Μανώλη όλοι κάποιες στιγμές χρειάζονται βοήθεια, άλλοι ψάχνουν μόνοι τους σε διάφορες «πηγές» γνώσης, π.χ. στο web, βιβλία και άλλα διαθέσιμα resources, άλλοι ρωτάνε με τη μια σε forums για να πάρουν μια γρήγορη απάντηση, άλλοι ρωτάνε φίλους και γνωστούς κλπ. Αλλά ακόμα και το να ξέρεις ΤΙ θα ρωτήσεις και ΠΟΥ θα ψάξεις πολλές φορές είναι η μισή δουλειά. Το βλέπουμε σε καθημερινή βάση και εδώ μέσα από κόσμο που δεν ξέρει ή δεν θέλει να ψάξει σωστά ή να μάθει νέα πράγματα και απλώς βολεύονται με έτοιμες απαντήσεις και πρόσκαιρες λύσεις.
Από την άλλη αν έχεις την εμπειρία ή τις γνώσεις έστω και στην θεωρία, συνήθως ξέρεις που και πως να ψάξεις και την μεθοδολογία που μπορείς να ακολουθήσεις στην ανάπτυξη.
Για τη δεύτερη ερώτηση σου: τους πελάτες του ο καθένας ότι θέλει και ότι μπορεί να τους προσφέρει προτείνει συνήθως και πάντα και βάση και άλλων σημαντικών πληροφοριών. Αν δεν γνωρίζεις τι ακριβώς ψάχνει ο άλλος και τι budget διαθέτει δεν μπορείς να απαντήσεις σε τέτοια ερώτηση.
Αν ο πελάτης σου έχει δει ήδη κάποιες έτοιμες εφαρμογές που μπορεί να είναι ακόμα και τζάμπα και νομίζει πως καλύπτουν τις ανάγκες του, τότε μπορείς να πας σε τέτοια λύση. Αν θέλει να κάνει κάτι εντελώς δικό του, δηλαδή μια εφαρμογή στα μέτρα του και στις προδιαγραφές του, τότε θα πάει σε custom.
Και στις δυο περιπτώσεις θα πρέπει να υπολογιστεί και να χρεωθεί ο χρόνος απασχόλησης, είτε για σκέτο στήσιμο / προσαρμογές, είτε για development / design / τεχνογνωσία / στήσιμο / προσαρμογές είτε για οποιονδήποτε άλλο συνδυασμό υπηρεσιών.
Διάβαζα και το θέμα του maniman εδώ μέσα (
http://www.freestuff.gr/forums/viewtopic.php?t=46932 ) που έγραφε για έναν τύπο που έφτιαξε με 300$ (και καλά ) ένα 3d video και έλεγε ο maniman στο τέλος «περιμένω στις επόμενες ημέρες κάποιον πελάτη να μου πει : "Θα ήθελα και εγώ να μου φτιάξεις ενα αντίστοιχο κλιπακι ενός λεπτού με 50 Ευρώ". »
Και είναι κάτι αντίστοιχο με αυτό που περιέγραφα πριν στο μήνυμα μου για τα sites των 100-200-300 κλπ ευρώ και πως ξεφτιλίζεται μια αγορά.
Είναι δηλαδή και από ποια πλευρά το βλέπει ο καθένας μας πάντα …
ΥΓ: Μανώλη δεν τα κάνεις split όλα αυτά τα offtopic σε κανένα αυτόνομο θεματάκι μια και κάνουμε ωραία συζήτηση;