Τι μνήμη παίρνει αυτός ο υπολογιστής;

Προβλήματα που αντιμετωπίζουμε χρησιμοποιώντας κάποια από τις συσκευές που απαρτίζουν τους Η/Υ μας.

Συντονιστές: Super-Moderators, Software & Hardware Moderators

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
EneMe
Super Moderator
Δημοσιεύσεις: 13307
Εγγραφή: 09 Ιούλ 2002 13:29
Τοποθεσία: Στο κέντρο της Ελλάδας!
Επικοινωνία:

Τι μνήμη παίρνει αυτός ο υπολογιστής;

Δημοσίευση από EneMe » 30 Νοέμ 2010 20:15

Παραθέτω στην παρακάτω εικόνα την 512άρα ram που έχει ένας υπολογιστής μου.
(Σημειωτέον ότι διαθέσιμα είναι τα 480, τα άλλα δεσμεύονται κατά το άνοιγμα του υπολογιστή)

Τι μνήμη πρέπει να αναζητήσω ώστε να έχω όσο το δυνατόν περισσότερη μνήμη για δουλειά;

Η μητρική έχει 2 υποδοχές για τέτοιες μνήμες και το λειτουργικό είναι windows XP.

Υπάρχει περίπτωση να βρω και να δεχτεί 1+1 GB;

Τί, πώς και πού πρέπει να ψάξω;

Links θα βοηθήσουν πάρα πολύ!

Ευχαριστώ!
Συνημμένα
rammem.jpg

Άβαταρ μέλους
dimsis
Reporter
Δημοσιεύσεις: 7994
Εγγραφή: 25 Ιούλ 2001 03:00

Τι μνήμη παίρνει αυτός ο υπολογιστής;

Δημοσίευση από dimsis » 30 Νοέμ 2010 20:32

Καλύτερα την μάρκα και το μοντέλο του motherboard δώσε. Εκεί αναφέρεται συνήθως και τι μνήμες σηκώνει.

Άβαταρ μέλους
hitca
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 1919
Εγγραφή: 13 Ιουν 2010 19:41
Τοποθεσία: Brussels
Επικοινωνία:

Τι μνήμη παίρνει αυτός ο υπολογιστής;

Δημοσίευση από hitca » 30 Νοέμ 2010 22:10

Η μνήμη είναι τύπου DDR SDRAM PC3200 400MHZ (type 1)

Το κόστος αναβάθμισης σε dual channel (2x1GB) είναι περίπου 2x45 = 90€ το πολύ.

link αγοράς πχ >> DDR SDRAM

Εικόνα

Άβαταρ μέλους
EneMe
Super Moderator
Δημοσιεύσεις: 13307
Εγγραφή: 09 Ιούλ 2002 13:29
Τοποθεσία: Στο κέντρο της Ελλάδας!
Επικοινωνία:

Τι μνήμη παίρνει αυτός ο υπολογιστής;

Δημοσίευση από EneMe » 01 Δεκ 2010 01:24

dimsis, έτσι όπως είναι η κατάσταση μέσα στο tower, δεν φαίνεται τίποτα... και φοβάμαι να αποσυνδέσω κάτι, ακόμα και η μνήμη με δυσκολία ξαναμπήκε στην θέση της... :oops:

Βρήκα αυτό: http://www.ec.kingston.com/ecom/configu ... X64C3A/512
Και κατ' επέκταση αυτό: http://www.valueram.com/datasheets/KVR400X64C3A_512.pdf

Το Non-ECC που λέει τι είναι; Παίζει ρόλο;

Αν κατάλαβα καλά ψάχνω DDR, 400MHZ και τι άλλα στοιχεία;

Από το eshop δηλαδή μου κάνει αυτή;
http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.551115

Άβαταρ μέλους
hitca
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 1919
Εγγραφή: 13 Ιουν 2010 19:41
Τοποθεσία: Brussels
Επικοινωνία:

Τι μνήμη παίρνει αυτός ο υπολογιστής;

Δημοσίευση από hitca » 01 Δεκ 2010 02:37

Όχι δεν σου κάνει αυτή πού προτείνεις.... είναι χαμηλότερων προδιαγραφών (λόγω του 333, λειτουργεί σε χαμηλότερη συχνότητα)

Θα την ζητήσεις ακριβώς έτσι: DDR SDRAM PC3200 400MHZ

Στο link που αναφέρθηκα προηγουμένως, αφορά μνήμες ακριβώς αυτού του τύπου.

Πέρα από την οπτική αναγνώριση μιάς μνήμης (προϋποθέτει και ανάλογη εμπειρία), υπάρχουν και κατάλληλα εργαλεία software που αναγνωρίζουν με απόλυτη ακρίβεια τίς δυνατότητες της m/b και τι ακριβώς περιλαμβάνει (πχ CPUz).

Αρκετοί κατασκευαστές μνημών προσφέρουν επίσης online check για τίς μνήμες της όποιας m/b και όλες τις δυνατότητες αναβάθμισής των (με κατάλληλο plug-in του IE) πχ η Corsair

Η διαβάθμιση ECC είναι μια ειδική λειτουργία (Error Check Correct) που συναντάται μόνο σε ειδικού τύπου m/b (συνήθως server προδιαγραφών) και είναι πολύ πιο ακριβές (και ανώτερες ποιοτικά).
Θα ήταν λίγο απίθανο η δική σου m/b να υποστηρίζει τέτοια λειτουργία....

Άβαταρ μέλους
EneMe
Super Moderator
Δημοσιεύσεις: 13307
Εγγραφή: 09 Ιούλ 2002 13:29
Τοποθεσία: Στο κέντρο της Ελλάδας!
Επικοινωνία:

Τι μνήμη παίρνει αυτός ο υπολογιστής;

Δημοσίευση από EneMe » 02 Δεκ 2010 00:58

Μάλιστα...

Είναι προτιμότερο (αν πάρω μόνο 1 κομμάτι) να είναι επίσης kingston?

Άβαταρ μέλους
hitca
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 1919
Εγγραφή: 13 Ιουν 2010 19:41
Τοποθεσία: Brussels
Επικοινωνία:

Τι μνήμη παίρνει αυτός ο υπολογιστής;

Δημοσίευση από hitca » 02 Δεκ 2010 04:34

Εάν θέλεις την γνώμη μου τι να αγοράσεις,
-- το μέγιστο που μπορεί να τοποθετηθεί στην m/b (συνήθως τα όρια είναι 2 ή 4 GB). Ισχύει φυσικά ο περιορισμός των 32bit windows που δεν αναγνωρίζουν άνω του 3,2 GB)
-- ζεύγος οπωσδήποτε (εκμεταλλεύεσαι όλο το εύρος της συχνότητας λειτουργίας)
-- απολύτως ίδιες
-- στο θέμα της τιμής επειδή οι διαφορές είναι σχετικά μικρές, καλό θα ήταν να επιλέξεις τίς πλέον γρήγορες

Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσεις την παλαιά σου και μία μόνο καινούργια, δεν θα έχεις πχ. το μέγιστο των δυνατοτήτων τους, αλλά δεν σε περιορίζει ιδιαίτερα αυτό, την δουλειά σου θα την κάνεις μιά χαρά.


Άβαταρ μέλους
EneMe
Super Moderator
Δημοσιεύσεις: 13307
Εγγραφή: 09 Ιούλ 2002 13:29
Τοποθεσία: Στο κέντρο της Ελλάδας!
Επικοινωνία:

Τι μνήμη παίρνει αυτός ο υπολογιστής;

Δημοσίευση από EneMe » 10 Δεκ 2010 11:56

Βρήκα και αγόρασα μια μνήμη ακριβώς ίδια με αυτή που έχω (βλέπε παραπάνω).

Το πρόβλημα είναι ότι δεν την αναγνωρίζει, οπότε βλέπει μόνο 512MB ram.

Μπορείτε να πείτε καμιά ιδέα;

Πάνω στην μητρική οι μόνοι κωδικοί αριθμοί που βλέπω είναι:
VIA VT8235
PM266A Pro

EDIT:
Η motherboard έχει δύο υποδοχές για μνήμη, έστω 1 και 2.
Ας λέμε την παλιά μου ram A και την καινούργια Β.

Μέχρι τώρα ήταν η Α στην 1 κι όλα δούλευαν μια χαρά.


Έχω δοκιμάσει ως εξής:
(στην παρένθεση τα ΜΒ που βλέπει - υπενθυμίζω ότι τα υπόλοιπα τα τρώει η κάρτα γραφικών)
Eπίσης οι υποδοχές είναι λίγο "σκληρές" και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για να "πιάσει" η μνήμη, αλλιώς κάνει μπιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιπ. :kaloe:

- 1Α ok (480)
- 1Β ok (480)
- 1A 2B (480) (χωρίς να κάνει κάποιο μπιιιιιιιιιιπ στην εκκίνηση)
- 1Β 2Α (480) (χωρίς να κάνει κάποιο μπιιιιιιιιιιπ στην εκκίνηση)

Υποψιάζομαι ότι η υποδοχή 2 δεν λειτουργεί. Τι μπορώ να κάνω; Κάποιο update? Κάτι στο BIOS?

Άβαταρ μέλους
hitca
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 1919
Εγγραφή: 13 Ιουν 2010 19:41
Τοποθεσία: Brussels
Επικοινωνία:

Τι μνήμη παίρνει αυτός ο υπολογιστής;

Δημοσίευση από hitca » 10 Δεκ 2010 13:14

Κατά πάσα πιθανότητα είναι θέμα της m/b

support site PM266A Pro >> http://www.albatron.com.tw/English/Prod ... iver&no=56 (να είσαι απολύτως σίγουρος ότι αυτή είναι η m/b)

Δοκίμασε να κάνεις update του bios (με μεγάλη προσοχή, αφού (διπλο)βεβαιωθείς τι έκδοση ήδη έχεις και κάνε αναβάθμιση στην μεγαλύτερη δυνατή version), υπό προστασία ups --για να μην γίνει το απίθανο..--

--εγώ είδα αυτό το μήνυμα >> R1.07 241 KB Improve memory compatibility.---

Να κάνεις reset το bios της m/b οπωσδήποτε (αφού αφαιρέσεις όλα τα καλώδια ρεύματος ακόμα και αυτό του τροφοδοτικού στην m/b και αφαίρεση μπαταρίας m/b -- μπορείς και να βραχυκυκλώσεις τα άκρα υποδοχής της επιπλέον εάν δεν υπάρχουν jumpers για reset--, για αποφυγή στατικού ηλεκτρισμού) και μετά τοποθέτησε τη μία ram, κάνε εκκίνηση σε bios mode, σιγουρέψου ότι είναι όντως σε reset mode πχ από την ημ/νία, μετά κλείσε τον υ/η με τερματισμό. Αφαίρεσε ρεύμα (τα πάντα πάλι)και βάλε και την άλλη και δοκίμασε πάλι να εκκινήσεις.

Άβαταρ μέλους
deninho
Super Moderator
Δημοσιεύσεις: 7066
Εγγραφή: 17 Ιαν 2004 16:01
Τοποθεσία: σ'άλλη διάσταση
Επικοινωνία:

Τι μνήμη παίρνει αυτός ο υπολογιστής;

Δημοσίευση από deninho » 10 Δεκ 2010 14:36

μόνη της μνήμη στη θέση 2 δοκίμασες;
Επίσης, ποιος βλέπει 480mb μνήμη; το bios [post] ή το λειτουργικό; Αν είναι το λειτουργικό, δοκίμασε να τρέξεις ένα memtest

Άβαταρ μέλους
hitca
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 1919
Εγγραφή: 13 Ιουν 2010 19:41
Τοποθεσία: Brussels
Επικοινωνία:

Τι μνήμη παίρνει αυτός ο υπολογιστής;

Δημοσίευση από hitca » 10 Δεκ 2010 14:52

Προφανώς το έχει δοκιμάσει...

αυτό το θέμα να μήν φαίνονται και οι 2 μνήμες (αλλά μόνο μία, αδιάφορα της θέσης της) είναι συχνό θέμα σε παλαιές m/b.... το έχω δεί και αντιμετωπίσει πολλές φορές

Σε μερικές περιπτώσεις αυτό ήταν θέμα ...σκόνης (!) --είναι κακός αγωγός ηλεκτρισμού-- , που είχε συσσωρευτεί στο αχρησιμοποίητο slot από την απραξία του (καί λύνεται με σωστό καθάρισμα με ειδικό σπρέϋ ηλεκτρονικών)

Το reset της m/b είναι πολύ σημαντική λεπτομέρεια ....


Άβαταρ μέλους
dimsis
Reporter
Δημοσιεύσεις: 7994
Εγγραφή: 25 Ιούλ 2001 03:00

Τι μνήμη παίρνει αυτός ο υπολογιστής;

Δημοσίευση από dimsis » 11 Δεκ 2010 08:27

To manual της mobo σου πάντως γράφει ότι σηκώνει μέχρι 2gb σε 4 slots και όχι 2. Εφόσον ισχύει μπορεί να σηκώσει 4 x 512mb DDR266 ή DDR200 = 2gb max :
Memory Installation
This mainboard contains 2 memory slots which use 184 pin DDR SDRAM with a total memory
capacity of up to 2 GB. You can install unbuffered & non-ECC DDR DIMMs. It supports DDR266/
DDR200 when installed with CPUs that have clock speed of 100 MHz. It supports DDR266 when
installed with CPUs that have clock speed of 133 MHz.

Σελίδα 12 / 52
ftp://ftp.albatron.com.tw/product/it/mb ... _EM_N2.pdf

Άβαταρ μέλους
EneMe
Super Moderator
Δημοσιεύσεις: 13307
Εγγραφή: 09 Ιούλ 2002 13:29
Τοποθεσία: Στο κέντρο της Ελλάδας!
Επικοινωνία:

Τι μνήμη παίρνει αυτός ο υπολογιστής;

Δημοσίευση από EneMe » 11 Δεκ 2010 13:13

dimsis, δεν μπορώ να πω ότι κατάλαβα...

Κατ'αρχή το 226 είναι αυτό που εγώ έχω 400?

To clock speed πού το βλέπω;

Πάντως τις μνήμες τις κουμπώνω κανονικά.

Θα κοιτάξω το θέμα της σκόνης πάλι...

Απάντηση

Επιστροφή στο “PC Hardware”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες