Πολυγλωσσικό cms

Σε αυτή την περιοχή μπορείτε να βρείτε ή να αναζητήσετε πληροφορίες σχετικές με την PHP

Συντονιστές: WebDev Moderators, Super-Moderators, PHP Moderators

Άβαταρ μέλους
cherouvim
Script Master
Δημοσιεύσεις: 3137
Εγγραφή: 13 Ιούλ 2005 22:56
Τοποθεσία: Athens, Greece
Επικοινωνία:

Πολυγλωσσικό cms

Δημοσίευση από cherouvim » 10 Ιουν 2011 18:21

Έχε υπόψιν οτι αυτό που πρότεινα έχει νόημα όταν θέλεις ένα συγκεκριμένο άρθρο να μεταφράζεται σε N γλώσσες. Αν είναι να θέλεις ανεξάρτητα μεταξύ τους άρθρα που απλά να έχουν και ένδειξη της γλώσσας πάνω τους τότε αρκεί ένα language πεδίο πάνω στο articles όπως είπε πιο πριν ο fafos.

Όλα εξαρτιούνται από το μοντέλο σου δηλαδή.

Άβαταρ μέλους
cn92
Δημοσιεύσεις: 232
Εγγραφή: 25 Ιαν 2008 19:00
Τοποθεσία: Γλυφαδα
Επικοινωνία:

Πολυγλωσσικό cms

Δημοσίευση από cn92 » 10 Ιουν 2011 18:50

Θα είναι για cms που θα υπάρχουν οι ίδιες σελίδες στα ελληνικά και σε Ν άλλες γλώσσες.

Άβαταρ μέλους
fafos
Script Master
Δημοσιεύσεις: 6234
Εγγραφή: 30 Νοέμ 2004 03:09

Πολυγλωσσικό cms

Δημοσίευση από fafos » 10 Ιουν 2011 19:32

cn92 έγραψε:Θα είναι για cms που θα υπάρχουν οι ίδιες σελίδες στα ελληνικά και σε Ν άλλες γλώσσες.
gia na metatrepseis ena monoglossiko cms se polyglossiko den einai kai to poio eukolo pragma..

my opinion..

prostheteis opou xreiazetai 2 nea pedia: article_id kai lang... ta idia prepei na prostheseis kai se osa alla tables apaitoun metafrash p.x. stis categories: cat_id kai lang

den teleioneis omos edo.. pera ths vashs prepei na exei kai kapoies standard lexeis-fraseis oi opoies typonontai apeutheias sthn html.. auto mporeis na to kaneis eite me enan neo pinaka sthn vash (id,lang,phrase) eite me kapoia arxeia pou tha kaneis include ta opoia tha periexoun ta defines (h array) ton fraseon-lexeon gia kathe glossa.. ego prosopika protimo thn vash dioti einai pio eukolh sthn diaxeirish apo diaxeiristes me liges gnoseis..

meta prepei na ftiaxeis kapoies functions gia na kanei elegxo sto poia glossa exei epilexei o xrhsths kai na ton krataei ekei otan kanei perihghsh (me sessions, cookies h kai default epilogh an einai melos)
Οι πάνες και οι πολιτικοί πρέπει να αλλάζονται συχνά για τον ίδιο λόγο...

Άβαταρ μέλους
cn92
Δημοσιεύσεις: 232
Εγγραφή: 25 Ιαν 2008 19:00
Τοποθεσία: Γλυφαδα
Επικοινωνία:

Πολυγλωσσικό cms

Δημοσίευση από cn92 » 10 Ιουν 2011 19:46

σίγουρα δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα, αλλά έχω κάνει κάποια βήματα με την πρώτη έκδοση του cms που είχε τις προδιαγραφές για επιπλέον γλώσσες.

Με τον ίδιο τρόπο που θα λειτουργούν τα άρθρα, θα είναι και οι κατηγορίες, media κτλ. Οπότε θα δημιουργούνται πίνακες με κάθε νέα γλώσσα για τα άρθρα, τα προϊόντα, τα media κ.ο.κ.

Μέλη δεν υπάρχουν για να κρατάω sessions ή cookies, και η γλώσσα στο site μέσα ορίζεται από το url.

Καλύτερα είναι να υπάρχουν σε βάση οι λέξεις-φράσεις της κάθε γλώσσας ή σε κάποιο αρχείο και να φορτώνονται από εκεί (το οποίο θα μπορείς να επεξεργάζεσαι από το cp);

Άβαταρ μέλους
fafos
Script Master
Δημοσιεύσεις: 6234
Εγγραφή: 30 Νοέμ 2004 03:09

Πολυγλωσσικό cms

Δημοσίευση από fafos » 10 Ιουν 2011 19:58

des auto pou exei ftiaxei enas filos tora teleutaia me ton tropo pou anafero: http://www.e-q.gr/index.php

h diafora edo einai oti trexei mia function opou an den vrei kapoio value metafrasmeno sthn vash h stis fraseis na to dinei me thn default glossa (edo ta agglika).. auto mporeis na to deis sthn arxikh selida sta germanika opou ta blocks kato den exoun metafrastei sthn diaxeirish kai ta dinei sta agglika..

tis phraseis-lexeis tis exei sthn vash kai einai paneukolh h prosthesh h h epexergasia... an einai se arxeia o diaxeirisths prepei na tis epexergastei se kapoion keimenografo, na tis sosei se utf-8, na tis anevasei me ftp klp klp.. den mporeis na zhtas apo ton pelath-diaxeiristh na mathei tosa pragmata...

to sygkekrimeno site exei thn dynatothta dhmiourgias aperioriston glosson me ena click kai dinei thn dynatothta na emfanizei thn selida ths glossas ypo kataskeuh mexri na teleiosei tis metafraseis (an pathseis rossika h italika h ispanika tha to deis)


sessions kai cookies den kratas mono gia ta melh.. giaolous kratas...
Οι πάνες και οι πολιτικοί πρέπει να αλλάζονται συχνά για τον ίδιο λόγο...

Άβαταρ μέλους
cn92
Δημοσιεύσεις: 232
Εγγραφή: 25 Ιαν 2008 19:00
Τοποθεσία: Γλυφαδα
Επικοινωνία:

Πολυγλωσσικό cms

Δημοσίευση από cn92 » 16 Ιουν 2011 20:32

μία ακόμα ερώτηση.

Τα url είναι φιλικά προς τις μηχανές, και περιέχουν τον τίτλο του άρθρου, το όνομα της σελίδας κτλ.

πχ. http://www.mysite.tld/article/o-titlos-tou-arthrou
http://www.mysite.tld/sinergates
κτλ

Αυτά είναι καλύτερο να είναι διαφορετικά για την κάθε γλώσσα έτσι;

πχ. http://www.mysite.tld/article/articles-title
http://www.mysite.tld/partners

Άβαταρ μέλους
dimsis
Reporter
Δημοσιεύσεις: 7994
Εγγραφή: 25 Ιούλ 2001 03:00

Πολυγλωσσικό cms

Δημοσίευση από dimsis » 16 Ιουν 2011 20:50

fafos μιλάς για τις πολύγλωσσες ετικέτες έτσι, όχι για τα δεδομένα στη βάση. Ή και για τα δυο;
Έχει την δυσκολία του όπως τα περιγράφεις αν είναι σε αρχείο οι ετικέτες, αλλά έχει και το καλό ότι γλιτώνεις query από τη βάση και λογικά σερβίρονται γρηγορότερα από ότι αν είναι όλα στην db. Σχετικό αυτό βέβαια αναλόγως το πως τα έχεις δομημένα είτε με τον έναν τρόπο, είτε με τον άλλον.
Οι συσχετίσεις ετικετών με τις σελίδες έπειτα πως γίνονται σε αυτό που αναφέρεις; Σε έναν πίνακα έχει όλες τις ετικέτες και τις τραβάει όλες κάθε φορά, ή απλά τραβάει μόνο όσες θα χρειαστεί στην σελίδα που εμφανίζει;

Άβαταρ μέλους
fafos
Script Master
Δημοσιεύσεις: 6234
Εγγραφή: 30 Νοέμ 2004 03:09

Πολυγλωσσικό cms

Δημοσίευση από fafos » 16 Ιουν 2011 21:07

dimsis έγραψε:fafos μιλάς για τις πολύγλωσσες ετικέτες έτσι, όχι για τα δεδομένα στη βάση. Ή και για τα δυο;
Έχει την δυσκολία του όπως τα περιγράφεις αν είναι σε αρχείο οι ετικέτες, αλλά έχει και το καλό ότι γλιτώνεις query από τη βάση και λογικά σερβίρονται γρηγορότερα από ότι αν είναι όλα στην db. Σχετικό αυτό βέβαια αναλόγως το πως τα έχεις δομημένα είτε με τον έναν τρόπο, είτε με τον άλλον.
Οι συσχετίσεις ετικετών με τις σελίδες έπειτα πως γίνονται σε αυτό που αναφέρεις; Σε έναν πίνακα έχει όλες τις ετικέτες και τις τραβάει όλες κάθε φορά, ή απλά τραβάει μόνο όσες θα χρειαστεί στην σελίδα που εμφανίζει;
an oi phraseis-lexeis einai liges den xreiazetai db... an einai polles xreiazesai db... sto sygkekrimeno site o dikos mou exei xorisei to site se sections (hotel,skiathos,rooms,main,general,weather klp) giauto kai an parathrhseis sto slideshow trava kai diaforetika images h oi epiloges einai diaforetikes se kathe selida.. tis idies sections exei kai sthn vash ton langs:

id,main_phrase,phrase,lang,section

(ta onomata ton pedion einai fantastika)

etsi otan mpei gia paradeigma sthn selida enos domatiou to query tha doulepsei kapos etsi:

select phrase from lang_phrases where (section=rooms OR section=general) and lang=$_SESSION[language] klp klp
Οι πάνες και οι πολιτικοί πρέπει να αλλάζονται συχνά για τον ίδιο λόγο...

Άβαταρ μέλους
korgr
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 5067
Εγγραφή: 07 Οκτ 2008 18:30
Τοποθεσία: Corinth
Επικοινωνία:

Πολυγλωσσικό cms

Δημοσίευση από korgr » 16 Ιουν 2011 22:51

Με αυτά που διαβάζω, έχω πειστεί πως ο τρόπος που χειρίζεται την πολυγλωσσικότητα το Odyssey Framework είναι πραγματικά πρωτοποριακός και άξιος για πατέντα προς κατοχύρωση! :P

Πάντως αν δεν γίνει διαχωρισμός των δεδομένων που αποθηκεύονται σε βάση όπου ισχύουν όσα αναπτύξαμε σε άλλο topic και της υπόλοιπης ύλης που δεν χρειάζεται να αποθηκευτεί στη βάση (πχ τα alt & titles των images, κάποια στατικά links, κάποιες εικόνες που ανάλογα την γλώσσα πρέπει να αλλάζουν περιεχόμενο, ή ακόμα και κάποιες στατικές σελίδες όπως «Επικοινωνία» «Όροι χρήσης» κλπ), είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί αποτελεσματική λύση, φιλική στο development αλλά και στα updates του client!

Δημήτρη κάποια στιγμή σου είχα παραθέσει τα πρώιμα στάδια της θεωρίας, αλλά δεν φαντάζεσαι πόσο μακρυά έφτασε και εξελίχθηκε!

Πλεονεκτήματα:
  • Το update γίνεται όλο από panel και δεν χρειάζεται FTP
    Οι σελίδες σχεδιάζονται φυσικά σε μία version και το ορατό πρωτογενές περιεχόμενο είναι στην βασική γλώσσα (συνήθως ελληνικά).
    Update με απλό αρχείο κειμένου (ξεχωριστό αρχείο txt για κάθε γλώσσα)
    Έξυπνο σύστημα διαχείρισης κατά το upload του txt ώστε κατ' επιλογή να κάνει ή override τα duplicates ή να τα αντικαταστήσει.
    Όταν πατάς σημαία αλλαγής γλώσσας να μεταφέρεσαι στην ανάλογη σελίδα της επιλεγμένης γλώσσας.
    Ένα query για την μετάφραση όλης της σελίδας
    Εύκολη υποδομή για ενσωμάτωση της μεταφραστικής δυνατότητας στο template

pimpogio
Δημοσιεύσεις: 1080
Εγγραφή: 28 Δεκ 2010 14:08

Πολυγλωσσικό cms

Δημοσίευση από pimpogio » 16 Ιουν 2011 23:05

δεν αναγκη να κανεις πατεντες τους κανονες κανονικοποίησης αμα ακολουθησεις θα σε βγαλουνε στο σωστο δρομο.

οσο για τα static multilanguage strings καλο ειναι να μπαινουνε σε ini(php) ή properties(java) file για διαφορους λογους και οχι στην database.

Άβαταρ μέλους
fafos
Script Master
Δημοσιεύσεις: 6234
Εγγραφή: 30 Νοέμ 2004 03:09

Πολυγλωσσικό cms

Δημοσίευση από fafos » 16 Ιουν 2011 23:06

Kontopatrioth.. dhladh na exeis phraseis se file kai se db? to vrisko lathos... ton kseskises ton diaxeiristh... to general pou anafero sto paradeigma exei tis "common phraces" pou anafereis..

epishs mia kalh diaxeirish prepei na exei thn dynatothta exagoghs (kai oxi mono eisagoghs) olon ton fraseon keimenon gia paradosh se tritous (p.x. ena metafrastiko grafeio)
Οι πάνες και οι πολιτικοί πρέπει να αλλάζονται συχνά για τον ίδιο λόγο...

Άβαταρ μέλους
fafos
Script Master
Δημοσιεύσεις: 6234
Εγγραφή: 30 Νοέμ 2004 03:09

Πολυγλωσσικό cms

Δημοσίευση από fafos » 16 Ιουν 2011 23:12

pimpogio έγραψε: οσο για τα static multilanguage strings καλο ειναι να μπαινουνε σε ini(php) ή properties(java) file για διαφορους λογους και οχι στην database.
ego proteino na ta dineis sthn google na ta kanei API :lol:
Οι πάνες και οι πολιτικοί πρέπει να αλλάζονται συχνά για τον ίδιο λόγο...

pimpogio
Δημοσιεύσεις: 1080
Εγγραφή: 28 Δεκ 2010 14:08

Πολυγλωσσικό cms

Δημοσίευση από pimpogio » 16 Ιουν 2011 23:13

fafos έγραψε: epishs mia kalh diaxeirish prepei na exei thn dynatothta exagoghs (kai oxi mono eisagoghs) olon ton fraseon keimenon gia paradosh se tritous (p.x. ena metafrastiko grafeio)
ενας απο τους λογους που ειπα παραπανω ini/properties file
οπως ειναι και ο ετοιμος parser η ευκολια χρησης / ταχυτητα κτλπ

Άβαταρ μέλους
fafos
Script Master
Δημοσιεύσεις: 6234
Εγγραφή: 30 Νοέμ 2004 03:09

Πολυγλωσσικό cms

Δημοσίευση από fafos » 16 Ιουν 2011 23:22

mhpos na ta kanoume vivliothikes tou Apache-PHP kai na stelnoume ton diaxeiristh gia 2 xronia sto MIT gia na mathei na ta diaxeirizetai? :lol:
Οι πάνες και οι πολιτικοί πρέπει να αλλάζονται συχνά για τον ίδιο λόγο...

Άβαταρ μέλους
dimsis
Reporter
Δημοσιεύσεις: 7994
Εγγραφή: 25 Ιούλ 2001 03:00

Πολυγλωσσικό cms

Δημοσίευση από dimsis » 16 Ιουν 2011 23:23

fafos κατάλαβα, μια χαρά δείχνει να βολεύει έτσι με τα sections.

Νότη, ωραία ακούγονται αυτά, κάποια φάση σκέψου το ενδεχόμενο να τα σηκώσεις πουθενά και για demo όλα αυτά να τα ρίξουμε ένα μάτι αν θέλεις.

Απάντηση

Επιστροφή στο “PHP Προγραμματισμός”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 4 επισκέπτες