[AS2] Δημιουργία menu με Flash & XML

ActionScript και Flex Προγραμματισμός

Συντονιστές: WebDev Moderators, Super-Moderators

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Expl0it
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 2364
Εγγραφή: 25 Αύγ 2003 23:24
Τοποθεσία: home/sweet/home

[AS2] Δημιουργία menu με Flash & XML

Δημοσίευση από Expl0it » 30 Απρ 2004 03:42

Σε αυτό το βοήθημα θα δούμε πως μπορούμε εύκολα να φτιάξουμε ένα Menu με Flash & XML. Εδώ μπορείτε να δείτε το τελικό αποτέλεσμα

Ας αρχήσουμε απο τον κώδικα XML :

Κώδικας: Επιλογή όλων

<?xml version="1.0" encoding="iso-8859-7"?>
<myMenu>
<myItem name="PHP" url="http&#58;//www.php.net"/>
<myItem name="MySQL" url="http&#58;//www.mysql.com"/>
<myItem name="Apache" url="http&#58;//www.apache.org"/>
<myItem name="Flash" url="http&#58;//www.macromedia.com/software/flash"/>
<myItem name="Dreamweaver" url="http&#58;//www.macromedia.com/software/dreamweaver"/>
<myItem name="Fireworks" url="http&#58;//www.macromedia.com/software/fireworks"/>
</myMenu>
Η σύταξη του κώδικα XML για το Menu, όπως βλέπετε είναι πάρα πολύ απλή.

Ανοίγουμε ένα tag <myMenu> , ορίζουμε βάζοντας myItem το όνομα και το url της κάθε επιλογής και στο τέλος κλείνουμε το tag </myMenu>

Το αποτέλεσμα μπορείτε να το δείτε εδώ

Το μόνο που μας μένει να κάνουμε είναι να σώσουμε το αρχείο ώς myMenu.xml


Άς περάσουμε τώρα στην κατασκευή του flash.

Δημιουργούμε ένα movie (Ctr+N) με ότι διαστάσεις θέλουμε !! Δεν παίζει ρόλο !


Στο πρώτο Frame του Layer1 φτιάχνουμε ένα ορθογώνιο διαστάσεων 150*20 και του δίνουμε συντεταγμένες Χ:0 και Υ:0 για να έρθει ακριβώς στο αριστερή πάνω γωνία.

Στην συνέχεια το επιλέγουμε, πατάμε F8(Convert To Symbol) και το κάνουμε movieClip με το όνομα itemClip.

Το επόμενο βήμα είναι να μπούμε μέσα στο movie clip (επιλέγουμε το ορθογώνιο, δεξί κλίκ + Edit) φτιάχνουμε ένα δεύτερο Layer

όπου τοποθετούμε ένα dynamic text με Instant Name (itemLabel), διαστάσεις 150*20 και συντεταγμάνες Χ:0 και Υ:0 για να πάει ακριβώς πάνω απο το ορθογώνιό μας. Αφού το κάνουμε αυτό βγαίνουμε στο αρχικό Scene και ανοίγουμε την Library (Ctr+L). Επιλέγουμε το movieClip και κάνοντας δεξί κλίκ πατάμε στην επιλογή LinkPage.

Αφού ανοίξει τσεκάρουμε το κουτάκι δίπλα στο Export for ActionScript (αυτόματα τσεκάρετε και το Export in First Frame) και ως

Identifier δίνουμε το όνομα itemClip. Πατάμε οκ και πάμε και σβήνουμε το movieclip απο το πλαίσιο δημιουργίας γιατί θα το περάσουμε δυναμικά με κώδικα ActionScript !

Πλεόν το πρώτο Frame είναι πάλι άδειο ! Ανοίγουμε το ActionScript Panel και γράφουμε τον κωδικα :

Κώδικας: Επιλογή όλων

menuXml = new XML&#40;&#41;;
menuXml.ignoreWhite = true;
menuXml.onLoad = function&#40;success&#41; &#123;
  if &#40;success&#41; &#123;
   menuItem = this.firstChild.childNodes;
   for &#40;var i=0; i<menuItem.length; i++&#41; &#123;
      item = _root.attachMovie&#40;"itemClip", "itemClip" + i, i&#41;;
      item._x = 0;
      item._y = 20*i;
      item.itemLabel.text = menuItem&#91;i&#93;.attributes.name;
      item.myUrl = menuItem&#91;i&#93;.attributes.url;
      item.onRelease = function&#40;&#41; &#123;
      getURL&#40;this.myUrl,"_blank"&#41;;
   &#125;
  &#125;
 &#125;
&#125;
menuXml.load&#40;"myMenu.xml"&#41;;
Κλείνουμε το ActionScript Panel και κάνουμε export το αρχείο μας στον ίδιο φάκελο που βρίσκετε και το myMenu.xml

Για να το τοποθετήσουμε μέσα σε μία σελίδα θα πρέπει το .swf και το .xml αρχείο να είναι στον ίδιο φάκελο ! Αλλιώς δεν πρόκειτε να δουλέψει !

Αν θέλετε μπορείτε να παρακολουθήσετε και το Tutorial εδώ για να το καταλάβετε καλύτερα !
LET THE C0DER IN YOUR LIFE
Fatal Error: Unable to read 3555 bytes in /root/head/brain/task.php on line 0

Εικόνα

Άβαταρ μέλους
stoNehead
Δημοσιεύσεις: 33
Εγγραφή: 07 Μαρ 2004 19:33
Τοποθεσία: limassol-Cyprus
Επικοινωνία:

[AS2] Δημιουργία menu με Flash & XML

Δημοσίευση από stoNehead » 17 Ιουν 2004 12:48

μπορεί κάποιος να μου πει πως μπορω να κάνω το μενου οριζόντιο και οχι καθετο

Άβαταρ μέλους
Expl0it
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 2364
Εγγραφή: 25 Αύγ 2003 23:24
Τοποθεσία: home/sweet/home

[AS2] Δημιουργία menu με Flash & XML

Δημοσίευση από Expl0it » 17 Ιουν 2004 15:31

Στον κώδικα actionscript αντί για :

Κώδικας: Επιλογή όλων

item._x = 0;
item._y = 20*i;
Βάζεις

Κώδικας: Επιλογή όλων

item._x = 150*i;
item._y = 0;
Μπαίνεις και μέσα στο movieclip επιλέγεις το text field και το κάνεις aling center για να βγαίνουν στην μέση και είσαι οκ !
LET THE C0DER IN YOUR LIFE
Fatal Error: Unable to read 3555 bytes in /root/head/brain/task.php on line 0

Εικόνα

Άβαταρ μέλους
stoNehead
Δημοσιεύσεις: 33
Εγγραφή: 07 Μαρ 2004 19:33
Τοποθεσία: limassol-Cyprus
Επικοινωνία:

[AS2] Δημιουργία menu με Flash & XML

Δημοσίευση από stoNehead » 17 Ιουν 2004 20:50

Ευχαριστώ για τι βοήθεια.
έχω ακόμη μια ερώτηση.
τι πρεπει να κανω για αλαζεί χρώμα οταν το πατάω.
δοκιμασα να αλαξω το movieclip σε button αλλα τοτε τα γραμματα δεν φενονταν.
τι κανω λάθος;

Άβαταρ μέλους
stonekito
Δημοσιεύσεις: 599
Εγγραφή: 20 Φεβ 2004 18:07
Τοποθεσία: Greece-kavala
Επικοινωνία:

[AS2] Δημιουργία menu με Flash & XML

Δημοσίευση από stonekito » 12 Ιούλ 2004 15:22

Να ρωτησω αυτο μπορει να γεινει και σε html

Άβαταρ μέλους
Expl0it
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 2364
Εγγραφή: 25 Αύγ 2003 23:24
Τοποθεσία: home/sweet/home

[AS2] Δημιουργία menu με Flash & XML

Δημοσίευση από Expl0it » 12 Ιούλ 2004 16:23

Τι εννοείς να γίνει σε html ?
LET THE C0DER IN YOUR LIFE
Fatal Error: Unable to read 3555 bytes in /root/head/brain/task.php on line 0

Εικόνα

Άβαταρ μέλους
stonekito
Δημοσιεύσεις: 599
Εγγραφή: 20 Φεβ 2004 18:07
Τοποθεσία: Greece-kavala
Επικοινωνία:

[AS2] Δημιουργία menu με Flash & XML

Δημοσίευση από stonekito » 13 Ιούλ 2004 15:49

Filter έγραψε:Τι εννοείς να γίνει σε html ?
Εννοω πως αυτο το menu μπορω να το κανω και να στεκει σε html..?
Να δουλευει..?

Άβαταρ μέλους
Expl0it
Honorary Member
Δημοσιεύσεις: 2364
Εγγραφή: 25 Αύγ 2003 23:24
Τοποθεσία: home/sweet/home

[AS2] Δημιουργία menu με Flash & XML

Δημοσίευση από Expl0it » 13 Ιούλ 2004 15:52

Το αποτέλεσμα βγαίνει σε flash (.swf) άρα μπορείς να το βάλεις να παίζει σε ότι θέλεις html,php,asp κ.τ.λ
LET THE C0DER IN YOUR LIFE
Fatal Error: Unable to read 3555 bytes in /root/head/brain/task.php on line 0

Εικόνα

Άβαταρ μέλους
stonekito
Δημοσιεύσεις: 599
Εγγραφή: 20 Φεβ 2004 18:07
Τοποθεσία: Greece-kavala
Επικοινωνία:

[AS2] Δημιουργία menu με Flash & XML

Δημοσίευση από stonekito » 13 Ιούλ 2004 16:00

Α.. οκ..
thanx..

Kατι ακομα, πως μπορω να βαλω σε ενα μενου απο αυτα τα μενου ενα υποκαταλογο..πχ..

οταν παω στο php προς τα δεξια να ανοιξει ενα αλλο κουτακι,
καταλαβενεις η οχι..

Άβαταρ μέλους
retalis
Δημοσιεύσεις: 10
Εγγραφή: 17 Ιουν 2009 14:40
Τοποθεσία: Hraklio Kritis

[AS2] Δημιουργία menu με Flash & XML

Δημοσίευση από retalis » 08 Οκτ 2009 00:24

pes pws kanw upload ena file, me ti tropo 8a enimero8ei automata to xml arxeio?

Άβαταρ μέλους
SotirisGD
Δημοσιεύσεις: 5
Εγγραφή: 16 Δεκ 2009 16:33
Τοποθεσία: Athina

[AS2] Δημιουργία menu με Flash & XML

Δημοσίευση από SotirisGD » 17 Δεκ 2009 12:45

poli omorfa kai katanoita ola ayta... an kai neos stin sindesmologia me xml ta katafernw...
alla ti ginete otan thelw na travaei kai apo ena fakelo "images" kapies ikones??
Once You Mac...

Απάντηση

Επιστροφή στο “ActionScript και Flex Προγραμματισμός”

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες