Πόσο κάνει 1 κιλό;;;

Προβληματισμοί και ανταλλαγή ιδεών από την Επικαιρότητα και διάφορα άλλα θέματα.

Συντονιστής: Super-Moderators

Άβαταρ μέλους
PanosIlio
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 2461
Εγγραφή: 20 Σεπ 2005 14:21
Τοποθεσία: Δραπετσώνα
Επικοινωνία:

Πόσο κάνει 1 κιλό;;;

Δημοσίευση από PanosIlio » 29 Μαρ 2012 14:39

Η κοστολόγηση του νερού, και των υγρών γενικά, σε παρασκευές ζαχαροπλαστική/μαγειρικής γίνεται σε λίτρα όπως και το μέτρημα.

Δηλαδή όταν λες τα υλικά τα υγρά τα αναφέρεις σε λίτρα ή σε ποτήρια :P που και πάλι υπολογίζεις στο λίτρο πόσα ποτήρια είναι.

Βέβαια μην ξεχνάμε πως σε ελεύθερη αγορά ζούμε και όλα κοστολογούνται (σχεδόν όλα) ελεύθερα.
Εικόνα

Friendship often ends in love; but love in friendship - never.

Άβαταρ μέλους
hitca
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 1919
Εγγραφή: 13 Ιουν 2010 19:41
Τοποθεσία: Brussels
Επικοινωνία:

Πόσο κάνει 1 κιλό;;;

Δημοσίευση από hitca » 29 Μαρ 2012 16:56

Το «κλέψιμο» στο ζύγισμα και στην ποιότητα είναι όμως νομοθετημένο.

Γιατί άραγε δεν επαναφέρουν το ζύγισμα και κυρίως γιατί καταργήθηκε; ...ώστε να πληρώνει κάποιος ότι ακριβώς ψωνίζει σε βάρος.
Ήταν ένα απόλυτα σωστό και δίκαιο μέτρο για την προστασία του καταναλωτή.

Δυστυχώς οι ευεργετικές διατάξεις νόμων για διάφορες συντεχνίες επαγγελματιών, σε πολλές περιπτώσεις είναι απλώς εξωφρενικές και διατηρούνται ακόμη με διάφορες δικαιολογίες και τεχνάσματα.
«Μάθε από τα λάθη των άλλων γιατί δε θα προλάβεις να τα κάνεις όλα μόνος σου»
Οι Έλληνες είμαστε «θεατές των λόγων και ακροατές των έργων» (.... ο Θουκυδίδης το είπε !)
«Υπάρχουν τριών ειδών άνθρωποι. Αυτοί που κερδίζουν, αυτοί που χάνουν και αυτοί που καθορίζουν ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν! »

Άβαταρ μέλους
PanosIlio
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 2461
Εγγραφή: 20 Σεπ 2005 14:21
Τοποθεσία: Δραπετσώνα
Επικοινωνία:

Πόσο κάνει 1 κιλό;;;

Δημοσίευση από PanosIlio » 29 Μαρ 2012 17:20

Να πω την αλήθεια εγώ δεν θυμάμαι ποτέ να μου έχουν ζυγίσει τη φρατζόλα, και είμαι 32, και δεν ξέρω και αν κάτι ήταν θεσμοθετημένο και αν κάτι καταργήθηκε, με νόμο δηλαδή.

Το όλο σκεπτικό φυσικά είναι για γέλια καθώς η τιμή καθορίζεται με το κιλό αλλά ο κόσμος αγοράζει καρβέλια, κομάτια δηλαδή, χωρίς να γνωρίζει πόσο ζυγίζει το κάθε καρβέλι. Δεν είναι όπως όταν αγοράζεις τυρί που ξέρεις την τιμή του κιλού και αναλόγως τι θα δείξει η ζυγαριά πληρώνεις κιόλας.
Εικόνα

Friendship often ends in love; but love in friendship - never.

Άβαταρ μέλους
dva_dev
Script Master
Δημοσιεύσεις: 3790
Εγγραφή: 16 Σεπ 2005 01:32
Επικοινωνία:

Πόσο κάνει 1 κιλό;;;

Δημοσίευση από dva_dev » 29 Μαρ 2012 18:17

hitca έγραψε:Το «κλέψιμο» στο ζύγισμα και στην ποιότητα είναι όμως νομοθετημένο.
Γιατί άραγε δεν επαναφέρουν το ζύγισμα και κυρίως γιατί καταργήθηκε; ...ώστε να πληρώνει κάποιος ότι ακριβώς ψωνίζει σε βάρος.
Ήταν ένα απόλυτα σωστό και δίκαιο μέτρο για την προστασία του καταναλωτή.
Δεν νομίζω πως έχει καταργηθεί, αντιθέτως αναφέρεται ρητά (τουλάχιστον στο τελευταίο σχετικό ΦΕΚ) πως πρέπει να ζυγίζεται.

Άβαταρ μέλους
PanosIlio
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 2461
Εγγραφή: 20 Σεπ 2005 14:21
Τοποθεσία: Δραπετσώνα
Επικοινωνία:

Πόσο κάνει 1 κιλό;;;

Δημοσίευση από PanosIlio » 29 Μαρ 2012 20:44

Και ναι υπάρχει γραμμένο σε ΦΕΚ http://gge.gov.gr/wp-content/uploads/20 ... 7_2009.pdf

άρθρο 112, σελίδα 162
Το ψωμί κάθε τύπου, δηλαδή άσπρο, μαύρο ή σύμμεικτο-χωριάτικο, πρέπει
υποχρεωτικά να ζυγίζεται παρουσία του αγοραστή.
Δεν το ήξερα αυτό.
Εικόνα

Friendship often ends in love; but love in friendship - never.

Άβαταρ μέλους
dva_dev
Script Master
Δημοσιεύσεις: 3790
Εγγραφή: 16 Σεπ 2005 01:32
Επικοινωνία:

Πόσο κάνει 1 κιλό;;;

Δημοσίευση από dva_dev » 29 Μαρ 2012 21:27

εγώ ήξερα αυτό (3526/2007 άρθρο 14). Ίσως εμφανίζεται και σε ακόμα πιο προηγούμενα φεκ, π.δ., υπουργικές αποφάσεις, άντε να τα βρείς όμως που μπορεί να υπάρχουν μόνο τυπωμένα.

Spyrostagas
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 3233
Εγγραφή: 04 Νοέμ 2009 14:08
Τοποθεσία: Αμπελόκηποι / Αθήνα
Επικοινωνία:

Πόσο κάνει 1 κιλό;;;

Δημοσίευση από Spyrostagas » 30 Μαρ 2012 02:46

πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση.
ίσως βάζουν μέσα και το ρεύμα που καίνε.
Γενικά γνωστά έξοδα όπως ενοίκιο, ρεύμα, νερό, εργατικά χέρια που χρειάζονται και άλλα πολλά.
Βέβαια όλα αυξήθηκαν με το ευρώ και συνεχίζουν την ανηφόρα δυστυχώς.
Το καλύτερο είναι το σπιτικό ψωμάκι, αλλά που χρόνος και που διάθεση αν δεν ξέρεις να το φτιάξεις.
Γιάννη είδα ότι ξέρεις, αν έχεις κανένα λινκ με εύκολη και πετυχημένη όμως συνταγή για να φτιάξουμε, ποσταρε το :)
Εικόνα

Άβαταρ μέλους
PanosIlio
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 2461
Εγγραφή: 20 Σεπ 2005 14:21
Τοποθεσία: Δραπετσώνα
Επικοινωνία:

Πόσο κάνει 1 κιλό;;;

Δημοσίευση από PanosIlio » 30 Μαρ 2012 10:23

Για σπιτικό ψωμί μια λύση είναι να αγοράσεις μηχανή ψωμιού, ενδεικτικά δείτε εδώ, http://www.pixmania.gr/gr/gr/1737/xx/xx ... eresn.html

Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ αλλά έχω φάει ψωμί από μηχανή και δεν ήταν κακό. Και στην χρήση είναι απλή, απλά πετάς τα υλικά μέσα (για απλή παρασκευή μιλάω) και τη δουλειά την κάνει η μηχανή.

Θεωρώ πως θα είναι και πιο οικονομικό να το φτιάχνεις μόνος.

Πάντως εμένα αυτό με το ΦΕΚ με εντυπωσίασε, έκατσα και διάβασα και μερικά άρθρα και διαπίστωσα πως αυτά που λέει είναι πολύ σωστά όμως τα περισσότερα δεν τα έχω δει να εφαρμόζονται στο 100%, εννοώ για την αποθήκευση και διανομή του ψωμιού και διάφορα άλλα που λέει μέσα.

Φυσικά έτσι είναι και με τα περισσότερα στην Ελλάδα, οι νόμοι και οι κανόνες υπάρχουν, απλά δεν εφαρμόζονται, όπως παράδειγμα το ζύγισμα του ψωμιού. :P
Εικόνα

Friendship often ends in love; but love in friendship - never.

Άβαταρ μέλους
cordis
Administrator, [F|H]ounder, [C|S]EO
Δημοσιεύσεις: 27620
Εγγραφή: 09 Οκτ 1999 03:00
Τοποθεσία: Greece
Επικοινωνία:

Πόσο κάνει 1 κιλό;;;

Δημοσίευση από cordis » 30 Μαρ 2012 11:03

εγώ έχω έναν Panasonic αρτοπαρασκευαστή και δεν μου κάνει καθόλου να αγοράσω ψωμί από φούρνο, γνωρίζοντας και όλα τα παρελκόμενα για τον τρόπο αποθήκευσης και παρασκευής του ψωμιού...

το ψωμί που φτιάχνει είναι απίστευτο και με λίγο πειραματισμό στα αλεύρια κάνεις πολύ καλά πράγματα.

όσο για την τιμή... ας πούμε ότι μια μέση τιμή για το αλεύρι είναι 1 ευρώ αυτή την στιγμή.
(οι φούρνοι το αλεύρι το αγοράζουν κάτω από 0,6 ευρώ)

τα 550γρ αλεύρι μας κάνουν 800γρ ψωμί οπότε ξεκινάμε με 0.55 ευρώ κόστος
βάλε μαγιά, αλάτι, το νερό (που συζητάμε τόση ώρα) και το λάδι...
και βάλε τώρα και το ρεύμα... για τον χρόνο δεν λέω, γιατί το 5λεπτο που ασχολείσαι μαζί του δεν υπάρχει λόγος να το κοστολογήσεις.

σου βγαίνει τα ίδια και ίσως και πιο ακριβά...

ΑΛΛΑ..

εγώ βάζω πολύ πιο λίγο αλάτι από την συνταγή... πόσο μάλλον από τον φούρνο, που διατηρεί το αλεύρι με χοντρό αλάτι...
δεν βάζω καθόλου ζάχαρη
βάζω λάδι που γνωρίζω
βάζω την ποιότητα του αλευριού που θέλω
βάζω νερό VOSS (όχι αυτό δε το κάνω, απλά ήθελα να εντυπωσιάσω)

και φυσικά έχω φρέσκο όποτε θέλω... :D
Δεν απαντάω σε προσωπικά μηνύματα με ερωτήσεις που καλύπτονται από τις ενότητες του forum. Για ο,τι άλλο είμαι εδώ για εσάς.
- follow me @twitter

Άβαταρ μέλους
deninho
Super Moderator
Δημοσιεύσεις: 7066
Εγγραφή: 17 Ιαν 2004 16:01
Τοποθεσία: σ'άλλη διάσταση
Επικοινωνία:

Πόσο κάνει 1 κιλό;;;

Δημοσίευση από deninho » 01 Απρ 2012 22:58

συμφωνώ απόλυτα με τον Γιάννη. Αρτοπαρασκευαστής ftw. Αν έχεις και χρόνο να ασχοληθείς, μπορείς να κάνεις και «περίεργα» είδη ψωμιού (π.χ. ελιόψωμο, ή με λιαστές τομάτες) :)

Αλλά και το απλό ψωμί να κάνεις, έχεις το πλεονέκτημα ότι το έχεις φρέσκο την ώρα που το θες, και ξέρεις τι έχει μέσα.

Άβαταρ μέλους
cordis
Administrator, [F|H]ounder, [C|S]EO
Δημοσιεύσεις: 27620
Εγγραφή: 09 Οκτ 1999 03:00
Τοποθεσία: Greece
Επικοινωνία:

Πόσο κάνει 1 κιλό;;;

Δημοσίευση από cordis » 01 Απρ 2012 23:51

απλά μη πάρετε κάποιον φτηνό ή "no name" όσους έχω δοκιμάσει δεν κάνουν καλό το ψωμί. με λίγα λεφτά παραπάνω παίρνεις έναν που σου βγάζει σίγουρα καλά ψημένο και ομοιόμορφα το ψωμί.
Δεν απαντάω σε προσωπικά μηνύματα με ερωτήσεις που καλύπτονται από τις ενότητες του forum. Για ο,τι άλλο είμαι εδώ για εσάς.
- follow me @twitter

Άβαταρ μέλους
skeftomilos
Script Master
Δημοσιεύσεις: 2888
Εγγραφή: 07 Ιαν 2005 07:22
Τοποθεσία: Αθήνα

Πόσο κάνει 1 κιλό;;;

Δημοσίευση από skeftomilos » 12 Απρ 2012 15:47

cordis έγραψε:βάλε τώρα και το ρεύμα... για τον χρόνο δεν λέω, γιατί το 5λεπτο που ασχολείσαι μαζί του δεν υπάρχει λόγος να το κοστολογήσεις.

σου βγαίνει τα ίδια και ίσως και πιο ακριβά...
Να το κοστολογήσεις, γιατί να μην το κοστολογήσεις; Και το πεντάλεπτο και το δεκάλεπτο. Αν είσαι freelancer και πληρώνεσαι π.χ. 12€ την ώρα, πέντε λεπτά δεν στοιχίζουν ένα ευρώ;

Και βάλε και το κόστος του αρτοπαρασκευαστή (που δεν πρέπει να είναι φτηνός ή no-name), πόσες φορές θα τον χρησιμοποιήσεις, την πιθανότητα να σου χαλάσει μετά τη λήξη της εγγύησης ή να μη σου αρέσει το ψωμί ή να βαρεθείς τη διαδικασία σύντομα.
cordis έγραψε:κατάλαβα που το πας τώρα, αλλά αυτό που λες είναι καθαρά κλεψιά του φούρνου και όχι κόστος νερού. μιας και αγοράζεις μισό κιλό τελικό προϊόν και όχι μισό κιλό ζύμη που έχει και νερό μέσα.

αν το μισό κιλό στον φούρνο σου είναι 350γρ απλά σε κλέβει 150γρ ψωμί σε κάθε φρατζόλα.
Αν σου έδινε 500 γραμμάρια ψωμί θα στο πουλούσε ακριβότερα από 70 λεπτά. Κλοπή δεν είναι να σου πουλάει κανείς κάτι ακριβότερα από όσο πιστεύεις ότι αξίζει, κλοπή είναι να βάζει το χέρι στην τσέπη και να σου παίρνει το πορτοφόλι. Γιατί στην αγοραπωλησία συναινούν τόσο ο πωλητής όσο και ο αγοραστής, ενώ στην κλοπή δεν υπάρχει συναίνεση!

Άβαταρ μέλους
cordis
Administrator, [F|H]ounder, [C|S]EO
Δημοσιεύσεις: 27620
Εγγραφή: 09 Οκτ 1999 03:00
Τοποθεσία: Greece
Επικοινωνία:

Πόσο κάνει 1 κιλό;;;

Δημοσίευση από cordis » 14 Απρ 2012 12:28

σίγουρα εμένα δε με κλέβει ο φούρναρης... ;)

τώρα αν εσένα δε σε κλέβει, μπορεί να σε εξαπατά ή να σε εκμεταλλεύτε ή ότι άλλη λέξη θες. γιατί κάποιος μπορεί να σε κλέβει ή να σε εξαπατά ή να σε εκμεταλλεύτε ή όποια άλλη λέξη θες, και με την συναίνεση σου και βασιζόμενος στην άγνοιά σου ή στην ανάγκη σου.
Δεν απαντάω σε προσωπικά μηνύματα με ερωτήσεις που καλύπτονται από τις ενότητες του forum. Για ο,τι άλλο είμαι εδώ για εσάς.
- follow me @twitter

Spyrostagas
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 3233
Εγγραφή: 04 Νοέμ 2009 14:08
Τοποθεσία: Αμπελόκηποι / Αθήνα
Επικοινωνία:

Πόσο κάνει 1 κιλό;;;

Δημοσίευση από Spyrostagas » 14 Απρ 2012 13:15

βασικά κλεψιά ή κοροιδία ειναι όταν εσύ ( και ο κάθε ένας ) ζητά ένα ψωμί και του δίνουν ουσιαστικά το 2/3 του ψωμιού που πληρώνει.
Εγώ προσωπικά έχω από το 2003 ( που θυμάμαι τουλάχιστον ) να δω να μου ζυγίζουν το ψωμί.
Εικόνα

Άβαταρ μέλους
skeftomilos
Script Master
Δημοσιεύσεις: 2888
Εγγραφή: 07 Ιαν 2005 07:22
Τοποθεσία: Αθήνα

Πόσο κάνει 1 κιλό;;;

Δημοσίευση από skeftomilos » 16 Απρ 2012 14:34

Λυσίας έγραψε:πολλοί μοι προσεληλύθασιν, ὦ ἄνδρες δικασταί, θαυμάζοντες ὅτι ἐγὼ τῶν σιτοπωλῶν ἐν τῇ βουλῇ κατηγόρουν, καὶ λέγοντες ὅτι ὑμεῖς, εἰ ὡς μάλιστα αὐτοὺς ἀδικεῖν ἡγεῖσθε, οὐδὲν ἧττον καὶ τοὺς περὶ τούτων λόγους ποιουμένους συκοφαντεῖν νομίζετε. ὅθεν οὖν ἠνάγκασμαι κατηγορεῖν αὐτῶν, περὶ τούτων πρῶτον εἰπεῖν βούλομαι.
Κατά Σιτοπωλών

Μπορείτε να το πάρετε κι έτσι: Ο αρτοποιός πουλάει πεντακόσια γραμμάρια ζύμης προς 0,70€, και προσφέρει το ψήσιμο δώρο. Όποιος θέλει ντε και καλά να αγοράζει με το ζύγι μπορεί να ζητήσει να του ζυγίσουν 500 γραμμάρια ζύμη άψητη, ώστε να μην παραπονιέται μετά ότι του κλέψαν το νερό του. :-)

Απάντηση

Επιστροφή στο “Επικαιρότητα & Διάφορες Συζητήσεις”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης