Συζήτηση σχετικά με τις PHP template engines

Σε αυτή την περιοχή μπορείτε να βρείτε ή να αναζητήσετε πληροφορίες σχετικές με την PHP

Συντονιστές: WebDev Moderators, Super-Moderators, PHP Moderators

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
dimsis
Reporter
Δημοσιεύσεις: 7994
Εγγραφή: 25 Ιούλ 2001 03:00

Συζήτηση σχετικά με τις PHP template engines

Δημοσίευση από dimsis » 13 Φεβ 2011 19:02

cpulse εννοείται ότι σε αυτό συμφωνώ και πιστεύω και οι περισσότεροι από εμάς το ίδιο.
Αλλά για αυτό υπάρχουν οι κλάσεις, για αυτό υπάρχει η CSS, για αυτό αποφεύγουμε inline css / js, για αυτό υπάρχουν και οι αρχιτεκτονικές όπως το MVC που προαναφέρθηκε. Όλα αυτά που κάνει μια template engine τύπου smarty μπορούν να γίνουν και χωρίς την χρήση της και να γλιτώσεις και το overhead.

Fafos σου ζητάω όμως εδώ και πολλά post να μου εξηγήσεις για να καταλάβω τι θεωρείς εσύ ως template engine, πράγμα που δεν βλέπω να γίνετε. Την μια μιλάμε για το smarty, την άλλη μου λες πως έχουν όλα τα sites δικές τους template engines.

Σε ρωτάω ένα απλό πράγμα σε αυτό μπορείς να απαντήσεις τουλάχιστον;
Θεωρείς απαραίτητο να βάζεις έναν extra parser πάνω από την καθαρή σκτιπτογλώσσα και αδύνατο να πετύχεις καθαρό, επεκτάσιμο, ασφαλές κώδικα χωρίς αυτόν;
Εκτός και αν είμαι τόσο χαζός και δεν ισχύουν ούτε όσα έχω γράψει τόσες φορές περί parser και overhead και είναι κάτι εντελώς διαφορετικό σαν έννοια οι template engines πράγμα που περιμένω να μας το ξεκαθαρίσεις.

Άβαταρ μέλους
fafos
Script Master
Δημοσιεύσεις: 6231
Εγγραφή: 30 Νοέμ 2004 03:09

Συζήτηση σχετικά με τις PHP template engines

Δημοσίευση από fafos » 13 Φεβ 2011 19:10

dimsis έγραψε:cpulse εννοείται ότι σε αυτό συμφωνώ και πιστεύω και οι περισσότεροι από εμάς το ίδιο.
Αλλά για αυτό υπάρχουν οι κλάσεις, για αυτό υπάρχει η CSS, για αυτό αποφεύγουμε inline css / js, για αυτό υπάρχουν και οι αρχιτεκτονικές όπως το MVC που προαναφέρθηκε. Όλα αυτά που κάνει μια template engine τύπου smarty μπορούν να γίνουν και χωρίς την χρήση της και να γλιτώσεις και το overhead.

Fafos σου ζητάω όμως εδώ και πολλά post να μου εξηγήσεις για να καταλάβω τι θεωρείς εσύ ως template engine, πράγμα που δεν βλέπω να γίνετε. Τι μια μιλάμε για το smarty, την άλλη μου λες πως έχουν όλα τα sites δικές τους template engines.

Σε ρωτάω ένα απλό πράγμα σε αυτό μπορείς να απαντήσεις τουλάχιστον;
Θεωρείς απαραίτητο να βάζεις έναν extra parser πάνω από την καθαρή σκτιπτογλώσσα και αδύνατο να πετύχεις καθαρό, επεκτάσιμο, ασφαλές κώδικα χωρίς αυτόν;
Εκτός και αν είμαι τόσο χαζός και δεν ισχύουν ούτε όσα έχω γράψει τόσες φορές περί parser και overhead και είναι κάτι εντελώς διαφορετικό σαν έννοια οι template engines πράγμα που περιμένω να μας το ξεκαθαρίσεις.
H smarty einai mia poly kalh template engine (isos h kalyterh etoimh)... h smarty den xarakthrizei oles tis templates engines..

apo thn stigmh pou exo thn cache den me enoxlei kanenas parser..
milate oloi theorhtika xoris na exete doulepsei se pragmatikes synthikes me auta poy anaferete..
esy theoreis kalo na kaleis 150 classes ana selida gia na deixeis to teliko apotelesma sto xrhsth?
esy theoreis kalo na grafeis kodika pou mono esy ton katalavaineis?
Οι πάνες και οι πολιτικοί πρέπει να αλλάζονται συχνά για τον ίδιο λόγο...

pimpogio
Δημοσιεύσεις: 1080
Εγγραφή: 28 Δεκ 2010 14:08

Συζήτηση σχετικά με τις PHP template engines

Δημοσίευση από pimpogio » 13 Φεβ 2011 19:29

Αμα ριξει καποιος μια ματια στο μοντελο της java θα δει τι νοημα εχουνε εκει οι template engines θα αναθεωρησει το τι θεωρει template engine και θα καταλαβει γιατι η php απο μονη της ειναι template engine.

Άβαταρ μέλους
dimsis
Reporter
Δημοσιεύσεις: 7994
Εγγραφή: 25 Ιούλ 2001 03:00

Συζήτηση σχετικά με τις PHP template engines

Δημοσίευση από dimsis » 13 Φεβ 2011 19:31

Πάλι δεν απάντησες σε τίποτε όμως και απλά κάνεις ερωτήσεις. Εγώ αντιθέτως θα σου απαντήσω.

Όπως μπορείς να κασάρεις με τον parser μπορείς να κασάρεις και χωρίς αυτόν. Δεν βλέπω ουσιαστική διαφορά προς το καλύτερο αν θα χρησιμοποιήσω 150 κλάσεις στη σελίδα μου, από το αν θα χρησιμοποιήσω 150 εντολές της smarty και του κάθε άλλου parser που στην τελική πιθανότατα να μου δημιουργήσουν παραπάνω overhead απ’ότι αν πάω με κλάσεις.

Σε μια class based εφαρμογή, για ποιο λόγο θα είμαι ο μόνος που θα καταλαβαίνω τον κώδικα για να φτιάξω ένα template; - γιατί για αυτό συζητάμε.
Σου έδωσα ήδη ως παράδειγμα το wordpress. Έχει τρελό documentation (codex) για κάθε μια function που χρησιμοποιεί. Σου έδωσα link και για το odyssey του Νότη που είναι και one man show δουλειά. Δηλαδή αν το έχει κάποιος στα χέρια του δεν μπορεί να βγάλει άκρη από τη στιγμή που υπάρχει documentation;
Και να σου πω και το άλλο, τι είναι πιο εύκολο να καταλάβεις αν θα δεις. Pure php κώδικα ή τον κώδικα κάποιας άγνωστης template engine που κάνει τα δικά της;
Και το αντίθετο. Δεν θα χρειαστώ χρόνο για να μάθω την σύνταξη και τις εντολές της template engine; Από μόνος μου θα τις μαντέψω και θα τις χρησιμοποιήσω;

Άβαταρ μέλους
fafos
Script Master
Δημοσιεύσεις: 6231
Εγγραφή: 30 Νοέμ 2004 03:09

Συζήτηση σχετικά με τις PHP template engines

Δημοσίευση από fafos » 13 Φεβ 2011 19:44

dimsis έγραψε:Πάλι δεν απάντησες σε τίποτε όμως και απλά κάνεις ερωτήσεις. Εγώ αντιθέτως θα σου απαντήσω.

Όπως μπορείς να κασάρεις με τον parser μπορείς να κασάρεις και χωρίς αυτόν. Δεν βλέπω ουσιαστική διαφορά προς το καλύτερο αν θα χρησιμοποιήσω 150 κλάσεις στη σελίδα μου, από το αν θα χρησιμοποιήσω 150 εντολές της smarty και του κάθε άλλου parser που στην τελική πιθανότατα να μου δημιουργήσουν παραπάνω overhead απ’ότι αν πάω με κλάσεις.

Σε μια class based εφαρμογή, για ποιο λόγο θα είμαι ο μόνος που θα καταλαβαίνω τον κώδικα για να φτιάξω ένα template; - γιατί για αυτό συζητάμε.
Σου έδωσα ήδη ως παράδειγμα το wordpress. Έχει τρελό documentation (codex) για κάθε μια function που χρησιμοποιεί. Σου έδωσα link και για το odyssey του Νότη που είναι και one man show δουλειά. Δηλαδή αν το έχει κάποιος στα χέρια του δεν μπορεί να βγάλει άκρη από τη στιγμή που υπάρχει documentation;
Και να σου πω και το άλλο, τι είναι πιο εύκολο να καταλάβεις αν θα δεις. Pure php κώδικα ή τον κώδικα κάποιας άγνωστης template engine που κάνει τα δικά της;
Και το αντίθετο. Δεν θα χρειαστώ χρόνο για να μάθω την σύνταξη και τις εντολές της template engine; Από μόνος μου θα τις μαντέψω και θα τις χρησιμοποιήσω;

esy den katalavaineis oti einai thema antilhpshs tou kathenos gia to pos tha douleuei ta projects tou.. eipame.. exo mathei na strono to krevati mou..
pisteueis dhladh oti mia efarmogh san to facebook tha exei pure PHP apo piso?

edo:
Pure php κώδικα ή τον κώδικα κάποιας άγνωστης template engine που κάνει τα δικά της;

deixnei oti den exeis katanohsei ti kanei mia template engine.. to an dinei to tag san {tag} h san %%tag%% den yparxei kammia diafora... oles oi engines exoun to idio skeptiko.. aplos kapoies einai pio exeligmenes..

otan anoixo ton kodika enos project me engine den xreiazetai na diavaso kanena documentation.. me odhgei o kodikas..

kammia sxesh h cache pou anafereis me ton engines... psaxto... :lol:
Οι πάνες και οι πολιτικοί πρέπει να αλλάζονται συχνά για τον ίδιο λόγο...

Άβαταρ μέλους
dimsis
Reporter
Δημοσιεύσεις: 7994
Εγγραφή: 25 Ιούλ 2001 03:00

Συζήτηση σχετικά με τις PHP template engines

Δημοσίευση από dimsis » 13 Φεβ 2011 20:25

Βρε fafos το τι κάνεις στο κρεβάτι σου ποσώς με ενδιαφέρει, τι είμαστε εδώ μεσημεριανάδικο; :p OK εσύ μπορεί να δουλεύεις όλα σου τα projects με template engines και βοηθητικό θα ήταν αν μας έλεγες και στην πράξη με ποιές έχεις δουλέψει και χρησιμοποιείς και συστήνεις σε όσους πιθανών θέλουν να κάνουν το ίδιο.

Για το facebook. Όχι πιστεύω πως μια εφαρμογή σαν το facebook θα είναι ένας αχταρμάς τεχνολογιών. Εσύ μπορεί να βρίσκεις θετικό που κάνει χρήση του smarty, αλλά εμένα επέτρεψε μου να το βλέπω ως λάθος και ίσως τελικά να είναι και αυτό ένας από τους λόγους που αναγκάζονται να κάνουν τόσες πατέντες για να πετύχουν καλύτερες επιδόσεις. Και αυτό ΑΝ δεν έχουν ξηλώσει ήδη ότι κώδικα είχε σχέση (και αν υπήρχε) με smarty μια και δεν είναι ανοιχτός ο κώδικας του ώστε να μπορούμε να επαληθεύουμε. Η μόνη αναφορά που βρήκα γκουγκλάροντας περί facebook και smarty ήταν πως είχε διαρρεύσει και καλά ο κώδικας του και είδαν ότι γίνετε χρήση του.

ΟΚ εγώ δεν έχω κατανοήσει τι κάνει μια template engine, αλλά και εσύ αρνείσαι πεισματικά να μας δώσεις τα φώτα σου εδώ και πάρα πολλές δημοσιεύσεις και να μας εξηγήσεις πως το βλέπεις εσύ. Μπορεί να έχεις παρερμηνεύσει εσύ.

Όσο για το «otan anoixo ton kodika enos project me engine den xreiazetai na diavaso kanena documentation.. me odhgei o kodikas..» εννοείς πως ξέρεις πως δουλεύει η κάθε template engine ή ότι απλά βγάζεις συμπεράσματα και κάνεις υποθέσεις τι μπορεί να κάνει η template engine αναλόγως τον τριγύρω pure php code; :)

Ποια cache αναφέρω και δεν έχει καμία σχέση με τις template engines; Η template engine θα κασάρει ολόκληρες σελίδες (π.χ. tpl) για να πετύχει καλύτερη ταχύτητα. Ας αγνοήσουμε ότι όλο το βάρος από το κασάρισμα πέφτει στον server, στην ουσία αυτό που κασάρουν engines όπως το smarty είναι το παραγόμενο αποτέλεσμα, δηλαδή στην περίπτωση της smarty την php που έχει παραχθεί. Με χρήση καθαρής PHP δεν έχεις καν αυτήν την ανάγκη και επιπρόσθετα μπορείς να κασάρεις τις php parsed σελίδες ή και τις κλάσεις.

Τέλος πάντων, για να μη το κουράζουμε, εγώ ανέλυσα την άποψη μου περί template engines και ανέπτυξα επιχειρηματολογώντας τα αρνητικά που βλέπω. Σε εποχή όπου ο προγραμματισμός για το web κινείται πλέον object oriented ρυθμούς, πιστεύω πως η χρήση των template engines δεν συνιστάτε. Αυτό βέβαια πάντα βάση όσων έχω δει και διαβάσει. Από εκεί και πέρα για το τι θα επιλέξει ο καθένας, ισχύει το ίδιο όπως και με το "custom vs ready made cms" που ρώτησε ο συνφορουμίτης… ότι βολεύει τον καθένα. Το μέλλον θα δείξει.

Άβαταρ μέλους
fafos
Script Master
Δημοσιεύσεις: 6231
Εγγραφή: 30 Νοέμ 2004 03:09

Συζήτηση σχετικά με τις PHP template engines

Δημοσίευση από fafos » 13 Φεβ 2011 20:41

re sy dimsis ase tis eironeies gia to ti kano sto krevati mou h oxi.. prospatho na sou deixo oti o kathenas exei ton tropo tou kai thn taktikh tou sthn syggrafh tou kodika.. ego kano ornithoskalismata kai esy erga texnhs...

to ti ekana ego sthn praxh den nomizo oti endiaferei tous akroatas... oiandhpote engine mporo na thn doulepso dioti poly apla exoun to idio skeptiko.. esy dhladh gnorizeis mono tis classes pou exeis xrhsimopoihsei? den mporeis na doulepseis h na diavaseis kapoia allh?

sou eipa oti den gnorizo (kai oute me endiaferei) me poion tropo anaptyseis tis efarmoges sou.. ta perissotera megala kai sovara projects einai palaiolithika san emena kai xrhsimopoioun templates.. kai se auto einai mesa kai to facebook...

en katakleidi... 10000 kommatia na kaneis thn efarmogh einai kalytero apo to na thn kaneis 100... auth einai h gnomh mou kai thn apekthsa kathodon...

shm. to freestuff einai panargo.. mallon ftaiei h template engine.. :lol:
Οι πάνες και οι πολιτικοί πρέπει να αλλάζονται συχνά για τον ίδιο λόγο...

Άβαταρ μέλους
Khronos
Δημοσιεύσεις: 754
Εγγραφή: 11 Δεκ 2006 14:43
Τοποθεσία: Ηράκλειο

Συζήτηση σχετικά με τις PHP template engines

Δημοσίευση από Khronos » 13 Φεβ 2011 20:54

Και εγώ δεν έχω καταλάβει πώς απο τη στιγμή που κάποιος έχει οργανωμένο τον κώδικα του σε functions/classes θα τον βοηθήσει μια template engine πχ. σαν τη smarty.

Αν δίνεις καλά ονόματα στις functions/classes, δεν οδηγείται κάποιος απο τον κώδικα? Δεν είναι χωριστά σε ικανοποιητικά πλαίσια η εμφανιση απο την λειτουργικότητα?

pimpogio
Δημοσιεύσεις: 1080
Εγγραφή: 28 Δεκ 2010 14:08

Συζήτηση σχετικά με τις PHP template engines

Δημοσίευση από pimpogio » 13 Φεβ 2011 21:10

στην php δεν χρειαζεσε template engine γιατι η php
ειναι σχεδιασμένη ωστε να ειναι η ιδια template engine.
H php δεν ειναι java για θελει template engine...

Σε java δεν πας πουθενα χωρις template engine εκει πραγματικα εχει σοβαρο νοημα υπαρξης...

Ποιο πιθανον ειναι να ξερει ο htmlatzis php παρα το Xsmarty..

Άβαταρ μέλους
korgr
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 5067
Εγγραφή: 07 Οκτ 2008 18:30
Τοποθεσία: Corinth
Επικοινωνία:

Συζήτηση σχετικά με τις PHP template engines

Δημοσίευση από korgr » 13 Φεβ 2011 21:37

Ειρήνη υμίν!
Κάτω οι template engines :lol:

Άβαταρ μέλους
Khronos
Δημοσιεύσεις: 754
Εγγραφή: 11 Δεκ 2006 14:43
Τοποθεσία: Ηράκλειο

Συζήτηση σχετικά με τις PHP template engines

Δημοσίευση από Khronos » 13 Φεβ 2011 21:50

pimpogio τα εμπεδώσαμε αυτά που είπες! Έλεος...

Άβαταρ μέλους
cpulse
Script Master
Δημοσιεύσεις: 1527
Εγγραφή: 21 Μαρ 2006 19:30
Τοποθεσία: Αθήνα village
Επικοινωνία:

Συζήτηση σχετικά με τις PHP template engines

Δημοσίευση από cpulse » 13 Φεβ 2011 22:19

Η java είναι κομπιουτεράκι. Γιατί με την java μπορείς να κάνεις αριθμητικές πράξεις, άρα είναι κομπιουτεράκι.

Άβαταρ μέλους
dimsis
Reporter
Δημοσιεύσεις: 7994
Εγγραφή: 25 Ιούλ 2001 03:00

Συζήτηση σχετικά με τις PHP template engines

Δημοσίευση από dimsis » 13 Φεβ 2011 22:49

cpulse για γράψε μας και εσύ την γνώμη σου και έναν σχολιασμό επ' αυτού αν θέλεις:
dimsis έγραψε:cpulse εννοείται ότι σε αυτό συμφωνώ και πιστεύω και οι περισσότεροι από εμάς το ίδιο.
Αλλά για αυτό υπάρχουν οι κλάσεις, για αυτό υπάρχει η CSS, για αυτό αποφεύγουμε inline css / js, για αυτό υπάρχουν και οι αρχιτεκτονικές όπως το MVC που προαναφέρθηκε. Όλα αυτά που κάνει μια template engine τύπου smarty μπορούν να γίνουν και χωρίς την χρήση της και να γλιτώσεις και το overhead.
Ειδικά από εσένα θα με ενδιέφερε να διαβάσω την ανάλυση σου, αν στην εποχή του object oriented web programming, των frameworks και των νέων αλλά και παλαιοτέρων αρχιτεκτονικών όπως το MVC που εφαρμόζονται και στο web με κυρίαρχο στόχο τον διαχωρισμό του presentation layer από του business logic, αν πιστεύεις πως πρέπει ή αξίζει να γίνετε χρήση template engines τύπου smarty, όπου στην ουσία προσθέτουν ένα έξτρα layer / parser / wrapper πάνω από την php.

Ασφαλώς θα ήταν χρήσιμο να διαβάσουμε τις απόψεις και των υπολοίπων ενεργών προγραμματιστών.

Άβαταρ μέλους
cpulse
Script Master
Δημοσιεύσεις: 1527
Εγγραφή: 21 Μαρ 2006 19:30
Τοποθεσία: Αθήνα village
Επικοινωνία:

Συζήτηση σχετικά με τις PHP template engines

Δημοσίευση από cpulse » 14 Φεβ 2011 01:35

Είμαι μπερδεμένος. Υπάρχουν λόγοι για τους οποίους τα template engines προσφέρουν υπηρεσία και λόγοι για τους οποίους στην ουσία είναι άχρηστα. Την δυναμική της ισορροπίας τους δεν την έχω ξεκάθαρη.

Κρίνοντας πολύ πρακτικά, η απάντηση είναι στο ποιος και πως κρίνει. Δηλαδή στο internet υπάρχουν κατά την γνώμη μου λίγοι προγραμματιστές, πολλοί webmasters (οι οποίοι απλά ξέρουν στο περίπου πως λειτουργεί κάτι), και ακόμα περισσότεροι άσχετοι με την τεχνολογία. Υπάρχουν και οι γραφίστες που δεν είναι και λίγοι στις μέρες μας, εκ των οποίων την μεγάλη μάζα εγώ την κατατάσσω στους άσχετους (με την τεχνολογία του web πάντα).

Τώρα άμα βάλεις και την παράμετρο χρόνο και ηρεμία τότε μπερδεύεται ακόμα περισσότερο το πράγμα. Δηλαδή ένας προγραμματιστής, όσο καλός κι αν είναι, όταν έχει 500 πράγματα να κάνει ταυτόχρονα και του σκάσει ένα bug από ένα παλιό project, θα θέλει μέσα σε 1 λεπτό να θυμηθεί πως δουλεύει, που είναι το bug και να το διορθώσει. Ο λίγος χρόνος σε κάνει να σκέφτεσαι σαν να είσαι ζώον. Πρακτικά δηλαδή κι ο ποιο hardcore προγραμματισταράς έχει θέμα με την συντήρηση, γιατί η πίεση που συνήθως έχει τον κάνει να συμπεριφέρεται χειρότερα από τους άσχετους - ή με άλλα λόγια αντι να φτιάξει κάτι μπορεί και να το χαλάσει ακόμα περισσότερο.

Οπότε αν κρίνω σαν προγραμματιστής θα θέλω να δω την αγνότητα του κώδικα. Αν κρίνω σαν άσχετος θα θέλω να δω κάτι ευκολόπεπτο.

Είπατε πριν για smarty.. δέστε εδώ πως λειτουργεί το phpBB

Κώδικας: Επιλογή όλων

<!-- IF not S_USER_LOGGED_IN and not S_IS_BOT -->
	<form method="post" action="&#123;S_LOGIN_ACTION&#125;" class="headerspace">
		<h3><a href="&#123;U_LOGIN_LOGOUT&#125;">&#123;L_LOGIN_LOGOUT&#125;</a>&nbsp; &bull; &nbsp;<a href="&#123;U_REGISTER&#125;">&#123;L_REGISTER&#125;</a></h3>
		<fieldset class="quick-login">
			<label for="username">&#123;L_USERNAME&#125;&#58;</label>&nbsp;<input type="text" name="username" id="username" size="10" class="inputbox" title="&#123;L_USERNAME&#125;" />  
			<label for="password">&#123;L_PASSWORD&#125;&#58;</label>&nbsp;<input type="password" name="password" id="password" size="10" class="inputbox" title="&#123;L_PASSWORD&#125;" />
			<!-- IF S_AUTOLOGIN_ENABLED -->
				| <label for="autologin">&#123;L_LOG_ME_IN&#125; <input type="checkbox" name="autologin" id="autologin" />
			<!-- ENDIF -->
			</label> <input type="submit" name="login" value="&#123;L_LOGIN&#125;" class="button2" />
		</fieldset>
	</form>
<!-- ENDIF -->
Κι εδώ το Joomla!

Κώδικας: Επιλογή όλων

<a name="content"></a>
<div id="wrapper">
<div id="<?php echo $showRightColumn ? 'main2' &#58; 'main'; ?>">
	<?php if &#40;$this->getBuffer&#40;'message'&#41;&#41; &#58; ?>
	<div class="error">
		<h2>
			<?php echo JText&#58;&#58;_&#40;'Message'&#41;; ?>
		</h2>
		<jdoc&#58;include type="message" />
	</div>
	<?php endif; ?>

	<jdoc&#58;include type="component" />
</div><!-- end main or main2 -->
Επίσης το Drupal το οποίο πετάει μόνο <?php κώδικα ?> έχει δύο μεθόδους. Η μία για προγραμματιστές, η άλλη ευκολότερα γραμμένη για μη προγραμματιστές.

Όλα αυτά είναι φτιαγμένα για να μπορεί ένας εντελώς άσχετος να έχει ελπίδα να πειράξει κάτι. Όμως όλες αυτές οι μέθοδοι για μένα έχουν προβλήματα. Είναι και η ταχύτητα στο parsing (η οποία πολεμιέται με cache όπως λέει κι ο fafos), αλλά είναι και η παραμετροποίηση. Ειδικά στο phpBB δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για παραμετροποίηση. Τουλάχιστον στο Joomla! μπορεις να βάλεις μερικά attributes στα ειδικά tag, αλλά και πάλι πρέπει να κάνεις hack ή κάποιο πολύ μυστήριο κόλπο για να κάνεις προσαρμογές.

Σχετικά με αυτό που λες Δημήτρη οτι έχουν πεθάνει τα template engines, εγώ βλέπω το ακριβώς αντίθετο από τον κόσμο του Joomla!. Το κάθε μεγάλο template club έχει δικό του template engine το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις είναι ποιο σύνθετο ακόμα κι από το ίδιο το Joomla!. Ψάχτε (google ή youtube) για Gantry, T3, Gavern, Morph. Δεν τα ξέρω καλά, αλλά νομίζω στο Wordpress γίνεται ακόμα μεγαλύτερος χαμός με αυτά. Και αυτοί το έχουν πάει πολύ ποιο μακριά το πράγμα από το Smarty. Το Smarty είναι ανέκδοτο μπροστά τους. Έχουν κάνει την δουλειά του γραφίστα να μοιάζει με luna park.

Τώρα σχετικά με το object oriented και το MVC.. πάλι εξαρτάται. Έχω καταλήξει οτι σε ακραίες καταστάσεις το MVC είναι ποιο ευέλικτο. Για να κάνω και λίγη διαφήμιση και στο σπίτι μου.. δεστε το menu στο HostPad. Αυτό το module μπορείς να το βάλεις σε όποιο Joomla! template θες. Στο συγκεκριμένο template όμως πρέπει να έχει ακριβώς αυτή την μορφή για να ταιριάζει με τα γραφικά. Για να καταφέρεις κάτι τέτοιο πρέπει να πας είτε μέσω της object oriented μεθόδου είτε MVC. Κι εδώ έχουμε μια φιλοσοφική απορία.. τι θα γίνει αν θες να βάλεις ένα ακόμα menu με την ίδια λειτουργικότητα αλλά με άλλο skin σε ένα δεύτερο σημείο της σελίδας; Extend σε ένα object μπορείς να κάνεις μόνο μια φορά, άρα δεν μπορείς να βάλεις δύο skins για το ίδιο module με object oriented. Με MVC όμως μπορείς.

Και όλα αυτά ισχύουν τώρα. Σε κανα δυο χρόνια ποιος ξέρει με τι άλλα δεδομένα θα μπορούμε να κάνουμε ακριβώς την ίδια συζήτηση.

pimpogio
Δημοσιεύσεις: 1080
Εγγραφή: 28 Δεκ 2010 14:08

Συζήτηση σχετικά με τις PHP template engines

Δημοσίευση από pimpogio » 14 Φεβ 2011 03:07

για την φιλοσοφική απορία..
interfaces
http://php.net/manual/en/language.oop5.interfaces.php

Το προβλημα της c++ (multiple inheritance) που ελυσε η java με το σωστο τροπο και ακολουθησε το σωστο τροπο η php.

η php στο OO αντεγραψε τη java και καλα εκανε..
σε μερικα σημεια ηθελε να διαφοροποιειθει για να μην φαινετε στυγνη η αντιγραφη...

Απάντηση

Επιστροφή στο “PHP Προγραμματισμός”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες