Απόσταση σημείων

Κώδικας, πληροφορίες, ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικές με την JavaScript.

Συντονιστές: WebDev Moderators, Super-Moderators

Απάντηση
chrisalinho
Δημοσιεύσεις: 50
Εγγραφή: 22 Δεκ 2009 15:28
Επικοινωνία:

Απόσταση σημείων

Δημοσίευση από chrisalinho » 22 Δεκ 2009 17:35

Χρειαζομαι ένα javascript να υπολογίζει αποσταση σημειων που θα παιρνει απο λιστα
πως θα το ενσωματώσω?

Κώδικας: Επιλογή όλων

<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />
<title>Untitled Document</title>
</head>

<body>
<table width="350" height="237" border="1" align="center">
  <tr>
    <td width="66">From</td>
    <td width="126"><form id="form1" name="form1" method="post" action="">
      <label>
        <select name="select" size="1" id="select">
          <option>Originating City</option>
          <option value="Athens/350/50">Athens</option>
          <option value="Thiva/250/100">Thiva</option>
          <option value="Halkida/350/125">Halkida</option>
          <option value="Lamia/125/375">Lamia</option>
          <option value="Volos/375/400">Volos</option>
          <option value="Larisa/610/450">Larisa</option>
          <option value="Thessaloniki/200/600">Thessaloniki</option>
        </select>
      </label>
    </form></td>
    </td>
  <tr>
    <td>To</td>
    <td><form id="form2" name="form2" method="post" action="">
      <label>
        <select name="select2" size="1" id="select2">
          <option>Destination City</option>
          <option value="Athens/350/50">Athens</option>
          <option value="Thiva/250/100">Thiva</option>
          <option value="Halkida/350/125">Halkida</option>
          <option value="Lamia/125/375">Lamia</option>
          <option value="Volos/375/400">Volos</option>
          <option value="Larisa/610/450">Larisa</option>
          <option value="Thessaloniki/200/600">Thessaloniki</option>
          </select>
        </label>
    </form></td>
  </tr>
  <tr>
    <td colspan="2"><input type="reset" name="Reset" value="Calculate Distances">
    &nbsp;</td>
  </tr>
  <tr>
    <td colspan="2"><input type="button" name="Button" value="Calculate Max Distance">&nbsp;</td>
  </tr>
</table>
<p>&nbsp;
</p>
</body>
</html>

chrisalinho
Δημοσιεύσεις: 50
Εγγραφή: 22 Δεκ 2009 15:28
Επικοινωνία:

Απόσταση σημείων

Δημοσίευση από chrisalinho » 22 Δεκ 2009 19:41

re paidia tso dyskolo einai kaneis?

Άβαταρ μέλους
fafos
Script Master
Δημοσιεύσεις: 6231
Εγγραφή: 30 Νοέμ 2004 03:09

Απόσταση σημείων

Δημοσίευση από fafos » 22 Δεκ 2009 19:50

Οι πάνες και οι πολιτικοί πρέπει να αλλάζονται συχνά για τον ίδιο λόγο...

Άβαταρ μέλους
cordis
Administrator, [F|H]ounder, [C|S]EO
Δημοσιεύσεις: 27626
Εγγραφή: 09 Οκτ 1999 03:00
Τοποθεσία: Greece
Επικοινωνία:

Απόσταση σημείων

Δημοσίευση από cordis » 22 Δεκ 2009 20:26

ακόμα;
...κάποιοι Χριστουγεννιάτικα θα λάβουν τηλέφωνο από το γραφείο προσωπικού... :evil:
Δεν απαντάω σε προσωπικά μηνύματα με ερωτήσεις που καλύπτονται από τις ενότητες του forum. Για ο,τι άλλο είμαι εδώ για εσάς.
- follow me @twitter

Άβαταρ μέλους
fafos
Script Master
Δημοσιεύσεις: 6231
Εγγραφή: 30 Νοέμ 2004 03:09

Απόσταση σημείων

Δημοσίευση από fafos » 22 Δεκ 2009 21:08

cordis έγραψε:ακόμα;
...κάποιοι Χριστουγεννιάτικα θα λάβουν τηλέφωνο από το γραφείο προσωπικού... :evil:
http://www.istopoli.com/cruise/maps/drivedisfun.html :lol:
Οι πάνες και οι πολιτικοί πρέπει να αλλάζονται συχνά για τον ίδιο λόγο...

chrisalinho
Δημοσιεύσεις: 50
Εγγραφή: 22 Δεκ 2009 15:28
Επικοινωνία:

Απόσταση σημείων

Δημοσίευση από chrisalinho » 22 Δεκ 2009 22:15

δεν μου κανει ετσι θελω να περνει τα στοιχεια απο την λιστα που εχω και να υπολογιζει με πυθαγορειο σαν αποσταση δυο σημειων σε συστημα xy

Άβαταρ μέλους
Basilakis
PHP Moderator
Δημοσιεύσεις: 8574
Εγγραφή: 17 Νοέμ 2003 13:03
Τοποθεσία: Womans' Brain
Επικοινωνία:

Απόσταση σημείων

Δημοσίευση από Basilakis » 23 Δεκ 2009 12:18

Και εγώ θέλω ένα WII αλλά ο Άγιος Βασίλης είπε πως δεν περνάει απο εμένα γιατί ήμουν κακό παιδί και δεν ξέρω πως να ζητάω πράγαμτα

Άβαταρ μέλους
soteres2002
S. & H. Moderator
Δημοσιεύσεις: 1524
Εγγραφή: 05 Μαρ 2004 22:17
Τοποθεσία: Ιωάννινα

Απόσταση σημείων

Δημοσίευση από soteres2002 » 23 Δεκ 2009 21:14

chrisalinho έγραψε:re paidia tso dyskolo einai kaneis?
E ama einai toso eukolo (pou einai sxetika) giati den exeis dokimasei tpt?

Άβαταρ μέλους
korgr
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 5067
Εγγραφή: 07 Οκτ 2008 18:30
Τοποθεσία: Corinth
Επικοινωνία:

Απόσταση σημείων

Δημοσίευση από korgr » 23 Δεκ 2009 21:46

Απορια, αυτα τα νουμερα (συντεταγμενες), αφορουν θεση στο κατω-δεξι τεταρτημοριο?

Άβαταρ μέλους
soteres2002
S. & H. Moderator
Δημοσιεύσεις: 1524
Εγγραφή: 05 Μαρ 2004 22:17
Τοποθεσία: Ιωάννινα

Απόσταση σημείων

Δημοσίευση από soteres2002 » 23 Δεκ 2009 22:14

korgr έγραψε:Απορια, αυτα τα νουμερα (συντεταγμενες), αφορουν θεση στο κατω-δεξι τεταρτημοριο?
oxi, ta pairneis san zeugi A:(x1, y1) kai B:(x2, y2) kai ipologizeis tin relative euklidia apostasi (L_2 norma): D(A, B) = sqrt((x1- x2)^2 + (y1 - y2)^2)

Άβαταρ μέλους
korgr
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 5067
Εγγραφή: 07 Οκτ 2008 18:30
Τοποθεσία: Corinth
Επικοινωνία:

Απόσταση σημείων

Δημοσίευση από korgr » 24 Δεκ 2009 00:11

Με τον τυπο που του δινεις τωρα, στην ουσια δεν ειναι η λυση στο προβλημα του? Απλα αντικατασταση μεταβλητων με τα values απο το select (μετα απο split)

Εγω απο μαθηματικα ειμαι σκραπας, αλλα αν ο τυπος που δινεις ισχυει νομιζω το ελυσε ο φιλος μας το προβλημα :D

Άβαταρ μέλους
korgr
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 5067
Εγγραφή: 07 Οκτ 2008 18:30
Τοποθεσία: Corinth
Επικοινωνία:

Απόσταση σημείων

Δημοσίευση από korgr » 24 Δεκ 2009 00:14

edit
Επι τοις ουσιας εφαρμοζεις πυθαγορειο ετσι?
το τετραγωνο της υποτεινουσης (ζητουμενο) ισουται με το αθροισμα των τετραγωνων των δυο απεναντι πλευρων?

Άβαταρ μέλους
soteres2002
S. & H. Moderator
Δημοσιεύσεις: 1524
Εγγραφή: 05 Μαρ 2004 22:17
Τοποθεσία: Ιωάννινα

Απόσταση σημείων

Δημοσίευση από soteres2002 » 24 Δεκ 2009 00:30

korgr έγραψε:edit
Επι τοις ουσιας εφαρμοζεις πυθαγορειο ετσι?
το τετραγωνο της υποτεινουσης (ζητουμενο) ισουται με το αθροισμα των τετραγωνων των δυο απεναντι πλευρων?
Ναι ακριβώς όπως τα λες είναι, μόνο που ο τύπος είναι αναλυτικ&#7968;ς μορφής, και εδώ όντως δίνει λύση στο πρόβλημα! Είναι η γενίκευση της Ευκλείδιας νόρμας για 2 σημεία, η γενίκευση αυτή συνάγεται από το πυθαγόρειο θεώρημα αν χρησιμοποιήσεις αναλυτικούς τύπους. Το πυθαγόρειο θεώρημα σου περιγράφει τι σχέση που έχει η υποτείνουσα με τις 2 αλλες κάθετες, δηλ μέσω του τύπου αν έχεις πληροφορία για οποιεσδήποτε 2 πλευρές βρίκεις αμέσως την ζητούμενη πληροφορία για την τρίτη. (Επίσης, διδάσκεται επίσημα η συγκεκριμένη (μετρική απόστασης) στην Β λυκείου σε όλα τα γενικά λύκεια στο μάθημα της αναλυτικής γεωμετρίας - μαθηματικά κατεύθυνσης δυστυχώς μόνο σαν τύπο και όχι παραπέρα.) To γεγονός ότι υπάρχουν και άλλα μέτρα απόστασης πχ απόσταση Mahalanobis & Manhattan, απόσταση Μπαταράγια κτλ σημαίνει ότι μπορεί 3 (όμοιο) 4 για το λόγο ότι παίρνεις άλλα μέτρα απόστασης για τα ίδια σημεία άρα διαφορετικοί αριθμοί είναι όμοιοι και όχι ίσοι μεταξύ μετασχηματισμών από χώρο σε χώρο. Πιο απλά, σαν να λες πχ 1 ευρώ = 1.3 US dollar γιατί ξέρεις ότι υπάρχει μία αντιστοιχία από το ένα νόμισμα στο άλλο αλλά στην πραγματικότητα 1 <> 1.3. Έτσι και εδώ υπάρχει αντιστοιχία από την μία μετρική στην άλλη και για αυτό μπορεί να έχεις αυτό που λένε "1+1=11" (και μάλιστα είναι 1:1 και "&#7953;πί", δηλ πας αμφίδρομα από τον ένα χώρο στον άλλο μέσω μιας απεικόνισης). :wink:

Τώρα αν έχεις πολλά σημεία, πχ είναι πόλεις που περνά ένας οδηγός, τότε παίρνεις το άθροισμα των επιμέρους αποστάσεων από την αρχή μέχρι το σημείο προορισμού. Το θέμα εδώ είναι ότι αυτό μπορεί να μην είναι χρήσιμο, γιατί πρώτον κάποιος συνήθως θέλει το βέλτιστο μονοπάτι ή όλα τα μονοπάτια που μπορεί να ακολουθήσει και δεύτερον αυτή η προσέγγιση δίνει οκ αποτελέσματα μόνο για διαδρομές αεροπλάνων. Αυτό μπορεί εύκολα κανείς που ξέρει θεωρία γραφημάτων να το μοντελοποιήσει ώς ένα πρόβλημα εύρεσης βέλτιστου μονοπατιού Hamilton (Hamiltonian path γιατί τους ενδιάμεσους σταθμούς ένας οδηγός θα τους επισκεφτεί μόνο μία φορά), και δεν έχει καμία σχέση ούτε με μέτρα ούτε με μαθηματικά γενικότερα αλλά είναι αλγοριθμικό πρόβλημα. Ο αλγόριθμος που το επιλύει είναι ο Dijkstra algorithm ( http://en.wikipedia.org/wiki/Dijkstra%27s_algorithm ). Νομίζω το Google maps χρησιμοποιεί κάποια βελτιστοποιημένη έκδοση αυτού του αλγορίθμου για να υπολογίζει βέλτιστες αποστάσεις. Φυσικά υπάρχουν και καλύτεροι από αυτόν από την εποχή του '60 που εμφανίστηκε ο πρώτος. Μία εξαντλητική αναζήτηση όλων των μονοπατιών νομίζω δεν θα δούλευε για το google maps, καθώς οι αλγόριθμοι αυτοί συνηθως είναι εκθετικοί (πολυπλοκότητα φοβερά μεγάλη για να δίνεις realtime απαντήσεις), για 100 ενδιάμεσους σταθμούς έχεις 2^100 = 1.2676506 &#215; 10^30 δυνατά μονοπάτια να εξετάσεις! Aπό πλευράς υπολογιστικής ισχύος, αν λέμε τώρα θές 1 flop για να επεξεργαστείς 1 μονοπάτι, τότε θες επί τόσα flop για να δώσεις απάντηση, υπολογισμός που μπορεί να ετρογε αρκετούς κύκλους από τα clusters της Google! Επομένως ερωτήματα του στυλ "Πές μου το βέλτιστο μονοπάτι από LA, USA προς Ανω Τούμπα, Θεσ/νίκης, Greece" θα σήκωναν όλα τα google datacenters στο πόδι. Για αυτό χρειάζονται γρήγοροι αλγόριθμοι, αλλιώς αν μπορούσαμε να παίρνουμε γρήγορα απαντήσεις με εξαντλητική αναζήτηση δεν θα υπάρχε λόγος ύπαρξης επιστήμονων πληροφορικής ούτε το computer science και οι προγραμματιστές θα ήταν λογιστές + θα υπήρχαν μόνο ηλεκτρολόγοι μηχανικοί για να κατασκευάζουν τα υπολογιστικά τέρατα. :pint: Και τότε η εύρεση καλύτερων αλγορίθμων θα ήταν σίγουρα στα test της mensa ή θα αντικαθιστούσε τα προβλήματα Sudoku...

Για περισσότερα, δες εδώ http://en.wikipedia.org/wiki/Distance .

Άβαταρ μέλους
korgr
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 5067
Εγγραφή: 07 Οκτ 2008 18:30
Τοποθεσία: Corinth
Επικοινωνία:

Απόσταση σημείων

Δημοσίευση από korgr » 24 Δεκ 2009 08:59

Σε ευχαριστω για την τοσο αναλυτικη απαντηση!
Οταν μου τυχει ξανα project που να χρειαζεται αρκετα μαθηματικα, ξερω με ποιον θα συνεργαστω :wink:
Καλες γιορτες φιλε μου!

Άβαταρ μέλους
cordis
Administrator, [F|H]ounder, [C|S]EO
Δημοσιεύσεις: 27626
Εγγραφή: 09 Οκτ 1999 03:00
Τοποθεσία: Greece
Επικοινωνία:

Απόσταση σημείων

Δημοσίευση από cordis » 24 Δεκ 2009 19:36

πάρε παράδειγμα από τον συμφοιτητή σου που τουλάχιστον στρώθηκε κι έφτιαξε μια function..
http://www.freestuff.gr/forums/viewtopi ... 679#445679
Δεν απαντάω σε προσωπικά μηνύματα με ερωτήσεις που καλύπτονται από τις ενότητες του forum. Για ο,τι άλλο είμαι εδώ για εσάς.
- follow me @twitter

Απάντηση

Επιστροφή στο “JavaScript και Frameworks”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης