Ξέρετε πως ενεργοποιώ μάσκα με το κλικ;

Λύσεις προβλημάτων για το δημοφιλές πρόγραμμα κατασκευής παρουσιάσεων στο διαδίκτυο.

Συντονιστές: WebDev Moderators, Super-Moderators

Απάντηση
malos
Δημοσιεύσεις: 11
Εγγραφή: 10 Νοέμ 2008 21:01

Ξέρετε πως ενεργοποιώ μάσκα με το κλικ;

Δημοσίευση από malos » 10 Νοέμ 2008 23:22

Παιδιά ασχολούμαι λίγο καιρό με το flash.
Ζητώ συγνώμμη προκαταβολικά αν έχει απαντηθεί το ερώτημά μου ή αν καλύπτεται από κάποιο tutorial. Έχω διαβάσει λίγα tutorial και απλά (ότι βρήκα μέχρι τώρα :-? ).
Επειδή είμαι και λίγο πελαγωμένος, δεν μπόρεσα να βρώ την αναζήτηση στο forum :roll:

Ξέρετε πως μπορώ να κάνω ένα σχήμα να δουλεύει ως μάσκα στο πάτημα του κλικ και να το κινώ με το ποντίκι έχοντας πατημένο το κλικ;
(Ως movieclip ξέρω να το κάνω απλά. Όπως και να το κινώ με startdrag. Άλλα πως να είναι και κουμπί ταυτόχρονα και να γίνεται μάσκα μόνο με το κλικ ; )

Σας ευχαριστώ.
Τα σέβη μου.

Άβαταρ μέλους
Garakatsamol
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 919
Εγγραφή: 08 Μάιος 2007 00:27

Ξέρετε πως ενεργοποιώ μάσκα με το κλικ;

Δημοσίευση από Garakatsamol » 11 Νοέμ 2008 01:01

Πως είναι ακριβώς η λειτουργία του? Θα υπάρχει δηλαδή ένα mc που θα είναι ορατό πάνω στο stage και με το που θα το πατάς θα γίνεται μάσκα και θα το κάνεις drag? Όταν το αφήνεις τί θα γίνεται? Επίσης ποια έκδοση της actionscript χρησιμοποιείς?

Άβαταρ μέλους
korgr
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 5067
Εγγραφή: 07 Οκτ 2008 18:30
Τοποθεσία: Corinth
Επικοινωνία:

Ξέρετε πως ενεργοποιώ μάσκα με το κλικ;

Δημοσίευση από korgr » 11 Νοέμ 2008 08:52

Μία λύση είναι η εξής:

Δημιουργείς ένα mc όπου έχεις δύο keyframes με stop() στο κάθε ένα.
Στο πρώτο keyframe έχεις το σχήμα σου σε button (όχι mask)
OnClick:
gotoAndStop στο δεύτερο keyframe όπου υπάρχει το ίδιο σχήμα σε mask (στο από κάτω layer)
Start drag operation

Με ανάλογο τρόπο το επαναφέρεις στην πρώτη κατάσταση...

malos
Δημοσιεύσεις: 11
Εγγραφή: 10 Νοέμ 2008 21:01

Ξέρετε πως ενεργοποιώ μάσκα με το κλικ;

Δημοσίευση από malos » 11 Νοέμ 2008 10:07

@ Garakatsamol
Ψάχνω να δω ποια είναι η έκδοση ! Τρέχω ένα trial flash MX (version 6.0 τώρα το είδα :P )
μέσα από UBUNTU με το wine (το wine είναι για να τρέχει exe αρχεία).

@ korgr
Προσπαθώ αυτό που λες.
1 Κάνω Insert > New Symbol ;
2 Συνολικά 3 Layers Θα έχω ; 1 για το κουμπί, 2 για τη μάσκα και 3 για το gif animation που θέλω να φαίνεται από κάτω; (κομμάτι του gif δηλαδή που θα φαίνεται ανάλογα με τη μεταφορά του mouse)

Σας ευχαριστώ παιδιά για τις απαντήσεις :wink:
Τα σέβη μου.

Άβαταρ μέλους
korgr
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 5067
Εγγραφή: 07 Οκτ 2008 18:30
Τοποθεσία: Corinth
Επικοινωνία:

Ξέρετε πως ενεργοποιώ μάσκα με το κλικ;

Δημοσίευση από korgr » 11 Νοέμ 2008 10:48

Ναι σε όλα :)
Το πρώτο keyframe έχει μόνο το btn (1ο layer)
Το δεύτερο έχει περιεχόμενα και στα 3 layers (όπως τα ανέφερες)
Μην ξεχάσεις τις stop()

Άβαταρ μέλους
korgr
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 5067
Εγγραφή: 07 Οκτ 2008 18:30
Τοποθεσία: Corinth
Επικοινωνία:

Ξέρετε πως ενεργοποιώ μάσκα με το κλικ;

Δημοσίευση από korgr » 11 Νοέμ 2008 10:51

Όπα!
Διόρθωση!
Το masked περιεχόμενο πρέπει να είναι εκτός του mc γιατί διαφορετικά θα το κουνάς και αυτό με drag
Και το btn στο 2ο keyframe πρέπει να είναι διάφανο ώστε να μην επικαλύπτει την μάσκα σου

Άβαταρ μέλους
Garakatsamol
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 919
Εγγραφή: 08 Μάιος 2007 00:27

Ξέρετε πως ενεργοποιώ μάσκα με το κλικ;

Δημοσίευση από Garakatsamol » 11 Νοέμ 2008 11:45

Υπάρχει και αυτή η λύση:
Αφού έχεις κάνει mc και τη μάσκα σου και την εικόνα σου, τους δίνεις ανάλογα instance names και βάζεις σε ένα frame:

Κώδικας: Επιλογή όλων

my_mask.cacheAsBitmap = true;
my_mc.cacheAsBitmap = true;
my_mask.onPress = function() {
	this._parent.my_mc.setMask(this);	
	startDrag(this);
};
my_mask.onRelease = function() {
	this._parent.my_mc.setMask(null);
	stopDrag();
};
Εννοείται ότι my_mc και my_mask είναι τα instance names
Αν κατάλαβα καλά θέλεις κάτι τέτοιο
Συνημμένα

mask_onpress.swf [ 390.98 KiB | Προβλήθηκε 1660 φορές ]

mask_onpress.zip
(396.75 KiB) Μεταφορτώθηκε 302 φορές

Άβαταρ μέλους
korgr
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 5067
Εγγραφή: 07 Οκτ 2008 18:30
Τοποθεσία: Corinth
Επικοινωνία:

Ξέρετε πως ενεργοποιώ μάσκα με το κλικ;

Δημοσίευση από korgr » 11 Νοέμ 2008 12:47

Ωραίος Τάσο!
Δυναμικές μάσκες 8)

Άβαταρ μέλους
Garakatsamol
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 919
Εγγραφή: 08 Μάιος 2007 00:27

Ξέρετε πως ενεργοποιώ μάσκα με το κλικ;

Δημοσίευση από Garakatsamol » 11 Νοέμ 2008 12:58

Thanx Νότη :)

Οι δύο γραμμές

Κώδικας: Επιλογή όλων

my_mask.cacheAsBitmap = true;
my_mc.cacheAsBitmap = true; 
δεν είναι απαραίτητες βέβαια χρειάζονται μόνο όταν θες να δώσεις και κάποιο alpha στη μάσκα αλλά τις έβαλα εκ παραδρομής. Λειτουργεί και χωρίς αυτές

malos
Δημοσιεύσεις: 11
Εγγραφή: 10 Νοέμ 2008 21:01

Ξέρετε πως ενεργοποιώ μάσκα με το κλικ;

Δημοσίευση από malos » 11 Νοέμ 2008 20:11

Παιδιά ευχαριστώ πολύ ! Είναι απίθανο. Τώρα μελετάω να καταλάβω τον κώδικά σου Τάσο

Τα parenet, this, την τελεία κλπ.

Μάλλον θα χτυπήσω κανένα βιβλίο από γνωστό βιβλιοπωλείο και γνωστές εκδόσεις (έχω δει ένα με καμιά 40αριά ευρώ. Κλασσική τιμή ξέρετε ) :lol:

Θα πειραματιστώ τώρα μπας και καταφέρω να μη φαίνεται η μάσκα ( το mc της ).
Να φαίνεται μόνο ένα φόντο (καφέ ας πούμε) μονόχρωμο. Όλο το stage να είναι κουμπί.
Στο κλικ να ανοίγει μασκούλα κάνα δυο πόντους και να κλείνει σε 2-3 δευτερόλεπτα.
Στο χώρο αυτό των δύο πόντων να φαίνεται από πίσω ένα animation gif με φωτιές ή κάτι σαν χρώματα που χύνονται και μετά να ηρεμεί το τοπίο. Με άλλο κλικ μετά να κάνει το ίδιο.

Αν το ανεβάσω σε 2 βδομάδες.... κάνω για flash :P . Αλλιώς θα το ρίξω στο :pint:

:lol: :lol: :lol:
Τα σέβη μου.

Άβαταρ μέλους
Garakatsamol
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 919
Εγγραφή: 08 Μάιος 2007 00:27

Ξέρετε πως ενεργοποιώ μάσκα με το κλικ;

Δημοσίευση από Garakatsamol » 11 Νοέμ 2008 20:24

Αχ, αν το'λεγες από την αρχή θα σου έλεγα ότι δε χρειάζεσαι μάσκες για κάτι τέτοιο αν κατάλαβα καλά αυτή τη φορά τι θέλεις, θα χρειαστείς ένα movie clip που θα το έχεις στο library και θα το κάνεις attach κάθε φορά που κάνεις κλίκ. Θα σου πω από αύριο όμως γιατί δεν έχω χρόνο τώρα.

Πάντως αν σκοπεύεις να ασχοληθείς ξεκίνα από actionscript 3 (flash CS3). Δεν υπάρχει λόγος να μάθεις τη 2 που έχει αρκετές διαφορές. Και αντί για βιβλίο μπορείς να χρησιμοποιήσεις το help του flash που έχει και παραδείγματα και tutorials και απ'όλα.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Flash γενικά”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες