pattern για database access

Σε αυτή την περιοχή μπορείτε να βρείτε ή να αναζητήσετε πληροφορίες σχετικές με την PHP

Συντονιστές: WebDev Moderators, Super-Moderators, PHP Moderators

Απάντηση
pimpogio
Δημοσιεύσεις: 1080
Εγγραφή: 28 Δεκ 2010 14:08

pattern για database access

Δημοσίευση από pimpogio » 15 Ιαν 2011 14:29

Θα χρησιμοποιησω PDO αλλα το θεμα μου ειναι οτι δεν εχω αποφασισει με ποιο
τροπο...
Η εφαρμογη ειναι πολυ μικρη(πολυ λιγα queries) που θα ειναι ταχυτατη ακομα και το
singleton pattern να χρησιμοποιησω με 1 connection...

Aπο την αλλη το connection pool ειναι o σωστος τροπος ...
Ειναι καλη ιδεα να το υλοποιησω το connection pool με συνδιασμο singleton/factory pattern ?
Θα εχω ενα abstraction layer ετσι και θα κανω οτι θελω με τα db connections
θα μπορω πχ να κανω scale την εφαρμογη αναλογα με τις απαιτησεις αλλαζοντας οπως θελω την υλοποιηση του factory/singleton pattern ...

Yπαρχει κανενας καλυτερος τροπος για αυτη την πολυ μικρου μεγεθους εφαρμογη ?

Για cοnnection pool με PDO σε php υπαρχει κατι ετοιμο και απλο το οποιο δεν εχει extra
abstration layers αλλα σου δινει ως εχει εχει το api του PDO ?

Και κατι αλλο ... ειναι καλη πρακτικη να βαλω cashing στην υλοποιηση του mvc pattern στο επιπεδο της εφαρμογης php ?
Η μηπως ειναι περιτο μια και την δουλεια αυτη μπορει να την κανει εξωτερικο προγραμμα
πχ squid.
Με το compression (πχ gzip) πρεπει να ασχοληθω καθολου στην εφαρμογη php η ειναι καθαρα θεμα server ?
----------
Θα εβαζα ενα ετοιμο cms αλλα οσα ειδα μου φαινονται παρα πολυ δυσκολα στη διαχειριση
και αμα θελω να αλλαξω κατι ειναι θα ειναι πολυ μεγαλη ιστορια γιατι δεν ξερω καν πως δουλευουνε.
Οποτε αποφασισα να κανω κατι custom ωστε να ξερω πως δουλευει για να μπορω να το αλλαζω αν χρειαστει.

pimpogio
Δημοσιεύσεις: 1080
Εγγραφή: 28 Δεκ 2010 14:08

pattern για database access

Δημοσίευση από pimpogio » 15 Ιαν 2011 16:58

Για να μην ανοιγω νεο θεμα το αρχειο ρυθμισεων της
εφαρμογης οπως και το αρχειο γλωσσων τις εφαρμογης
σε τι format ειναι καλο να ειναι ?

Ισως καποιο xml καποιο ini η χυμα σε php με global variables ?

Αλλα αμα τα βαλω σε xml η ini πως θα τα προστατευσω ? (να τα βαλω εκτος του DocumentRoot δεν παιζει γιατι δεν εχω τετοιο directory)

Άβαταρ μέλους
Khronos
Δημοσιεύσεις: 754
Εγγραφή: 11 Δεκ 2006 14:43
Τοποθεσία: Ηράκλειο

pattern για database access

Δημοσίευση από Khronos » 15 Ιαν 2011 17:13

Ένα αρχείο πχ. config.php για τις ρυθμίσεις και η βάση δεδομένων για τις γλώσσες, δεν σου κάνουν?

pimpogio
Δημοσιεύσεις: 1080
Εγγραφή: 28 Δεκ 2010 14:08

pattern για database access

Δημοσίευση από pimpogio » 15 Ιαν 2011 17:31

Khronos έγραψε:Ένα αρχείο πχ. config.php για τις ρυθμίσεις και η βάση δεδομένων για τις γλώσσες, δεν σου κάνουν?
ε ναι αυτο λεω τι format να διαλεξω ειναι το θεμα ...
config.php με global vars η σε namespace μου δινει ευκολια αλλα χανω σε φορητοτητα.

μετα xml/ini κερδιζω σε φορητοτητα αλλα πως θα τα ασφαλισω ωστε να μην τα δει
καποιος απο το brower του
επισης και το xml και το ini απο οτι ειδα μπορω να τα χειριστω πολυ ευκολα απο php (simplexml/parse_ini_file ktlp)


Ποια πρακτικη ειναι η σωστη ?


Για τις γλωσσες δε με καταλαβατε καλα το πολυγλωσσικο περιοχομενο φυσικα και θα ειναι
στη βαση...

εγω μιλαω για τις γλωσσες που θα ειναι το στατικο μερος του site (πχ επομενο/next | προηγουμενο/previous) οπου αυτο θα ειναι σε εξωτερικο αρχειο


Άβαταρ μέλους
Khronos
Δημοσιεύσεις: 754
Εγγραφή: 11 Δεκ 2006 14:43
Τοποθεσία: Ηράκλειο

pattern για database access

Δημοσίευση από Khronos » 15 Ιαν 2011 17:59

Πολύ by the book θες να πηγαίνεις...Τα ξαναείπαμε αυτά. Κάνε ότι βολεύει εσένα καλύτερα.

πχ.

langkeys
---en.php
---el.php


en.php

Κώδικας: Επιλογή όλων

$appLang = array(
    'title_prev' => 'Previous',
    'title_next' => 'Next'
)

pimpogio
Δημοσιεύσεις: 1080
Εγγραφή: 28 Δεκ 2010 14:08

pattern για database access

Δημοσίευση από pimpogio » 15 Ιαν 2011 18:10

ακομα δεν εχω ξεκινήσει με ουτε 1 γραμμη κωδικα
προσπαθω να το σχεδιασω στο μυαλο μου αρχικα να δω αν βγαινει εστω και θεωρητικά και αν δω οτι βγαινει και
μπορω να το κανω θα αρχισω και τον κωδικα αλλιως
αναγκαστικα θα ψαξω για κατι ετοιμο.

Άβαταρ μέλους
Khronos
Δημοσιεύσεις: 754
Εγγραφή: 11 Δεκ 2006 14:43
Τοποθεσία: Ηράκλειο

pattern για database access

Δημοσίευση από Khronos » 15 Ιαν 2011 18:13

ΑΝ βγαίνει???
Όλα βγαίνουν αλλά χωρίς δοκιμές δεν πρόκειται να κάνεις τίποτα...

pimpogio
Δημοσιεύσεις: 1080
Εγγραφή: 28 Δεκ 2010 14:08

pattern για database access

Δημοσίευση από pimpogio » 15 Ιαν 2011 18:19

σιγουρα βγαινει αμα ξερει καποιος...
εννοω αν βγαινει στο δικο μου μυαλο.
Γιατι φαντασου να ξεκινησω χωρις να το εχω σχεδιασει
ακριβως στο μυαλο μου και να κολλησω καπου και να μην μπορω να παω παρακατω τοτε παει χαμενη η προσπαθεια..

Άβαταρ μέλους
korgr
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 5067
Εγγραφή: 07 Οκτ 2008 18:30
Τοποθεσία: Corinth
Επικοινωνία:

pattern για database access

Δημοσίευση από korgr » 15 Ιαν 2011 23:42

Εχει πλακα πως σκεφτονται αυτοι που εχουν σπουδασει το σπορ. Ευτυχως δεν σπουδασα και δεν εχω αυτη την ανασφαλεια πριν ξεκινησω κατι. Με τον τροπο αυτο ξεκινησα και ολοκληρωσα το Odyssey Framework. Διαφορετικα ακομα στα ...Design Patterns θα ημουν :p

Άβαταρ μέλους
cpulse
Script Master
Δημοσιεύσεις: 1527
Εγγραφή: 21 Μαρ 2006 19:30
Τοποθεσία: Αθήνα village
Επικοινωνία:

pattern για database access

Δημοσίευση από cpulse » 16 Ιαν 2011 03:57

Το οτι δεν το χεις ακόμα σχεδιάσει σημαίνει οτι είναι περίπλοκο ή οτι εσυ δεν ξέρεις τι να κάνεις.

Οπότε κάνε ένα πείραμα πρώτα σε κάτι μικρό να δεις πως σου βγαίνει και από κει ξεκινάς να το βελτιώνεις και βελτίωση στη βελτίωση θα τα κάνεις μπάχαλο στο τέλος. Αλλά φτάνοντας στο μπάχαλο θα έχεις ανακαλύψει τον τελικό σου στόχο. Και αμέσως μετά θα τα πετάξεις όλα στα σκουπίδια και θα το ξεκινήσεις από την αρχή ξέροντας που πας και τι πρέπει να κάνεις.

Άσε τα patterns και κυνήγα το ζουμί. Τα patterns είναι για να τελειοποιήσεις κάτι ήδη καλό.

pimpogio
Δημοσιεύσεις: 1080
Εγγραφή: 28 Δεκ 2010 14:08

pattern για database access

Δημοσίευση από pimpogio » 16 Ιαν 2011 09:06

δεν το εχω σπουδασει γιατι αμα το ειχα σπουδασει
θα ηξερα και τι να κανω ...
Το κατι μικρο το εχω ηδη στο μυαλο μου βγαινει οκ.
Απλα σκευτομαι πως θα το κανω να μην ειναι
monolithic αλλα επεκτασιμο και πολλα αλλα διαφορα πραγματα...
Θελει απο οτι καταλαβα παρα πολλη μελετη και σχεδιασμο ακομα και ενα cms παρα πολυ μικρο να κανεις που θα εχει ας πουμε categories/galleries/pages/contact/multilanguage (χωρις να βαζω μεσα το low level programing οπου και εκει σιγουρα παιζουνε πολλα προβληματα).
Αμα το εχεις ξανακανει η ξερεις την αρχιτεκτονικη των
διαφορων cms μπορει να φαινετε ευκολο αλλα εγω δεν το εχω ξανακανει ουτε ξερω την αρχιτεκτονικη των cms ουτε εχω χρησιμοποιησει καποιο cms ποτε
γιατι μου φανηκανε πολυ δυσκολα στην διαχειρηση.

Άβαταρ μέλους
korgr
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 5067
Εγγραφή: 07 Οκτ 2008 18:30
Τοποθεσία: Corinth
Επικοινωνία:

pattern για database access

Δημοσίευση από korgr » 16 Ιαν 2011 10:11

Τοτε ξέχνα το "πώς θα το κάνω σίγουρα από την αρχή σωστό".
Το "ξέρω" θα προκύψει κυρίως από την αποτυχία της πράξης και πολύ λιγότερο από την μελέτη της θεωρίας. Διαφορετικά θα καταλήξεις να δημιουργείς διαδικτυακές εφαρμογές "σωστές με το γράμμα του νόμου" αλλά πάντα πολύ περιορισμένων δυνατότήτων.
Κάτι σαν αυτούς που πάνω απ' όλα βάζουν το validation και το seo, με αποτέλεσμα να καταλήγουν να δημιουργούν γλυκανάλατα sites που τους όρους διάδραση και φιλικότητα προς τον χρήστη δεν τους πλησιάζουν καν.

Με λίγα λόγια είναι πολύ πιο σημαντικό πχ μετά από αποτυχημένο form submission να επιστρέφει στην φόρμα χωρίς να έχει χάσει τα όσα σωστά δεδομένα έχει πληκτρολογήσει μέχρι εκείνη τη στιγμή, παρά το αν έγινε η δουλειά από την mysql ή την php (ok άργησε η εκτέλεση κατά 0,003 ms :roll: )

Εκτός αν οι δουλειές που θα αναλαμβάνεις είναι για τράπεζες, υπουργεία κλπ οπότε θα δώσεις βάση στα πάντα να είναι σωστα και στην θεωρία!

pimpogio
Δημοσιεύσεις: 1080
Εγγραφή: 28 Δεκ 2010 14:08

pattern για database access

Δημοσίευση από pimpogio » 17 Ιαν 2011 21:54

pimpogio έγραψε: Και κατι αλλο ... ειναι καλη πρακτικη να βαλω cashing στην υλοποιηση του mvc pattern στο επιπεδο της εφαρμογης php ?
Η μηπως ειναι περιτο μια και την δουλεια αυτη μπορει να την κανει εξωτερικο προγραμμα
πχ squid.
Με το compression (πχ gzip) πρεπει να ασχοληθω καθολου στην εφαρμογη php η ειναι καθαρα θεμα server ?

billiaswhs
Δημοσιεύσεις: 346
Εγγραφή: 11 Νοέμ 2004 00:29
Επικοινωνία:

pattern για database access

Δημοσίευση από billiaswhs » 18 Ιαν 2011 03:42

pimpogio έγραψε: Και κατι αλλο ... ειναι καλη πρακτικη να βαλω cashing στην υλοποιηση του mvc pattern στο επιπεδο της εφαρμογης php ?
Ναι είναι καλή πρακτική να βάλεις cache μέσα στο action του
controller δηλαδή να κάνει action cache και όταν δεν μπορείς να
το κάνει κάνεις cache δεν επίπεδο template.

Δεν καταλαβαίνω βέβαια γιατί το PDO δεν έχει αρκετά
πλεονεκτήματα μόνο του, εκτός της φορητότητα της εφαρμογής από
βάση σε άλλη βάση. θα ήταν πιο χρήσιμο ένα ORM όπου έτσι και αλλιώς
το κάτω layer είναι pdo και θα σου μείωνε και τη ποσότητα κώδικα

Απάντηση

Επιστροφή στο “PHP Προγραμματισμός”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης