Το έχετε ξαναδεί το * ;

Ας μάθουμε πως να κάνουμε τις σελίδες μας με στιλ. Τα Cascading Style Sheets είναι ο τρόπος για να το επιτύχουμε.

Συντονιστές: WebDev Moderators, Super-Moderators

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Kainourios
Ruby Moderator
Δημοσιεύσεις: 504
Εγγραφή: 18 Μάιος 2005 16:20
Τοποθεσία: Κορυδαλλός
Επικοινωνία:

Το έχετε ξαναδεί το * ;

Δημοσίευση από Kainourios » 26 Μάιος 2007 01:49

Κοιτούσα σε ένα template το κώδικα και κάποια πράγματα δε τα κατάλαβα οπότε τα έβγαλα και ξαναφόρτωσα το template για να δω τι κάνουνε. Με προβλημάτισε το εξής:

Κώδικας: Επιλογή όλων

* {
	margin:0;
	padding:0;

}

.clear {
	clear:both;
}

Μόλις έβγαλα το πρώτο λοιπόν, στον ie 6 δεν είδα καμία διαφορά ενώ αντίθετα στον firefox 2.0.0.3 ξεκινούσε το header πιο κάτω κι ας είχε margin:0 auto; και στο body και στο header και στο container. Ξέρει κανείς σε τι αναφέρεται το *; Αναφέρεται σε όλο το html; Πρώτη φορά συνάντησα css που να δουλεύει σωστά σε ie και όχι στον firefox!

Επίσης στο clear δε κατάλαβα καμία διαφορά γενικότερα αν γνωρίζει κάποιος κάτι παραπάνω... :)

Άβαταρ μέλους
xmavidis
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 1217
Εγγραφή: 02 Δεκ 2003 19:59
Τοποθεσία: Ηράκλειο

Το έχετε ξαναδεί το * ;

Δημοσίευση από xmavidis » 26 Μάιος 2007 14:43

Νομίζω αναφέρεται σε όλο τα στοιχεία της σελίδας.
I want to know God’s thoughts; the rest are details.
Albert Einstein

Άβαταρ μέλους
patriot
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 1590
Εγγραφή: 20 Αύγ 2002 19:21
Τοποθεσία: Σπίτι μου!

Το έχετε ξαναδεί το * ;

Δημοσίευση από patriot » 26 Μάιος 2007 17:55

Kainourios έγραψε:Το έχετε ξαναδεί το * ;
Πολλές φορές. Στο πληκτρολόγιο μου συνήθως! :lol: :P

Όπως είπε και ο xmavidis το σημαδάκι αυτό "πιάνει" όλα τα στοιχεία της σελίδας. Δηλ αν γράψεις αυτό:

Κώδικας: Επιλογή όλων

* {bla, bla}
ή αυτό:

Κώδικας: Επιλογή όλων

body, td, h3, div, κ.τ.λ, κ.τ.λ.... {bla, bla}
είναι το ίδιο πράγμα. Γιατί λοιπόν να γράφεις το δεύτερο όταν γλυτώνεις χρόνο;


Τώρα σε ότι αφορά αυτό που είπες: "Πρώτη φορά συνάντησα css που να δουλεύει σωστά σε ie και όχι στον firefox!".
Δεν είναι ακριβώς αλήθεια αυτό. Υπάρχουν μερικά σημαδάκια που δουλεύουν στον ένα browser και μερικά που δουλεύουν στον άλλο. Επίσης το ποια δουλεύουν στον ένα και το ποια στον άλλο εξαρτάται και από το quirk mode (qm). Άλλα δουλεύουν με το qm ενώ άλλα όχι! Σκέτο μπέρδεμα....

Επίσης έκανα ένα πείραμα. Έχω και εγώ firefox 2.0.0.3 αλλά δεν αντιμετώπισα το πρόβλημα που είπες. Επειδή λοιπόν όταν γράφεις τα css "πιάνει" πάντα αυτο που έχεις γράψει τελευταίο:

Κώδικας: Επιλογή όλων

#header {margin:0px;}
#header {margin:10px;}
δηλ στην προκειμένη περίπτωση το margin:10px; σκέφτομαι ότι ίσως παρακάτω στο template που έχεις να υπάρχει μια άλλη εντολή που να αναιρεί το *.


Τώρα για το clear.
Ας πούμε ότι θέλεις να βάλεις δύο πράγματα δίπλα-δίπλα. Θα γράψεις float:left (ή right για δεξιά εννοείται). Γράφοντας float:left (right) όλα τα πράγματα θα πάνε αριστερά. Τι γίνεται όμως αν θες μερικά πράγματα να μην πάνε; Τότε γράφεις clear:left (right) που "καθαρίζει" το τοπίο από την "κακιά" συνήθεια του να πηγαίνουν όλα δίπλα-δίπλα.

Υπάρχουν και στιγμές που θες μόνο ένα πράγμα να γίνεται floated. Εξ' ού και το extra class "clear".

Ερώτηση: Γιατί δεν υπάρχει float:center για το κέντρο... Μου λέτε; Ε; :x :doh: :crybaby:
1) Για όποιον γράφει με πολυτονικά....
2) Καλά ακόμα να συνηθίσετε την ιδέα ότι δεν γράφουμε ούτε με greeklish ούτε με κεφαλαία;

Άβαταρ μέλους
Kainourios
Ruby Moderator
Δημοσιεύσεις: 504
Εγγραφή: 18 Μάιος 2005 16:20
Τοποθεσία: Κορυδαλλός
Επικοινωνία:

Το έχετε ξαναδεί το * ;

Δημοσίευση από Kainourios » 26 Μάιος 2007 18:41

Patriot έχεις δίκιο... είχα βάλει ένα h1 και δεν είχα δηλώσει margin καθόλου. Μόλις έβαλα κι εκεί 0 όλα καλά. Βέβαια ο ie δεν είχε πρόβλημα και ο firefox έφτιαχνε με το *. To * δε πρέπει να είναι ακριβώς το ίδιο με το body, γιατί στο body έχω margin:0 και πάλι λάθος μου το έδειχνε. Ευτυχώς έφτιαξε, τhanks :).

Απάντηση

Επιστροφή στο “CSS - Cascading Style Sheets”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης