.NET (Αρχικές λεπτομέριες...)

Συζητήσεις για τις γλώσσες του dot Net και για του Visual Studio της Microsoft

Συντονιστές: WebDev Moderators, Super-Moderators

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
selemeles
Δημοσιεύσεις: 464
Εγγραφή: 23 Νοέμ 2006 12:42
Τοποθεσία: Άνω Λιόσια
Επικοινωνία:

.NET (Αρχικές λεπτομέριες...)

Δημοσίευση από selemeles » 12 Μαρ 2009 21:15

Μιας και είμαι εντελώς ασχετός με το συγκεκριμένο θέμα, θέλω την πολύτιμη βοήθειά σας ώστε να βοηθήσουμε και όσους θέλουν να ξεκινήσουνε με την .NET

Καταρχήν πρώτη και βασικότερη ερώτηση : Τι είναι η .ΝΕΤ?
Γιατί έχουμε ASP.NET & VB.NET?
Για να τρέξει τι πρέπει να έχουμε εγκατεστημένο στο pc μας?
Ποιό είναι το πιο απλό πρόγραμμα που μπορούμε να κάνουμε με NET?
:: Blue Webeyes :: www.bwe.gr
-----------------------------------------------------
έπιπλα κουζίνας

Άβαταρ μέλους
dva_dev
Script Master
Δημοσιεύσεις: 3790
Εγγραφή: 16 Σεπ 2005 01:32
Επικοινωνία:

.NET (Αρχικές λεπτομέριες...)

Δημοσίευση από dva_dev » 13 Μαρ 2009 02:59

Με απλά λόγια (για πιο σύνθετα - και πιο ακριβή - υπάρχει το msdn.microsoft.com και το www.microsoft.com/net/Overview.aspx),
είναι κατ' αρχάς μια virtual machine που μπορεί να καταλαβαίνει IL (Intermediate assembly Language) κώδικα (δες το σαν assembly, όχι σαν native κώδικα που καταλαβαίνει η cpu) και να τον κάνει compile σε native on the fly, και κατά δεύτερον ένα σύνολο από βιβλιοθήκες και api.

Αν το δεις σε σχέση με την java, είναι το java.exe που μπορεί να τρέχει τα .class αρχεία μαζί με τις βιβλιοθήκες που προσφέρει η sun για την java.

Για να μπορέσεις να βάλεις το .net framework πρέπει να έχεις windows. (στον unix χώρο δες το mono project).

Η βασική διαφορά με την java στην οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις το framework και τις βιβλιοθήκες μόνο από μία γλώσσα προγραμματισμού - την java - η microsoft γενίκευσε λίγο περισσότερο το concept προσφέροντας τη δυνατότητα να φτιαχτούν "αναβαθμίσεις" των υπάρχοντων γλωσσών προγραμματισμού που να χρησιμοποιούν ότι υπάρχει ή φτιάχνεται χρησιμοποιώντας το .net framework. (Βασικά επέκτεινε τα θετικά χαρακτηριστικά που πρόσφερε το COM).

Οι νέες "αναβαθμισμένες" γλώσσες προγραμματισμού που χρησιμοποιούν το .net framework, όλες παράγουν IL κώδικα όταν γίνονται "compile", έτσι ο IL κώδικας μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιαδήποτε γλώσσα προγραμματισμού, χωρίς να ενδιαφέρει σε ποιά γλώσσα είχε γραφτεί αρχικά. Επίσης αφού φτιάχνονται νέες γλώσσες προγραμματισμού που βασίζουν το συντακτικό και τη γραμματική τους στις υπάρχουσες (ώστε να είναι ευκολότερη η εκμάθηση τους).
Ετσι η VB "αναβαθμίστηκε" σε VB.NET
ASP -> ASP.NET
COBOL -> NetCOBOL
Delphi -> Delphi.NET
Java -> J#
C++ -> C++/CLI, C#
και μερικές ακόμα (www.dotnetpowered.com/languages.aspx)

Νομίζω το hello world
C#:

Κώδικας: Επιλογή όλων

using System;
  
public class Program
{
    public static void Main(string[] args)
    {
        Console.WriteLine("Hello C# World :-)");
    }
}
VB.NET

Κώδικας: Επιλογή όλων

Module Program
 
    Sub Main()
        Console.WriteLine("Hello, world!")
    End Sub
 
End Module
ΥΓ. Το "αναβαθμίστηκε" είναι σε εισαγωγικά γιατί στην πραγματικότητα αφορά μια διαφορετική γλώσσα προγραμματισμού. Η C# έχει με τη C ή την C++ όση σχέση έχει και η Java. Tώρα, όπου δεν τα λέω καλά, γράψε λάθος.

Άβαταρ μέλους
Sheena
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 3654
Εγγραφή: 07 Σεπ 2005 00:00

.NET (Αρχικές λεπτομέριες...)

Δημοσίευση από Sheena » 13 Μαρ 2009 10:39

Καλά τα λες, μην ανησυχείς! Τόσα χρόνια σε .ΝΕΤ γράφω.....
Εικόνα

id12856 Οι άγγελοι πάνε κοντά με τους αγγέλους...

Άβαταρ μέλους
selemeles
Δημοσιεύσεις: 464
Εγγραφή: 23 Νοέμ 2006 12:42
Τοποθεσία: Άνω Λιόσια
Επικοινωνία:

.NET (Αρχικές λεπτομέριες...)

Δημοσίευση από selemeles » 13 Μαρ 2009 19:31

Και πως αρχίζει κάποιος να γράφει;
Ποιο πρόγραμμα χρειάζεται;
:: Blue Webeyes :: www.bwe.gr
-----------------------------------------------------
έπιπλα κουζίνας

Άβαταρ μέλους
Sheena
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 3654
Εγγραφή: 07 Σεπ 2005 00:00

.NET (Αρχικές λεπτομέριες...)

Δημοσίευση από Sheena » 16 Μαρ 2009 17:53

selemeles έγραψε:Και πως αρχίζει κάποιος να γράφει;
Ποιο πρόγραμμα χρειάζεται;
Visual Studio .NET 2005 ή 2008. Ξεκίνα από το 2005 που έχει σταθεροποιηθεί. Θα βρεις και τις 4 γλώσσες εκεί (VB.NET, C#, etc), όπως και την έκδοση του SQL express (mini έκδοση του SQL).

Δες και στην σελίδα της Microsoft, όπου υπάρχει δωρεάν express έκδοση του studio. (Δεν είναι η φουλ έκδοση, είναι απλά μια έκδοση για να δει κάποιος τι κάνει το studio. Αλλιώς το αγοράζεις ή το βρίσκεις από κάπου. Για να το αγοράσεις, θέλεις ΧΡΗΜΑ! ;))
Εικόνα

id12856 Οι άγγελοι πάνε κοντά με τους αγγέλους...

Άβαταρ μέλους
dt008
Δημοσιεύσεις: 90
Εγγραφή: 29 Ιουν 2003 01:54
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

.NET (Αρχικές λεπτομέριες...)

Δημοσίευση από dt008 » 17 Μαρ 2009 13:58

Αν είσαι φοιτητής, τότε είναι πολύ πιθανό να έχεις δωρεάν πρόσβαση για να κατεβάσεις το Visual Studio! Δες το www.dreamspark.com

exipnos
Δημοσιεύσεις: 30
Εγγραφή: 02 Απρ 2008 18:21

.NET (Αρχικές λεπτομέριες...)

Δημοσίευση από exipnos » 04 Απρ 2009 12:22

Τώρα πια στα πανεπιστήμια κάνουν .ΝΕΤ , Μπράβο!!

Άβαταρ μέλους
cherouvim
Script Master
Δημοσιεύσεις: 3137
Εγγραφή: 13 Ιούλ 2005 22:56
Τοποθεσία: Athens, Greece
Επικοινωνία:

.NET (Αρχικές λεπτομέριες...)

Δημοσίευση από cherouvim » 04 Απρ 2009 14:45

dva_dev έγραψε:Η βασική διαφορά με την java στην οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις το framework και τις βιβλιοθήκες μόνο από μία γλώσσα προγραμματισμού - την java - ...
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_JVM_languages
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Ja ... _languages

Άβαταρ μέλους
c0d3punk
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 1076
Εγγραφή: 15 Σεπ 2008 22:32
Τοποθεσία: Puerto pollo
Επικοινωνία:

.NET (Αρχικές λεπτομέριες...)

Δημοσίευση από c0d3punk » 19 Μάιος 2009 13:41

έχω λίγα χρόνια να ασχοληθώ με vb και επειδή προέκυψε ένα projectακι θα ασχοληθώ με την vb 2008. Επειδή ούτως ή άλλος θα διαβάσω για να θυμηθώ αλλά και να μάθω νέες χρήσεις της vb και κατ' επέκταση της 2008, σκέφτομαι μήπως θα ήταν προτιμότερο να ασχοληθώ με την VB.NET αντί της vb2008...??

Περίπτωση 1:η χρήση που θα κάνω για αρχή θα είναι σύνδεση με sql και καταχωρήσεις στη βάση δεδομένων και εμφάνιση διαγραμμάτων

Περίπτωση 2: έχω κατά νου αν θα γινόταν να μπορούσα μέσα από το πρόγραμμα που θα φτιάξω να κάνω τις καταχωρήσεις σε mysql (ή anyway σε mssql βάση) σε έναν webserver.

με ποιά από τις δύο εκδώσεις της vb πιστεύεται οτι (μακροπρόθεσμα) αξίζει να ασχοληθώ και λαμβάνοντας υπόψιν τις περιπτώσεις του παραπάνω project θα ήθελα να μου πείτε τη γνώμη σας αλλά και αντίστοιχη εμπειρία σας.
like ants in a colony we do our share
but there's so many other f****' insects out there || Ανανεωμένα Παρτάλια || biZfind.gr

Άβαταρ μέλους
Sheena
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 3654
Εγγραφή: 07 Σεπ 2005 00:00

.NET (Αρχικές λεπτομέριες...)

Δημοσίευση από Sheena » 19 Μάιος 2009 17:31

Τώρα πια με VB.NET / 2005 ή 2008 και οι δυο σε .ΝΕΤ είναι γραμμένες... Οπότε δεν σε παίρνει να πας πίσω. Άσε που κάνουν σύνδεση με όποια βάση αρέσκεσαι... ακόμα και Oracle! ;)
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Sheena την 20 Μάιος 2009 12:38, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Εικόνα

id12856 Οι άγγελοι πάνε κοντά με τους αγγέλους...

Άβαταρ μέλους
c0d3punk
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 1076
Εγγραφή: 15 Σεπ 2008 22:32
Τοποθεσία: Puerto pollo
Επικοινωνία:

.NET (Αρχικές λεπτομέριες...)

Δημοσίευση από c0d3punk » 20 Μάιος 2009 11:02

Sheena έγραψε:Τώρα πια με VB.NET / 2005 ή 2008 και οι δυο σε .ΝΕΤ είναι γραμμένες... Οπότε δεν σε παίρνει να πας πίσω. Άσε που κάνουν σύμδεση με όποια βάση αρέσκεσαι... ακόμα και Oracle! ;)
καλά για παλιότερη έκδοση δεν σκεφτόμουν ούτε κατά διάνοια!

δούλεψα εχτές που ξέκλεψα λίγο χρόνο τη VB 2008 και όντως στο menu δημιουργίας νέου project επάνω δεξιά είχε την επιλογή για να διαλέξεις .net framework (από το 2.0 ως το 3.2)

και μια ακόμα πιο περίεργη ερώτηση: μέσω του mono στο linux μπορούμε να προγραμματίσουμε σε .net, έχω δει για C# αλλά να υποθέσω και vb παίζει ε? και από την στιγμή οπυ κάνουμε compile ο μόνος τρόπος να τρέξουμε το πρόγραμμά μας είναι μέσα από simulation ή δοκιμάζουμε το πρόγραμμά μας σε windows (έστω και μέσα )?
like ants in a colony we do our share
but there's so many other f****' insects out there || Ανανεωμένα Παρτάλια || biZfind.gr

Άβαταρ μέλους
Sheena
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 3654
Εγγραφή: 07 Σεπ 2005 00:00

.NET (Αρχικές λεπτομέριες...)

Δημοσίευση από Sheena » 20 Μάιος 2009 12:37

Ναι, όντως μπορείς να επιλέξεις το framework που θέλεις. Τώρα για το linux που ρωτάς, αφού παίζει σε C# δεν θα παίζει σε vb; Για τα windows γίνεται αυτό που λες.

Όσο για το Linux, έχω χρόνια να δουλέψω μέσα από unix περιβάλλον και έτσι δεν μπορώ να πω με σιγουριά, αλλά με τα συμφέροντα που παίζονται δεν μου φαίνεται να μην έχει τέτοια επιλογή. Ψάξε λίγο παραπάνω στην knowledge base της μαμάς Microsoft. Είμαι σίγουρη, κάτι θα βρεις.
Εικόνα

id12856 Οι άγγελοι πάνε κοντά με τους αγγέλους...

Άβαταρ μέλους
c0d3punk
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 1076
Εγγραφή: 15 Σεπ 2008 22:32
Τοποθεσία: Puerto pollo
Επικοινωνία:

.NET (Αρχικές λεπτομέριες...)

Δημοσίευση από c0d3punk » 20 Μάιος 2009 13:38

ναι ok θα ψάξω απλά είπα μην γνωρίζεις ήδη μιας και είσαι .NET expert :-)

ευχαριστώ Sheena, σίγουρα θα χρειαστώ και πιο συγκεκριμένη βοήθεια επί του προγραμματισμού στο μέλλον και θα σε ενοχλήσω :-P :-)
like ants in a colony we do our share
but there's so many other f****' insects out there || Ανανεωμένα Παρτάλια || biZfind.gr

Απάντηση

Επιστροφή στο “dot Net και Visual Studio”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες