Πρόβλημα όταν βάζω 4 gb μνήμης ram.

Προβλήματα που αντιμετωπίζουμε χρησιμοποιώντας κάποια από τις συσκευές που απαρτίζουν τους Η/Υ μας.

Συντονιστές: Super-Moderators, Software & Hardware Moderators

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
takis1985
Δημοσιεύσεις: 1206
Εγγραφή: 17 Μάιος 2001 03:00
Τοποθεσία: lesvos
Επικοινωνία:

Πρόβλημα όταν βάζω 4 gb μνήμης ram.

Δημοσίευση από takis1985 » 14 Ιουν 2008 13:18

Γεια χαρά.
Έχω αυτή τη μητρική http://www.plaisio.gr/product.aspx?cata ... ct=1076841
Στην αρχή με 2 gb ram δούλεύει σωστά, όταν όμως βάλω άλλα 2bg μνήμης τότε όταν τον ξεκινάω βγάζει μια μπλε οθόνη και γράφει αυτό: A problem has been detected and windows has been shut down to prevent damage to your computer
IRQOL_NOT_LESS_OR_EQUAL

Παρακάτω λέει ότι ίσως χρειάζεται windows update και μετά ότι εάν παραμένει το πρόβλημα τότε να αποσυνδέσω το hardware που ίσως να έβαλα πρόσφατα.
Το λειτουργικό είναι windows vista home basic 64bit και οι μνήμες ddr2 στα 800mhz.
Το ένα ζευγάρι μνημών είναι αυτό: http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.553001
και το άλλο είναι αυτό: http://www.plaisio.gr/product.aspx?cata ... ct=1026399
Μήπως πρέπει να κάνω update το BIOS;

sibas
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 1851
Εγγραφή: 21 Φεβ 2003 01:21
Τοποθεσία: Μια εδώ.. Μια εκεί.. Σήμερα είμαι εδώ!!!
Επικοινωνία:

Πρόβλημα όταν βάζω 4 gb μνήμης ram.

Δημοσίευση από sibas » 14 Ιουν 2008 14:00

Λοιπόν μπορεί να οφείλετε σε πολλούς παράγοντες το μήνυμα που σου βγάζει, εγώ είχα παρόμοιο πρόβλημα, είχα 2ram X 500 και 1 Χ 1 για να μου λειτουργήσουν έπρεπε να βάλω πρώτα την μεγάλη ram και έπειτα τις μικρές .
δοκίμασε τα παρακάτω
1 δες αν έχει σκόνες η οτιδήποτε άλλο που μπορεί να μπλοκάρει την επικοινωνία των ram
2 δοκίμασε να βάλεις μόνο τις νέες ram για να δεις αν παίζουν, βάλε μια παλιά μια νέα μαζί και δες αν λειτουργεί έτσι, τέλος πάντων κάνε διάφορους συνδυασμούς
3 δεν ξέρω αν στο bios σου μπορείς να αλλάξεις παραμέτρους σε σχέση με τις ram

Άβαταρ μέλους
deninho
Super Moderator
Δημοσιεύσεις: 7066
Εγγραφή: 17 Ιαν 2004 16:01
Τοποθεσία: σ'άλλη διάσταση
Επικοινωνία:

Πρόβλημα όταν βάζω 4 gb μνήμης ram.

Δημοσίευση από deninho » 14 Ιουν 2008 14:31

Με όποιο από τα δύο σετάκια μνήμς κι αν ξεκινήσεις λειτουργεί σωστά, στα 2gb? μήπως είναι ελαττωματικό το ένα σετάκι εκ των δύο?

PS. nvidia chipset ήθελες.. καλά να πάθεις :P

Άβαταρ μέλους
soteres2002
S. & H. Moderator
Δημοσιεύσεις: 1524
Εγγραφή: 05 Μαρ 2004 22:17
Τοποθεσία: Ιωάννινα

Πρόβλημα όταν βάζω 4 gb μνήμης ram.

Δημοσίευση από soteres2002 » 14 Ιουν 2008 18:06

Καταρχάς το ίδιο το λειτουργικό υποστηρίζει μνήμη 4GB? Αυτό πρέπει να είναι ζήτημα λογισμικού και όχι hardware, το σφάλμα IRQOL_NOT_LESS_OR_EQUAL με κάνει να το πιστεύω αυτό (χωρίς να είναι σίγουρα αυτό το πρόβλημα). Υπάρχει ένα κάτω και άνω όριο σε αυτά, δεν βάζεις όσο θες εσύ... Τσέκαρέ το για να φύγει αυτή η υποψία.

Από 4GB πάντως ξεκινάει τα Windows 2008 Datacenter που έχω για normal λειτουργία. Διαφορετικά αν έχεις λιγότερη, κάνει ένα είδος caching όλη την μνήμη(!) για ταχύτερη προσπέλαση. Τόσο γρήγορα δεν φορτώνουν οι εφαρμογές ούτε στα ΧΡ που είχα. Το VS2008 πχ φορτώνει σε 0,5sec , ενώ στο ίδιο μηχάνημα με ΧΡ έκανε κάποιο χρόνο να φορτώσει...

smiley
Δημοσιεύσεις: 1382
Εγγραφή: 18 Μαρ 2005 14:02

Πρόβλημα όταν βάζω 4 gb μνήμης ram.

Δημοσίευση από smiley » 14 Ιουν 2008 18:57

Το σφάλμα αυτό "IRQL_not_less_or_equal" παρουσιάζεται, όταν ένα kernelmode-process ή ακόμα όταν ένα driver προσπαθεί να γράψει σε μια λάθος διεύθυνση, για την οποία δεν έχει δικαίωμα πρόσβασης. Πιθανόν κάποιο driver να μην δουλεύει σωστά. Πως βρίσκεις ποιό driver είναι την στιγμή που παρουσιάζετε το πρόβλημα? καμιά ιδέα?

STOP 0x0000000A(0xZZZZZZZZ,0xYYYYYYYY,0xXXXXXXXX,0xVVVVVVVV)

IRQL_not_less_or_equal

http://support.microsoft.com/kb/818501/el

μήπως θα βοηθούσε να εγκαταστήσεις τα VISTA τελείως και πάλι από την αρχή αφού πρώτα βάλεις την μνήμη στα 4GB

Άβαταρ μέλους
soteres2002
S. & H. Moderator
Δημοσιεύσεις: 1524
Εγγραφή: 05 Μαρ 2004 22:17
Τοποθεσία: Ιωάννινα

Πρόβλημα όταν βάζω 4 gb μνήμης ram.

Δημοσίευση από soteres2002 » 14 Ιουν 2008 19:10

Αν αφαιρέσεις τις μνήμες έτσι ώστε να έχεις 2GB υπάρχει περίπτωση να δείς το eventlog και να βρεις από κει που κολάει. Αρκεί να έχεις ενεργοποιἠσει την καταγραφή των kenrel events. Και πάλι όμως αν δεν το έχεις κάνει αυτό, σίγουρα κάπου υπάρχει κάποιο dump αλλά για αυτό πρέπει να ξέρεις που να ψάξεις...

Πάντως πιστεύω να αξίζει να δοκιμάσεις ένα re-install καθώς είναι ασαφές από τη συζήτηση τώρα τι το προκαλεί αυτό. Ψάχνουμε ψίλους στα άχυρα έτσι...

Άβαταρ μέλους
deninho
Super Moderator
Δημοσιεύσεις: 7066
Εγγραφή: 17 Ιαν 2004 16:01
Τοποθεσία: σ'άλλη διάσταση
Επικοινωνία:

Πρόβλημα όταν βάζω 4 gb μνήμης ram.

Δημοσίευση από deninho » 14 Ιουν 2008 22:23

IRQL LESS NOT EQUAL εμφανίζεται όταν υπάρχει πρόβλημα στο hardware. Δοκίμασέ τες, μια μια σε κάθε ένα slot, και να τρέχεις κάποιο διαγνωστικό για μνήμες (είτε το ενσωματωμένο των Vista - τουλάχιστον δύο περάσματα για κάθε δοκιμή, είτε το memtest)

@Smiley: Λογικά δεν έχουν πρόβλημα τα Vista. Ακόμη και με διαφορετική M/b, με διαφορετικό chipset, και bootαραν κανονικά. Τώρα, αν αντέχει σε τέτοια κακουχία, και δεν αντέχει 2 γίγα μνήμης παραπάνω, τι να πω :P

Άβαταρ μέλους
takis1985
Δημοσιεύσεις: 1206
Εγγραφή: 17 Μάιος 2001 03:00
Τοποθεσία: lesvos
Επικοινωνία:

Πρόβλημα όταν βάζω 4 gb μνήμης ram.

Δημοσίευση από takis1985 » 14 Ιουν 2008 22:33

deninho έγραψε: PS. nvidia chipset ήθελες.. καλά να πάθεις :P
Ο φίλος σου ο Connoras έχει δοαφορετική άποψη.

Άβαταρ μέλους
deninho
Super Moderator
Δημοσιεύσεις: 7066
Εγγραφή: 17 Ιαν 2004 16:01
Τοποθεσία: σ'άλλη διάσταση
Επικοινωνία:

Πρόβλημα όταν βάζω 4 gb μνήμης ram.

Δημοσίευση από deninho » 14 Ιουν 2008 22:36

Κοίτα να δεις.. Κι εγώ nVidia chipset έχω στο pc μου, αλλά φρόντισα να είναι το κορυφαίο chipset για AMD s939 :wink:

Τα καλύτερα chipset για intel ήταν πάντα τα intel :)

Αυτό δε σημαίνει ότι δεν είναι καλό το chipset, αλλά πολύ πιθανό να σου δημιουργούν συχνότερα προβλήματα, καλή ώρα όπως τώρα :)

smiley
Δημοσιεύσεις: 1382
Εγγραφή: 18 Μαρ 2005 14:02

Πρόβλημα όταν βάζω 4 gb μνήμης ram.

Δημοσίευση από smiley » 14 Ιουν 2008 23:04

βάση ποιάς λογικής... άλλα έχεις δίκιο κάποια λογική πάντα υπάρχει... άλλα όπως περιγράφει υπάρχει πρόβλημα και αν είναι μικρότερη κακουχία να ψάχνες ψίλους στα άχειρα εδώ οι ρόδες και εκεί τα πίτουρα... κάποιο driver θα είναι που αν γίνει re-install μπορεί να έρθουν όλα στη θέση τους... 100% κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος να κάνει διάγνωση όσο έμπειρος και αν είναι αν δεν δοκιμάσει κάποια πράγματα... ίσως αν έβαζε μόνο τη νέα ram στη θέση που ήταν η παλία να ξεκαθαριστεί τουλάχιστον αν δουλεύει η νέα δηλαδή με το PC στα 2 GB δίχως πρόβλημα...

Άβαταρ μέλους
takis1985
Δημοσιεύσεις: 1206
Εγγραφή: 17 Μάιος 2001 03:00
Τοποθεσία: lesvos
Επικοινωνία:

Πρόβλημα όταν βάζω 4 gb μνήμης ram.

Δημοσίευση από takis1985 » 15 Ιουν 2008 01:17

Δοκίμασα όλους τους συνδιασμούς και μόνες τις καινούργιες μνήμες και είναι οκ.
Μήπως να κάνω bios update;
Είχα ξανακάνει πριν κανα χρόνο σε μια παλιά μητρική.
Απλα θέλω τη βοήθεια σας σε αυτή τη διαδιικασία.
Η μητρικη είναι αυτή:
http://www.plaisio.gr/product.aspx?cata ... ct=1076841
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος takis1985 την 15 Ιουν 2008 01:36, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

smiley
Δημοσιεύσεις: 1382
Εγγραφή: 18 Μαρ 2005 14:02

Πρόβλημα όταν βάζω 4 gb μνήμης ram.

Δημοσίευση από smiley » 15 Ιουν 2008 01:23

θα τα μπερδέψεις πιο πολύ αυτό φοβάμαι... αν δεν σε κοστίζει πολλά κάνε καλύτερα re-install με επιλογή format (φυσικά δεν θα πρέπει να έχεις πράγματα πάνω δίχως να τα έχεις κάνει πρωτήτερα backup σε κάποιο άλλο αποθηκευτικό μέσο) αφού πρώτα βάλλεις τα 2 Χ 2GB πάνω στη μητρική και μετά βλέπεις σαν τελευταία επιλογή το bios update πολύ προσεχτικά και αν φτάσεις στο αμήν... δες κατ αρχήν τη version είναι αν είναι πάρα πολύ παλιά κάπου κάπου καλό είναι ένα bios update

τα ram blocks φαντάζομαι ότι για assus είναι απο τα προτεινόμενα και όμοια μεταξύ τους, ίδια μάρκα?

Άβαταρ μέλους
takis1985
Δημοσιεύσεις: 1206
Εγγραφή: 17 Μάιος 2001 03:00
Τοποθεσία: lesvos
Επικοινωνία:

Πρόβλημα όταν βάζω 4 gb μνήμης ram.

Δημοσίευση από takis1985 » 15 Ιουν 2008 01:35

smiley έγραψε:θα τα μπερδέψεις πιο πολύ αυτό φοβάμαι... αν δεν σε κοστίζει πολλά κάνε καλύτερα re-install με επιλογή format (φυσικά δεν θα πρέπει να έχεις πράγματα πάνω δίχως να τα έχεις κάνει πρωτήτερα backup σε κάποιο άλλο αποθηκευτικό μέσο) αφού πρώτα βάλλεις τα 2 Χ 2GB πάνω στη μητρική και μετά βλέπεις σαν τελευταία επιλογή το bios update πολύ προσεχτικά και αν φτάσεις στο αμήν... δες κατ αρχήν τη version είναι αν είναι πάρα πολύ παλιά κάπου κάπου καλό είναι ένα bios update

τα ram blocks φαντάζομαι ότι για assus είναι απο τα προτεινόμενα και όμοια μεταξύ τους, ίδια μάρκα?
Κάτι που ξέχασα να κάνω το έκανα τώρα, διαπίστωσα ότι με 3 απο τα 4 dimm παίζει σωστά.
Δηλαδί στα 3gb ram δεν εμφανίζει τη μπλε οθόνη.
Όταν λες "re-install με επιλογή format αφού πρώτα βάλλεις τα 2 Χ 2GB"
ενοείς να κάνω format και να ξαναπεράσω τα windows; Εάν ναι το έχω κάνει ήδη και δεν άλαξε κάτι.

smiley
Δημοσιεύσεις: 1382
Εγγραφή: 18 Μαρ 2005 14:02

Πρόβλημα όταν βάζω 4 gb μνήμης ram.

Δημοσίευση από smiley » 15 Ιουν 2008 01:42

αν δεν βγάλεις άκρη τελεικά τότε κάνε re-install όπως είπα... το σκεπτικό μου είναι πως αν έχεις τα 4GB πάνω... θα αναγκαστεί η VISTA να τα βάλει στη σειρά και αν όχι τότε η κοινή λογική σε παραπέμπει παραπέρα μέχρι και για bio update


Όταν λες "re-install με επιλογή format αφού πρώτα βάλλεις τα 2 Χ 2GB"
ενοείς να κάνω format και να ξαναπεράσω τα windows; Εάν ναι το έχω κάνει ήδη και δεν άλαξε κάτι.

αν το έκανες ήδη με τα 4GB πάνω... δέν κόλλησε πουθενά... αμέσως σε μπλε οθόνη σε έβγαλε μετά το πρώτο reboot?

Άβαταρ μέλους
takis1985
Δημοσιεύσεις: 1206
Εγγραφή: 17 Μάιος 2001 03:00
Τοποθεσία: lesvos
Επικοινωνία:

Πρόβλημα όταν βάζω 4 gb μνήμης ram.

Δημοσίευση από takis1985 » 15 Ιουν 2008 02:04

smiley έγραψε:αν δεν βγάλεις άκρη τελεικά τότε κάνε re-install όπως είπα... το σκεπτικό μου είναι πως αν έχεις τα 4GB πάνω... θα αναγκαστεί η VISTA να τα βάλει στη σειρά και αν όχι τότε η κοινή λογική σε παραπέμπει παραπέρα μέχρι και για bio update


Όταν λες "re-install με επιλογή format αφού πρώτα βάλλεις τα 2 Χ 2GB"
ενοείς να κάνω format και να ξαναπεράσω τα windows; Εάν ναι το έχω κάνει ήδη και δεν άλαξε κάτι.

αν το έκανες ήδη με τα 4GB πάνω... δέν κόλλησε πουθενά... αμέσως σε μπλε οθόνη σε έβγαλε μετά το πρώτο reboot?
Όταν πήγα να ξεκινήσω κολούσε και εβγαζε πάλι τη μπλε οθονη και δεν προχορούσε η εγγατάσταση.

Απάντηση

Επιστροφή στο “PC Hardware”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες