαδή χρήση πραγματικής φωνής. Υπάρχει και μια λίστα φίλων (PSN Friends list), όπου μπορείτε να προσθέσετε μέχρι 50 άτομα που θεωρείτε φίλους σας στο Home και να παρακολουθείτε κατά πόσο είναι online ή όχι.

Για παράδειγμα ο εικονικός μας ευατό, μπορεί να συναντήσει μια εικονική μας φίλη (που μπορεί να είναι και πραγματική φίλη στην πραγματική μας ζωή ή και όχι) με την οποία να καθίσουμε σε κάποιο χώρο είτε στο κεντρικό σαλόνι, είτε σε κάποιο σπίτι και να συζητήσουμε ή να έχουμε κοινές δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα να παίξουμε μαζί ένα παιχνίδι bowling, μπιλιάρδο ή ηλεκτρονικά παιχνίδια (arcades) και άλλα mini games.

ΕικόναΕκτός από τα έπιπλα που βάζουμε στο σπίτι μας, μπορούμε να έχουμε και ηλεκτρονικές συσκευές που δουλεύουν όπως οι πραγματικές. Για παράδειγμα μπορούμε να επιλέξουμε μια τηλεόραση Sony Bravia όπου αφού διαλέξουμε που θα την τοποθετήσουμε (περιστρέφοντας της και αυξομειώνοντας το ύψος της), μπορούμε μετά σε αυτήν να δούμε κανονικά video ή και ταινίες ολόκληρες (streaming). Μπορούμε μάλιστα να φορτώνουμε και από τα δικά μας memory sticks μουσική ή ταινίες που θα παίζουν σε αυτές τις τηλεοράσεις. Έπειτα όταν θα καλούμε φίλους και γνωστούς στον δικό μας χώρο (εικονικό σπίτι) αυτοί θα μπορούν να βλέπουν τις ταινίες και να ακούνε τη μουσική μας όπως και εμείς το ίδιο όταν θα πηγαίνουμε στα δικά τους.

Μέσα σε όλο το 3Δ χώρο ισχύουν νόμοι φυσικής (physics) πράγμα που σημαίνει πως αν για παράδειγμα αφήσουμε μια τηλεόραση να πέσει από τα σκαλιά του σπιτιού μας, αυτή θα κατρακυλήσει όπως θα έκανε στην πραγματικότητα μέχρι να προσγειωθεί στο πάτωμα. (αν και στο video που είδαμε δεν έσπασε και όπως λέει και ο σχολιαστής, φαίνεται πως είναι πολύ ανθεκτικές η Bravia) Κάτι που ακόμα δεν έχει κάνει η Sony στο Home, αλλά το έχει βάλει ως στόχο να γίνει στο μέλλον, είναι η δυνατότητα να μένει το σπίτι και όλα τα αντικείμενα που έχουμε και όσο το μέλος δεν είναι συνδεμένο στον εικονικό κόσμο του Home. Έτσι όπως είναι τώρα το σύστημα, όταν αποσυνδέετε το μέλος, «χάνονται» και όλα του τα προσωπικά αντικείμενα και το σπίτι του. Όταν ξαναγυρίζει, ξαναεμφανίζονται και ο ίδιος ξαναβγαίνει στο σημείο που είχε αφήσει τελευταία τον εικονικό του χαρακτήρα. Ένα άλλο αρνητικό στοιχείο του Home είναι πως κάθε κεντρική αίθουσα (lobby) μπορεί να δεχθεί μόνο μέχρι 64 συνδεμένα άτομα κάθε φορά. Βέβαια υπάρχουν πάρα πολλά lobbies στα οποία το μέλος μπορεί να επισκέπτεται και να μεταφέρετε ανά πάσα στιγμή χρησιμοποιώντας έναν online παγκόσμιο χάρτη, αλλά θα υπάρχει κάποιος διαχωρισμός περιοχών που σίγουρα σε πρώτη φάση θα είναι σε επίπεδο Ευρώπης, Ασίας και Αμερικής και υπό σκέψη είναι κατά πόσο θα δημιουργηθούν επισήμως και άλλα lobbies συγκεκριμένων περιοχών.

ΕικόναΣαν κερασάκι στην τούρτα, υπάρχει και το Hall of Fame, ένα προσωπικό δωμάτιο του κάθε μέλους, όπου μπορεί να προσκαλεί κόσμο και να επιδεικνύει τα βραβεία που έχει κερδίσει σε διάφορα παιχνίδια που έχει λάβει μέρος. Τα καινούργια παιχνίδια του Playstation 3 που θα υποστηρίζουν το Home Trophy system, θα μπορούν να δίνουν την δυνατότητα στους παίχτες να λαμβάνουν τέτοιου είδους τρισδιάστατα βραβεία και να τα τοποθετούν σε ειδικά ράφια στον δικό τους χώρο.
Μάλιστα η Sony σκέφτεται να δώσει την δυνατότητα στους χρήστες που έχουν κερδίσει τέτοιου είδους βραβεία, να μπορούν να τα βγάζουν σε δημοπρασίες και να εισπράττουν πραγματικά χρήματα όταν τα «πουλάνε». Το ίδιο ισχύει και για τα διάφορα αντικείμενα του σπιτιού, αλλά και το περιεχόμενο που θα δημιουργούν τα μέλη του Home. Δηλαδή θα μπορεί το κάθε μέλος να πουλάει ή να δημοπρατεί εικονικά αντικείμενα και υπηρεσίες που κατέχει.

Άλλο ένα πρωτοποριακό σημείο της κοινότητας αυτής, είναι πως αγοράζοντας ένα παιχνίδι για το PS3 και για παράδειγμα τελειώνοντας το, ή βγάζοντας ένα επίπεδο του, μπορεί να σας δοθεί ως ανταμοιβή κάποιο εικονικό ρούχο ή ακόμα και έπιπλα για το σπίτι σας. Δηλαδή αγοράζοντας και παίζοντας εμπορικά παιχνίδια του PS3 θα ξεκλειδώνονται και κάποια έπιπλα ή ρούχα μόνο για τους κατόχους τους.

ΕικόναΗ Sony ναι μεν διαθέτει δωρεάν τον χώρο αυτό για την κοινότητα των ιδιοκτητών του PS3, αλλά θα μπορεί να κερδίζει χρήματα από σπόνσορες που θα διαφημίζουν σε video walls σε διάφορα σημεία όλης των lobbies τα προϊόντα τους προβάλλοντας διαφημιστικά video. Αυτά τα video μπορεί να είναι από διαφημίσεις προϊόντων, έως game video trailers από επερχόμενα παιχνίδια, ταινίες κ.α. Μάλιστα έχει φτιάξει και ειδικά cinema όπου οι avatars θα μπορούν να πηγαίνουν και να βλέπουν τις τελευταίες ταινίες ή trailers ταινιών που πρόκειται να παίξουν στην RL. (real life – πραγματική ζωή). Επίσης θα μπορεί να πουλάει ηλεκτρονικά περιεχόμενο (ταινίες, παιχνίδια, μουσική κλπ) και ίσως μελλοντικά κάποια από τα προϊόντα της, χρησιμοποιώντας την υπηρεσία της Wallet System για ασφαλείς συναλλαγές. Χρήματα θα μπορεί να κερδίζει και από ζωντανές αναμεταδώσεις συναυλιών, αγώνων και γενικότερα κάθε είδους εκδηλώσεων, όπου τα μέλη για να τις παρακολουθήσουν θα πρέπει να πληρώσουν κάποιο εικονικό «εισιτήριο». Τέλος κάποια εταιρεία μπορεί να φτιάξει το δικό της lobby, την δικιά της δηλαδή κεντρική αίθουσα, όπου εκεί θα παρουσιάζει και θα προωθεί την δουλειά της.

Μερικά χρήσιμα links που χρησιμοποιήσαμε και ως πηγή για όσα αναφέρονται παραπάνω για το Home, σε συνδυασμό πάντα και με τα video, μπορείτε να βρείτε στα παρακάτω links:
Home FAQ
Εγγραφή στο Home Developer Network

Μην ξεχνάμε πως ήδη η βιομηχανία των ηλεκτρονικών παιχνιδιών πολλές φορές ξεπερνάει και σε κόστος παραγωγής αλλά και σε έσοδα, τον κινηματογράφο και τις τεράστιες εμπορικές επιτυχίες του. Αυτό σε συνδυασμό με ορισμένες υλοποιήσεις ανταλλαγής των εικονικών νομισμάτων ή ακόμα και αντικειμένων σε πραγματικά χρήματα, υπηρεσίες ή είδη, είναι κάτι που δίνει ακόμα μεγαλύτερα κίνητρα σε παίχτες και εταιρείες που αναπτύσσουν τέτοιου είδους εφαρμογές.

ΕικόναΧαρακτηριστικό παράδειγμα ανθρώπου που πλούτησε στην πραγματική του ζωή, χρησιμοποιώντας εικονικά χρήματα είναι η Anshe Chung που χαρακτηρίζεται από το CNN ως η «Virtual Rockefeller», η οποία αγοράζει εικονική έκταση στο Second life, έπειτα δημιουργεί (ή βάζει άλλους να της δημιουργούν) εικονικά ποτάμια, δέντρα, δάση κλπ, έπειτα χτίζει σπίτια και τα πουλάει ή τα νοικιάζει σε άλλα μέλη του Second life. Ένα άλλου είδους «παρεμπόρειο» υπηρεσιών έχουμε αναφέρει και παλιότερα στο log.gr στο άρθρο για τα MMORPGs, όπου πραγματικοί παίχτες πουλάνε εικονικά αντικείμενα ή υπηρεσίες σε γνωστά online games, όπως το Lineage ][, World of Warcraft, Eve, Everquest κλπ. Όροι όπως το farming, power leveling έχουν γίνει πλέον γνωστοί και όλοι όσοι ασχολούνται με το είδος ξέρουν πως μπορούν να αγοράσουν για παράδειγμα adena με Ευρώ στο ebay ή στα ειδικά καλοσχεδιασμένα και μοντέρνα sites που έχουν δημιουργηθεί για τέτοιου είδους συναλλαγές ή να πληρώσουν κάποιον άλλον παίχτη να τους ανεβάσει τον εικονικό τους χαρακτήρα μέχρι το επιθυμητό level κλπ.

ΕικόναΌλα αυτά λοιπόν μας δείχνουν πόσο έχει ήδη αλλάξει ο τρόπος ζωής, διασκέδασης και ψυχαγωγίας μας με την νέα τεχνολογία, και πόσο περισσότερο πρόκειται να αλλάξει στο μέλλον. Σίγουρα από κάποιους αυτή η αλλαγή είναι κατακριτέα κυρίως με την αιτιολογία ότι απομακρύνει τους ανθρώπους, τους κάνει αντικοινωνικούς (πράγμα αντίθετο ακόμα και στον όρο social network) ή ότι χάνουν την πραγματική ζωή και την ουσία της που βρίσκετε άλλού (όπου νομίζουν αυτοί). Πολλές φορές ο εθισμός είναι όντως μεγάλος και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα είτε στην προσωπική ζωή του παίχτη, είτε ακόμα και στην σωματική του και ψυχική του υγεία, αλλά αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί με οτιδήποτε στο κόσμο, από τσιγάρο, ποτό και ναρκωτικά, έως τηλεόραση ή ακόμα και «κυνήγι» του χρήματος, της καριέρας κλπ.
Με απλά λόγια το μέσο δεν είναι προβληματικό, εμείς και η χρήση που κάνουμε αποτελεί πολλές τις περισσότερες φορές το πρόβλημα. Αν μη τι άλλο τέτοιου είδους υπηρεσίες και παιχνίδια, και ψυχαγωγούν και διασκεδάζουν τα μέλη που τα βλέπουν ως τέτοια μέσα ψυχαγωγίας και δεν πωρώνονται (βλ: κάψιμο), και σε αντίθεση με άλλα μέσα (τηλεόραση, ραδιόφωνο) είναι αμφίδρομα και δεν κάνουν τον ακροατή / τηλεθεατή / παίχτη, παθητικό δέκτη.

Βέβαια τελικώς το ζήτημα που προκύπτει είναι: «Πως θα κάνεις «δεύτερη ζωή», όταν δεν έχεις ελεύθερο χρόνο ούτε για την πρώτη;» και ασφαλώς αν έχεις τόσο ελεύθερο χρόνο, «Θα έχεις και το απαραίτητο χρήμα για να αγοράζεις όλη αυτή την τεχνολογία που κάθε μέρα γίνετε και ακόμα πιο «ελκυστική»;»
Οπότε: υγεία, λεφτά και ελεύθερο χρόνο να έχουμε και να ευχόμαστε για να περνάμε καλά… :)

Σχετικά άρθρα:
Λίστα με online social network sites
Has Social Networking Gone Too Far?
Social Networking’s Next Phase - New York Times
Ένα πρότυπο που σκέφτονται να φτιάξουν για ανταλλαγή των χαρακτήρων μεταξύ διαφορετικών online παιχνιδιών

Αναδημοσίευση από το log.gr

Άβαταρ μέλους
RADICAL
Δημοσιεύσεις: 386
Εγγραφή: 14 Ιούλ 2004 01:07
Τοποθεσία: Athens
Επικοινωνία:

Η κυριαρχία των online social networks και τα επερχόμενα 3D

Δημοσίευση από RADICAL » 16 Μαρ 2007 00:43

Πολύ καλό άρθρο...

Πράγματι το social networking (dating και παρεμφερή) είναι κατά τη γνώμη μου
ένα από τα πιο επικερδή θέματα του internet.

Καλή φάση το ning, δεν ήξερα ότι υπάρχουν τέτοιες υπηρεσίες.

Υπάρχουν και άλλα παρόμοια?
Εικόνα

Άβαταρ μέλους
dimsis
Reporter
Δημοσιεύσεις: 7994
Εγγραφή: 25 Ιούλ 2001 03:00

Η κυριαρχία των online social networks και τα επερχόμενα 3D

Δημοσίευση από dimsis » 16 Μαρ 2007 10:20

Έχει το:
http://elgg.org/
http://peopleaggregator.com/
http://www.goingon.com/

αλλά το ning είναι το πιο πρόσφατο και από ότι λένε το ευκολότερο (ήδη έχει πάνω από 30.000 sites που το χρησιμοποιούν). Κοίτα δείγματα:
http://macromavens.ning.com/
http://cutecaps.ning.com/
http://girlongirl.ning.com/

μέχρι και open source κώδικα για κάνεις δικά σου online social networks υπάρχουν...
Για αυτό έγραψα στο άρθρο ότι είναι κάτι σαν μετεξέλειξη των CMS, γιατί στην ουσία CMS's είναι πάλι, απλώς είναι περισσότερο ανθρωποκεντρικά, δηλαδή κάθε προσφερόμενη υπηρεσία έχει άμεση σχέση με τα μέλη και είναι διαθέσιμη για αυτά (συνήθως). Αλλά αν το καλοσκεφτείς : membership και διαχείριση κειμένων με multimedia τα έχουν σχεδόν όλα τα CMS. Οπότε τι μένει μια κεντρική σελίδα που μαζεύει ότι έχουν προσθέσει τα μέλη, με μερικές ειδήσεις από το net και δυνατότητα customization της σελίδας του profile τους σε γενικές γραμμές.

Γενικώς τα νέα trends βλέπε Ajax, online social networks, web 2.0 (τώρα άρχισαν μιλάνε για web 3.0 http://en.wikipedia.org/wiki/Semantic_Web) κλπ αν κάποιος παρακολουθεί από παλιά τον χώρο καταλαβαίνει πως είναι κάτι σαν να ξανα ανακαλύπτουμε τον τροχό... πολύ κακό για το τίποτε ή μάλλον όχι για το τίποτε, για να βγάλουν οι μαρκετίστες φράγκα και να ξανακάνουν τις @@ που έκαναν με την φούσκα των aero και τον χορό των δις $ για αγορές sites, πριν 5 χρόνια... μέσα από την σαβούρα πάλι το 5% θα ξεχωρίσει από όσα ακούγονται.

21century
Δημοσιεύσεις: 409
Εγγραφή: 11 Ιούλ 2002 15:44

Η κυριαρχία των online social networks και τα επερχόμενα 3D

Δημοσίευση από 21century » 19 Μαρ 2007 19:12

Οι κοινοτηες ανοικτου λογισμικου εκαναν πραγματικα το θαυμα τους και ελπιζω οτι θα προσαρμοστουν στο νεο προτυπο τα λειτορυργικα συστηματα τοσο της ΜΣ Οσο και του Λινουξ...

Άβαταρ μέλους
KGP
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 5857
Εγγραφή: 18 Ιούλ 2002 01:50
Τοποθεσία: Mr Wonderful

Η κυριαρχία των online social networks και τα επερχόμενα 3D

Δημοσίευση από KGP » 20 Μαρ 2007 00:19

ego pantos den pisteuo oti to thauma tous to ekanan oi koinotites eleutherou kodika....autes apla "copiaran" kai "clonaran" nothing more nothing less

kai oti eiparchei ena hype schetika me web2.0 -ektos apo ellada opou distichos dio treis eteries einai pou ascholountai sovara kai autes einai stin afania gia tous mizerous ellines alla eutichos ochi apo ta diethni mesa- pou den to vlepo na kataligei thetika...

mitso esi an thimame kala ezises opos kai ego ta pro2000 kai to a2000 kai katalaveneis ti enoo
*Στην Ελλάδα δεν χρειάζεται να σκέφτεσαι...χάνεις πολύτιμο χρόνο!
*"The power of accurate observation is frequently called cynicism by those who don't have it." -George Bernard Shaw (1856-1950)
*The purpose of argument should not be victory, but progress.

Άβαταρ μέλους
dimsis
Reporter
Δημοσιεύσεις: 7994
Εγγραφή: 25 Ιούλ 2001 03:00

Η κυριαρχία των online social networks και τα επερχόμενα 3D

Δημοσίευση από dimsis » 20 Μαρ 2007 11:02

Ναι τις έζησα τις pre bubble και after bubble εποχές... :) ξαναέρχονται όμως όπως φαίνεται... όταν ακούς τόσα δις να αλλάζουν χέρια για sites που προσφέρουν απλώς υπηρεσίες (είτε αυτό είναι video, είτε γνωριμίες κλπ) απλώς και μόνο για να γίνονται χρηματιστηριακά παιχνίδια, αρχίζει και βρωμάει η δουλειά...

Άβαταρ μέλους
KGP
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 5857
Εγγραφή: 18 Ιούλ 2002 01:50
Τοποθεσία: Mr Wonderful

Η κυριαρχία των online social networks και τα επερχόμενα 3D

Δημοσίευση από KGP » 20 Μαρ 2007 11:07

ego pantos ksero idi misi ntouzina eterion pou douleuan gnostoi mou stin "magiki periochi" na echei eksafanisti en mia nichti... kai ola auta apo ton proigoumeno mina
*Στην Ελλάδα δεν χρειάζεται να σκέφτεσαι...χάνεις πολύτιμο χρόνο!
*"The power of accurate observation is frequently called cynicism by those who don't have it." -George Bernard Shaw (1856-1950)
*The purpose of argument should not be victory, but progress.

Άβαταρ μέλους
dimsis
Reporter
Δημοσιεύσεις: 7994
Εγγραφή: 25 Ιούλ 2001 03:00

Η κυριαρχία των online social networks και τα επερχόμενα 3D

Δημοσίευση από dimsis » 15 Μάιος 2007 13:13

Και δυο Ελληνικά:
http://www.fatsimare.net
http://www.mycorner.gr

και διάφορα άλλα social network links:
Alternatives to Second life: (όχι που θα άφηναν οι Ασιάτες το Second life έτσι)
http://www.secondlifeherald.com/slh/200 ... es_to.html

και επειδή έψαχνα για την κόρη μου (3 1/2 χρονών) να παίζουμε κάνα MMO παρέα, κοιτάξτε το μέλλον:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/6290585.stm
http://kotaku.com/gaming/legos/lego-mmo ... 241626.php
http://www.gamasutra.com/php-bin/news_i ... tory=10135
(ψάχνω και για άλλα... θα κάνω edit αν βρω.)

και αυτό της Disney που το δοκίμασα ήδη σε 3 days trial αλλά δεν δέχονται VISA από χώρες εκτός USA - Canada:
http://www.toontown.com/ (δεν έχει καλά γραφικά αλλά για παιδιά έχει γέλιο και αρκετά mini games)
και επίσης αυτό που είναι σε flash και δεν πίστευα στα μάτια μου όταν είδα ότι όλα τα rooms του κόντευαν να γεμίσουν και μάλιστα από συνδρομητές, δηλαδή άτομα που πλήρωσαν για να έχουν όλες τις δυνατότητες που δίνει το game:
http://www.clubpenguin.com/
(είναι σαν το adventure quest που επίσης ήταν σε flash όπου ναι μεν σε αφήνει να παίξεις δωρεάν, αλλά δεν σου παρέχει όλες τις δυνατότητες, δλδ ρουχισμό, εξοπλισμό, έχτρα τοποθεσίες κλπ μόνο αν γίνεις συνδρομητής)

Αναλογιστείτε πάντως όταν εμείς (όσοι το κάνουν) περνάμε τώρα τόσες ώρες με gaming (είτε offline, είτε online) τι παιχνίδια θα παίζουν τα παιδιά σε 15 χρόνια από τώρα... ήδη έχουν ξεφύγει πολύ, ιδιαίτερα τα MMO, τότε φαντάζομαι θα είναι πολύ περισσότερο αλληλεπιδραστικά με την RL (real life), ότι καλά και κακά μπορεί αυτό να επιφέρει...
Προσωπικά ΔΕΝ είμαι κατά του gaming, ίσα ίσα το αντίθετο θα έλεγα, και ήδη από μηνών την κόρη μου την έχω σε υπολογιστή και πληκτρολόγιο... απλώς θεωρώ πως καλό είναι να υπάρχει μέτρο και να βγαίνουμε και λίγο έξω να ζούμε και την πραγματική ζωή...

Άβαταρ μέλους
dimsis
Reporter
Δημοσιεύσεις: 7994
Εγγραφή: 25 Ιούλ 2001 03:00

Η κυριαρχία των online social networks και τα επερχόμενα 3D

Δημοσίευση από dimsis » 11 Οκτ 2007 14:42

http://www.me.com
Άλλο ένα για να φτιάξετε δικά σας social networks. Συνεργάζεται και με google.

Άβαταρ μέλους
mrpc
WebDev Moderator
Δημοσιεύσεις: 3392
Εγγραφή: 03 Μάιος 2000 03:00
Τοποθεσία: Εξάρχεια
Επικοινωνία:

Η κυριαρχία των online social networks και τα επερχόμενα 3D

Δημοσίευση από mrpc » 13 Οκτ 2007 23:02

Εικόνα
Έκλεψαν τις αφίσες του ΣΥΡΙΖΑ; :p

smiley
Δημοσιεύσεις: 1382
Εγγραφή: 18 Μαρ 2005 14:02

Η κυριαρχία των online social networks και τα επερχόμενα 3D

Δημοσίευση από smiley » 29 Οκτ 2007 11:11

καλό μάζεμα... καλό φακέλωμα... όπου πατήσεις και ότι βρεις...

Άβαταρ μέλους
dimsis
Reporter
Δημοσιεύσεις: 7994
Εγγραφή: 25 Ιούλ 2001 03:00

Η κυριαρχία των online social networks και τα επερχόμενα 3D

Δημοσίευση από dimsis » 04 Ιαν 2008 11:01

Φαίνεται πως υπάρχουν και άλλοι που συμερίζονται την άποψη μου περί web 2.0 φούσκας ... ( web bubble 2.0 :p )

Δείτε ένα πολύ καλοφτιαγμένο βίντεο που στο ρυθμό του γνωστού τραγουδιού We didn't start the fire, σατιρίζει με τους στίχους τους αυτήν ακριβώς την κατάσταση με τις ξεκάρφωτες εταρείες που φτιάχνουν ένα web site που μαζεύει κόσμο και ξαφνικά αγοράζονται από μεγαλύτερες σε εξωφρενικά ποσά.

Here Comes Another Bubble:


Άβαταρ μέλους
cyberfreak
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 3474
Εγγραφή: 08 Σεπ 2004 16:38
Τοποθεσία: Κρυα Βρυση
Επικοινωνία:

Η κυριαρχία των online social networks και τα επερχόμενα 3D

Δημοσίευση από cyberfreak » 24 Ιαν 2008 00:14

Παιδια εγω βρηκα αυτο το λινκ http://phpfox.com/ οπου εχει ετοιμo script σε php..το οποιο το προσαρμοζεις στα μετρα σου κ εχει τ δικο σου "Myspace" ε μετα στο χερι σου ειναι ν μαζεψεις κοσμο κ να βγαλεις κερδος..

Άβαταρ μέλους
Risk
Δημοσιεύσεις: 319
Εγγραφή: 02 Μάιος 2006 01:16
Τοποθεσία: Κάπου εδώ γύρω...
Επικοινωνία:

Η κυριαρχία των online social networks και τα επερχόμενα 3D

Δημοσίευση από Risk » 24 Ιαν 2008 02:02

Dimsis θα συμφωνήσω και εγώ με την άποψή σου ότι πολλά δις αλλάζουν χέρια για σελίδες που προσφέρουν απλώς υπηρεσίες και πως πολλά παιχνίδια παίζονται....αυτό αφορά κυρίως τις εφαρμογές social networking...όλοι μας ακούσαμε πρόσφατα την περίπτωση facebook...Κατά την άποψή μου όμως αυτό δεν μπορεί να χαρακτηρίσει καθολικά την τάση του Web 2.0 ως φούσκα.

Τον τελευταίο καιρό έχω ρίξει πολύ δουλειά στην μελέτη του web 2.0 με έμφαση στην εφαρμογή τους στην εκπαίδευση. Η τάση του web 2.0 έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οργανώνεται η πληροφορία, εισάγωντας ένα σημασιολογικό περιεχόμενο σε αυτή. Δεν μπορείς ας πούμε μια εφαρμογή social tagging να την χαρακτηρίσεις φούσκα, ούτε ας πούμε την δύναμη των blogs.

Βέβαια εδώ στην Ελλάδα, σαν άνθρωποι του χαβαλέ, του φραπέ και της μόστρας έχουμε γνωρίσει το web2.0 μόνο σαν social networking, που προσωπικά δεν με αγγίζει...όμως στην υπόλοιπη Ευρώπη έχουν βάσει στην ζωή τους πιο ουσιαστικά το Web 2.0...ενδικτηκά θα αναφέρω πως αυτή την στιγμή στο European School Network βρίσκεται σε ανάπτυξη ερευνητικό project για την εισαγωγή του social tagging στην εκπαίδευση, πρόσφατα διάβαζα ένα case study για την χρήση των blogs στα πλαίσια ενός e-health συστήματος στην Αυστραλία και πολλά άλλα

Καταλήγοντας θέλω να πω πως μακάρι σαν "Ελληνάρες" χρήστες να κάναμε σωστή και ουσιαστική χρήση των πραγμάτων και όχι καταχρήσεις...τα social networks ναι μπορεί να είναι φούσκα, αλλά αυτό δεν μπορεί να ορίσει και την αξία του web 2.0...
Εικόνα

Απάντηση

Επιστροφή στο “Τεχνολογικά Θέματα, Νέα και Ειδήσεις”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης