Σπιτική μαρμελάδα

Ας χαλαρώσουμε και λίγο... Aς κουτσομπολέψουμε μια σταλιά, ας πούμε και κανένα ανέκδοτο!

Συντονιστές: theiapythia, Super-Moderators

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
stelios8
Δημοσιεύσεις: 4
Εγγραφή: 11 Αύγ 2008 15:53

Σπιτική μαρμελάδα

Δημοσίευση από stelios8 » 11 Αύγ 2008 15:56

Για σας.Μια ερώτηση:έχει κάνει καμία σας μαρμελάδα στο σπίτι?Δοκίμασα δύο φορές μέσα σε μία μέρα κ απέτυχα.Συγκεκριμένα πόση ώρα ακριβώς πρέπει να βράσω τη ζάχαρη με το φρούτο για να μη μου καραμελώσει?Σε καμία συνταγή δε βρήκα τον ακριβή χρόνο...

XAndreasX
Δημοσιεύσεις: 194
Εγγραφή: 29 Ιουν 2008 23:36

Σπιτική μαρμελάδα

Δημοσίευση από XAndreasX » 11 Αύγ 2008 16:10

stelios8 έγραψε:Για σας.Μια ερώτηση:έχει κάνει καμία σας μαρμελάδα στο σπίτι
καλε εγω ειμαι φοβερη μαγείρισσα :P
-----------------

Άβαταρ μέλους
fiskilis
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 14093
Εγγραφή: 16 Νοέμ 2003 22:44
Τοποθεσία: Athens
Επικοινωνία:

Σπιτική μαρμελάδα

Δημοσίευση από fiskilis » 11 Αύγ 2008 17:43

Μπορει καμια μας να μην εχει φτιαξει μαρμελαδες αλλα παρε εδω να εχεις να πορευεσε !!
Αντί να αγοράζετε μαρμελάδες, φτιάξτε τις δικές σας. Το μόνο που χρειάζεσται είναι φρούτα, ζάχαρη, μια βαθιά κατσαρόλα και μερικά βάζα.

Τι πρέπει να ξέρετε:

Να χρησιμοποιείτε πάντα φρούτα χωρίς ψεγάδια, ώριμα αλλά όχι πολύ μαλακά. Εάν τα φρούτα σας είναι παραγινομένα, η μαρμελάδα μπορεί να μουχλιάσει.
Όλα τα φρούτα πρέπει να τα πλένετε πολύ σχολαστικά.
Τα σκληρά φρούτα αφήστε τα να σιγοβράσουν για λίγη ώρα πριν βάλετε τη ζάχαρη. Έτσι θα μαλακώσουν και θα βγάλουν και την πηκτίνη τους.
Η πηκτίνη βρίσκεται κυρίως στα κουκούτσια και τη φλούδα. Εφόσον δεν τα χρησιμοποιείτε, μια καλή ιδέα είναι να τα βάλετε σε ένα τούλι, να τα δέσετε και να τα αφήσετε να βράσουν για λίγη ώρα μαζί με τα φρούτα.
Η μαρμελάδα είναι έτοιμη όταν η θερμοκρασία βρασμού φτάσει τους 104-105°C. Μην την αφήσετε να βράσει παραπάνω από όσο χρειάζεται γιατί θα χαλάσει και ίσως ζαχαρώσει.
Εάν δεν έχετε θερμόμετρο, κάντε το τεστ του κρύου πιάτου. Βάλτε δύο πιατάκια στην κατάψυξη. Βάλτε πάνω στο ένα πιατάκι 1 κ.γ. μαρμελάδα. Βάλτε το ξανά στην κατάψυξη για ένα λεπτό. Βγάλτε το και προσπαθήστε να κάνετε μια γραμμή στη μαρμελάδα, με το δάχτυλό σας. Αν μπορείτε να κάνετε τη γραμμή χωρίς να προσπαθεί η μαρμελάδα να ξαναενωθεί, τότε είναι έτοιμη! (Το άλλο πιατάκι είναι για την περίπτωση που δεν πετύχει το πρώτο. Τότε θα συνεχίσετε με το δεύτερο, μετά από λίγη ώρα). Όση ώρα δοκιμάζετε, βγάλτε τη μαρμελάδα από τη φωτιά, για να μην παραβράσει.
Τα βαζάκια σας να είναι αποστειρωμένα και να κλείνουν καλά. Βάλτε τη μαρμελάδα στα βάζα όσο είναι ακόμα καυτή, κλείστε τα και γυρίστε τα ανάποδα μέχρι να κρυώσουν. Έτσι θα κλείσουν αεροστεγώς. Μόνο εάν έχετε αφήσει μεγάλα κομμάτια φρούτου ή φλούδας (στα πορτοκάλια ας πούμε) μην την κλείσετε αμέσως, γιατί τα κομμάτια θα ανέβουν όλα στην επιφάνεια. Αφήστε τη να κρυώσει λίγο και μετά ανακατέψτε και βάλτε στα βάζα.
Οι καλά κλεισμένες μαρμελάδες θα διατηρηθούν σε ξηρό,σκοτεινό και δροσερό μέρος μέχρι και ένα χρόνο. Αφού τις ανοίξετε, βάλτε τις στο ψυγείο όπου θα διατηρηθούν για 6 μήνες περίπου.
Εάν η μαρμελάδα σας μουχλιάσει καλό είναι να την πετάξετε αμέσως. Κανονικά δεν πρέπει ούτε να πετάμε το πάνω στρώμα και να τρώμε το υπόλοιπο.

Πηκτίνη
Η μαρμελάδα για να πήξει χρειάζεται πηκτίνη. Κάποια φρούτα έχουν πολύ πηκτίνη και κάποια σχεδόν καθόλου.
Φρούτα με πολύ πηκτίνη είναι
Μήλα, δαμάσκηνα, πορτοκάλια, μανταρίνια, γκέιπφρουτ, λεμόνια.
Μεσαία ποσότητα πηκτίνης περιέχουν τα
Βερίκοκα, κυδώνια
Μικρή ποσότητα πηκτίνης έχουν τα
κεράσια, βύσσινα, σταφύλια, πεπόνια
Ελάχιστη ποσότητα περιέχουν τα
νεκταρίνια, φράουλες, ροδάκινα, αχλάδια, σύκα

Εάν τα φρούτα λοιπόν που διαλέξατε για τη μαρμελάδα σας δεν περιέχουν αρκετή πηκτίνη, μπορείτε να προσθέσετε λίγα με υψηλή περιεκτικότητα όπως τα πορτοκάλια ή τα μήλα. Επίσης κυκλοφορεί στο εμπόριο ειδική ζάχαρη για μαρμελάδες που περιέχει πηκτίνη. Εάν τη χρησιμοποιήσετε, να ξέρετε πως η μαρμελάδα θα χρειαστεί πολύ λιγότερο βράσιμο.
http://www.sintagespareas.gr/simboules/ ... lades.html

Άβαταρ μέλους
Sheena
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 3654
Εγγραφή: 07 Σεπ 2005 00:00

Σπιτική μαρμελάδα

Δημοσίευση από Sheena » 12 Αύγ 2008 01:35

:o Αυτό που δεν περίμενα να δω εδώ μέσα είναι συνταγές. Αλλά εντάξει, στο Χαλαρά και Ανάλαφρα είμαστε.... :wink:

Γενικότερα οι μαρμελάδες χρειάζονται ίση μερίδα φρούτων με ζάχαρη, εκτός αν θες να την κάνεις πιο ελαφριά όσον αφορά την ζάχαρη, οπότε μειώνεις την ποσότητα. Στο τέλος προσθέτεις χυμό λεμονιού ως συντηρητικό.

Επίσης στο greekmasa.gr μπορείς να βρεις αρκετές συνταγές για μαρμελάδα και καλογραμμένες μάλιστα... ;)
Εικόνα

id12856 Οι άγγελοι πάνε κοντά με τους αγγέλους...

zeppos
Δημοσιεύσεις: 431
Εγγραφή: 26 Μαρ 2006 10:43
Τοποθεσία: Kyklades
Επικοινωνία:

Σπιτική μαρμελάδα

Δημοσίευση από zeppos » 13 Αύγ 2008 08:46

Ο χυμός λεμονιού (ξυνά) είναι αυτό που δεν αφήνει το σιρόπι να καραμελώσει.

Για 1 κιλό φρούτα 1/2 κιλό ζάχαρι, ένα ποτήρι του κρασιού νερό, 2 γερά λεμόνια, 5 ξερά γαρύφαλλα (προαιρετικό)...
Βράσιμο επί 30 λεπτά και καλό συνεχές ανακάτεμα..
Τα σύκα (ψιλοκομένα) είναι φρούτα εποχής και κάνουν ωραία μαρμελάδα!!
Εικόνα

Άβαταρ μέλους
Connor MacLeod
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 13372
Εγγραφή: 07 Φεβ 2005 13:36
Τοποθεσία: Κοζάνη
Επικοινωνία:

Σπιτική μαρμελάδα

Δημοσίευση από Connor MacLeod » 18 Αύγ 2008 01:02

Εγω θα την κανω την ερώτηση παλι.

γιατι δεν παίρνεις μια έτοιμη "σπιτικη" μαρμελάδα απο το super market?
Εχει βαζάκια τα οποια γράφουν επάνω "Σπιτικη Μαρμελαδα".

:-?
Meizu MX5(5.5"/8Core/3GB/32GB/Sony IMX220 20.7MP)
PC 27'' (3770@3.4/16GB/560SE/500GB SATA3/650W S12G)
Mac mini (2.5GHz/8GB/6630/90GB GorsairGT)

Άβαταρ μέλους
stelios8
Δημοσιεύσεις: 4
Εγγραφή: 11 Αύγ 2008 15:53

Σπιτική μαρμελάδα

Δημοσίευση από stelios8 » 18 Αύγ 2008 02:23

Εχεις παιδάκι?Μόνο αν έχεις θα καταλάβεις...

Άβαταρ μέλους
Connor MacLeod
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 13372
Εγγραφή: 07 Φεβ 2005 13:36
Τοποθεσία: Κοζάνη
Επικοινωνία:

Σπιτική μαρμελάδα

Δημοσίευση από Connor MacLeod » 18 Αύγ 2008 09:43

ααααα.....
ετσι ναι!
Δεκτον.!
Meizu MX5(5.5"/8Core/3GB/32GB/Sony IMX220 20.7MP)
PC 27'' (3770@3.4/16GB/560SE/500GB SATA3/650W S12G)
Mac mini (2.5GHz/8GB/6630/90GB GorsairGT)

Άβαταρ μέλους
Nektarios333
Δημοσιεύσεις: 136
Εγγραφή: 26 Μαρ 2007 17:58
Επικοινωνία:

Σπιτική μαρμελάδα

Δημοσίευση από Nektarios333 » 19 Αύγ 2008 12:53

Μαρμελάδα βερύκοκο

Υλικά (για 2 γυάλες μαρμελάδα):

1 κιλό βερύκοκα,
περίπου 1 κιλό ζάχαρη (πρακτικά, όση ποσότητα βερύκοκα, τόση ζάχαρη),
1 ποτήρι νερό,
1 αρωματική βανίλια

Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά τα βερύκοκα και τα κόβουμε σε 4 κομμάτια, αφαιρώντας τα κουκούτσια. Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και προσθέτουμε τα βερύκοκα ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, σε δυνατή φωτιά, για ένα εικοσάλεπτο περίπου. Ξαφρίζουμε με προσοχή τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια, προσθέτουμε τη βανίλια και συνεχίζουμε το ανακάτεμα χαμηλώνοντας τη φωτιά, για ένα δεκάλεπτο ακόμη.

Αφήνουμε να κρυώσει λίγο η μαρμελάδα και την τοποθετούμε στις γυάλες, όταν είναι ακόμη σχετικά ζεστή. Για να κλείσουμε τα καπάκια όμως, θα περιμένουμε να κρυώσει τελείως.

Άβαταρ μέλους
cdhyper
Literature Moderator
Δημοσιεύσεις: 9707
Εγγραφή: 23 Ιουν 2001 03:00
Τοποθεσία: Φωτονερόπετρα
Επικοινωνία:

Σπιτική μαρμελάδα

Δημοσίευση από cdhyper » 20 Αύγ 2008 03:10

Ρε σεις είναι απλά τα πράγματα. Ένα κιλό φρούτα, ένα κιλό ζάχαρη και βράσιμο με λίγο νερό. Άντε και ελάχιστο χυμό λεμονιού και κανέλα ξυλαράκι. Σιγά την επιστήμη. Έχω φτιάξει εγώ... και πορτοκάλια και βερύκοκα και βατόμουρα, μέχρι και κάστανα.
Σύγκριση τιμών Supermarket: http://www.shopnsave.gr
Νέα Ιταλικα επιπλα κουζινας
Για φιλοσόφους: http://filosofia.gr και http://liantinis.org

Άβαταρ μέλους
soteres2002
S. & H. Moderator
Δημοσιεύσεις: 1524
Εγγραφή: 05 Μαρ 2004 22:17
Τοποθεσία: Ιωάννινα

Σπιτική μαρμελάδα

Δημοσίευση από soteres2002 » 20 Αύγ 2008 04:48

Connor MacLeod έγραψε:Εγω θα την κανω την ερώτηση παλι.
γιατι δεν παίρνεις μια έτοιμη "σπιτικη" μαρμελάδα απο το super market?
Εχει βαζάκια τα οποια γράφουν επάνω "Σπιτικη Μαρμελαδα".
:-?
Άσχετο με μαρμελάδα, αλλά κι ο τυπάς στο ζαχαροπλαστείο εσένα σου φόρτωσε μπόμπα "σπιτικό" τσουρέκ. Ε, κάτι αντίστοιχο ισχύει και εδώ: άλλο σπιτίσια και άλλο φτιαχτή μαρμελάδα, φίλος.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Χαλαρά κι Ανάλαφρα”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες