Προφυλαξη πινακων

Συζητήσεις για την τοπική βάση δεδομένων Access της Microsoft

Συντονιστές: Super-Moderators, WebDev Moderators

Απάντηση
NIKOLAREAS
Δημοσιεύσεις: 3
Εγγραφή: 30 Σεπ 2008 09:23
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ

Προφυλαξη πινακων

Δημοσίευση από NIKOLAREAS » 30 Σεπ 2008 10:26

Φτιάχνω μια βάση δεδομένων στην Αccess με πάρα πολλά data.
Το σημαντικό σε αυτήν την βάση είναι τα data και όχι τόσο το πρόγραμμα. Εχω φτιάξει δικό μου environment και menu. Ο χρήστης δεν βάζει μέσα data πάρα μόνο βλέπει φόρμες μέσω επιλογών.

Θέλω να μην μπορεί ο χρήστης να δεί την βάση δεδομένων με shift και να πάρει τα data
με copy ή με export σε excel ή σε ascii.
Πως μπορώ να το κάνω αυτό? Μπορώ να απαγορεύσω το shift στο ανοιγμα?
paris_coach

Άβαταρ μέλους
kon73
Script Master
Δημοσιεύσεις: 224
Εγγραφή: 13 Απρ 2008 23:47
Επικοινωνία:

Προφυλαξη πινακων

Δημοσίευση από kon73 » 30 Σεπ 2008 16:08

NIKOLAREAS έγραψε:Φτιάχνω μια βάση δεδομένων στην Αccess με πάρα πολλά data.
Το σημαντικό σε αυτήν την βάση είναι τα data και όχι τόσο το πρόγραμμα. Εχω φτιάξει δικό μου environment και menu. Ο χρήστης δεν βάζει μέσα data πάρα μόνο βλέπει φόρμες μέσω επιλογών.

Θέλω να μην μπορεί ο χρήστης να δεί την βάση δεδομένων με shift και να πάρει τα data
με copy ή με export σε excel ή σε ascii.
Πως μπορώ να το κάνω αυτό? Μπορώ να απαγορεύσω το shift στο ανοιγμα?
Αγαπητέ Φίλε NIKOLAREAS στο Site μου (Δες το Link http://access.terapad.com/index.cfm?fa= ... eId=188127 ) αναφέρω εκεί για την απενεργοποίηση του Shift.

Όμως να ξέρεις ότι με την επιλογή Αρχείο - Λήψη εξωτερικών δεδομένων - Εισαγωγή παίρνουμε τα αντικείμενα της Access ακόμα και αν το Shift είναι απενεργοποιημένο. (Αν είναι mde το αρχείο τότε μπορούμε να πάρουμε μόνο τους πίνακες διότι τα άλλα αντικείμενα είναι απενεργοποιημένα (Φόρμες, ερωτημάτα κώδικες κλπ)).

Για να μην μπορεί κάποιος με την επιλογή Λήψη Εξωτερικών δεδομένων να εισάγει στην βάση μας τα αντικείμενα μίας βάσης κάνουμε κρυφά τα αντικείμενα.
Αν κάνουμε κρυφά τα αντικείμενα δεν μπορεί να τα εισάγουμε με την επιλογή Λήψη Εξωτερικών δεδομένων

Μπορούμε όμως με χρήση κώδικα VBA να τα εισάγουμε τα κρυφά αντικείμενα του mdb ενώ αν το αρχείο / Βάση είναι mde να εισάγουμε μόνο όλους τους πίνακες.

Φιλικά

kon73
My New Site http://www.MsAccess.gr
Free Access (VBA Code,Tutorials, Mdbs, Eclass, Eshop)
Εικόνα

NIKOLAREAS
Δημοσιεύσεις: 3
Εγγραφή: 30 Σεπ 2008 09:23
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ

Προφυλαξη πινακων

Δημοσίευση από NIKOLAREAS » 01 Οκτ 2008 09:21

Αγαπητέ kon73. Προχώρησα ήδη στην λύση σου (περίπου χωρίς τους κωδικούς). Σε ευχαριστώ.
Στην ουσία λες όμως ότι δεν μπορείς να ασφαλίσεις 100% τα data, αφού με VBA τα κάνεις όλα! Είναι έτσι?
Παρεπιπτόντως γιατί η μετατροπή σε mde είναι αχνή?
paris_coach

Άβαταρ μέλους
kon73
Script Master
Δημοσιεύσεις: 224
Εγγραφή: 13 Απρ 2008 23:47
Επικοινωνία:

Προφυλαξη πινακων

Δημοσίευση από kon73 » 01 Οκτ 2008 11:30

NIKOLAREAS έγραψε:Αγαπητέ kon73. Προχώρησα ήδη στην λύση σου (περίπου χωρίς τους κωδικούς). Σε ευχαριστώ.
Στην ουσία λες όμως ότι δεν μπορείς να ασφαλίσεις 100% τα data, αφού με VBA τα κάνεις όλα! Είναι έτσι?
Παρεπιπτόντως γιατί η μετατροπή σε mde είναι αχνή?
Φίλε NIKOLAREAS. Αυτό το που εννοώ είναι ότι με μετατροπή σε mde και με απόκρυψη τα αντικείμενα σε κρυφά μπορούμε με κώδικα VBA να εισάγουμε μόνο πίνακες. Όμως μπορούμε 99% να ασφαλίσουμε τα Data. Μπορούμε ακόμα και με τη χρήση VBA αν ορίσουμε κωδικό πρόσβασης για να ανοίγει η βάση, mdb ή mde να αποτρέψουμε και την εισαγωγή των πινάκων σε άλλη βάση.

Όμως ο ορισμός κωδικού πρόσβασης για άνοιγμα του mdb ή mde με ειδικά warez εργαλεία είναι δυνατόν να σπάσει. Θα μου πεις βέβαια είναι πολύ ψαγμένο αυτό αλλά οφείλω να το αναφέρω και αυτό έτσι δεν έχουμε 100% ασφάλιση των δεδομένων.

Μια άλλη δυνατότητα είναι να ορίσουμε Δικαιώματα σε διάφορους χρήστες για το ποιοι θα έχουν δικαίωμα ανάγνωσης και σε ποιους πίνακες. Όμως να σημειώσω ότι τα πράγματα περιπλέκουν καθότι έχουμε την δημιουργία ένος απαραίτητου συνοδευτικού αρχείου mdw που περιέχει τα δικαιώματα και τις ομάδες χρηστών για κάθε αντικείμενο. Η κλήση του mdb γίνεται τότε με παράμετρο το αρχείο mdw και μόνο. Χωρίς αυτήν την παράμετρο το αρχείο mdb δεν γίνεται προσπελάσιμο.
Για τον ορισμό των δικαιώματα, χρηστών κλπ γίνεται με τα εργαλεία - Ασφάλεια αλλά και με κώδικα VBA (Αρκετά πολύπλοκο)

Τώρα η επιλογή για μετατροπή του αρχείου σε mde είναι αχνή γιατί δεν έχεις Access 2000. Θα μετατρέψεις το Format του αρχείου στην έκδοση που είναι και η Access σου πχ. Access XP. Εργαλεία - Βοηθήματα για βάσεις δεδομένων - Μετατροπή Βάσης Δεδομένων.
Με το που μετατραπεί η βάση σου στο Format που είναι και η Access θα μπορείς να το μετατρέψεις σε mde γιατί θα πάψει να είναι αχνό.

Φιλικά

kon73
My New Site http://www.MsAccess.gr
Free Access (VBA Code,Tutorials, Mdbs, Eclass, Eshop)
Εικόνα

Απάντηση

Επιστροφή στο “MS Access”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες