PHP Class (OOP) : Ενα απλό παράδειγμα.

Σε αυτή την περιοχή μπορείτε να βρείτε ή να αναζητήσετε πληροφορίες σχετικές με την PHP

Συντονιστές: WebDev Moderators, Super-Moderators, PHP Moderators

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
tsiger
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 1431
Εγγραφή: 11 Νοέμ 2002 13:40
Τοποθεσία: Thessaloniki Observation Center
Επικοινωνία:

PHP Class (OOP) : Ενα απλό παράδειγμα.

Δημοσίευση από tsiger » 17 Οκτ 2003 14:24

Λοιπον, το παραδειγμα απευθυνεται σε ολα τα παιδια που εχουν μια καλη βαση στη PHP. Φυσικα ο καθενας μπορει να το διαβασει και να καταλαβει περι τινος προκειται ειδικα εαν εχει ασχοληθει με OOP (Object Oriented Programming).

Ενα Class μπορει να μας βοηθησει να διαχωρισουμε πληρως το "back end" συστημα απο την παρουσιαση της εφαρμογης μας.Ενα Class μπορει να περιεχει απλες δηλωσεις μεταβλητων η και συναρτησεις function που εκτελουν συγκεκριμενες πραξεις η λειτουργιες. Το καλο ειναι πως αφου δημιουργησουμε το Class μπορουμε να εχουμε οσες οντοτητες αυτου του Class θελουμε και να τα χρησιμοποιησουμε αναλογως. Τι εννοω; Δειτε το παρακατω παραδείγμα:

Κώδικας: Επιλογή όλων

<?

class Truck&#123;

// idiotites enos fortigou
var $marka;
var $mikos;
var $xrwma;
var $epitrepomeno_varos_fortiou;

// diafores leitourgies enos fortigou

function start&#40;&#41;
&#123; // kwdikas &#125;

function stop&#40;&#41;
&#123; // kwdikas &#125;

&#125;

?>
Αφου ορισαμε το Class Truck τωρα μπορουμε να χρησιμοποιησουμε οσες φορες θελουμε για περισσοτερα απο ενα φορτηγο χωρις να χρειαζεται να δηλωνουμε καθε φορα χαρακτηριστικα και λειτουργιες.

Ας δουμε ομως ενα παραδειγμα.
Θελω να φτιαξω ενα προγραμματακι που μεσω μιας φορμας οι χρηστες θα μαντεψουν κατι.

1. Δημιουργια του Class:

Κώδικας: Επιλογή όλων

<?php
class namesClass
&#123;
	function checkName&#40;$someName&#41;
	&#123;
	   if &#40;$someName == "tsiger"&#41;
	    return &#40;true&#41;;
                   else
	    return &#40;false&#41;;
	&#125;// eofunc.
&#125;//eoclass.
Εδω δημιουργησαμε ενα απλο Class περιεχει ενα πολυ απλο function. Το μονο πραγμα που κανει ειναι να ελεγχει ενα όνομα που περναει μεσω της μεταβλητης $someName αν ειναι tsiger ή οχι.

Σωστε το αρχειο αυτο με ονομα namesClass.php

Ας δουμε πως μπορουμε να το χρησιμοποιησουμε στη σελίδα μας.
Δημιουργηστε ενα νέο αρχειο με οποιο ονομα θελετε

Κώδικας: Επιλογή όλων

<form name="form1" method="post" action="">
  <input type="text" name="myname">
  <input type="submit" name="Submit" value="Submit">
</form>


<?php
// αν εχει πατηθει το submit Κανε τον ελεγχο.
if &#40;isset&#40;$_POST&#91;'myname'&#93;&#41;&#41; 
	&#123;
	// εισαγωγη του Class.
	include &#40;"namesClass.php"&#41;;

                // δηλωση οντοτητας. μεταφερουμε ολη τη λειτουργικοτητα του namesClass στη μεταβλητη $myClass.
	$myClass = new namesClass;
	
                δηλωση μιας μεταβλητης $check και μεταφορα σε αυτην της λειτουργικοτητας της συναρτησης checkName περνωντας στη μεταβλητη $someName που ειχαμε δηλωσει στη συναρτηση μας μεσα στο class τη τιμη που μας δινει το textfield της φορμας.
	$check = $myClass->checkName&#40;$_POST&#91;'myname'&#93;&#41;;
	
	if&#40;$check&#41; // αμα ειναi true εμφανισε το αντιστοιχο μυνημα.
					&#123;
					echo "<strong>Το βρήκες αρχηγέ. Πάρε ενα αντικολητικό τηγάνι δώρο.</strong>";
					&#125;
	else // αν οχι αναλογως.
					&#123;
					echo "<strong>Μπά. Αντε να σε βοηθήσω. Αρχίζει απο tsi και τελειώνει σε ger</strong>";
					&#125;

	&#125;
?>
			
?>

ισως να μη δινω καθαρη εικονα οποτε αν εχετε ερωτησεις εδω ειμαστε. :D

Άβαταρ μέλους
tsiger
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 1431
Εγγραφή: 11 Νοέμ 2002 13:40
Τοποθεσία: Thessaloniki Observation Center
Επικοινωνία:

PHP Class (OOP) : Ενα απλό παράδειγμα.

Δημοσίευση από tsiger » 17 Οκτ 2003 14:33


Άβαταρ μέλους
Cha0s
SysAdmin
Δημοσιεύσεις: 10242
Εγγραφή: 28 Ιούλ 2001 03:00

PHP Class (OOP) : Ενα απλό παράδειγμα.

Δημοσίευση από Cha0s » 17 Οκτ 2003 14:59

Oreos oreos :) To kano sticky gia ligo kairo san TUT :)

Απάντηση

Επιστροφή στο “PHP Προγραμματισμός”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες