Συζήτηση σχετικά με τις PHP template engines

Σε αυτή την περιοχή μπορείτε να βρείτε ή να αναζητήσετε πληροφορίες σχετικές με την PHP

Συντονιστές: WebDev Moderators, Super-Moderators, PHP Moderators

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Cha0s
SysAdmin
Δημοσιεύσεις: 10242
Εγγραφή: 28 Ιούλ 2001 03:00

Συζήτηση σχετικά με τις PHP template engines

Δημοσίευση από Cha0s » 14 Φεβ 2011 19:12

pimpogio η Python είναι template engine;

Και αυτή είναι scripting γλώσσα και μπορεί να παίξει στο web.


Όπως και η PHP μπορεί να τρέξει ως desktop εφαρμογή (GTK) ή και ως daemon στο linux ή και ως ότι θες πρακτικά (δεν λέω ότι κάνει για τα πάντα - αλλά ότι μπορείς να κάνεις δεκάδες πράγματα πέρα του web μπορείς, άσχετα αν δεν είναι η ιδανική γλώσσα).


Τελικά τι είναι; :hammer: :kaloe:

Άβαταρ μέλους
Cha0s
SysAdmin
Δημοσιεύσεις: 10242
Εγγραφή: 28 Ιούλ 2001 03:00

Συζήτηση σχετικά με τις PHP template engines

Δημοσίευση από Cha0s » 14 Φεβ 2011 19:12

Πάλι έκανες edit το ποστ σου μέχρι να ποστάρω... έλεος..

pimpogio
Δημοσιεύσεις: 1080
Εγγραφή: 28 Δεκ 2010 14:08

Συζήτηση σχετικά με τις PHP template engines

Δημοσίευση από pimpogio » 14 Φεβ 2011 19:15

η python οχι δεν ειναι template engine..
μια φορα δοκιμαζα την python και βρεθηκα να εκτυπωνω html μεσα απο την python
αυτος ειναι ο βασικος λογος που δεν ειναι template engine οπως και το code indentation και αλλα..

ενω σε php εχεις τα <?php ?> και βγαινεις απο την php για να γραψεις html..
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος pimpogio την 14 Φεβ 2011 19:25, έχει επεξεργασθεί 3 φορές συνολικά.

Άβαταρ μέλους
fafos
Script Master
Δημοσιεύσεις: 6231
Εγγραφή: 30 Νοέμ 2004 03:09

Συζήτηση σχετικά με τις PHP template engines

Δημοσίευση από fafos » 14 Φεβ 2011 19:15

Cha0s έγραψε:Πάλι έκανες edit το ποστ σου μέχρι να ποστάρω... έλεος..
phgaine na pieis enan kafe kai tou apantas meta.. exeis kati apaithseis kai esy... :lol:
Οι πάνες και οι πολιτικοί πρέπει να αλλάζονται συχνά για τον ίδιο λόγο...

Άβαταρ μέλους
cherouvim
Script Master
Δημοσιεύσεις: 3137
Εγγραφή: 13 Ιούλ 2005 22:56
Τοποθεσία: Athens, Greece
Επικοινωνία:

Συζήτηση σχετικά με τις PHP template engines

Δημοσίευση από cherouvim » 14 Φεβ 2011 19:16

Συμφωνώ με τον orfeo.

Η php δεν είναι templating γλώσσα, απλά μπορείς να την δουλέψεις στο view layer σαν templating engine. Και επειδή έχει σχεδόν όλα τα constructs μιας templating γλώσσας συχνά γίνεται αυτή η σύγχυση και κατάχρηση.

Το wordpress είναι η απόδειξη αυτού μιας και στο view layer κρατάει τα σκήπτρα για το χειρότερο spaghetti κοτετσοκώδικα που έχει δει ποτέ ο πλανήτης γη. Εννοείται οτι έχει πετύχει και είναι το καλύτερο blog engine με γιγαντιαίο community, αλλά για να δουλέψεις με αυτό χρειάζεσαι πολύ υπομονή, αντοχή στη βρωμιά και να μάθεις την "Code is Poetry" (χαχα) τέχνη.

Άβαταρ μέλους
Cha0s
SysAdmin
Δημοσιεύσεις: 10242
Εγγραφή: 28 Ιούλ 2001 03:00

Συζήτηση σχετικά με τις PHP template engines

Δημοσίευση από Cha0s » 14 Φεβ 2011 19:17

phgaine na pieis enan kafe kai tou apantas meta.. exeis kati apaithseis kai esy...
Έχεις δίκιο. :P

Πάω σε κανένα coffeeshop... για να μην μπω καν στον κόπο να ξανααπαντήσω :D :kaloe:

pimpogio
Δημοσιεύσεις: 1080
Εγγραφή: 28 Δεκ 2010 14:08

Συζήτηση σχετικά με τις PHP template engines

Δημοσίευση από pimpogio » 14 Φεβ 2011 19:19

δεν ειπα οτι ειναι templating γλωσσα (παρεξηγηση) ειπα οτι ειναι και αυτο..

Άβαταρ μέλους
cpulse
Script Master
Δημοσιεύσεις: 1527
Εγγραφή: 21 Μαρ 2006 19:30
Τοποθεσία: Αθήνα village
Επικοινωνία:

Συζήτηση σχετικά με τις PHP template engines

Δημοσίευση από cpulse » 14 Φεβ 2011 19:28

Πέστα βρε cherouvim. Μέχρι πριν λίγο καιρό παραλίγο να έτρωγα ξύλο άμα έλεγα κάτι τέτοιο για το WordPress. Για να λέμε και την αλήθεια όμως η νέα έκδοση του (3) είναι μακράν καλύτερη σε αυτό το θέμα. Λες και ήταν κατάδικος για δεκαετίες και το πλήναν και το ξυρήσανε.

Άβαταρ μέλους
Cha0s
SysAdmin
Δημοσιεύσεις: 10242
Εγγραφή: 28 Ιούλ 2001 03:00

Συζήτηση σχετικά με τις PHP template engines

Δημοσίευση από Cha0s » 14 Φεβ 2011 19:37

Ρε KISS λέμεεεε :lol: :lol:

Άβαταρ μέλους
dimsis
Reporter
Δημοσιεύσεις: 7994
Εγγραφή: 25 Ιούλ 2001 03:00

Συζήτηση σχετικά με τις PHP template engines

Δημοσίευση από dimsis » 14 Φεβ 2011 20:26

cpulse έγραψε:Πλάκα κάνεις; Αμα το τελειώσω θα έρχομαι να σας ξυπνάω έναν έναν ακόμα και στον ύπνο σας να σας θυμίζω πόσο τέλειο το χω κάνει! :lol:
lol cpulse. Τι φτιάχνεις καμιά δική σου custom engine που όμως κάνει compile απευθείας σε php για καλύτερο performance; :) Κάνει η twig τέτοια μαγκιά ίσως είναι μια ενδιάμεση λύση τελικά.
cherouvim έγραψε:Εκτός από την ασφάλεια το templating engine χρειάζεται και για άλλους λόγους.
Τώρα για τους χρήστες αν εννοείς content managers τότε μπορείς να τους δώσεις ότι θέλεις (ή θέλουν). Σε public χρήστες όμως ούτε κάν RTE.
cherouvim ξέρω, έχω δει αρκετές και μετά από δοκιμές και σκέψη έφτασα στα συμπεράσματα που γράφω. Για αυτό εξαρχής γράφω πως "ζύγισα τα υπέρ και τα κατά" άλλωστε. Δείτε και έναν τύπο που έγραψε βιβλίο για την smarty engine τι γράφει το 2008: http://hasin.wordpress.com/2008/01/05/o ... as-smarty/
Και γενικώς φαίνεται πως γενικότερα και στις διάφορες κοινότητες πως οι απόψεις διίστανται σχετικά με την χρησιμότητα η όχι των template engines.

Ναι και τις δυο κατηγορίες εννοώ και τους content managers - admins, και στους public χρήστες π.χ. όπως τα μέλη σε ένα forum. Εκεί ούτε RTE λες ε; Έχει και κάτι πολύ απλούς που δίνουν μόνο τα βασικά για μορφοποίηση ή το λες για να καταχωρούνται ως plain text και στην db;
cherouvim έγραψε:Το wordpress είναι η απόδειξη αυτού μιας και στο view layer κρατάει τα σκήπτρα για το χειρότερο spaghetti κοτετσοκώδικα που έχει δει ποτέ ο πλανήτης γη. Εννοείται οτι έχει πετύχει και είναι το καλύτερο blog engine με γιγαντιαίο community, αλλά για να δουλέψεις με αυτό χρειάζεσαι πολύ υπομονή, αντοχή στη βρωμιά και να μάθεις την "Code is Poetry" (χαχα) τέχνη.
Cherouvim δεν είναι μόνο wordpress που χρησιμοποιεί καθαρή php για τα templates, έδωσα παράδειγμα και το codeigniter framework παραπάνω που δίνει και τις δυο επιλογές, το ίδιο και το zend από όσο γράφει και ο orfeo με το Zend_View που από όσο είδα χρησιμοποιεί σύνταξη του στυλ: <?php echo $this->escape($val['title']) ?> όπου και η escape είναι δική τους function και υπάρχουν και πολλά άλλα παραδείγματα αν το ψάξεις. Και η αναπάντητη απορία μου είναι που στο καλό χρειάζεται η template engine για το μέγιστο ποσοστό των websites που βλέπουμε να ανεβαίνουν καθημερινά στο web; Ή πόσα από αυτά http://www.google.com/adplanner/static/top1000/ έχουν και χρειάζονται template engines; Αυτή είναι βέβαια απορία που δύσκολα μπορεί να απαντηθεί εκτός και αν έχει κανείς πρόσβαση στον κώδικα της google, του youtube κλπ ή έχει βρει επίσημες αναφορές στα website τους όπου αναφέρουν κάτι τέτοιο.
Εκτός και αν γράφουμε όλες μας τις εφαρμογές για να τις χρησιμοποιήσουν άλλοι designers που θα μας φτιάχνουν τα templates &#8230; φτιάχνουμε για παράδειγμα κάθε φορά και από ένα CMS που απευθύνεται στο ευρύ κοινό και όχι για ιδία χρήση, ένα webshop όπου θα επιτρέπει σε τρίτους να αλλάζουν την εμφάνιση του κ.ο.κ.

Εσύ orfeo σε τι είδους sites έκρινες απαραίτητη την χρήση της smarty αν επιτρέπετε;

pimpogio
Δημοσιεύσεις: 1080
Εγγραφή: 28 Δεκ 2010 14:08

Συζήτηση σχετικά με τις PHP template engines

Δημοσίευση από pimpogio » 14 Φεβ 2011 20:41

ποσοι ξερουνε την Xphptemplateengine ελαχιστοι...
ποσοι ξερουνε php που διαφερει απο την Xphptemplateengine κατα ενα echo και ολα τα αλλα ειναι τα ιδια ? παρα πολλοι ...
Ακομα και ο designer και htmlatzis ξερει php Xphptemplateengine δεν ξερει ...
Και θα το πω αλλη μια φορα μην συγκρινετε την php με αλλες γλωσσες που εχουνε πραγματικη αναγκη υπαρξης template engine η php το εχει λυσει αυτο το
θεμα απο την κατασκευη της...
Η python για παραδειγμα αλλη interpreted / dynamic typing γλωσσα το θεμα αυτο δεν το εχει λυσει απο την κατασκευη της και εχει αναγκη χρησης template engines...

το αν καποιος κανει κοτετσοκωδικα στο view πχ

Κώδικας: Επιλογή όλων

echo "<div><img src\"$myimg\" /></div>"; 
δεν φταιει η php... φταιει ο ιδιος που δεν κανει

Κώδικας: Επιλογή όλων

<div><img src"<?php echo $myimg; ?>" /></div>

Κώδικας: Επιλογή όλων

function kotetsi&#40;$ok&#41;&#123;
$a="";
for&#40;$i=1;$i<10;$i++&#41;&#123;
$a.="<div><img src\"$i.$ok\" /></div>"
&#125;
return $a;
&#125;
echo kotetsi&#40;"myimg.gif"&#41;;


function kanoniko&#40;$ok&#41;&#123;
for&#40;$i=1;$i<10;$i++&#41;&#58; ?>
<div><img src"<?php echo $i.$ok; ?>" /></div>
<?php endfor; &#125; ?>
kanoniko&#40;"myimg.gif"&#41;;

Στην python/java oμως αυτο δεν μπορεις να το κανεις και γι αυτο θες template engine..

Άβαταρ μέλους
cherouvim
Script Master
Δημοσιεύσεις: 3137
Εγγραφή: 13 Ιούλ 2005 22:56
Τοποθεσία: Athens, Greece
Επικοινωνία:

Συζήτηση σχετικά με τις PHP template engines

Δημοσίευση από cherouvim » 14 Φεβ 2011 22:04

dimsis έγραψε:Εκεί ούτε RTE λες ε;
Προτιμώ όχι γιατί το XSS παραμονεύει.
Υπάρχουν ένα σωρό markup languages για public χρήση όπως το BBcode, Markdown, wiki markup κτλ τα οποία είναι σχετικά πλήρη και πολύ ασφαλή.
dimsis έγραψε:...δεν είναι μόνο wordpress που χρησιμοποιεί καθαρή php για τα templates...
Ναι, εννοείται και γίνεται να χρησιμοποιήσεις την PHP ως template και μάλιστα πολύ αποδοτικά, απλά θέλει προσοχή (αν θες να μείνεις εντός MVC πλαισίου). Στη περίπτωση δε που δίνεις και δυνατότητα επεξεργασίας κάποιων template snippets από το χρήστη τότε δεν ξέρω αν θα πρέπει να νιώθεις ασφαλής πλέον μιας και μιλάμε οτι του δίνεις τη δυνατότητα για ένα τεράστιο eval με ότι αυτό συνεπάγεται (fire missiles).

pimpogio
Δημοσιεύσεις: 1080
Εγγραφή: 28 Δεκ 2010 14:08

Συζήτηση σχετικά με τις PHP template engines

Δημοσίευση από pimpogio » 14 Φεβ 2011 22:14

γιατι δεν μπορεις να εχεις RTE και να επιτρεπεις μονο
<b><i><u> κτλπ χωρις inline styles ?
Τοσα sites εχουνε και δεν εχουνε παθει τιποτα.
Και η υλοποιηση δεν πρεπει να ειναι και κατι πολυ δυσκολο
με χρηση stack και regular expressions.

if(<b>)
stack.push(<b>)
if(</b>)
stack.pop()
ktlp
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος pimpogio την 14 Φεβ 2011 22:26, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
cherouvim
Script Master
Δημοσιεύσεις: 3137
Εγγραφή: 13 Ιούλ 2005 22:56
Τοποθεσία: Athens, Greece
Επικοινωνία:

Συζήτηση σχετικά με τις PHP template engines

Δημοσίευση από cherouvim » 14 Φεβ 2011 22:25

Από τη στιγμή που βάζεις RTE τότε το user content δεν πρέπει να το κάνεις escape έτσι ώστε να εμφανιστεί έτσι και όχι έτ<strong>σι</strong>.

Αφού λοιπόν ξερνάς το user content ως έχει στην html τότε μάλλον θα πρέπει να έχεις πολύ καλό input sanitization κατά την είσοδο αυτού. Προφανώς και γίνεται και το έχουν αρκετά sites αλλά δεν είσαι 100% σίγουρος οτι είναι safe. Αν το χρειάζεσαι τότε πρέπει να το κάνεις. Αλλιώς παίζεις με user markup και κοιμάσαι ήσυχος.

Άβαταρ μέλους
cpulse
Script Master
Δημοσιεύσεις: 1527
Εγγραφή: 21 Μαρ 2006 19:30
Τοποθεσία: Αθήνα village
Επικοινωνία:

Συζήτηση σχετικά με τις PHP template engines

Δημοσίευση από cpulse » 14 Φεβ 2011 22:30

Μετά από τόσες σελίδες φτάσαμε στο συμπέρασμα οτι η php είναι template engine είναι το νέο τσουρέκ.

Απάντηση

Επιστροφή στο “PHP Προγραμματισμός”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες