tempate question...

Σε αυτή την περιοχή μπορείτε να βρείτε ή να αναζητήσετε πληροφορίες σχετικές με την PHP

Συντονιστές: WebDev Moderators, Super-Moderators, PHP Moderators

Απάντηση
mazoulini
Δημοσιεύσεις: 144
Εγγραφή: 22 Φεβ 2008 23:40
Τοποθεσία: Crete
Επικοινωνία:

tempate question...

Δημοσίευση από mazoulini » 20 Μαρ 2010 14:59

Γειά σας ξανά,
Μετά απο καιρό, απο αρχάριος προγραμματιστής παραμένω αρχάριος αφού μεσολάβησε ο στρατός...57 και σήμερα! Anyway!
Ρε παιδιά θέλω να ρωτήσω το εξής.. Αφού έχω διαβάσει ενα βιβλίο για την php δεν έχω καταλάβει ακόμα κάτι..Πώς γίνεται να φτιαχτεί ένα template και να χρησιμοποιείται για όλες τις σελίδες δυναμικά..Δηλαδή..για παράδειγμα το facebook.. πάντα έχει δεξιά τις διαφημίσεις, πάντα κάτω στην οθόνη υπάρχει το chat bar... δεν μπορώ να φανταστώ ένα τρόπο (που να ξέρω οτι είναι σωστός) με τον οποίο δημιουργούνται οι σελίδες πάνω στο ίδιο template...To θέμα είναι λίγο θεωρητικό το ξέρω και δεν περιμένω απάντηση με κώδικα άλλωστε τί κωδικα...
Ευχαριστώ..

Άβαταρ μέλους
vassilism
Δημοσιεύσεις: 1950
Εγγραφή: 17 Μαρ 2007 14:47
Επικοινωνία:

tempate question...

Δημοσίευση από vassilism » 20 Μαρ 2010 15:50

Πολύ απλά χρησιμοποιείς μια βάση δεδομένων και ορίζεις που θες να εμφανίζετε τι.
Επίσης χρειάζεται μια σωστή δομή των αρχείων σου αλλά γενικότερα θα πρέπει να ξεχωρίσεις το εικαστικό κομμάτι με το προγραμματιστικό.

Σου προτείνω να κατεβάσεις και να μελετήσεις καλά πως δουλεύει το template system από δωρεάν open source cms oπως το joomla, το drupal και το wordpress.

Επίσης θα μπορούσες να ρίξεις και μια ματιά στο smarty. Δεν το έχω δουλέψει αλλά έχω ακούσει τα καλύτερα.

Άβαταρ μέλους
korgr
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 5067
Εγγραφή: 07 Οκτ 2008 18:30
Τοποθεσία: Corinth
Επικοινωνία:

tempate question...

Δημοσίευση από korgr » 20 Μαρ 2010 16:42

Μπορεις πολυ ευκολα να κανεις templates με php χωρις καν να χρειαστεις open source cms κλπ.

Αυτο που χρειαζεσαι ειναι η include(file) και η require(file)
Στην ουσια αυτο που χρειαζεται ειναι να στησεις στατικα πρωτα το template σου (ολα τα περιεχομενα σε μια σελιδα πχ "template.php") και οταν τελειωσεις να "μεταφερεις" συγκεκριμενα κομματια κωδικα σε δευτερευοντα php files.
Αφου για παραδειγμα τελειωσεις με το header (ειτε με div ειτε με table), το κανεις Cut απο το στατικο template και Paste σε ενα New PHP File.
Ονομαζεις το νεο αρχειο πχ "header.php" και στη θεση που ειχες στο "template.php" τον κωδικα του header, βαζεις πολυ απλα το

Κώδικας: Επιλογή όλων

<? include&#40;"header.php"&#41;;?>
Επαναλαμβανεις τη διαδικασια με τα columns, menus, footer κλπ και αφηνεις απλα κενο τον χωρο του main content. Κανεις καθε φορα save as με αλλο ονομα και προσθετεις το εκαστοτε περιεχομενο στη θεση του main content.

Αν θες να μην προχωρησει την εκτελεση της php οταν τυχει να μην βρει ενα δηλωμενο include file, βαλε αντι για την include() την εντολη require()

Ενα τυπικο δειγμα template απο τη δουλεια που δουλευω τωρα και το εχω ευκαιρο:

Κώδικας: Επιλογή όλων

<?
require&#40;"settings.php"&#41;;
?>
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http&#58;//www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html xmlns="http&#58;//www.w3.org/1999/xhtml">
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />
<title>Here goes the page title</title>
<link href="styles.css" rel="stylesheet" type="text/css" />
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="autocomplete.css" />
<script src="js/ajax.js" type="text/javascript"></script>
<script src="js/updatediv.js" type="text/javascript"></script>
<script src="js/autocomplete.js" type="text/javascript"></script>
<? include&#40;"js/main.js.php"&#41;; ?>
</head>
<body>
<table class="main"><tr><td valign="top"><? include&#40;"header.php"&#41;;?></td></tr>
  <tr><td valign="top"><table class="mainContent"><tr>
<td>here goes the content</td>
<td><? include&#40;"right.php"&#41;;?></td></tr></table></td></tr></table>
<? include&#40;"footer.php"&#41;;?>
</body>
</html>

mazoulini
Δημοσιεύσεις: 144
Εγγραφή: 22 Φεβ 2008 23:40
Τοποθεσία: Crete
Επικοινωνία:

tempate question...

Δημοσίευση από mazoulini » 22 Μαρ 2010 09:52

Ευχαριστώ και για τις δύο απαντήσεις, την δεύτερη την κατάλαβα την πρώτη θα την μελετήσω.Τα .tpl αρχεία δέν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτό;

mazoulini
Δημοσιεύσεις: 144
Εγγραφή: 22 Φεβ 2008 23:40
Τοποθεσία: Crete
Επικοινωνία:

tempate question...

Δημοσίευση από mazoulini » 22 Μαρ 2010 10:08

Μάλιστα και το osCommerce την τεχνική require('something.php') χρησιμοποιεί...!

Απάντηση

Επιστροφή στο “PHP Προγραμματισμός”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης