Ερώτηση κρίσεως για php performance

Σε αυτή την περιοχή μπορείτε να βρείτε ή να αναζητήσετε πληροφορίες σχετικές με την PHP

Συντονιστές: WebDev Moderators, Super-Moderators, PHP Moderators

Απάντηση
Apostolis_38
Δημοσιεύσεις: 1969
Εγγραφή: 14 Φεβ 2008 16:20
Τοποθεσία: ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Ερώτηση κρίσεως για php performance

Δημοσίευση από Apostolis_38 » 03 Ιαν 2013 17:58

Καλησπέρα και καλή χρονιά σε όλους.

Πρόσφατα σε ένα site για να χρησιμοποιήσω mod_rewrite για τα urls αναγκάστηκα να "μετατρέψω" όλα τα urls σε αυτή τη μορφή:

Κώδικας: Επιλογή όλων

<img src="<?php echo IMAGES_PATH;?>gr.png"
όπου το IMAGES_PATH το ορίζω σε ένα config file το οποίο κάνω include σε όλα τα αρχεία.
Το site δεν έχει πολλές φωτογραφίες (γύρω στις 10 εκ των οποίων οι περισσότερες είναι ελάχιστα kb, για το background της σελίδας), όπως και σελίδες (συνολικά 7 για όλο το site) και τα data που τραβάει από τη βάση.

Η απορία μου έχει να κάνει με το εξής, μήπως αυτό είναι περιττό, καλώ "τζάμπα" την php τόσες φορές και τελικά επιβαρύνω τον server χωρίς λόγο ή το load που προσθέτω είναι αμελητέο;

Άβαταρ μέλους
dva_dev
Script Master
Δημοσιεύσεις: 3790
Εγγραφή: 16 Σεπ 2005 01:32
Επικοινωνία:

Ερώτηση κρίσεως για php performance

Δημοσίευση από dva_dev » 03 Ιαν 2013 20:29

Αν τα images δουλεύουν και χωρίς τον php κώδικα τότε είναι περιττός. Αν δεν παίζουν τότε είναι αναγκαίος.
Πέρα από το παραπάνω, είναι αμελητέο το load.

Apostolis_38
Δημοσιεύσεις: 1969
Εγγραφή: 14 Φεβ 2008 16:20
Τοποθεσία: ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Ερώτηση κρίσεως για php performance

Δημοσίευση από Apostolis_38 » 04 Ιαν 2013 09:39

Μπορώ να βάλω absolute paths και να παίζoυν.
Απλώς με αυτόν τον τρόπο αν γίνει οποιαδήποτε τροποποίηση αλλάζω μια γραμμή στο configuration file και καθάρισα, αντι να αλλάζω ένα ένα το κάθε link.
Εκτός αυτού, δεν πολυ ασχολούμαι με paths που αλλάζουν από folder σε subfolder κ.λ.π.
Βέβαια δεν αφορά μόνο images αλλά και πολλά άλλα όπως menu paths, uploading folders paths κ.λ.π.

Μάλλον έχεις δίκιο οτι το load δεν είναι σοβαρό, απλώς δεν ξέρω αν "αξίζει" να σπάω συνέχεια την html, να καλώ την php, να κλείνω την php, να ανοίγω html και ξανά μανά τα ίδια.

Άβαταρ μέλους
korgr
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 5067
Εγγραφή: 07 Οκτ 2008 18:30
Τοποθεσία: Corinth
Επικοινωνία:

Ερώτηση κρίσεως για php performance

Δημοσίευση από korgr » 04 Ιαν 2013 09:55

Apostolis_38 έγραψε:απλώς δεν ξέρω αν "αξίζει" να σπάω συνέχεια την html, να καλώ την php, να κλείνω την php, να ανοίγω html και ξανά μανά τα ίδια.
Το λένε php templating system και έτσι πρέπει να γίνεται.
Απίστευτο λάθος πχ το

Κώδικας: Επιλογή όλων

<?php echo "<a href='index.php'>Home</a>"; ?>
το σωστό είναι

Κώδικας: Επιλογή όλων

// php code... ?> <a href="index.php">Home</a> <?php // resume php code
Με τον τρόπο αυτό και καλύτερα θα συμπεριφέρεται σε visual editors αλλά ακόμα και σε code editors θα διατηρεί το syntax coloring

Άβαταρ μέλους
dva_dev
Script Master
Δημοσιεύσεις: 3790
Εγγραφή: 16 Σεπ 2005 01:32
Επικοινωνία:

Ερώτηση κρίσεως για php performance

Δημοσίευση από dva_dev » 04 Ιαν 2013 10:00

Δες αν μπορείς να παίξεις relative paths.

Apostolis_38
Δημοσιεύσεις: 1969
Εγγραφή: 14 Φεβ 2008 16:20
Τοποθεσία: ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Ερώτηση κρίσεως για php performance

Δημοσίευση από Apostolis_38 » 04 Ιαν 2013 10:10

@korgr.
Ναι, με αυτό τον τρόπο "δουλεύω", και ένας από τους λόγους είναι αυτός που αναφέρεις.
Απλώς σκέφτομαι (μετά από τόσο καιρό :D ) μήπως το παρακάνω.

@dva_dev.
Ουσιαστικά relative path είναι κι αυτός ο τρόπος, απλώς αντί για $_SERVER κάνω define το uri ή το site root και μετά το χρησιμοποιώ όπου θέλω.

Άβαταρ μέλους
dva_dev
Script Master
Δημοσιεύσεις: 3790
Εγγραφή: 16 Σεπ 2005 01:32
Επικοινωνία:

Ερώτηση κρίσεως για php performance

Δημοσίευση από dva_dev » 04 Ιαν 2013 12:02

Apostolis_38 έγραψε:Ουσιαστικά relative path είναι κι αυτός ο τρόπος, απλώς αντί για $_SERVER κάνω define το uri ή το site root και μετά το χρησιμοποιώ όπου θέλω.
Κανένα από τα δύο δεν είναι relative path.
Στα relative paths θα έχεις κάτι σαν
<img src="../templates/super-duper/images/gr.png">
ή
<img src="./templates/super-duper/images/gr.png">
ή
<img src="templates/super-duper/images/gr.png">
όχι
<img src="/absolute/path/to/images/gr.png">
όχι
<img src="<?php echo $var_some_absolute_path; ?>/images/gr.png">

Apostolis_38
Δημοσιεύσεις: 1969
Εγγραφή: 14 Φεβ 2008 16:20
Τοποθεσία: ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Ερώτηση κρίσεως για php performance

Δημοσίευση από Apostolis_38 » 04 Ιαν 2013 12:17

Α! ανάποδα τα είπα :D

Αυτό

Κώδικας: Επιλογή όλων

<img src="../templates/super-duper/images/gr.png"> 
χρησιμοποιούσα παλιά αλλά δημιουργεί μπλεξίματα όταν έχεις subfolders οπότε και μπορεί να θέλει

Κώδικας: Επιλογή όλων

<img src="../../templates/super-duper/images/gr.png">
ή

Κώδικας: Επιλογή όλων

<img src="../../../templates/super-duper/images/gr.png">
κ.λ.π. κ.λ.π.
Γι αυτό επέλεξα την άλλη λύση.

Άβαταρ μέλους
fafos
Script Master
Δημοσιεύσεις: 6235
Εγγραφή: 30 Νοέμ 2004 03:09

Ερώτηση κρίσεως για php performance

Δημοσίευση από fafos » 04 Ιαν 2013 22:29

yparxei kai to <base href="http://www.tositemoumesa.gr" /> alla thelei ligo prosoxh
Οι πάνες και οι πολιτικοί πρέπει να αλλάζονται συχνά για τον ίδιο λόγο...

Άβαταρ μέλους
nirvana
Δημοσιεύσεις: 241
Εγγραφή: 01 Σεπ 2005 18:28
Τοποθεσία: Αγ. Παρασκευή

Ερώτηση κρίσεως για php performance

Δημοσίευση από nirvana » 05 Ιαν 2013 14:22

Το να ανοιγοκλείνεις php tags σαφώς και επιρρεάζουν την απόδοση. Και η χρήση double quotes αντι για single επιρρεάζει την απόδοση.

Απλά είναι τόσο μικρή η διαφορά, που θα το καταλάβεις μόνο αμα έχεις κανενα script με μεγάλα(εκατομυρίων φορών) loops και ανοιγοκλεινεις tags. Αν και πάλι αμφιβάλω. Εγώ προσωπικά δεν θα επερνα χαμπάρι. Στην τελική αν κάποιος θέλει να κάνεις echo (π.χ.)ένα report 1.000.000 γραμμών χωρίς pagination, μάλλον είναι σε κακό δρόμο.

Δεν έχω βρεθεί στην κατάσταση να καταστρέψω το readability κάποιου πολύπλοκου script, ωστε αντί για 3 δευτερόλεπτα εκτελεσης να κανει 2.9. Είναι πολύ μεγάλη χασούρα σε σχέση με το κερδος νομίζω.

Apostolis_38
Δημοσιεύσεις: 1969
Εγγραφή: 14 Φεβ 2008 16:20
Τοποθεσία: ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Ερώτηση κρίσεως για php performance

Δημοσίευση από Apostolis_38 » 08 Ιαν 2013 09:45

@fafos: Απ' ότι είδα, όντως έχει κάποιες ιδιαιτερότητες που θέλουν προσοχή.
Και έχω την αίσθηση οτι ξαναγυρνάω στο να βάζω τα links σε κάθε σελίδα ξεχωριστά κι όχι να έχω έναν τρόπο να τα ορίζω μαζικά.

@nirvana: Αν και το θέμα μου δεν έχει τόσο πολύ σχέση με echo χιλίων γραμμών αλλά με επαναλαμβανώμενα links (menu links, image links κ.λ.π.) στο site και την εύκολη διαχείριση τους, συμφωνώ με αυτά που αναφέρεις για readability και σχέση χασούρας κέρδους.
Απ' ότι είδα (και συμφωνούν όλοι) οι διαφορές είναι ελάχιστες για "φυσιολογικού" μεγέθους sites.

Απάντηση

Επιστροφή στο “PHP Προγραμματισμός”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες